Okładka książki Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego autorstwa Gregory Hill
Gregory Hill Wydawnictwo: FOX satyra
satyra
Principia Discordia or How I Found The Goddess & What I Did To Her When I Found Her
1965-01-01
1965-01-01
83-908539-5-7
Dariusz Misiuna
W Polsce Principia Discordia ukazała się nakładem Wydawnictwa Fox http://www.fox.com.pl [w opracowaniu Eugo, członka Międzynarodowego Stowarzyszenia Rzeczników Wolności Wewnętrznej (Non-Prophet Irreligion Disorganisation),i założyciela The Non-Existing Cacophonic Society Poland]. Wiekopomne to dzieło, jakim jest bez wątpienia Principia Discordia, jest poprzedzone aż kilkoma świetnymi i niezwykłymi wprowadzeniami - najpierw Kerry Thornleya, współzałożyciela Stowarzyszenia Dyskordian (występującego pod świętym imieniem Omar Khayyam Ravenhurst),następne napisał Darra Bazar (Kohat) reprezentujący Międzynarodową Korporację Zbrojeń i Haszyszu, jeszcze nowsze wprowadzenie pt. "My, dyskordianie", napisał frater Carezza, polski tłumacz tej książki.

Kup Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego

Książka faktycznie ma sens, kiedy nie zgubisz się pośród przykazań — nie uwierzysz to co czytasz oraz wrócisz do jej samego początku.

Biblia jedynej słusznej religii.
Hail Eris. Chałwa Dyskordii. Niech żyje chaos konstruktywny. Na pohybel rozpadowi i stagnacji.
Ia ia, Eris ftaghn, alleluja fnord.

-><-

Biblia jedynej słusznej religii.
Ia ia, Eris ftaghn, alleluja fnord.

-><-

Jednymi słowy: wszystko jest w pewnym sensie prawdziwe, a w pewnym fałszywe (...).
Ważne, by nie jadać hot-dogów, a zarazem jadać je obowiązkowo w piątki!

Ważne, by nie jadać hot-dogów, a zarazem jadać je obowiązkowo w piątki!

222 użytkowników ma tytuł Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego

