Islander #01: Wygnanie

Okładka książki Islander #01: Wygnanie autora Caryl Férey, Corentin Rouge, 9788368541939
Okładka książki Islander #01: Wygnanie
Corentin RougeCaryl Férey Wydawnictwo: Non Stop Comics Cykl: Islander (tom 1) komiksy
komiksy
Jakub Syty

Kup Islander #01: Wygnanie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Islander #01: Wygnanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Islander #01: Wygnanie

Europa przestała być miejscem zdatnym do życia. Z nienadającego się do zamieszkania kontynentu każdy chce jak najszybciej uciec w bezpieczne miejsce. Kierunki są dwa: Szkocja lub Islandia. Oferują one nowy start, jednak nie dla wszystkich chętnych starczy miejsca w upragnionym azylu. Z nadzieją na przetrwanie wyrusza na Islandię światowej sławy biolog, w którym wielu upatruje ratunek dla ludzkości. Niestety podróż jego i jego bliskich nie jest usłana różami.
"Wygnanie" to pierwszy tom nowej serii komiksów Islander. Przenosimy się w nim do Europy z niedalekiej przyszłości, w której z powodu kataklizmu trwa walka o przetrwanie. Nie jest jednak powiedziane co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Tematyka skupina jest przede wszytkim na problemie migracyjnym i trudnych wyborach przed jakimi staje społeczeństwo. Zmuszeni są wybierać czy ważniejsze jest życie jednostki czy przetrwanie wspólnoty.
Ten komiks nie jest zbyt długi, więc bardzo szybko się go czyta, szczególnie, że fabuła niesamowicie wciąga. Ilustracje swoją surowością oddają znakomicie klimat opowieści.

Przyznać się - czy ktoś z tu zgromadzonych nie przeżywał etapu fascynacji Islandią? Jej muzyką, pejzażami, wulkanami, kudłatymi kucykami, gęstością zaludnienia? U mnie zaczęło się od Björk, potem Sigur Rós, a potem już oglądanie kilkunastogodzinnych filmików kręconych z samochodu jadącego przez pustkowie.

To kraj dzikiej natury, ale też zaskakujący misz-masz tradycjonalizmu (islandzki to bodaj jeden z najbardziej konserwatywnych języków świata) i ogromnej otwartości i postępowości.

“Islander” pokazuje, że do czasu.

Ten potężny album ze smutnym Jonem Snowem na okładce opowiada o niedalekiej przyszłości, w której ludzkość masowo ucieka na północ planety. A północ planety nie najlepiej to znosi.

Mamy tu ciekawą wizję, dramatyczną, ale też nieprzesadzoną i na wielu płaszczyznach znajomą. Kryzys migracyjny, polityczna radykalizacja, a to wszystko sprawnie pokazane z różnych perspektyw: zarówno migrujących, jak i przyjmujących. Główną osią scenariusza jest profesor próbujący za wszelką cenę dostać się na Islandię (a jego przewodnik traktuje “za wszelką cenę” ciut nazbyt dosłownie). Naukowiec ma plan, na wyspie jest osoba, która może pomóc mu plan zrealizować, na szali stoi ratunek ludzkości, ale historia unika patosu. Ma bardzo oddolne poczucie, ze świetnie wprowadzonym poczuciem stłoczenia, zagrożenia. Świetnie to wszystko wprowadzone, można odetchnąć atmosferą, a jednocześnie poczuć intensywność zagrożenia.

Sporo tu opowiadania obrazem, szerokich, filmowych kadrów, zapierających dech islandzkich pejzaży (choć tych jest i tak mniej niż bym się spodziewał). Jeśli chodzi o postaci i dialogi to jest dość umownie, ale bogatość wątków i tajemnic w dużym stopniu to wynagradza.

Po pierwszym tomie jestem na tak - dostajemy bardzo konkretny, spójny świat, solidnie angażującą historię, sporo oddechu, zabrakło mi jedynie narracyjnego napięcia - wydarzenia jakoś tak zbyt łatwo układają się w całość. Tym niemniej jestem kupiony i chętnie przeczytam kontynuację.

Za egzemplarz dziękuję ślicznie Wydawnictwu!

Po więcej recenzji zapraszam na Instagram @traczytanko https://www.instagram.com/traczytanko/

To kraj dzikiej natury, ale też zaskakujący misz-masz...

