Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim

Okładka książki Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim autora Anna Czerwińska-Rydel, 9788364379208
Okładka książki Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim
Anna Czerwińska-Rydel Wydawnictwo: Akapit Press literatura dziecięca
literatura dziecięca
2014-04-11
2014-04-11

Kup Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim

Przepięknie wydana, taka perełka wśród moich książek. Musiałam ją mieć...
Uwielbiam książki Kornela Makuszyńskiego, wychowałam się na nich, dostarczały wzruszeń i przeżyć.
Ta książka również dostarczyła mi kilku rzeczy, o których nie wiedziałam, a zawsze chciałam się dowiedzieć...

Przepięknie wydana, taka perełka wśród moich książek. Musiałam ją mieć...

Lekkim piórem pisane i zilustrowane wspomnienia dla dzieci i młodzieży i chociaż już 'wyrosłam' podobało się. Zwłaszcza listy od dzieciaków :)

Urzekła mnie. Urzekła a nawet zachwyciła. Według mnie można powiedzieć o niej "książka niezwykła - wyjątkowa, jedna z tych o których długo się pamięta i chce pamiętać. Zapadła w pamięci, zapisała się w sercu, wzruszyła, sprawiła, że w oczach pojawiły się łzy... Łzy, które towarzyszyły mi w trakcie i po skończeniu książki a nie jest to żadna banalna historia o nieszczęśliwej miłości.

Książka kierowana do młodszego czytelnika, ale napisana tak, że z przyjemnością przeczyta ją nie jeden dorosły. Podróż po przez życie pewnego znanego pisarza, który kochał słowo pisane i tworzył przede wszystkim z miłości a dopiero potem pasji - Kornela Makuszyńskiego.
Razem z małym Kornelem dorastamy, przeżywamy nagłą śmierć ojca, chodzimy do szkoły, w wieku szkolnym piszemy pierwsze wiersze a w dorosłym opłakujemy śmierć pierwszej żony, decydujemy się na kolejne małżeństwo, przyglądamy się rozwojowi kariery...
Przez cały czas czujemy jakbyśmy byli tuż obok, jakby pisarz stał na wyciągnięcie naszej ręki a my moglibyśmy go dotknąć, usłyszeć - czujemy tę niezwykłą atmosferę, którą wokół siebie roztaczał.

Jednak to nie tylko fakty ale również cytaty z gazet, skany kilku listów od dzieci do pisarza, wiersze i cytaty, Kalendarium czy też archiwalne fotografie życia pisarza. To ciekawa akcja, która w połączeniu z wszystkim wymienionym wcześniej tworzy barwną, ciepłą, słoneczną opowieść o życiu Kornela Makuszyńskiego... nie tylko pisarza ale również syna, brata sześciu sióstr, ucznia z problemami z przedmiotami ścisłymi, wielbiciela teatru i bułek z kiełbasą otrzymywanych za pisanie innym wypracowań....
Człowieka, który kochał dzieci, często im pomagał, mówił, że należy czytam (dzieciom i samym sobie)...
Człowieka niezwykłego i o wielkim sercu.

73 użytkowników ma tytuł Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim

Okładka książki 12 supermocy. Polscy autorzy o tym, jak budować poczucie własnej wartości Liliana Bardijewska, Anna Czerwińska-Rydel, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Małgorzata Kur, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Kazimierz Szymeczko
Okładka książki Mózg! Co w głowie siedzi Anna Czerwińska-Rydel, Anna Gensler
Mózg! Co w głowie siedzi Anna Czerwińska-Rydel, Anna Gensler
Anna Czerwińska-Rydel
Anna Czerwińska-Rydel
Z wykształcenia muzyk i pedagog, jest autorką około 200 radiowych audycji muzycznych i bajek dla dzieci, które prowadziła na antenie Radia Eska-Nord. Od wielu lat pracuje z dziećmi i młodzieżą, prowadząc zajęcia muzyczne, pedagogiczne i terapeutyczne. Jako autorka książek dla dzieci zadebiutowała wydanym w 2007 roku opowiadaniem p.t.: „Tajemnica Matyldy”, za które otrzymała I nagrodę w edycji książki pomorskiej - proza dla dzieci "Costerina 2007". Lubi poranny śpiew ptaków, mruczenie kota i ciasteczka migdałowe. Kocha dzieci, muzykę poważna (zwłaszcza Mozarta i Chopina) oraz zapach pomarańczy.

