Łatwe odpowiedzi na trudne pytania

Okładka książki Łatwe odpowiedzi na trudne pytania autora Robert Matthews, 8389314118
Okładka książki Łatwe odpowiedzi na trudne pytania
Robert Matthews Wydawnictwo: Klub dla Ciebie popularnonaukowa
popularnonaukowa
Questions & Answers
2003-01-01
2003-01-01
83-89314-11-8

Kup Łatwe odpowiedzi na trudne pytania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Łatwe odpowiedzi na trudne pytania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łatwe odpowiedzi na trudne pytania

Jedna z tysięcy ciekawostkowych książek. Szkoda drzew.

Jedna z tysięcy ciekawostkowych książek. Szkoda drzew.

Przyjemnie się czyta, niestety niekiedy już nieaktualna

Przyjemnie się czyta, niestety niekiedy już nieaktualna

Książka, którą czytałem w dzieciństwie gdzie moja ciekawość świata sięgała wysokości godnych spadochroniarzy. Ostatnio sięgając po nią i przeglądając ją od początku do końca stwierdziłem, że nadal jest w niej wiele wyjaśnień na temat rzeczy/zjawisk nad którymi nigdy się nie zastanawiałem, a są dość ciekawe. Do wszystkiego trzeba dorosnąć ;) Polecam zarówno młodszym jak i starszym czytelnikom.

262 użytkowników ma tytuł Łatwe odpowiedzi na trudne pytania na półkach głównych
114 użytkowników ma tytuł Łatwe odpowiedzi na trudne pytania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Łatwe odpowiedzi na trudne pytania

