Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać97
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12

"Najlepszy kucharz"
"Awantura w Przechwałkowie"
"Przygody rycerza Chwalipięty"
"Srebrny król"
"Otym, jak kowal w świat powędrował"
"Jak Zabłocki wyszedł na mydle"
Ilustracji dokonał Roman Prokulewicz.
"Najlepszy kucharz"
"Awantura w Przechwałkowie"
"Przygody rycerza Chwalipięty"
"Srebrny król"
"Otym, jak kowal w świat powędrował"
"Jak Zabłocki wyszedł na mydle"
Ilustracji dokonał Roman Prokulewicz.
Kup Sześć bajek na dobranoc w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Sześć bajek na dobranoc
30 użytkowników ma tytuł Sześć bajek na dobranoc na półkach głównych- Przeczytane 22
- Literatura polska 2
- Dziecko 1
- Posiadamy 1
- 1988 - 1995 Szkoła Podstawowa 1
- Baśnie 1
- Książki dla dzieci/młodzieżowe 1
- Literatura dziecięca 1
Bajki wierszem Wiera Badalska, Jan Brzechwa, Hanna Januszewska, Lucyna Krzemieniecka, Roman Pisarski, Zofia Rogoszówna, Igor Sikirycki, Anna Świrszczyńska, Julian Tuwim, Oleg Usenko, Danuta Wawiłow

Igor Sikirycki
Urodził się w Brześciu nad Bugiem. Był synem naczelnika telegrafu brzeskiego i bibliotekarki. W 1926 wraz z rodziną przeprowadził się do Lublina. Tam też rozpoczął naukę w szkole powszechnej, następnie kontynuował naukę w gimnazjum. W Lublinie zastał go wybuch II wojny światowej. W czasie okupacji walczył w szeregach Armii Krajowej. Po wyzwoleniu Lublina otrzymał skierowanie do pracy w Polskim Radiu w charakterze sprawozdawcy frontowego oraz spikera radiowego.
Działalność literacką rozpoczął jeszcze w czasie wojny. Były to wiersze liryczne i wojskowe, kilka stało się pieśniami partyzanckimi. Jego dorobek literacki jest bardzo bogaty i różnorodny: pisał wiersze i bajki dla dzieci, utwory satyryczne, skecze dla teatru i powieści dla młodzieży. Przełożył gruziński poemat Witeź w tygrysiej skórze (1960).
Prowadził także bogatą pracę społeczną, przez długi okres pełnił funkcję radnego Rady Narodowej miasta Łodzi.
Działał w Krajowym Komitecie Obrońców Pokoju oraz w Zarządzie Polskiej Sekcji Międzynarodowego Komitetu d.s. Literatury dla Dzieci i Młodzieży przy UNESCO. Udzielał się również aktywnie w łódzkim Towarzystwie Przyjaciół Dzieci.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sześć bajek na dobranoc
Zaskakująco przyjemna lektura. Wiersze napisane są sprawnie, ciekawie, mają dobre do czytania na głos metrum i dobre rymy. Historię opisane w kolejnych utworach są interesujące i z mojej perspektywy całkiem świeże. Czytało mi się tę książkę o wiele przyjemniej niż wiele współcześnie napisanych wierszy dla dzieci. Szkoda, ze moje dzieciaki nie były zainteresowane, pewnie ze względu na staromodną stronę wizualną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że wspaniała dla dzieci i dla dorosłych. Dzięki ostatniej bajce pisanej wierszem wiem skąd wzięło się powiedzenie "wyjść jak Zabłocki na mydle" - niesamowite odkrycie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSześć bajek dla dzieci, każda z tych bajek ma wyraźnie zarysowaną fabułę i celną puentę. Mistrzowskie rymy. Właśnie układ rymów jest największą zaletą tych opowiastek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProste opowieści z dużą dawką humoru. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Dziś posiadany egzemplarz czytam swoim dzieciom. Nawet słuchają :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytalem te ksiazke ponad 20 lat temu i do dzis pamietam zarys fabuly oraz celne przeslania. Szczegolnie podobala mi sie historia "Najlepszy kucharz" z ciekawa puenta "bo krolu glod i tyko glod najlepszym jest kucharzem".