Diagnoza psychoanalityczna

Okładka książki Diagnoza psychoanalityczna autora Nancy McWilliams, 9788374892278
Okładka książki Diagnoza psychoanalityczna
Nancy McWilliams Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne (GWP) nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Psychoanalytic diagnosis : understanding personality structure in the clinical process
2009-01-01
2009-01-01
Agnieszka Pałynyczko-Ćwiklińska

Kup Diagnoza psychoanalityczna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Diagnoza psychoanalityczna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diagnoza psychoanalityczna

Autorka przełożyła trudną teorię na język pełen szacunku i zrozumienia dla ludzkiego cierpienia. „Diagnoza psychoanalityczna” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto interesuje się psychologią czy psychoterapią. Po tej książce spojrzenie na drugiego człowieka zmienia się bezpowrotnie.

Bardzo dobra książka, kompendium wiedzy dla przyszłych terapeutów. Opisana na konkretnych przypadkach i praktyce klinicznej. Pięknie pomogła mi pojąć podstawy i odświeżyć sobie zajęcia z psychopatologii :)

✔️ Zalety
• Obszerna bibliografia.
• Indeks rzeczowy.
• Literatura zalecana - na końcu każdego rozdziału.
• Dodatek zawiera szablon wywiadu diagnostycznego.
• Wzbogacenie teorii o kontekst kulturowy danego czasu i miejsca co pozwala na lepsze zrozumienie.
• Autorka podaje przykłady z własnej praktyki.
• Uwrażliwiła mnie na problem niedoceniania wartości psychoterapii osób psychotycznych
• Wychodzi na przeciw stereotypowi zimnego cichego analityka, zwłaszcza w sugestiach do pracy z pacjentem psychotycznym.
• Przedstawiając najlepsze lub najgorsze modele terapeutyczne dla jakiegoś zaburzenia uwzględnia także inne podejścia niż psychodynamiczne (np. CBT, DBT).
• Bardzo dokładne, wielowątkowe omówienie każdego typu osobowości z uwzględnieniem diagnozy różnicowej.
• Konstrukcja i podział rozdziałów i podrozdziałów jest bardzo dobrze skonstruowana i pomocna w przyswajaniu wiedzy.
• Ciekawy rozdział o osobowości masochistycznej (autodestrukcyjnej),na studiach psychologicznych ten wątek nie był poruszony a moim zdaniem jest bardzo ciekawy i wiele wnosi.
• Na plus rozróżnienie zaburzenia od zaburzenia osobowości np. w przypadku depresji vs z.o. depresyjnej czy OCD vs z.o. obsesyjnej i kompulsyjnej.

✖️   Wady
• Jest to dość stara publikacja (2011),która bazuje na DSM IV - ale stara się być niezależna od aktualnego wydania DSM czy ICD, być ponadczasowa.
• Nie ma słowniczka (nie jest to konieczne ale byłoby tu szczególnie użyteczne).
• Brak ilustracji / wykresów do zaprezentowania teorii np. Teoria ego Freuda.
• Zamiennie używane są pojęcia „psychoterapia psychoanalityczna” i „psychoterapia psychodynamiczna” lecz nigdzie nie jest wytłumaczone czy to pojęcia zamienne (synonimy) czy są to odrębne terminy i czym się różnią (por. str 102).
• Zamiennie używane są pojęcia „osobowość” i „charakter” lecz nigdzie nie jest wytłumaczone czy to pojęcia zamienne (synonimy) czy są to odrębne terminy i czym się różnią.
• Tłumaczenie fobii poprzez przemieszczenie w skrajnie dziwny sposób (str.173).
• Autorka w rozdziale dotyczącym osobowości schizoidalnej wspomina o istnieniu takiego zaburzenia osobowości jak osobowość schizotypowa jednak nie tłumaczy podobieństw ani różnic między tymi zaburzeniami. Czytelnik nie odnajdzie także w tej książce opisu osobowości schizotypowej ani w osobnym rozdziale ani nigdzie indziej.
• W podrozdziałach dotyczących różnicowania diagnostycznego autorka mocno ograniczyła się do różnicowania między typami zaburzeń osobowości (z kilkoma wyjątkami). W mojej opinii w niektórych przypadkach wskazane byłoby poszerzenie zakresu do zaburzeń innego typu m.in. schizofrenii.
• W książce nie omówiono takich zaburzeń osobowości jak: osobowość zależna czy osobowość lękliwa (unikająca).

💡 Ciekawe spostrzeżenia
• Widzę powielające się wątki technik terapeutycznych z „Daru Terapii” Yalloma.
• Słabe punkty DSM są punktowane w całej książce.
• Przemyślenia po lekturze: z każdym pacjentem grunt to modelowanie zdrowych zachowań i relacji, zawsze trzymaj się ustalonego kontraktu (naginanie go lub łamanie w dobrej wierze zawsze jest na szkodę nie tylko własną ale przede wszystkim pacjenta) czyli wciąż o modelowaniu.

