CLIFFORD Króliczek

18 użytkowników ma tytuł CLIFFORD Króliczek na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł CLIFFORD Króliczek na półkach dodatkowych

Norman Bridwell
Norman Bridwell
Norman Ray Bridwell - amerykański pisarz i rysownik. Przyszedł na świat w miejscowości o dźwięcznej, rdzennie amerykańskiej nazwie Kokomo. Absolwent Herron School of Art and Design w Indianapolis oraz Cooper Union for the Advancement of Science and Art w Nowym Jorku. Początkowo pracował jako ilustrator książek dla najmłodszych. Związany był w wieloma domami wydawniczymi. Jedno z wydawnictw, Harper & Row, zaproponowało mu, by oprócz rysunków stworzył też opowieść. Tak powstały przygody Clifforda - wielkiego czerwonego psa", gdzie pojawiły się także postaci właścicielki psa, dziewczynki o imieniu Dorothy, oraz fioletowej pudelki Cleo i nieco gapowatego lecz pociesznego kundla T-Bone'a. Pierwszą książkę opublikowano w 1963 roku. Przygody Clifforda stały się popularne wśród dzieci. W 2000 r. powstał amerykańsko-brytyjski serial animowany pod takim samym tytułem jak seria książek (w Polsce emitowany m.in. na kanale MiniMini). Jednak nie była to pierwsza ekranizacja dzieła Bridwella, bo w 1988 r. wypuszczono na rynek video sześcioodcinkowy serial zatytułowany "Clifford's Fun With..." (w Polsce emitowany w Telewizji Polskiej pod tytułem "Clifford – Wielkie rude psisko"). Bridwell był także autorem książek dla dzieci "A Tiny Family" (1968) oraz "The Witch Next Door" (pierwsze wydanie: 1969). Norman Bridwell żył 86 lat. Żona: Norma Howard (13.06.1958-12.12.2014, jego śmierć),2 dzieci: córka Emily Elizabeth i syn Timothy Howard.

Okładka książki Koala, który się trzymał Rachel Bright, Jim Field
Koala, który się trzymał Rachel Bright, Jim Field
Okładka książki O Melanii, Melchiorze i panu Przypadku Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Paweł Pawlak
Okładka książki Trzy psy przyszły Marcin Brykczyński, Iwona Cała
Trzy psy przyszły Marcin Brykczyński, Iwona Cała
Okładka książki Trzecie urodziny Prosiaczka Aleksandra Polewska, Aleksandra Woldańska-Płocińska
Trzecie urodziny Prosiaczka Aleksandra Polewska, Aleksandra Woldańska-Płocińska

Cytaty z książki CLIFFORD Króliczek