Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego

Okładka książki Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego autorstwa Ewa Kraskowska
Ewa Kraskowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2003-01-01
2003-01-01
Autorka pyta: jak przedstawiają się dzieje polskiej prozy okresu międzywojennego, gdy przyglądamy się im, analizując utwory pisarek zarówno dobrze (Zofia Nałkowska) czy też nieźle (Helena Boguszewska, Aniela Gruszecka) znanych czytelnikom opracowań, jak i kiedyś głośnych, a przez badaczy niemal całkowicie zapomnianych (Wanda Melcer, Irena Krzywicka, Elżbieta Szemplińska). Książka ukazuje nie tylko odrębność nurtu kobiecego, ale i jego związki z potężnymi wówczas żywiołami czy dylematami literatury, takimi jak impet reportażu, ewolucje prozy psychologicznej, wreszcie rozdarcie literatury między ambicjami sztuki a pokusami rynku. Książka została włączona do kanonu lektur studentów polonistyki poznańskiej i wykorzystywana jest w dydaktyce uniwersyteckiej.

Kup Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego

42 użytkowników ma tytuł Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego

Okładka książki Jadwiga Zamoyska i jej światy. Abecedariusz Magdalena Biniaś-Szkopek, Jerzy Borowczyk, Zofia Dambek, Ewa Kraskowska, Agnieszka Kwiatkowska
Okładka książki Historia ludzi. Historia dla ludzi. Krytyczny wymiar edukacji historycznej Mariusz Ausz, Aneta Bołdyrew, Marzena Buchnat, Agnieszka Chłosta-Sikorska, Iwona Chmura-Rutkowska, Marta Cobel-Tokarska, Edyta Głowacka-Sobiech, Ilona Gołębiewska, Anna Gołębiowska, Anna Maria Górna, Jan Hartman, Daria Hejwosz-Gromkowska, Iwona Janicka, Ewa Kraskowska, Jakub Lorenc, Wiesława Ludwiczak, Małgorzata Machałek, Krzysztof Malicki, Szymon Markowski, Krzysztof Mrozowski, Danuta Nowak, Monika Opioła-Cegiełka, Marcin Owsiński, Regina Pacanowska, Piotr Podemski, Jeremy Pomeroy, Monika Popów, Marek Przybylski, Adam Rajewski, Stefan Romanowski, Izabela Skórzyńska, Maria Solarska, Jacek Staniszewski, Klaudia Starczynowska, Andrzej Stępnik, Renata Suchenek, Dariusz Szewczuk, Sebastian Trawiński, Marceli Tureczek, Mikołaj Witaszyk, Anna Wołosik
Okładka książki Wielkopolski alfabet pisarek Ewa Kraskowska, Lucyna Marzec
Wielkopolski alfabet pisarek Ewa Kraskowska, Lucyna Marzec
Ewa Kraskowska
Ewa Kraskowska
Prof. zw. dr hab. Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, gdzie wykłada polską literaturę współczesną, teorię literatury, literaturę europejską (Pracownia Krytyki Feministycznej w Instytucie Filologii Polskiej UAM). Kierowniczka Zakładu Literatury XX Wieku, Teorii Literatury i Sztuki Przekładu w Instytucie Filologii Polskiej UAM Autorka licznych artykułów z zakresu literaturoznawstwa drukowanych m.in. w „Pamiętniku Literackim” i „Tekstach Drugich”, a także w tomach zbiorowych. Opublikowała książki: "Twórczość Stefana Themersona. Dwujęzyczność a literatura" (1989),"Zofia Nałkowska" (1999),"Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego" (1999, 2003),"Siostry Bronte" (2006),"Czytelnik jako kobieta. Wokół literatury i teorii" (2007). Sporadycznie zajmuje się tłumaczeniem współczesnej prozy brytyjskiej (m.in. M.Bradbury, P.Ackroyd).