✨ Podsumowanie
Książka bez wątpienia trafia na moją listę ulubionych książek. Warto ją czytać powoli i z uważnością. Na pewno wielokrotnie będę do niej wracać. Polecam z całego (psychodynamicznego) serca 🖤

✔️ Zalety
• Obszerna bibliografia.
• Indeks rzeczowy.
• Literatura zalecana - na końcu każdego rozdziału.
• Dodatek zawiera szablon wywiadu diagnostycznego.
• Autorka podaje przykłady z własnej praktyki.
• Uwrażliwiła mnie na problem niedoceniania wartości psychoterapii osób...

620 użytkowników ma tytuł Diagnoza psychoanalityczna na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł Diagnoza psychoanalityczna na półkach dodatkowych

Lęk Antoni Kępiński
Lęk
Antoni Kępiński
Książka „Lęk” Antoniego Kępińskiego jest próbą zrozumienia lęku jako doświadczenia fundamentalnego dla człowieka oraz refleksja nad jego rolą w życiu. Autor podkreśla, że „być dobrym psychiatrą w praktyce oznacza umieć rozładować lęk swego pacjenta.” Lęk nie jest tu traktowany wyłącznie jako przejaw zaburzeń psychicznych, lecz jako zjawisko nierozerwalnie wpisane w egzystencję człowieka. Publikacja obejmuje szeroki zakres zagadnień; lęk nerwicowy, ataki lękowe, lęk anankastyczny, hipochondryczny, depresyjny, schizofreniczny, urojeniowy i inne. Kępiński szczegółowo opisuje genezę powstawania lęków, ich formy i dynamikę, a także przedstawia koncepcje teoretyczne oraz sposoby leczenia. Ważnym elementem książki jest analiza kształtu lęku i jego wpływu na funkcjonowanie człowieka. Zasadniczą cechą nieokreślonego niepokoju jest nieświadomość. Paraliżuje ona człowieka w wychodzeniu ku przyszłości i utrudnia opuszczenie niespokojnego czasu. Lęk staje się wówczas stanem zawieszenia, który blokuje rozwój i działanie. Antoni Kępiński wskazuje, że układ nerwowy nie jest jedynie układem „materialnym”, lecz ma również charakter „duchowy”. To, co odczuwamy jako ciało, jest przepojone symbolicznymi znaczeniami, swoistym „duchem”. Autor zaznacza, że „żywej materii” nie da się oddzielić od „ducha”, co nadaje jego rozważaniom wymiar filozoficzny. Szczególnie poruszające są refleksje dotyczące czasu i przyszłości: „Czas może być konstruktorem, ale też dekonstruktorem.” „Nieznana przyszłość, która tkwi w człowieku, i nieznana przyszłość świata, który go otacza – stwarzają atmosferę niepokoju i napięcia. Atmosfera ta jest tłem koniecznym do podjęcia wysiłku życia. Trzeba przemóc w sobie własny niepokój i wyjść na spotkanie przyszłości. Realizować siebie, nie wiedząc jednak, co właściwie się realizuje, gdyż nie zna się własnego planu, własnej przyszłości.” Autor trafnie odróżnia lęk u ludzi od lęku u zwierząt, podkreślając jego abstrakcyjny charakter: „Ból i lęk u zwierząt są bardziej konkretne, tj. silniej związane z realną sytuacją, a u człowieka bardziej abstrakcyjne, tj. oderwane od obiektywnej rzeczywistości.” „Lęk zwierzęcy na ogół odpowiada realnemu zagrożeniu. Natomiast lęk u człowieka niejednokrotnie przyczepia się do przedmiotów bezpośrednio nie zagrażających.” Autor pokazuje również, że lęk pełni funkcję ochronną: „(…) człowiek pozbawiony lęku byłby niezdolny do unikania sytuacji niebezpiecznych, analogicznie jak człowiek pozbawiony uczucia bólu jest niezdolny do unikania ciągłych uszkodzeń powierzchni swojego ciała.” „Lęk” nie jest książką łatwą. Wymaga uważnej lektury, robienia notatek i oswajania się z terminologią naukową. Niektórzy wskazują na jej terapeutyczny wymiar, jednak, moim zdaniem, lektura ta wymaga gotowości do zmiany, wewnętrznej pracy oraz odwagi zmierzenia się z własnymi lękami. Autor podchodzi do tematu z dużą empatią i uważnością. Książka może pomóc w lepszym zrozumieniu własnych emocji i mechanizmów, które nimi rządzą.
lenonek - awatar lenonek

Cytaty z książki Diagnoza psychoanalityczna