Okładka książki Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii autorstwa Charles T. Munger
Charles T. Munger Wydawnictwo: MT Biznes biznes, finanse
biznes, finanse
Poor Charlie’s Almanack: The Essential Wit and Wisdom of Charles T. Munger
2025-11-21
2025-11-21
Tamara Woińska
Charles T. Munger – wiceprezes Berkshire Hathaway i prawa ręka Warrena Buffetta – zdradza zasady, które są fundamentem mądrego, etycznego i spełnionego życia.

Almanach Charliego Mungera to coś więcej niż książka o inwestowaniu. To ponadczasowy zbiór lekcji człowieka, którego myślenie zmieniło kształt i kierunek współczesnego kapitalizmu – i który uczy, jak myśleć samodzielnie, działać racjonalnie i żyć przyzwoicie.

W środku znajdziesz:

sprawdzony sposób na podejmowanie trafnych decyzji – nie tylko w biznesie
modele mentalne, które pozwalają zrozumieć świat i nie dać się zwieść
lekcje etyki, rozsądku i uczciwości – bez taniego moralizowania
życiową filozofię, którą można stosować codziennie: w pracy, domu i w inwestycjach
niezwykłą podróż przez ekonomię, historię, fizykę, psychologię i filozofię.
Munger z humorem i dystansem pokazuje, że najlepszym sposobem na sukces jest… zdrowy rozsądek.

Almanach Charliego Mungera to pozycja, którą cytuje Wall Street, szanują filozofowie i która wciągnie każdego, kto chce żyć mądrzej.

Charles T. Munger (1924–2023) był inwestorem, przedsiębiorcą i adwokatem specjalizującym się w nieruchomościach. Pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Berkshire Hathaway, międzynarodowego konglomeratu kontrolowanego przez Warrena Buffetta. Od 1984 do 2011 roku przewodniczył Wesco Financial Corporation. Pełnił także funkcję przewodniczącego Daily Journal Corporation oraz był członkiem zarządu Costco Wholesale Corporation.

Kup Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii

Opinie i dyskusje o książce Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii

Charles T. Munger może nauczyć wiele. Ale, by w pełni pojąć jego nauki musisz słyszeć i chłonąć każde słowo.

Ta średniej długości lektura to w prawdzie kompendium życia. Zostało tu spisane wszytskie 11 przemówień genialnego gracza giełdowego i wiceprezesa Berkshire Heatheway.

Książka trudna, zdecydowanie idealna dla tych, którzy chcą zacząć inwestować. Inwestować czasem, energią, zasobami... Po tej lekturze niemożliwym jest nie potrafić zarządzać.

Jednak co komu po efekcie, skoro nie stworzysz czegoś sam? Ta książka daje poczucie, jakbyś zbudował już coś niesamowitego, a z drugiej strony zostawia ocean nieprzebytych jeszcze możliwości i daje ci wiedzę o tym jak zbudować łódź. Charlie Munger składa w twoich rękach swoją nadzieję, że wykorzystasz tę wiedzę.

To bardzo dobra lektura, by zdobyć erudycję i wzbudzić w sobie głód wiedzy. Pokazuje nową perspektywę, nie tak oczywistą, którą trudno jest znaleźć w świecie. Tak jak większość porad jest zaprogramowana, by utzrymać w przeciętności, tak te pokazują jak sięgnąć po złoto.
I z pewnością zdziwi cię jak proste one są.

Treść zawarta w książce jest niezwykle cenna i pouczająca, choć miejscami niezwykle zaskakująca. Jednakże, redakcja książki w j. polskim pozostawia wiele do życzenia. Mnóstwo literówek, błędów językowych - miejscami ma się wrażenie, że książka została przetłumaczona przez Ai i nie dokonano korekty. Zatem na obniżenie oceny wpływa jakość wydania. Gdyby tłumaczenie było na poziomie zadawalającym to ocena byłaby wyższa.
Niemniej, polecam wartościowa lektura.

Widzisz tytuł i wiesz, że jest to konkretne czytadło. Świetna!

Widzisz tytuł i wiesz, że jest to konkretne czytadło. Świetna!

149 użytkowników ma tytuł Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii

Czytelnicy Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii przeczytali również

