Najnowsze artykuły
ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2

- 1987-01-01
- 1987-01-01
- 83-06-01469-3
- Andrzej Siemak
Będąca dzieckiem doby libertynizmu powieść Crébillona (syna) tym różni się od swoich XVIII-to wiecznych sióstr, że nie skupia się na samej rozpuście i nie stanowi jej hedonistycznej pochwały, a ukazuje przejmujące zepsucie swojej epoki.
Powieść osadzona jest w realiach Wschodnich, gdzie, na dworze sułtana, dla zabicia nudy, sługa opowiada władcy historię swojego życia, która to staje się przyczynkiem do szerszej dyskusji na temat moralności, miłości oraz namiętności.
Kup Sofa. Baśń moralna. w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Sofa. Baśń moralna.
72 użytkowników ma tytuł Sofa. Baśń moralna. na półkach głównych- Chcę przeczytać 44
- Literatura francuska 2
- Studia 2
- Literatura Francuska 1
- 2021 1
- Proza 1
- Przeczytane ponownie 1
- Arcydzieła - nie przebrnąłem 1
Tagi i tematy do książki Sofa. Baśń moralna.
Wróżki w salonach. Antologia francuskich baśni literackich z XVII i XVIII w. Catherine Bernard, Catherine Durand, Marianne-Agnès Falques, Louis-Charles Fougeret de Monbron, Thomas-Simon Guellette, Aleksander Wit Labuda, Louise Levesque, Marie Jeanne Lhéritier de Villandon, Jean Jacques Rousseau, Marie-Catherine d'Aulnoy, Charlotte-Rose de Caumont La Force, Anne-Claude de Caylus, Claude-Prosper Jolyot de Crébillon, Madeleine-Angélique de Gomez, François Pétis de La Croix, Catherine de Lintot, Marie-Madeleine de Lubert, Reine de Madaillan de Lassay, Louis de Mailly, Henriette-Julie de Murat, Gabrielle-Suzanne de Villeneuve, autor nieznany

Claude-Prosper Jolyot de Crébillon
Był synem cenionego w swojej epoce dramaturga i członka Akademii Francuskiej Prospera Jolyota de Crébillona. Ukończył paryskie liceum Ludwika Wielkiego, kierowane przez jezuitów, odmówił jednak wstąpienia do tego zakonu. Wkrótce po ukończeniu szkoły rozpoczął działalność literacką: w 1729 razem z grupą innych literatów opracował tom satyryczny zatytułowany Académie de ces Messieurs. Ponadto od dzieciństwa interesował się teatrem: ze względu na zawód ojca znał środowisko aktorów Opery paryskiej i Komedii Francuskiej. Próbował swoich sił jako komediopisarz, publikując kilka parodystycznych dramatów: Arlequin, toujours Arlequin, Le Sultan poli par l'amour oraz L'Amour à la mode. Jednak większy sukces przyniosła mu dopiero publikacja opowiadania Le Sylphe w 1730.
Cztery lata później Crébillon opublikował opowiadanie Cedzak, czyli dzieje księcia Tanzai i Neadarny, historia japońska, utrzymanie w duchu libertynizmu i oparte na modnej w XVIII w. stylizacji orientalnej. Treść utworu, najprawdopodobniej wbrew intencjom autora, pragnącego tworzyć jedynie w celu zapewnienia czytelnikowi rozrywki, została uznana za satyrę na bullę papieską Unigenitus oraz atak na księżnę du Maine oraz kardynała de Rohan. Pisarz został uwięziony w zamku Vincennes, jednak sama księżna du Maine doprowadziła do jego uwolnienia i pomogła mu dostać się do paryskiego eleganckiego towarzystwa. Crébillon został stałym bywalcem salonu pani Sainte-Maure, gdzie poznał swoją wieloletnią kochanką - panią de Margy, którą sportretował w powieści Zbłądzenia serca i umysłu jako panią de Lursay. Znał również Pierre'a de Marivaux.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sofa. Baśń moralna.
Nie wiem, przez jakie niedopatrzenie ta książka nie znalazła się jeszcze w mojej biblioteczce, skoro przeczytałam ją lata temu, na fali oczarowania doskonałą monografią Łojka "Wiek markiza de Sade". "Sofy" szukałam zresztą bardzo długo i naprawdę było warto.
Jest to urocza opowiastka do ostatniego akapitu, do ostatniej kropki przesiąknięta eleganckim, czarującym zepsuciem ancien regime'u. Ta pozornie lekka, wdzięczna, salonowa komedyjka to w gruncie rzeczy morderczo celna satyra na zepsucie francuskiej arystokracji. Są tu zatem tancerki lekkich obyczajów i równie lekkiego sumienia, są pobożne hipokrytki, które dają się uwodzić zdeprawowanym kapłanom, jest "filozofia buduaru" i "igraszki kącika przy kominku", jest nawet niewinna para zakochanych, jeszcze nie zepsutych obyczajami niemoralnego arystokratycznego światka.
"Baśni" tej absolutnie nie wolno brać na poważnie, bo każda chwila refleksji nad standardami moralnymi ówczesnej śmietanki towarzyskiej niweczy całkowicie radość z lektury. "Sofa" jest lekką igraszką, rozkosznym ciasteczkiem z pieprznym kandyzowanym imbirem, jest wdziękiem, kokieterią, ironią i cudownie przestarzałą dekadencją.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to urocza opowiastka do ostatniego akapitu, do ostatniej kropki przesiąknięta eleganckim, czarującym zepsuciem...
"Sofa", historia mężczyzny zamienionego w sofę, na której wiele par kolejno oddawało się miłosnym uciechom, to przede wszystkim świetny przykład powieści libertyńskiej "sprzed Sade'a", z której można dowiedzieć się wiele o kulturze i obyczajach Francuzów w I połowie XVIII wieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudnawa, schematyczna i lekko mizoginistyczna próba krytycznego spojrzenia na relacje damsko-męskie. Znakomity pomysł wyjściowy - wcielenia duszy ludzkiej w sofę - został niniejszym spektakularnie zaprzepaszczony. Brak kilkunastu stron w moim egzemplarzu książki nie zdołał wpłynąć ujemnie ani na moje samopoczucie, ani na mą zdolność śledzenia wątku.
Zgoła inne doznania zapowiadał obszerny wstęp pióra Andrzeja Siemka, będący prawdopodobnie klasycznym przykładem grzechu nadinterpretacji, choć jego autorowi wiele jeszcze brakuje do maestrii niedoścignionego na tym poletku profesora Legutki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgoła inne doznania...