Trzeci biegun Marek Kamiński
Trzeci biegun
Marek Kamiński
Camino de Santiago - drogi świętego Jakuba, to szlaki pielgrzymkowe wiodące do Santiago de Compostela w Hiszpanii. Camino ma wiele wariantów, które niczym żłobienia w muszli- pielgrzymim symbolu wędrowców, spotykają się pod hiszpańską katedrą. Marek Kamiński postanowił pokonać pieszo... uwaga : 4 000 km w sto dni! Nie potrafię wyobrazić sobie przejścia takiego dystansu... Lecz dla naszego polarnika nie ma rzeczy niemożliwych! Pierwszy rozdział jego książki opowiada o narodzinach pomysłu pielgrzymki oraz przygotowaniach. Kolejne to historia wędrówki, której start znajduje się w Kaliningradzie przy grobie Immanuela Kanta. Rozdziały dotyczące etapu polskiego pielgrzymki zajmują stosunkowo największą część książki. Myli się jednak ten, kto sądzi, że to z powodu piękna naszej ojczyzny ;) na tym właśnie etapie towarzyszyło Markowi Kamińskiemu najwięcej osób. A to właśnie o ludziach jest ta opowieść. To nie piękne krajobrazy (choć nie da się o nich nie wspomnieć) towarzyszą nam na kartach książki, lecz historie przypadkowych, jak i planowanych współwędrowców. "Trzeci biegun" jest także opisem walki z własnym ciałem, które buntuje się przed kolejnymi kilometrami do pokonania. To również poszukiwanie sensu wędrówki oraz odnajdywanie własnego "ja" nazwanego przez autora trzecim biegunem. Z wielką przyjemnością towarzyszyłam panu Kamińskiemu na szlaku. Muszę jednak przyznać, że najciekawszy okazał się dla mnie pierwszy etap wędrówki, po Polsce, który przebiega przez moje rodzinne strony. Wydawnictwo Agora jak zwykle spisało się na medal nie szczędząc papieru na wielkoformatowe zdjęcia. Na skrzydełkach okładki zamieszczono także mapę Europy z oznaczonymi wariantami dróg świętego Jakuba. Jeśli i Wy macie ochotę poczuć kurz pielgrzymiego szlaku zachęcam Was do lektury "Trzeciego bieguna".
Bookieterka Karolina - awatar Bookieterka Karolina
oceniła na75 lat temu
Halo człowiek. Rozmowy o tym, co ważne Konrad Kruczkowski
Halo człowiek. Rozmowy o tym, co ważne
Konrad Kruczkowski
Wyszperałam w koszu za 1 zł, zawartość tego zbioru powinna być " dekalogiem " człowieczeństwa każdego człowieka. Książkę powinien przeczytać każdy przeciwnik " orkiestry świątecznej pomocy " Wywiad z panią Ewą Błaszczyk pokazuje jak pan J. Owsiak dużo robi dobrego dla chorych i potrzebujących. Albo jak My uczestnicząc w takim przedsięwzięciu jesteśmy ofiarni i pomocni. Uważam, że draństwem jest bojkotować tego typu działanie. Taką maksymę powinien wyznawać każdy lekarz, oprócz albo właśnie dlatego, że składał przysięgę - pomagać ! bez względu na okoliczności. " Kiedy człowiek umiera, nie wolno pytać w jakiego Boga wierzy albo na kogo głosował " Dla pani Anny Dymnej pomaganie to jak oddychanie, to co robi dla podopiecznych wymaga radości i oddania, bo gdyby miała przeliczać wysiłek na pieniądze ( a w fundacji jest wolontariuszką ) nie miałaby siły. Jakim trzeba być złym człowiekiem aby napisać w komentarzu ( cytuję ) " Ty kurwo , po co pieniądze na debili wydajesz ? Słodką twarzyczką naród okradasz ! " Ludzie niejednokrotnie wypowiadają się nie wiedząc jaką fundacją pani Anna się zajmuje. Niestety robienie dobrych rzeczy budzi w ludziach agresję. Bardzo mądra rozmowa z ojcem Leonem Knabitem mnóstwo wartościowych wypowiedzi, spostrzeżeń np. " jeśli zapytać ludzi, co nas dzieli, to szybko dochodzimy do wniosku, że tylko poglądy ! Wystarczy uszanować człowieka w człowieku i przyjąć zasadę " pierwszy nie dokonuję najazdu " albo : " Rodzice wychowują dzieci, a szkoła czy Kościół powinny to wychowanie wspierać, ale trudno mówić o miłości rodzicielskiej kiedy ojciec musi pracować na dwóch etatach i widzi swoje dzieci raz na dwa tygodnie. " czy też : " kapłan, który ma poukładane rzeczy fundamentalne, własną wiarę, wie że może być i do tańca i do różańca i będzie umiał zachować dystans, który nie ośmieszy jego służby. " i bardzo ważne w obecnym świecie : " Z ambony nie może paść - " dzisiaj, całą parafią, ramie przy ramieniu idziemy glosować na ....... Tak nie może być - kościół to nie miejsce na wiec wyborczy ! " Kolejna świetna rozmowa z Marcinem Mellerem o mediach, pieniądzach, polityce i trudnej sztuce kompromisu. Niestety okazuje się, że np. " Polaków nie interesuje świat. Polskie tematy są upraszczane do niemożliwości, więc jak wytłumaczyć coś, co dzieje się daleko ? W internecie liczy się nagłówek, a nie treść. Nie ma miejsca na tematy poważne, nikogo już nie interesują pogłębione materiały, za to jest przestrzeń na sensację. Liczy się klikalność ! " Smutne, że tak mało mamy czasu na kulturę szeroko pojętą że pochłania nas praca i konsumpcja. Polecam przeczytanie tych rozmów, bo jest jeszcze pani Henryka Bochniarz, która broni kobiet i ich roli w świecie zdominowanym przez mężczyzn i znany krytyk filmowy Tomasz Raczek.
Barb New - awatar Barb New

Cytaty z książki Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim

Anna Czerwińska-Rydel Słońcem na papierze. Wesoła opowieść o Kornelu Makuszyńskim Zobacz więcej