ISLANDER 1 WYGANIE, to komiks, który niewątpliwie zwraca na siebie uwagę. Już okładka przykuwa wzrok, bo spojrzenie jednego z głównych bohaterów tej opowieści jest pełne emocji, mroźne i zarazem gorące. Pierwsze ujęcia zaraz wciągają czytelnika w wir wydarzeń i budzą skrajne uczucia - trudno sympatyzować... właściwie z nikim nie da się do końca sympatyzować, bo nawet pozytywny bohater zdaje się tak zakleszczony w przedstawionej rzeczywistości, że nie specjalnie chcemy się z nim utożsamiać... ale o dziwo ten brak jedności z bohaterami wcale nie wyklucza empatii.

Pierwszy tom ISLANDERA - WYGNANIE, to ciągła walka o przetrwanie. Autorzy przełożyli - przyznaję - że dość grubą kreską, obecną sytuację związaną z imigrantami przybijającymi do portów Europy. Nie jestem tym porównaniem jakoś ani zachwycona, ani zniechęcona - obecnie wiele dzieł wizualnych bazuje na takich odniesieniach i pozornej zmianie perspektywy. Czasem to się udaje, czasem mniej - w przypadku ISLANDERA jest o tyle ciekawie, że nawiązuje on także to historii z II wojny światowej, to globalnego ocieplenia i innych fotogenicznych katastrof. Cała mieszanka wypada... wciągająco, bo wciągnęła mnie ta opowieść od pierwszego ujęcia i nie puściła do ostatniego.

Dramatyczne wybory, walka o życie, brutalność, podwójna moralność, polityka, rodzinne nieporozumienia, ostry mróz, zimne morze, niebezpieczeństwo i świetna kreska. ISLANDER jest warty poznania i czekam na kolejny tom z niecierpliwością.. bo ten pozostawił mnie w napięciu.

byle dalej

31 użytkowników ma tytuł Islander #01: Wygnanie na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Islander #01: Wygnanie na półkach dodatkowych

Okładka książki Sangoma. Przeklęci z Kapsztadu Caryl Férey, Corentin Rouge
Sangoma. Przeklęci z Kapsztadu Caryl Férey, Corentin Rouge
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych 39 Caza, Caryl Férey, Adi Granov, Tibor Cs. Horváth, Alexandro Jodorowsky, Péter Kuczka, Ernö Zöràd
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 38 Julian Bohdanowicz, Tomasz Broda, Caza, Maciej Czapiewski, Ryszard Dąbrowski, Caryl Férey, Daniel Gizicki, Alexandro Jodorowsky, Janek Koza, Marcin Lechna, Andreas Martens, Axel Medellín, Tomasz Minkiewicz, Jakub Rebelka, Corentin Rouge, Krzysztof Skiba, Kamil Śmiałkowski, Jerzy Szyłak, Brandon Thomas, Paweł Timofiejuk, Pete Woods
Caryl Férey
Caryl Férey
Francuski pisarz. Urodził się w Normandii, ale gdy miał 7 lat przeniósł się wraz z rodzicami do niewielkiej miejscowości Montfort-sur-Meu w Bretanii. Mając 20 lat wybrał się w podróż po świecie motocyklem. Jego pierwszą powieść wydano, gdy miał 27 lat. Specjalizuje się głównie w pisaniu powieści o zabarwieniu politycznym. Nad każdą powieścią pracuje 4 lata odwiedzając wpierw kraj, w którym ma się toczyć akcja książki. Laureat licznych francuskich nagród literackich, w tym Prix SNCF du polar 2005 oraz Grand prix de littérature policière 2008. W 2013 r. jego powieść "Zulu" została przeniesiona na ekran przez urodzonego w Paryżu reżysera Jérôme'a Salle'a. Jednak film z Orlando Bloomem i Forestem Whitakerem w rolach głównych nie przyniósł spodziewanych zysków (budżet nie zwrócił się nawet w ćwierci). Wybrane publikacje książkowe: "Avec un ange sur les yeux" (1994),"Les Causes du Larzac" (2000),"Zulu" (2008, polskie wydanie: "Zulu", Wydawnictwo Sonia Draga, 2014),"Mapuche" (2012, polskie wydanie: "Mapucze", Wydawnictwo Sonia Draga, 2014).

Cytaty z książki Islander #01: Wygnanie

Dodaj cytat z książki Islander #01: Wygnanie