Bez litości

Without Mercy!
1994-01-01
1994-01-01
Andrzej Keyha
"Bez litości" to znakomicie napisana książka przez Mariam Ali i Jana Wain'a, uzupełnienie "Sprzedanych" Zany Muhsen. Książka, którą czyta się jednym tchem, od której trudno oderwać się, a także uwierzyć, że jest możliwe takie bezprawie w wieku XX.

Miriam Ali - matka sprzedanych dziewcząt w swoich wspomnieniach cofa się do lat sześćdziesiątych, by pokazać czytelnikowi powstanie własnej rodziny i wszystko to, co doprowadziło do straty córek, a następnie walki o nie.
Miriam narodziła się ze związku Angielki i Pakistańczyka. Jako siedemnastolatka poznała ojca swoich dzieci Muthana Muhsena, nazywanego przez nią Fredem. Po kilku miesiącach znajomości Miriam zamieszkała ze swoją miłością. Po roku urodziła im się córka Laila, następnie syn Ahmed. W lipcu 1964 roku pojawiła się na świecie Zana, a następnie Nadia i trójka kolejnych dzieci. W 1967 roku Fred, mówiąc, że jedzie na wakacje, wywiózł dwójkę najstarszych dzieci do Jemenu i tam je zostawił, twierdząc, iż przywiezie dzieci, gdy dość liczna rodzina stanie na nogach. Czas mijał, a pierworodni nie wracali. Natarczywe pytania Miriam dotyczące dzieci pozostawały bez odpowiedzi.
W 1980 roku Zana i Nadia w dwutygodniowych odstępach wyjechały na "wymarzone" wakacje do Jemenu. Tam jednak jazda na wielbłądach, opalanie i odpoczynek zostały zamienione na piekło małżeńskie. O całym zajściu Miriam dowiedziała się przypadkiem pięć tygodni później. Do restauracji wpadła oburzona Mary, koleżanka Zany i wykrzyczała w twarz Miriam dlaczego pozwoliła wyjść za mąż jej przyjaciółce. Ali była wstrząśnięta, nic z tego nie rozumiała. Rozmowa z Fredem nie przyniosła odpowiedzi, mężczyzna zapierał się, nie potwierdzał zdobytej informacji. Dopiero po czterech dniach od niechcenia stwierdził, że dziewczęta zostają w Jemenie na stałe, oczywiście jako mężatki.

W tym miejscu rozpoczyna się piekło Miriam. Kobieta przechodzi liczne załamania, bicie, strach o wywiezienie następnych dzieci przez ich ojca, ból po stracie córek wywiezionych. Liczne wysłane listy zostają raczej bez odpowiedzi, a w końcu, gdy odpowiedź dochodzi, kobieta jest przerażona planami samobójstwa Zany. Przełomem w życiu Miriam jest wizyta Mary Burchll'e i ciągła pomoc brata Derka. Pod ich wpływem Ali zaczyna wysyłać tysiące listów do rozmaitych urzędów i organizacji. Po przebytym wypadku otrzymuje odszkodowanie, za które po raz pierwszy po wielu latach odwiedza córki w Jemenie. Jedzie tam z synem Mo. Radości nie ma końca, jednak wszyscy są rozczarowani niemożnością wspólnego powrotu do Anglii. Prawo jemeńskie wyraźnie stwierdzało, że dziewczęta należały do swoich mężów. Matka jednak nie poddaje się. Walczy.

ISBN: 8386399020

Kup Bez litości w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Bez litości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez litości

„Bez litości” to nie tylko książka, ale także świadectwo niesprawiedliwości i walki o wolność. Już od pierwszych stron wiedziałam, że mam w rękach coś wyjątkowego – historię, która wstrząsa i skłania do refleksji. Czytając, trudno było mi uwierzyć, że takie bezprawie mogło mieć miejsce w XX wieku. Książka opowiada o losach, które wydają się niemożliwe w świecie, w którym prawa człowieka powinny być fundamentem. Tym bardziej wstrząsające jest to, że opisywane wydarzenia są rzeczywistością, a nie fikcją literacką. Czytając, co chwilę musiałam zatrzymywać się aby przetrawić to, co właśnie przeczytałam – tak mocno te historie wpływały na moje emocje.

'Sprzedane' podobały mi się do tego stopnia, że postanowiłam przeczytać kolejną książkę tym razem opisaną z punktu widzenia ich matki. Bez zbędnych epitetów - jest to czytelniczy chłam.
Wyjątkowo ciężko czyta się o ludzkiej głupocie i naiwności - tutaj mamy jej pełno. Występuje też wiele nieścisłości jeśli porównać z tym tworem 'Sprzedane'. Chętnie uzasadniłabym te tezę, ale nie chce zdradzać fabuły gdyby jednak znalazł się ktoś kto chciałby sam się przekonać o prawdziwości moich słów. Nie wiem w jakich celach powstała ta książka jeśli nie zarobkowych. Na te kilkadziesiąt stron tylko kilka wstawek zostało poświęconych uprowadzonym dziewczętom. Reszta to autobiografia ich matki. W pełni zasłużona ocena 1.

Książka-pomimo że opowiada wstrząsającą historię matki Zany i Nadii-wg mnie napisana/przetłumaczona jest w fatalny sposób. Mimo wszystko my-czytelnicy, dowiadujemy się więcej szczegółów tej zatrważającej historii. Polecam jako uzupełnienie "Sprzedanych".

