Kalendarz polski

Józef Szczypka Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy PAX popularnonaukowa
popularnonaukowa
1984-01-01
1979-01-01
Kalendarz polski miał dotąd dwa wydania (1979, 1980) i spotkał się z wielkim uznaniem czytelników. Jest to książka przedstawiająca polskie obyczaje, święta, ceremoniały. Te, które dawno przeminęły, i te, z którymi stykamy się do dzisiaj. Te, które zrodziła tradycja kościelna, i te, które należą do sfery świeckości. Te, których pięknem i bogactwem się chlubimy, i te, które są raczej kłopotliwym spadkiem historii.

Kup Kalendarz polski w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Kalendarz polski

Opinie i dyskusje o książce Kalendarz polski

55 użytkowników ma tytuł Kalendarz polski na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Kalendarz polski na półkach dodatkowych

Czytelnicy Kalendarz polski przeczytali również

Morskie Imperium Holandii 1600-1800 Charles Ralph Boxer
Morskie Imperium Holandii 1600-1800
Charles Ralph Boxer
Tytuł książki może być trochę mylący, bo pozycja opowiada generalnie o losach państwa holenderskiego, zarówno terenów nad Morzem Północnym jak i kolonii. Osobiście jestem trochę rozczarowany opisem imperium kolonialnego, a zwłaszcza pominięciem aspektów militarnych i szerszego omówienia wojen w koloniach np. z Portugalią. Ramy czasowe książki są potraktowane dosyć po macoszemu, można odnieść wrażenie, że wiek XVII jest dużo szerzej opisywany niż XVIII, poza tym autor postawił na rzeczowy układ pracy, a nie chronologiczny, co może powodować pewne zamieszanie podczas lektury. To tyle z narzekań, przejdźmy do pozytywów. Książka naprawdę szeroko opisuje wiele zagadnień związanych z Holandią, począwszy od kwestii religijnych, szkolnictwa, organizacji Kompanii Wschodnio i Zachodnioindyjskiej, warunków bytowych marynarzy czy handlu. Bardzo ciekawy był zwłaszcza rozdział o kolonizowaniu okolic Przylądka Dobrej Nadziei (szkoda, że autor nie szedł częściej tym tropem). Dużo ciekawostek, danych statystycznych, dobrze wyartykułowane wnioski, zwłaszcza te dotyczące upadku państwa holenderskiego w drugiej połowie XVIII wieku. Na korzyść działa również to, że autor był Brytyjczykiem, więc często powołuje się również na źródła angielskojęzyczne, co sprawia, że Boxer siłą rzeczy porównuje oba kraje, co prowadzi do ciekawych konkluzji. Praca ma już swoje lata (pierwsze angielski wydanie to 1965 rok) i językowo jest już trochę przestarzała, ale mimo to, można ją czytać bez większej irytacji.
Balcar - awatar Balcar
Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna Lucio Russo
Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna
Lucio Russo
Bardzo ciekawa książka-esej, ale nierówna i bez polotu. Najciekawsze oczywiście to, co dotyczy fundamentów hellenistycznej naukowości, rozróżnienia — całkowicie dziś stosowanego na opak — matematyki i fizyki oraz przemyślenia dot. metody naukowej, tak greckiej (cywilizacji hellenistycznej),jak i nowożytnej. Rozdziały, będące w rachubie objętości może i większościowe, o konkretnych osiągnięciach nauki i techniki, o gospodarce, o schyłku myśli i jego przyczynach, mogą z pewnością zainteresować historyków (i poszukiwaczy ciekawostek, tych niemało, tzn. ciekawostek, choć poszukiwaczy na LC pewnie też),ale dla zasadniczej myśli są nieistotne i choć pewni traci się ciągłość przy ich szybkim kartkowaniu, to strata to żadna, gdyż dla uchwycenia myśli przewodniej rozdziały te są zdecydowanie mniejszościowe. To, co przykuwa moją największą uwagę, to ostatni podrozdział i zakończenie, i choć podobnie miałem w ,,Lunatykach'' Koestlera (podobne wrażenie wznoszenia się i ogarniania coraz szerszych perspektyw, co prawda w innym stylu, bo u Koestlera drapieżnie, choć raczej kruczo niż pustułkowato ;)),to tutaj przykucie moje jest wyraźnie polemiczne. Szanuję za ukłon Duhemowi, podzielam bardzo krytyczne obserwacje dotyczące komercjalizacji współczesnej nauki i jej pędu ku ilości, ubolewania nad upadkiem ducha uczonego-mędrca itp. — ale brak zrozumienia dla Feyerabenda i kompletne zamknięcie na myśl Bohra bardzo bolą. PS Kupiona w księgarni przy centrum sztuki, była przeceniona do 1 (jednej) złotówki (super, miło, ale czy nie o czymś więcej to świadczy...),ale pewnie i tak bym się nie zdecydował (nie umiem odwracalnie kompresować książek, podobnie jak bez ryzyka budowlanego zwiększać pojemności mieszkania),gdyby nie to, że spostrzegłem Ireneusza Kanię jako autora przekładu — i wciąż mogę napisać, że jeszcze się na Jego wyborach nie (przynajmniej: nie bardzo) zawiodłem!
Wojciech Kryszak - awatar Wojciech Kryszak
Zanim pojawił się człowiek Zdeněk V. Špinar
Zanim pojawił się człowiek
Zdeněk V. Špinar Zdeněk Burian
Ta książka jest kawałkiem kolorowego skarbu mojego dzieciństwa w szarym i smutnym anturażu schyłkowego PRL-u. Ta pęknie wydana i bogato ilustrowana w grafiki Zdenka Buriana pozycja była w tym czasie czymś unikatowym i niedoścignionym. Będąc dzieckiem, to właśnie od niej rozpocząłem swoje zainteresowanie paleontologią i historią Ziemi. Przekaz merytoryczny z tej książki na ten czas do mnie specjalnie nie trafiał, ale ilustracje wbiły mi się głęboko w jaźń. Do tego stopnia, że jak czytam współczesne pozycje z paleontologii, to oczami wyobraźni widzę te dawno widziane ilustracje. Więc jeżeli chodzi o wartość sentymentalną i wkład w popularyzowanie wiedzy z zakresu historii życia na naszej planecie, należy się tej książce dziesięć gwiazdek. Jeżeli jednak chodzi o warstwę merytoryczną to już tak wspaniale nie jest. Wiedza tam zawarta w lwiej części jest już zdezaktualizowana. Ten anachroniczny stan wiedzy zawarty jest także w ilustracjach, dlatego nie polecam tej pozycji najmłodszym czytelnikom. Również sposób opisu ilustracji jest już bardzo retro, taki trochę w stylu starego muzeum regionalnego. Połączenie jednego z drugim spowodowało, że czytało mi się to książkę bardzo trudno i niejako z obowiązku. Na szczęście niewiele w niej tekstu. Ale to wszystko jest nieważne w konfrontacji z kultowością tej pozycji i jej wkładem w wiedzę popularnonaukową.
Paweł - awatar Paweł

Cytaty z książki Kalendarz polski

Dodaj cytat z książki Kalendarz polski

Ciekawostki historyczne