Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią

Okładka książki Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią autora James Gilligan, 8372780048
Okładka książki Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią
James Gilligan Wydawnictwo: Media Rodzina nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Violence : reflections on a national epidemic
2001-01-01
2001-01-01
Andrzej Jankowski

Kup Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią

To jest książka, dzięki której możemy zrozumieć przemoc. Zrozumieć nie znaczy usprawiedliwić czy wybaczyć, jak wciąż zaznacza autor. Przemoc jest tragedią dla wszystkich, zarówno ofiar jak i sprawców. Rozprzestrzenia się niczym bardzo zakaźna choroba, ale większości z nas nie przyjdzie do głowy takie porównanie. Tylko, że przemoc nie bierze się znikąd, a system karania sprawców jeszcze bardziej ją napędza. Autor wskazuje wiele dziur w systemie, które tylko napędzają akty destrukcji, ale najbardziej zaskakujące jest to, jak wiele rzeczy tłumaczy uczucie wstydu. Przeczytałam książkę w 2024r., wyobrażam sobie jak to musiało być "nowe" w latach 90-tych.

96 użytkowników ma tytuł Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wstyd i przemoc. Refleksje nad śmiertelną epidemią

Okładka książki Nowa psychologia miłości Robert Sternberg, J. KARIN WEIS
Nowa psychologia miłości Robert Sternberg, J. KARIN WEIS
Okładka książki Trening twórczości Aleksandra Gruszka, Edward Nęcka, Jarosław Orzechowski, Błażej Szymura
Okładka książki Psychologia konfliktów Stanisław Chełpa, Tomasz Witkowski
Psychologia konfliktów Stanisław Chełpa, Tomasz Witkowski