LubimyCzytać0

- 1997-01-01
- 1997-01-01
- 83-7129-310-0
- Andrzej Leszczyński
Mija sześć lat od przerażających wydarzeń w Jurassic Park. Sześć lat odkąd najbardziej śmiały naukowy sen zmienił się w największy naukowy koszmar. Sklonowane dinozaury wyginęły, rezerwat został zamknięty, wyspa jest niedostępna dla turystów. Coś jednak przetrwało...
Kup Zaginiony świat w ulubionej księgarnii
Zaginiony świat
"ᴊᴇsᴛᴇśᴍʏ ɴᴀᴅᴢᴡʏᴄᴢᴀᴊ ɴɪsᴢᴄᴢʏᴄɪᴇʟsᴋɪᴍɪ ɪsᴛᴏᴛᴀᴍɪ. ᴄᴢᴀsᴇᴍ ᴏᴅɴᴏsᴢᴇ̨ ᴡʀᴀᴢ̇ᴇɴɪᴇ, ᴢ̇ᴇ ᴍᴏᴢ̇ɴᴀ ʟᴜᴅᴢᴋᴏśᴄ́ ᴘᴏʀᴏ́ᴡɴᴀᴄ́ ᴅᴏ ᴘʟᴀɢɪ, ᴘᴏ ᴋᴛᴏ́ʀᴇᴊ ᴢᴏsᴛᴀᴊᴇ ᴛʏʟᴋᴏ ɢᴏᴌᴀ ᴢɪᴇᴍɪᴀ. ɴɪsᴢᴄᴢʏᴍʏ ɴᴀsᴢᴇ śʀᴏᴅᴏᴡɪsᴋᴏ ᴛᴀᴋ ᴅᴏᴋᴜᴍᴇɴᴛɴɪᴇ, ᴢ̇ᴇ ɴᴀsᴜᴡᴀ sɪᴇ̨ ᴡɴɪᴏsᴇᴋ, ɪᴢ̇ ᴢᴏsᴛᴀʟɪśᴍʏ ᴅᴏ ᴛᴇɢᴏ ᴘᴏᴡᴏᴌᴀɴɪ" 🦖 Nareszcie! Długo wyczekiwana przeze mnie kontynuacja Parku Jurajskiego przeczytana. Czekałem na nią ponad rok, i nie zawiodłem się. Chociaż spotkałem tutaj kilka elementów powielanych z poprzedniej części, to ostatecznie nie mają one wpływu na końcowy odbiór. Cieszę się również z faktu, że film Spielberga tak bardzo odbiegał od oryginału. Dało mi to po raz kolejny kawał dobrej historii której jeszcze nie znałem. 🦖 Zaginiony świat zachwycił mnie swoją pierwotną dzikością. Dinozaury rozwinęły się poza kontrolą człowieka, stworzyły własny ekosystem gdzie żyły w symbiozie. Niestety kiedy ktoś zaczyna ingerować w coś niezachwianego, wszytko może nagle runąć niczym domek z kart. Powieść w bardzo dobitny sposób ukazuje ludzką ignorancję i wyższość nad wszystkim co go otacza. Przekonanie, że jako dominujący gatunek może pozwolić sobie na wszystko... aż chciałoby się powiedzieć że to takie ludzkie. 🦖 Po latach od tragedii na wyspie Isla Nublar, na jaw zaczynają wychodzić nowe fakty dotyczące drugiej wyspy, która rzekomo miała być wylęgarnią prehistorycznych stworzeń. Pewien bogaty paleontolog organizuje wyprawę badawczą na wyspę Sorna, w celu obserwacji i badań żyjących tam dziko zwierząt. Lecz ingerując w ich życie uruchamia łańcuch którego skutków nie da się przewidzieć. Michael Crichton po raz kolejny wkracza na grząski grunt, w którym krytykuje szeroko pojmowaną ingerencję i eksploracje natury przez człowieka. Wychodzi do nas z intrygującymi teoriami i wysnówa błyskotliwe wnioski.