198 użytkowników ma tytuł Bez litości na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Bez litości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bez litości

Niewolnica Mende Nazer
Niewolnica
Mende Nazer
„Niewolnica” to niezwykle przejmujący, poruszający reportaż o szokującym zjawisku niewolnictwa w XXI wieku. Mende Nazer była zwykłą „dziewczynką z buszu”, dzieckiem z afrykańskiego plemienia, porwaną i sprzedaną do niewoli jako pomoc domowa w arabskim domu. Książka przedstawia dzieciństwo bohaterki, przybliżając czytelnikowi zwyczaje ludu Nuba z górskich obszarów Sudanu. Z perspektywy kultury europejskiej niektóre są oczywiście absolutnie nie do przyjęcia, jak obrzezanie kobiet, czy wykorzystywanie dzieci do pracy, i budzą myśl o brutalności i prymitywności tych zacofanych ludzi, ale jednocześnie podkreślają, jak trudne jest życie w tak niecywilizowanych warunkach, a tamtejsi mieszkańcy prości i skupieni przede wszystkim na podstawowym przetrwaniu. W Sudanie, przynajmniej w czasach, które przedstawia reportaż, czyli początek lat dwutysięcznych, panował arabski reżim, postulujący wyższość Arabów nad czarnoskórymi mieszkańcami kraju. Takie przekonanie niejako uprawomocniało traktowanie „buszmenów” jak zwierząt, które można złapać i zaprząc do pracy. Bohaterka przeżyła ogromną traumę, gdy w wieku 12 lat podczas napadu na swoją wioskę została uprowadzona i wywieziona z dala od domu, wyrwana z bezpiecznego świata plemiennego i wbrew swej woli umieszczona w roli czyjegoś popychadła. Została ofiarą wieloletniej przemocy psychicznej i fizycznej, aż w końcu, już jako młoda kobieta, w ciężkiej depresji i pełna desperacji, powzięła decyzję o ucieczce. „Niewolnica” to kolejne studium przypadku tego, jak okropnymi potworami są ludzie – niezależnie, czy do okrutnych czynów zachęca ich bezsensowna ideologia, czy bzdurne przekonania religijne, ludziom naprawdę niewiele potrzeba, aby przestać w drugim człowieku widzieć istotę, która tak jak oni myśli i czuje. Mende Nazer była muzułmanką zupełnie tak jak jej oprawcy, a mimo to, choć islam głosi równość wszystkich jego wyznawców, była przez nich upokarzana i wykorzystywana z uwagi na kolor skóry. Pokazuje to nie tylko bezmyślność rasizmu, ale również fałsz religii jako takiej: przecież i u nas, w Polsce, choć tak dużo ludzi uważa się za katolików, którzy teoretycznie powinni odznaczać się miłosiernością wobec bliźnich, są w większości zawistni i podli dla innych, nie mówiąc już u samym Kościele, w którym dominują pedofilia i chciwość. „Niewolnica” to lektura, która na pewno zapadnie mi w pamięć. Obok cierpienia bohaterki po prostu nie można przejść obojętnie, a cały aspekt społeczno-kulturowy na pewno daje odbiorcy do myślenia. „Niewolnica” wzbudza współczucie, angażuje emocjonalnie, wywołuje słuszny gniew wobec niesprawiedliwości i przede wszystkim przypomina, że potwory nie czają się nocą pod łóżkiem – chodzą po ulicach i mijamy je w autobusie, na klatce schodowej, we własnym domu każdego dnia.
Anksunamun - awatar Anksunamun
Uwięziona w Teheranie Marina Nemat
Uwięziona w Teheranie
Marina Nemat
Siła przebaczenia – historia Mariny Nemat Marina Nemat napisała swoje wspomnienia już po wielu latach spędzonych w bezpiecznej Kanadzie. Urodziła się i wychowała w Teheranie, w rodzinie o chrześcijańskich korzeniach. Jako nastolatka Marina nie mogła pozostać obojętna wobec brutalnej rzeczywistości islamskiej rewolucji pod wodzą ajatollaha Chomeiniego. Otwarcie sprzeciwiła się niesprawiedliwości i ograniczaniu podstawowych praw, za co w wieku zaledwie szesnastu lat została aresztowana i osadzona w owianym złą sławą więzieniu Evin — miejscu, gdzie tortury i egzekucje były na porządku dziennym. W swoich wspomnieniach Marina Nemat nie tylko wstrząsająco opisuje własne przeżycia, ale również z ogromną szczerością dzieli się refleksjami na temat przemocy, wolności i ludzkiej godności. To opowieść o niewyobrażalnym cierpieniu, ale także o niezwykłej sile ducha i odwadze. Autorka nie zatrzymuje się jednak na opisie bólu — jej historia to także podróż ku przebaczeniu. W kręgu poszukiwań emocjonalnego odkupienia znajdują się nie tylko jej oprawcy, ale także mąż z rodziną oraz ojczysty kraj, który ją zdradził. Wszystkim tym ludziom Marina ofiarowuje największy z możliwych darów: przebaczenie. Historia Mariny Nemat porusza głębią emocji, autentycznością przeżyć i niezwykłą siłą wyrazu. To lektura, która zmusza do refleksji nad naturą zła, odwagą bycia wiernym sobie oraz ceną, jaką często płacimy za wolność. Historia ta na długo pozostaje w pamięci, przypominając, że nawet w najciemniejszych chwilach człowiek może zachować godność i nadzieję.
Karolina K - awatar Karolina K

Cytaty z książki Bez litości

Dodaj cytat z książki Bez litości