FBI

- 1996-01-01
- 1996-01-01
- 83-7150-101-3
- Jacek Serwański
Fascynująca opowieść o Federalnym Biurze Śledczym przedstawiająca działalność najbardziej wyspecjalizowanego urzędu kryminalnego w dwadzieścia lat po śmierci J. Edgara Hoovera, jego długoletniego dyrektora.
Kup FBI w ulubionej księgarni
- Szukam 1
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Policja/mafia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce FBI
Niepozorna okładka ale naprawdę warto!
Niepozorna okładka ale naprawdę warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHm, oceny są tu bardzo niskie, a ja jestem dosyć zadowolona z tej książki - muszę przyznać, że znalazłam w niej wszystko, czego szukałam. Autor w pierwszych rozdziałach opisuje historię i strukturę FBI, następnie przybliża czytelnikowi program szkolenia w słynnej Akademii, a następnie omawia kolejno obszary działania FBI i sprawy, jakimi się zajmuje: od pracy tajnych agentów po walkę ze zorganizowaną przestępczością, od szpiegostwa politycznego po moralnie dwuznaczne i balansujące na granicy prawa inwigilowanie obywateli w latach 70. i 80. Miłośnicy FBI faktycznie mogą się poczuć zawiedzeni, bo autor sporo miejsca poświęca opisowi tego aspektu działalności Biura, który stawia pod dużym znakiem zapytania użyteczność i etyczność postępowania agentów, jednak nie miałam wrażenia, że mam do czynienia z jadowitym demaskatorstwem, ale z dość rzetelnym reportażem. Myślę też, że książka może rozczarować wielbicieli seriali policyjnych o wartkiej akcji, bo tu rzeczywiście jest jej niewiele, żeby nie powiedzieć - nie ma jej w ogóle, jeśli oczywiście nie zaklasyfikujemy do tej kategorii niuansów działania biurokratycznej machiny, której zdarza się zmiażdżyć w trybach bogu ducha winnego obywatela.
Miejscami narracja jest przyciężkawa, owszem, układ graficzny też nie uprzyjemnia lektury, ale skoro dałam jej radę, to chyba nie mogło być aż tak źle.
Hm, oceny są tu bardzo niskie, a ja jestem dosyć zadowolona z tej książki - muszę przyznać, że znalazłam w niej wszystko, czego szukałam. Autor w pierwszych rozdziałach opisuje historię i strukturę FBI, następnie przybliża czytelnikowi program szkolenia w słynnej Akademii, a następnie omawia kolejno obszary działania FBI i sprawy, jakimi się zajmuje: od pracy tajnych...