Oceny książki Zaginiony świat
2592 użytkowników ma tytuł Zaginiony świat na półkach głównych- Przeczytane 1 654
- Fantastyka 24
- 2024 20
- 2023 16
- 2021 11
Tagi i tematy do książki Zaginiony świat

Inne materiały dotyczące książki Zaginiony świat

Michael Crichton, stwórca i niszczyciel
Cytaty z książki Zaginiony świat
Prawdziwa burza w mózgu, neurony na krawędzi chaosu. Obsesja to tylko odmiana uzależnienia, lecz czy którykolwiek naukowiec umie zapanować nad sobą? Uczy się ich w szkołach, że niezdecydowanie to poważna wada. Nikt nie pamięta, iż Niels Bohr był nie tylko wielkim fizykiem, lecz także sportowcem, brał udział w olimpiadzie. Teraz wszyscy pragną uchodzić za maniaków, to obowiązujący styl profesjonalistów.
Rozwiń ZwińJesteśmy nadzwyczaj niszczycielskimi istotami. Czasem odnoszę wrażenie, że można ludzkość porównać do plagi, po której zostaje tylko goła ziemia. Niszczymy nasze środowisko tak dokumentnie, że nasuwa się wniosek, iż zostaliśmy do tego powołani.
Jesteśmy nadzwyczaj niszczycielskimi istotami. Czasem odnoszę wrażenie, że można ludzkość porównać do plagi, po której zostaje tylko goła zi...
Rozwiń ZwińPewne gatunki roślin nie służą niczemu, pewne zwierzęta prawie wcale nie ewoluują. Na przykład rekiny pozostają w niezmienionej postaci od stu sześćdziesięciu milionów lat, a dzisiejsze oposy wyglądały tak samo u schyłku ery dinozaurów, czyli 65 milionów lat temu. A przecież środowisko, w którym żyją te zwierzęta, podlegało ogromnym zmianom, i mimo to niektóre gatunki pozostały niezmienione. Może nie dokładnie takie same, ale prawie identyczne. Krótko mówiąc: nie zawsze zmiany środowiska są przyczyną całego łańcucha mutacji.
Pewne gatunki roślin nie służą niczemu, pewne zwierzęta prawie wcale nie ewoluują. Na przykład rekiny pozostają w niezmienionej postaci od s...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginiony świat
Ciekawy przypadek. W wielu aspektach ta książka jest lepsza od pierwowzoru, choć autor dalej nie jest mistrzem pióra potrafiącym oczarować językiem. Przede wszystkim ma lepiej skonstruowanych bohaterów, szczególnie od strony psychologicznej. Na plus silna postać kobieca która nie razi zbyt bardzo swoimi "męskimi" cechami. Odpuszczę krytykę powrotu Iana do którego nie pałam zbytnią sympatią. W tej części był mniej irytujący jako kaznodzieja. Cała warstwa z dinozaurami to dalej klasa, znów super opisy wyobrażające ich zwyczaje, kilka nowych gatunków. Jedynym przegięciem jest dla mnie kreacja Karnotaura, trochę z fantazją Crichton odleciał. Bardziej wyważone wyobrażenie raptorów na plus. W tomie pierwszym brakowało tylko żeby usiadły przy komputerze i zaczęły programować. Za dużo miały tej inteligencji. Co moim zdaniem położyło ten tom i w ostatecznym rozrachunku podobał mi się mniej od pierwszego? Tempo! Ależ ta książka była męczarnią przez pierwsze dwieście stron. Całkowicie nie rozumiem tego niepotrzebnego wstępu. Tej tajemnicy z badaną próbką kiedy wszyscy czytelnicy wiedzą co bohaterowie znajdą na wyspie. Czemu jakiś redaktor nie uciął tego Crichtonowi? Te dwieście stron powinno być skrócone do dwudziestu. Być wstępem jak historia pogryzionej dziewczynki w pierwszej książce. Nie skłamię twierdzeniem, że książka była współodpowiedzialna za mój zastój czytelniczy na początku tego roku. Jak wspomniałem jest przeraźliwie wręcz nudna i nieciekawa przez prawię pierwszą połowę. Dopiero łapie rytm i tempo w drugiej, ale potrafi masakrycznie wręcz wynudzić balansując na granicy DNFa. Jest to też niestety odgrzewany kotlet. Cały pomysł na fabułę i wydarzenia został wyeksploatowany w Parku Jurajskim. Tu mamy to samo, opowiedziane tylko trochę inaczej. Książka niestety tylko dla wiernych fanów autora, dawno wymarłej fauny lub samej marki. Lepsza druga połowa nie wybroniła dla mnie tej pozycji. 