Drzwi percepcji. Niebo i piekło Aldous Huxley
Drzwi percepcji. Niebo i piekło
Aldous Huxley
Pozycja, która pozostawiła gorzko-słodki posmak. Słodkości nadał talent do operowania słowem, metaforami oraz wiedza autora z zakresu sztuki. Więcej jednak chyba w tym dziele goryczy. Doceniam chęć udokumentowania ciekawego eksperymentu i opis subiektywnych przeżyć. Za dużo jednak tam gloryfikacji substancji psychoaktywnych, jedynie z małymi wzmiankami o ich niebezpieczeństwie. Można zgodzić się z autorem, że wielu twórców wspomagało się najróżniejszymi substancjami, a wizje były przelewane na płótno czy papier. Jednak czy tak miałaby wyglądać nasza droga? Społeczeństwo somy czy mokshy, jak by pewnie preferował Aldous? Nasuwa się pytanie: czy już nie żyjemy w takim świecie? Poza ogromnym użyciem wielu substancji psychoaktywnych uznanych za nielegalne, mamy ogromny (i rosnący coraz bardziej) rynek środków psychotropowych. Czy naszym celem jest oddanie się odurzeniu, otępieniu i uzależnieniu? I czy stan odurzenia musi być wywołany przed substancje, a nie przed zdarzenia? Moim zdaniem to opis ucieczki przedstawiony na kolorowym, magnetycznym obrazku. Pierwszy rozdział wywołał sporo irytacji, ale Niebo i Piekło przyniósł rekompensatę i wartość w sprawnych i oryginalnych nawiązaniach do sztuki. "Przestrzeń wciąż tam była, ale straciła swoje nadrzędne znaczenie. Umysł zajęty był nie odległościami i miejscami a byciem i znaczeniem." "To do świata zewnętrznego budzimy się każdego poranka w naszym życiu, to miejsce, gdzie chcąc nie chcąc musimy usiłować żyć." "Dla kontrastu, jak zadziwia nas powaga Natury oraz jej cisza, kiedy stajemy z nią twarzą w twarz, nierozproszeni, przed nagim grzbietem lub wśród pustkowia pradawnych wzgórz." "Naszym celem jest odkrycie, że zawsze znajdowaliśmy się tam gdzie powinniśmy. Niestety wyjątkowo utrudniamy sobie to zadanie." 5.5 dla całości.
Marique - awatar Marique
Polityka ekstazy Timothy Leary
Polityka ekstazy
Timothy Leary
Książka mająca swoją kontrkulturową moc. Wizjonersko zapowiada, że "narkotyki staną się religią XXI wieku". Lata 60-te XX wieku, hippisi, rewolucyjne ruchy społeczne, pychodelia. Całe spektrum ciekawych zagadnień. Książka nie wznawiana, a wydana w 1998 roku [po 30 latach od amerykańskiego wydania]. Z tego co się orientuję inne książki "proroka" Timothy'ego Leary'ego wydaje "Okultura" Dariusza Misiuny, być może i na "Politykę ekstazy" przyjdzie jeszcze odpowiedni moment. Póki co pozostaje omówienie z czasopisma "Plastik", które od razu dostrzegło jej wielki potencjał: Zbiór rozporoszonych artykułów, esejów i wywiadów najsłynniejszego i najbardziej wpływowego psychodelicznego proroka czekał na swe polskie wydanie 30 lat. Różnorodność zebranych tu tekstów - od relacji z naukowych eksperymentów, poprzez rozerotyzowany wywiad dla „Playboya" i desocjalizującą, konktrkulturową agitkę na zapowiadających new age, natchnionych filozofią Wschodu, balansujących pomiędzy mistyką, a nauką proroctwach kosmicznej ewolucji ludzkiego gatunku skończywszy - ukazuje pełnię aktywności Leary'ego z jego heroicznego okresu. Dzieło wówczas wywrotowe, dziś jest już klasycznym źródłem do dziejów współczesnej kultury, a dokładniej nieocenionym dokumentem czasów psychodelicznej rewolty i rozkwitu kontrkultury lat 60-tych, ale też jako rzecz z psychodelikami w roli głównej zachowuje jątrzący charakter. Również, a może głównie dlatego, iż zza barwnego sztafażu epoki, raz po raz wyziera nuta odwiecznego buntu głodnej kreatywnej jednostki przeciw narzuconym projektom władzy i społeczeństwa. Chwilami „Polityka ekstazy" - jak lojalnie uprzedza wydawca - tchnie atmosferę „science fiction minionej ery". Nie tylko z racji wizjonerskich wzlotów Leary'ego widzącego w psychodelikach wrota do zbawiennego skoku ewolucyjnego i jego pogodnej naiwności wobec wszystkiego, co łączy się z kulturę rocka. Psychodeliki, wtedy wyraz kontestacji, buntu, wehikuł duchowych wzlotów i wewnętrznych poszukiwań, dziś w znacznej mierze są jeszcze jednym środkiem hedonistycznego ekscesu, głupkowatego odjazdu. "Dragi są religią XXI wieku" zapowiada Leary. Stały się zaledwie rozrywką. Jest ich jeszcze więcej i nie stanowią już zagrożenia dla znienawidzonych przez Leary’ ego "gier politycznych ludzi w okresie przekwitania". Tak jak w przypadku rocka - zwyciężyła konsumpcja. Na szczęście, pomimo tej romantycznej aury z myszką, "Polityki ekstazy" nie konsumuje się tak łatwo i przyjemnie, gorzka to lektura ze świadomością, że kolejny bunt został sprzedany i dziś pozostaje jedną z atrakcji wszechobecnego rynku szybkich uciech. Spisek to czy dekadencja rodzaju ludzkiego? [ autor: Rafał Księżyk ]
san-escobar - awatar san-escobar
Outsider Colin Wilson
Outsider
Colin Wilson
Dla jasności książka nie tyle jest przedstawieniem egzystencjalizmu co próbą interpretacji osoby Outsidera. Wilson tropi obcego. Poddaje analizie głównie postacie literackie, namiętnie odczytując wszytko przez pryzmat biografii autorów. A opisując życie artystów sięga do pozostawionych przez nich pism. Dziwi podejście do chronologii, Wilson potrafi przedstawić pięć książek Hessego pod rząd dla przedstawienia widzianej przez się ewolucji Outsidera, ale nie dostrzega powiązań między poszczególnymi autorami, a przecież w dużej mierze to lektury ich kształtowały. Zastanawia również dobór książek. Z powieści Sartra tylko Mdłości, z Camusa tylko Obcy. Za to opowiadania Hemingwaya, Graham Greene, Henry James, Lawrence, mistyka buddyjska, Schiller, Goethe, poeci angielscy... Niemniej od tego co jest bardziej zastanawia to czego nie ma. Może to wina braku formalnego wykształcenia, może braku dostępnych lektur, może zaś anglosaskiego pochodzenia. Bardzo to wszytko niespójne, ale jeśli kogoś ciekowi zdecydowanie warto się zapoznać. Napisana przez samouka, chwilami przypomina typowo "szkolne" porównanie, ciekawe czy edukacja pozwoliłaby na wybicie się z tej formy. Autor próbuje stworzyć system, nazywa go w posłowiu "Nowym Egzystencjalizmem" lub co gorsza "egzystencjalizmem fenomenologicznym", będzie go tworzył przez kolejne książki. Ale wszystko to trąci myszką, a i mistyką przy okazji, i dość znamienny jest fakt, że autor największym powodzeniem cieszył się w Stanach.
Mat - awatar Mat

Cytaty z książki Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego

Wszystkie twierdzenia są w pewnym sensie prawdziwe, w pewnym sensie fałszywe, w pewnym sensie bez sensu, w pewnym sensie prawdziwe i fałszywe zarazem, w pewnym sensie zaś prawdziwe, fałszywe i bez sensu zarazem.

Rozwiń
Gregory Hill Principia Discordia czyli Jak Odnalazłem Boginię I Co Jej Wtedy Zrobiłem; Magnum Opium Malaklipsy Młodszego Zobacz więcej

= OBJAWIENIE ZARABEZMLASKA =

Zarabezmlask, zanim został pustelnikiem, był Kapłanem. I dużą przyjemność sprawiało mu robienie głupków ze swych przeciwników, na oczach jego wiernych.

Pewnego dnia zabrał swoich uczniów na piękne pastwisko, gdzie stawił czoło Świętemu Chao, pasącemu się w spokoju.

"Powiedz mi, głupia bestio" - rozkazał władczym tonem - "czemu nie robisz czegoś wartościowego? Jaki jest twój cel w życiu?"

Przeżuwając smaczna trawę, Święte Chao odrzekło: "MU"*.

Po usłyszeniu tego, nikt nie doznał oświecenia. Być może dlatego, że nikt nie rozumiał po chińsku.

---
* "MU" jest chińskim ideogramem oznaczającym NI-COŚĆ.

= OBJAWIENIE ZARABEZMLASKA =

Rozwiń