Teorie literatury XX wieku. Podręcznik Michał Paweł Markowski
Teorie literatury XX wieku. Podręcznik
Michał Paweł Markowski Anna Burzyńska
Dziwnie się czuję, wystawiając ocenę podręcznikowi, ale cóż... Doceniam to obszerne w wiedzę dzieło. Zgromadzone teorie literatury, które rozkwitały w ubiegłym wieku, zostały naprawdę treściwie przedstawione. Tak treściwie, że aż dodatkowo musiałam sprawdzać znaczenie używanych (całkiem niepotrzebnie!) słów. Albo rozkładać na czynniki pierwsze co któreś zdanie – mam tutaj na myśli w szczególności rozdziały napisane przez Markowskiego, bo te Burzyńskiej były jeszcze całkiem przyjemne, nawet jeśli nie szło ich przeczytać na raz. Markowski chyba niestety skupił się tutaj na zaprezentowaniu swojego szerokiego zasobu słownictwa. Szkoda, bo bardzo ucierpiała na tym zrozumiałość i przejrzystość tekstu, a to w podręczniku powinno być najważniejsze. W celu poznania bogatej terminologii, całkiem zbędnej do wyłożenia teorii literatury, sięgnęłabym do słownika. Bynajmniej nie oczekiwałam tego od tego podręcznika. Niemniej pozycję uznaję za fundament do poszerzania wiedzy o teoriach, jakie powstawały w ciągu minionego stulecia. Mogłoby być 8/10 (choć chyba nie więcej – do tego zabrakło przykładów, na których dałoby się zaprezentować problematykę, co znacząco ułatwiłoby zrozumienie danego zagadnienia),gdyby tylko wyciąć z tego wszystko, co niepotrzebne. Słowem: jest poprawnie, jest całkiem nieźle, mogłoby być lepiej. Podręcznik broni się głównie brakiem konkurencji. Z całego serca liczę na dodruk, abym mogła kiedyś nabyć własny egzemplarz (w ludzkiej cenie).
Wind-Cleaver - awatar Wind-Cleaver
Zarys teorii literatury Michał Głowiński
Zarys teorii literatury
Michał Głowiński Janusz Sławiński Aleksandra Okopień-Sławińska
Jako student filologii polskiej, zawsze uważałem „Zarys teorii literatury” za dzieło fundamentalne dla mojego kierunku, choć na samych studiach nie udało mi się przeczytać go w całości. Teraz to nadrobiłem, licząc na sporą dawkę teorii, która usystematyzuje moją wiedzę... i albo przeceniłem tę książkę, albo nie doceniłem swojej wiedzy. „Zarys teorii literatury” skupia się bowiem na wszystkim tym, czym literatura była te pięćdziesiąt czy sześćdziesiąt lat temu. Znajdziemy tu więc obszerne definicje noweli, wiersza sylabotonicznego czy dramatu romantycznego. Tyle tylko, że jeśli ktoś już zna te pojęcia... to niewiele znajdzie tu dla siebie. Tak naprawdę ta pozycja jest fundamentalna. Bardzo fundamentalna. Nie wyobrażam sobie, by ktokolwiek, kto choć po części zawodowo zajmuje się literaturą, nie był świadom opisanych w niej faktów czy procesów. Z drugiej jednak strony, książka ta nie wniesie do zasobu wiedzy takich (kompetentnych!) osób nic nowego. Chyba to rozczarowało mnie najbardziej. Czytając, byłem znudzony faktem, że niczego tu nie odkrywam, niczego nie systematyzuję bądź nie spoglądam na znane mi zagadnienia pod innym kątem. Znudziłem się. Podsumowując, to jedna z najważniejszych książek dla tych, którzy zaczynają przygodę z filologią polską bądź literaturoznawstwem. Pozostaje przy tym kompletnie nieprzydatna dla tych, którzy już tę przygodę skończyli.
Adrian Pezda - awatar Adrian Pezda
oceniła na811 miesięcy temu
Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik Grażyna Borkowska
Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik
Grażyna Borkowska Małgorzata Czermińska Ursula Phillips
Świetna książka, bardzo przydatny przewodnik po (często zapomnianym - pierwszym dziełem autora związanego z Polską był średniowieczny utwór napisany przez kobietę!) polskim pisarstwie kobiecym. Książka, pisana przez trzy autorki, jest dość nierówna. Najlepszą jej częścią moim zdaniem jest część pierwsza (poświęcona pisarkom polskim do 1850),napisana porywającym, ale bardzo przystępnym językiem. Część druga (1850-1945) również jest napisana w czytelny i wciągający sposób, choć nieco przeszkadzały mi próby wartościowania omawianych dzieł przez autorkę. Sądzę, że literatura piękna i jej odbiór jest kwestią na tyle indywidualną, że próby wskazywania czytelnikowi, które dzieła są wybitne, a które są słabe, świadczą o pewnym braku szacunku dla jego inteligencji. Ostatecznie, to co jeden uzna za arcydzieło, drugi może określić jako szmirę. Najmniej podobała mi się ostatnia część, poświęcona pisarkom po roku 1945. Ewidentnie widać w niej pewien tradycjonalizm autorki - we wstępnym omówieniu okresu na początku rozdziału w ogóle nie pojawia się słowo feminizm, a i później autorka używa go z ewidentną niechęcią. Kilkukrotnie widoczna jest silna antypatia do PRL - być może dlatego całkowicie pominięte w omówieniu zostały pisarki tworzące we współpracy z ówczesnymi władzami, jak np. niezwykle popularna autorka tej epoki, Natalia Rolleczek (nazywana niekiedy "polskim Dickensem"). Choć taka antypatia jest w pełni zrozumiała, dziwi mnie taka selekcja w książce aspirującej do miana przewodnika. Mimo wszystko książka zdecydowanie zasługuje na uwagę. Polecam serdecznie.
lila1000 - awatar lila1000

Cytaty z książki Piórem niewieścim. Z problemów prozy kobiecej dwudziestolecia międzywojennego