5/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część Parku Jurajskiego podobała mi się niemal tak samo jak jej poprzedniczka. Jednak "niemal" to w tym przypadku słowo klucz. W tej książce było o wiele dłuższe wprowadzenie, które zostało dodatkowo naszpikowane naukowymi wywodami. Same w sobie te wywody były ciekawe, ale sprawiały, że czyłam sie tak jakbym sprawdziała swoje notatki z uczelni a nie książkę.
Gdy wprowadzenie się zakończyło zmienił się ton historii. Otrzymaliśmy ciekawych i czasami irytujących bohaterów (mówię o tobie Levine),ciekawe teorie na temat dynamiki populacji dinozaurów oraz dreszczyk emocji.
Przyznam, że brak Alana Granta mi się nie przeszkadzał mimo że sie o to obawiałam. Sara Harding jest niesamowitą postacią, o wiele lepiej napisaną niż jej odpowiednik filmowy. Także Kelly i Abry byli na plus.
Polecam, ale może nie koniecznie fanom serii filmów Park Jurajski, bo Zaginiony Świat znacznie różni się od swojego pierwowzoru.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy...
Kontynuacja na takim samym poziomie jak pierwsza część. Tym razem sceny akcji były zdecydowanie ciekawsze niż w 1 części. Podobał mi się również fakt przytoczenia większej ilości ciekawostek o dinozaurach niz w 1 tomie. Niestety postacie w tej części sa mdłe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra. Zupełnie inna niż film. Jest napięcie i przygoda. Super. Polecam!
Bardzo dobra. Zupełnie inna niż film. Jest napięcie i przygoda. Super. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, ale jest zdecydowanie gorsza niż poprzednia część. Bohaterowie (w szczególności Levine) są niesamowicie irytujący i często podejmują niezrozumiałe dla mnie działania. Najinteligentniejsze są w tej książce postaci dzieci, tj. Kelly i Arby. Momentami też mocno mi się ta książka dłużyła, kiedy nie było żadnej akcji, tylko dużo wywodów bohaterów. Ogólnie "Zaginiony Świat" nie jest najgorszy, da się go przeczytać, ale mam wrażenie, że troszkę autorowi brakło na niego pomysłu.
Niestety, ale jest zdecydowanie gorsza niż poprzednia część. Bohaterowie (w szczególności Levine) są niesamowicie irytujący i często podejmują niezrozumiałe dla mnie działania. Najinteligentniejsze są w tej książce postaci dzieci, tj. Kelly i Arby. Momentami też mocno mi się ta książka dłużyła, kiedy nie było żadnej akcji, tylko dużo wywodów bohaterów. Ogólnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę lepsza niż poprzednia część ale bardzo słaba.
Trochę lepsza niż poprzednia część ale bardzo słaba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam czasu, więc napiszę krótko. Książka fajna.
Ma więcej akcji niż pierwsza część. Jeśli chodzi o film,
to poza tytułem i Sorną nie mają nic wspólnego (ewentualnie można też do kategorii podobieństw film-książka zaliczyć Juniora i atak na kamper.)