Nagrody Darwina. Ewolucja w działaniu Wendy Northcutt
Nagrody Darwina. Ewolucja w działaniu
Wendy Northcutt
Swego czasu moim guilty pleasure było oglądanie "Śmierci na 1000 sposobów". Nie wiem, czy dalej jest to emitowane w telewizji, ale kilka lat temu co poniedziałek oglądałam sobie 2 odcinki. Kiedyś zgadałam się z kumpelą, że była taka książka o Nagrodach Darwina, i bam, dostałam ją na urodziny. W końcu mogłam przekonać się, jakich ludzi w niej "uhonorowano". Ta książka nie jest obszerna, ale nie byłam w stanie czytać więcej niż kilka historii dziennie. Zresztą takie jest też ostrzeżenie, żeby dawkować sobie lekturę, bo można poczuć przesyt. I podpisuję się pod tym rękami i nogami. Przedstawione tutaj historie są krótkie, momentami nawet za krótkie. Brakowało mi tego, co pojawiało się we wspomnianym przeze mnie na początku programie telewizyjnym, jakiegoś komentarza eksperta. Tam rozbierano nieszczęśliwe zejścia z tego świata na części pierwsze. Tutaj tego nie było i obawiam się, że część historii zatrze się w mojej pamięci. Chociaż o małżeństwie, które wyszło z samochodu na safari czy o księdzu, który pojechał z rodziną do kanibali, nie zapomnę nigdy. Możecie sobie dopowiedzieć, co się z nimi stało. Całość jest podzielona na kilka części, w zależności od tego, co przyczyniło się do otrzymania nominacji do tej zacnej nagrody lub jej otrzymania. I wiem, że nie powinno się śmiać z ludzkiego nieszczęścia, ale w niektórych momentach trudno było mi to zrobić, na przykład przy rozdziale z piorunami. Dzięki tej książce przełamałam swój zastój czytelniczy. Nie była jakoś wybitnie ambitna, ale hej, takich książek też potrzebuję. Nie wszystkie opisane tu historie zakończyły się mniej lub bardziej tragicznie z powodu braku inteligencji, w niektórych przypadkach ludzie po prostu mieli pecha. I warto uczyć się na ich błędach, żeby samemu nie doznać w ten sposób krzywdy.
Maja - awatar Maja
oceniła na61 rok temu
Avatar Jamesa Camerona. Tajny Raport o Świecie Pandory Dirk Mathison
Avatar Jamesa Camerona. Tajny Raport o Świecie Pandory
Dirk Mathison Maria Wilhelm
Książka "Tajny raport o świecie Pandory. Avatar Jamesa Camerona" jest gratką dla fanów filmów, i zdecydowanie jest tu trochę ciekawostek! Całość napisana jest jakby w formie przewodnika bądź podręcznika pisanego przez osobę żyjącą w świecie z filmu. Książka składa się z sekcji o astronomii u geologii Pandory, życiu Na'vi, faunie, florze, a kończy się spisem technologii używanej przez ludzi. Początek był ciekawy. Chociaż mocno naukowy, rozjaśnił wiele rzeczy. Wyjaśnili trochę kwestię Unobtanium i jego dość kiczowatej nazwy, a do tego dowiedziałam się w końcu po tylu latach, że Pandora znajduje się przy Alfa Centuri. Wiem też teraz, że ta rajska kraina jest jednym z księżyców Polifema. Część o faunie bardzo mi się podobała, w końcu poznałam nazwy różnych stworzeń z filmu a do tego różne interesujące ciekawostki 😁💫 Mam też wrażenie, że niektóre z omawianych zwierząt pojawiły się w filmie na bardzo krótko, a tu tyle można o nich powiedzieć. Jeśli chodzi o florę, te rozdziały pokazują, jak przemyślana jest roślinność Pandory i że za tym wszystkim kryje się coś więcej niż ładne liście i oczarowująca na ekranie bioluminescencja. Sekcja o technologii i broni była dla mnie akurat nudna, ale na pewno wiele osób zainteresuje jak przystosowana jest ludzka technologia do rzeczywistości z Pandory, gdzie jest mniejsza grawitacja i większy magnetyzm. Podsumowując, choć może niektóre sekcje są ciekawsze od innych, nie żałuję że przeczytałam tę książkę i jeśli ktoś bardzo lubi świat Pandory warto ją chociażby przejrzeć, by zobaczyć ile myśli zostało włożone w starzenie tego świata i dowiedzieć się różnych drobnych rzeczy, o których w filmie nie mówią ^^
Bookedparadise - awatar Bookedparadise
Jak żyć z neurotycznym kotem Stephen Baker
Jak żyć z neurotycznym kotem
Stephen Baker
