Tao Kubusia Puchatka

Rafał T. Prinke

Kup Tao Kubusia Puchatka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tao Kubusia Puchatka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tao Kubusia Puchatka

Książka „Tao Kubusia Puchatka "autorstwa Benjamina Hoffa pomaga zrozumieć, jak właściwe nastawienie i podejście mogą uczynić życie lepszym i pełniejszym radości. Poprzez komentarz do postaw bohaterów z książki o Kubusiu Puchatku autor przedstawia podstawowe zasady taoizmu.
Wspaniała i bardzo mądra książka.

Wspaniała i bardzo mądra książka.

" To jest to co żmije lubią najbardziej" - usłyszałam od znajomej. Coś mi tu nie pasowało. " To jest to co tygrysy lubią najbardziej" - to cytat z "Kubusia Puchatka" . Opierając się na tej książeczce i cytując jej fragmenty Benjamin Hoff tłumaczy przystępnie i dowcipnie zasady jednego z trzech wielkich chińskich systemów filozoficzno - religijnych - taoizmu.
Jest tu rozdział o ludziach , którzy nieustannie się śpieszą. Według nich " nagrody znajdują się gdzieś na drugiej stronie tęczy" ale nigdy nie udaje im się tam dojść. " Im więcej wysiłku , tym więcej kłopotów" , " Tao nic nie robi , ale wszystko jest zrobione".
Czasem człowiek myśli , że jest nieco leniwy , a tu jaka przyjemna niespodzianka - okazuje się , że być może jest nieświadomym [ nieuświadomionym ?] wyznawcą Taoizmu.
To jest to co "tygrysy" lubią najbardziej.

Jest tu...

Książka, która przypomina ci, że zatrzymanie się w miejscu i nie bombardowanie się ciągle tysiącem myśli może być ( i jest ! ) niezwykle efektywne i dobre dla naszego samopoczucia.

Okazuje się, że najlepsze pomysły pojawiają się, kiedy oczyścimy myśli i znajdziemy nasz “wewnętrzny głos”

Puchatek podkreśla nam także, że nie powinniśmy porównywać się do innych, a już tym bardziej im zazdrościć, bo tak naprawdę nigdy nie wiemy, co przydarzy się nam następnego dnia.

Parafrazując były tam m.in takie stwierdzenia że 1.Marnujemy czas, próbując go zaoszczędzić .
2. Jeżeli chcesz posiąść wiedzę, dodawaj każdego dnia coś do swego planu.
Jeżeli chcesz posiąść mądrość, odejmuj coś dzień za dniem.

To dało mi do myślenia.

1261 użytkowników ma tytuł Tao Kubusia Puchatka na półkach głównych