Co do dino:
Velociraptory: Cricthon chyba zrozumiał że przesadził "trochę" z ilością iq raptorów, więc tutaj są dosłownie uosobnieniem zła. Nie współpracują, walczą między sobą nawzajem i nie pilnują jaj. Cricthon uzasadnia to tym, że "nie miały wzoru do naśladowania" co jest fajnym wątkiem, ale czemu raptory z pierwszego parku są mądrzejsze od tych z TLW? Przecież też nie miały wzorca (wyjaśnienie out universe jest takie, że początkowo Cricthon nie planował Zaginionego Świata i nie chciał dać tego samego czytelnikom.)
T-rexy: cóż, one były lekko za duże. W sumie lekko to mało powiedziane. 8 metrów wysokości!? Oprócz całego JP interesuję się po prostu dinozaurami, i wiem, że T-rexy miały 4 do 5 metrów wysokości, a to 2 razy mniej!
Karnotary: One mnie mocno zaskoczyły! W filmie nie było ani wzmianki i Karnosy zostały zastąpione raptorami. A w upadłym królestwie nie kamuflowały się! Wiem też, żeby nie za bardzo wierzyć filmom, więc sprawdziłem w encyklopedii, no i tam też nie było.
No więc Cricthon ewidentnie próbował z dino zrobić potwory. ( Ale po co z nich robić potwory? Wystarczy, hmm, dodać jakąś hybrydę, Indominusa Rexa dajmy na to i przepis na film gotowy!-Colin Trevorow)
Nie żebym narzekał. Lubię i Zaginiony Świat i Jurassic World też. O rany. Miała być krótka, była długa.
Nie mam czasu, więc napiszę krótko. Książka fajna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMa więcej akcji niż pierwsza część. Jeśli chodzi o film,
Co do dino:
Jedna z moich ulubionych książek. Wciąga, dorównuje pierwszej części
Jedna z moich ulubionych książek. Wciąga, dorównuje pierwszej części
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję że tę książkę czytało mi się dziwne. Zaczęłam ją czytać jakiś czas temu i wtedy niezmiernie mi się dłużyła i ciągnęła, jakoś po prostu nie chciało mi się jej czytać. Została na pewną chwilę porzucona po czym ostatnio do niej wróciłam i ją dokończyłam. Porównując moje odczucia między tą częścią a pierwszą uważam że "Zaginiony świat" jest trochę powtórką z rozrywki ale nieco gorszą. Fabuła nie jest tak wciągająca i zaskakująca jak w poprzedniczce. Mamy powtarzające się schematy, również nie ma tylu naukowych treści które wciągnęły mnie w Parku Jurajskim. Akcja rozwija się tak naprawdę w drugiej połowie książki, przez co pierwsza połowa dla wielu może sprawić że odłożą tę książkę tak jak ja to zrobiłam. Najbardziej podobało mi się podsumowanie całej powieści na końcu, emocjonalnie trafiło to do mnie. Nie jest to zła książka, mimo wszystko mogło być lepiej.
Przyznaję że tę książkę czytało mi się dziwne. Zaczęłam ją czytać jakiś czas temu i wtedy niezmiernie mi się dłużyła i ciągnęła, jakoś po prostu nie chciało mi się jej czytać. Została na pewną chwilę porzucona po czym ostatnio do niej wróciłam i ją dokończyłam. Porównując moje odczucia między tą częścią a pierwszą uważam że "Zaginiony świat" jest trochę powtórką z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo słabsza od świetnego Parku Jurajskiego. Motyw już znany i nie robi takiego wrażenia, trochę za dużo teoretyzowania, a za mało akcji; dopiero po połowie książki coś się zaczyna dziać. Było parę intensywnych momentów, ale to tylko echo pierwowzoru. Można raz przeczytać, ale szału ni ma.