Patrząc na komentarze poprzedników, mam wrażenie, że nikt nie spojrzał na rok wydania książki. W Polsce to 2008, ale oryginał, a więc treść, sposób patrzenia na kota oraz ilustracje, pochodzą z 1985 roku. Natknęłam się na nią przez przypadek na zajęciach bibliotekarskich na studiach i pożyczyłam od prowadzącej, głównie z ciekawości. Ciekawości, jak wyglądały tego typu książki, patrzące na koty z przymrużeniem oka, dawniej. Mam za sobą już lekturę kilku takich pozycji, napisanych współcześnie: "Typowy kot", seria "Jak wytresować kota" D. Ratajczaka, "Kot. Instrukcja obsługi" D. Brunnera i S. Stalla... Niezadowolonych dzisiaj przeze mnie recenzowaną starocią odsyłam właśnie do nich, znajdziecie tam aktualną i nieco bardziej merytoryczną wiedzę, z dużą dawką humoru, ale nie oszukujmy się, to są książki pisane dla pośmiania się. Jeśli poszukujecie poradnika, to polecam "Rozmowę z kotem" behawiorystki M. Biegańskiej-Hendryk oraz dowolną książkę o kotach Jacksona Galaxy, znanego kociego behawiorysty, prowadzącego program TV "Kot z piekła rodem". Nie przedłużając, przejdźmy do meritum. Książka jest bardzo króciutka, czas czytania mocno zawyżony, ale wyznacza go algorytm na podstawie liczby stron i nie uwzględnia faktu, że chyba ze trzy czwarte stron to obrazki. Nie śmiałam się w głos, przyznaję, ale żarty mnie rozbawiły. Tak naprawdę niewiele różnią się od humoru kociarzy widocznego w nowych tego typu publikacjach. W odróżnieniu od tej tutaj nowsze książki pokazują jedynie, jak bardzo zmieniła się wiedza na temat zachowań kotów, oraz świadomość samych właścicieli. Autorzy są o wiele bardziej świadomi takich spraw, jak szkodliwość usuwania pazurków czy też rzeczywista przyczyna, dla której koty wydają się wredne. Powiedziałabym wręcz, że po tej pozycji spodziewałam się o wiele bardziej zaściankowego myślenia, a kot jest tutaj przedstawiony jako pan i władca właściciela - tak jak i w dzisiejszych satyrach. Drobne zgrzyty wynikają po prostu ze zmiany myślenia - wiele elementów życia już się zdezaktualizowało. Dzisiaj koty raczej zamiast namiętnie oglądać telewizję, uwalą się na ciepłej klawiaturze komputerowej, albo przejdą się po niej, odkrywając przed właścicielem niestworzone skróty klawiszowe. Nie będą usiłowały pisać listów na maszynie, ale w internecie krążą filmiki z kotami, które wysłały szefom właścicieli mejle z przypadkowo wciśniętymi znakami. Więc czy naprawdę jest się o co oburzać? Biorąc pod uwagę kontekst historyczny, książka jest dobra. Zapewnia godzinkę dobrego humoru oraz refleksję na temat tego, jak życie kociarzy pod wieloma względami pozostało niezmienne od lat, a pod innymi - uległo całkowitej transformacji. Zdecydowanie nie należy jej czytać bez świadomości, kiedy powstała treść - inaczej tej refleksji zabraknie, oraz można wziąć sobie do serca porady o żywieniu futrzaka oraz usuwaniu pazurków, które faktycznie są dzisiaj antynaukowe. Nie jest zła, po prostu trzeba być świadomym, co się czyta, i poddawać to krytycznemu myśleniu.
MagicalNelly - awatar MagicalNelly
Sztuka przyjaźni Alan Loy McGinnis
Sztuka przyjaźni
Alan Loy McGinnis
Przyjaźń, to jedna z najpiękniejszych i najważniejszych wartości ludzkich relacji. To uczucie, które daje nam wsparcie, rozumienie i radość. Każdy z nas doświadcza przyjaźni w różnym stopniu i na różnych etapach życia, ale czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jest ona tak niezwykle istotna?  Odkryj tajemnice przyjaźni i dowiedz się, dlaczego może być kluczem do szczęśliwego i pełniejszego życia. Książka "Sztuka Przyjaźni" autorstwa Alana Loy McGinnisa to pozycja, która wnosi wiele cennych myśli na temat wartości i znaczenia przyjaźni w naszym życiu. McGinnis kładzie nacisk na fakt, że przyjaźń jest jednym z najważniejszych aspektów naszego bycia, wpływając pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne i emocjonalne. Jednym z mocnych punktów tej książki jest jej praktyczne podejście. Autor nie tylko analizuje, dlaczego przyjaźń jest ważna, ale także oferuje konkretne wskazówki i strategie, jak budować i pielęgnować zdrowe relacje z innymi ludźmi. McGinnis podkreśla znaczenie empatii, zrozumienia i zaufania w przyjaźni, co może pomóc czytelnikom w polepszaniu swoich relacji. Książka "Sztuka Przyjaźni" jest napisana przystępnym językiem i zawiera liczne przykłady, które pomagają czytelnikom lepiej zrozumieć omawiane zagadnienia. Jednak nie jest to jedyna jej wartość. Autor bada także różne aspekty przyjaźni, takie jak jej wpływ na zdrowie, sukces zawodowy i życie rodzinne, co czyni tę książkę kompleksowym źródłem wiedzy na ten temat. Chociaż nie jest to może arcydzieło literatury, "Sztuka Przyjaźni" jest wartościową lekturą dla każdego, kto chce lepiej zrozumieć, jak budować trwałe i satysfakcjonujące relacje z innymi ludźmi. Alan Loy McGinnis stworzył praktyczny przewodnik, który może pomóc czytelnikom w kreowaniu bardziej harmonijnych i satysfakcjonujących przyjaźni w swoim życiu.
fajneksiazkipl - awatar fajneksiazkipl

Cytaty z książki Łatwe odpowiedzi na trudne pytania

Dodaj cytat z książki Łatwe odpowiedzi na trudne pytania

Ciekawostki historyczne