Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu

- religia
- 2026-01-01
- 2026-01-01
Książka księdza Ignacego Grabowskiego „Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu” to wnikliwe studium historyczno-prawne, które rzuca światło na jeden z aspektów dziejów Kościoła i państwa. Autor w sposób uporządkowany analizuje ewolucję mechanizmów obronnych katolicyzmu wobec ruchów heretyckich, począwszy od pierwszych wieków chrześcijaństwa, aż po dojrzały system trybunałów inkwizycyjnych.
Treść publikacji koncentruje się na kilku kluczowych obszarach, które wspólnie tworzą obraz średniowiecznego porządku prawnego i społecznego. Autor wychodzi od fundamentu ideologicznego, tłumacząc, że Kościół postrzegał ochronę czystości wiary jako swój priorytetowy obowiązek, a herezję traktował jako realne zagrożenie dla zbawienia wiernych i stabilności społecznej.
Ważnym elementem dzieła jest analiza współpracy władzy duchownej ze świecką. Ksiądz Grabowski wyjaśnia, że w tamtej epoce państwo i Kościół stanowiły nierozerwalną jedność, a odstępstwo od wiary było uznawane za zbrodnię obrazy majestatu, co uprawniało władców do stosowania kar materialnych, wygnania, a w ostateczności kary śmierci. Autor nie pomija również polskiego kontekstu, opisując powstawanie trybunałów inkwizycyjnych na ziemiach polskich oraz rolę synodów w kształtowaniu lokalnego ustawodawstwa przeciwko heretykom. Jest to lektura obowiązkowa dla osób chcących zrozumieć prawne i doktrynalne mechanizmy, które legły u podstaw średniowiecznego systemu sądownictwa.
Spis treści
I. Kościół a herezja
II. Państwo a herezja
III. Skład sądu inkwizycyjnego
IV. Inkwizytor a biskup
V. Kompetencja Sądu inkwizycyjnego
VI. Prawa i obowiązki inkwizytorów
VII. Forma postępowania
VIII. Oskarżony o herezję
IX. Dowodzenie
X. Więzienie
XI. Wyrok
XII. Koszty utrzymania
XIII. Nadużycia
Bibliografia
Kup Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu w ulubionej księgarni
Oceny książki Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu
Tagi i tematy do książki Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu
Cytaty z książki Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu
Dodaj cytat z książki Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Postępowanie inkwizycyjne przeciw heretykom w średniowieczu