Marketing 6.0 Przyszłość jest immersyjna Hermawan Kartajaya
Marketing 6.0 Przyszłość jest immersyjna
Hermawan Kartajaya Philip Kotler Iwan Setiawan
Każdy, kto trochę grzebał w marketingu wie, że Kotler autorytetem w temacie jest. Jest to na pewno ciekawa pozycja dla studentów kierunku, którzy raczej tak zaawansowanych, przyszłościowych pozycji w programie nauki nie mają. Nadchodzi nowe, metamarketing. Łączenie światów fizycznego i cyfrowego. Kluczowe stają się nowe technologie i ich wykorzystanie. W pierwszej kolejności autor opisuje obraz psychologiczny klienta, w zależności od jego metryczki, a co za tym idzie - zachowania konsumenckie. Książka nazywa i definiuje to co samemu można zauważyć podczas dokonywania zakupów, przez to układa w całość doświadczenia konsumenckie. Dla mnie głównym problemem staje się wyraźne zaznaczenie unikania kontaktu - tarć pomiędzy klientem a sprzedającym. Coraz większa automatyzacja będzie tylko sprzyjać tego rodzaju operacjom, czy też wg autorów przeżyciom oraz dobrą zabawą. Społeczeństwo, co najbardziej widać u dzieci po pandemii staje się wycofane, jak tylko może dąży do bezkontaktowego życia, zakupów itd. Przed oczami mam wizję statku z filmu Wall*e. Wiemy jak ci ludzie skończyli. Oczywiście, większość z nas woli zamówić pizzę przez aplikację, kto lubił gadać przez telefon... Nieuchronna przyszłość... W tym momencie przedstawiona wizja jak dla mnie to pieśń przyszłości, ale kwestią czasu jest aż stanie się codziennością. Podsumowując, książka dobrze szufladkuje i mapuje przyszłość marketingu łączącego off i online. Dzięki tym przewidywaniom może być ciekawym dodatkiem dla studentów marketingu - mi osobiście czasem dawały się we znaki definicje branżowe. I na koniec - wreszcie dowiedziałem się dlaczego 6.0 i co było wcześniej.
dereber - awatar dereber
Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji Brian Tracy
Mów i zwyciężaj. Jak perswazyjnie prezentować w każdej sytuacji
Brian Tracy
To moje kolejne spotkanie z autorem i jego książką, udane bardzo📙📖 Brian Tracy jest światowej sławy ekspertem w dziedzinie przemówień. Ten poradnik dotyczy sztuki publicznego przemawiania oraz skutecznej komunikacji. To opis doświadczeń, które autor zdobywał podczas tysięcy swoich wystąpień. W 12 rozdziałach, dowiemy się, jak przyswoić sztukę przemawiania, zbudować pewność siebie, opanować prezentację i negocjacje w małych grupach, umieć zachować się na scenie, opanować głos i jego techniki. "Twój umysł jest jedną z najcenniejszych umiejętności, jakie posiadasz, jest zdolnością jasnego myślenia i klarownego wypowiadania się". Wiadomo, że nikt nie rodzi się z darem dobrego mówcy. Ale przy pomocy tego poradnika, dzięki wskazówkom autora, możemy krok po kroku zgłębić "receptę" na tę umiejętność. Główne tematy w książce, tj: budowanie pewności siebie, techniki perswazji, planowania i przygotowania narzędzia komunikacyjnych w różnych sytuacjach, są bardzo dobrze opracowane. Umiejętności te pomogą w osiągnięciu sukcesu, dodadzą pewności siebie, przyśpieszą karierę zawodową, a co za tym idzie- uczynią nas szczęśliwymi! "Pamiętaj, że sposób, w jaki wygłaszasz przemówienie, jest równie ważny, jak samo przemówienie. Kiedy nauczysz się wygłaszać wspaniałe wystąpienia, dzięki starannemu przygotowaniu się i stałej praktyce, staniesz się jednym z najbardziej przekonujących i wpływowych ludzi w swojej dziedzinie". Autor podaje także kilka relaksujących ćwiczeń oddechowych, które są pomocne bezpośrednio przed samym wystąpieniem, w celu rozluźnienia się i przygotowania do wygłoszenia doskonałej mowy. Bardzo wartościowa lektura dla każdego. Polecam! Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictwu MT Biznes💝
Gerbera41 - awatar Gerbera41
ocenił na913 dni temu
Wyprzedane Jak sprawić, by klienci ustawiali się do ciebie w kolejce Daniel Priestley
Wyprzedane Jak sprawić, by klienci ustawiali się do ciebie w kolejce
Daniel Priestley
Książka nie jest bezwartościowa - a czasem tak bywa w przypadku tego typu poradników. Czy jednak jest w 100% praktyczna i rewolucyjna? 🤷‍♂️ Całość filozofii można zamknąć w dobrze znanej zasadzie wpływu społecznego Cialdiniego, jaka jest zasada niedostępności. Jednocześnie czytając ją jako „przedsiębiorca”, który buduje wciąż markę, uśmiechałem się jak będę odmawiał kolejnym klientom, żeby pokazać jaki jestem „wyprzedany” 🙃 Książka bazuje na kilku przykładach, gdzie autor wskazuje m.in. Występ komików Monthy Pythona, którzy wyprzedali bilety na swój pożegnalny występ. Są to przykłady bez większej filozofii - znane, lubiane gwizdy, już więcej nie będzie ich występów - w czym problem by wyprzedać bilety? Jak ma to wykorzystać firma, która zaczyna? Autor ma odpowiedź: bądź wspaniały i niesamowity dla klienta. I takie frazesy denerwują najbardziej. Bo podawane znowu przykłady są marne (np. Magików, którzy po głównym występie dają dodatkowe show na ulicy),biznesu tu mało i wątpię by firmy MŚP coś na tym skorzystały. Na plus i do zastanowienia jest zasada 7-11-4 - czyli ile godzin klienci powinni mieć z nami styczności, interakcji i w ilu miejscach się spotkać. Są ćwiczenia do rozpisania jak planować kampanię - jeśli oczywiście masz już gotowe produkty i chyba już jesteś jakiś czas na rynku. Wtedy możesz się odświeżyć tymi pomysłami. A jak dopiero zaczynasz? Średnio. Bardzo średnio…
Tomasz - awatar Tomasz
ocenił na61 miesiąc temu
Zatrudnij AI, odzyskaj czas. Najlepsze praktyki, narzędzia i case studies dla wdrożenia sztucznej inteligencji w firmie Kamila Kierzek-Mechło
Kamila Kierzek-Mechło Radosław Mechło
Książka zdecydowanie godna uwagi. Adresowana jest głównie do kadry kierowniczej firm, działających w polskich realiach. Natomiast nie jest to książka dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z internetem, nie jest to też podręcznik obsługi czy literatura naukowa (mimo, że jest ona przywoływana). Na plus: Autorzy mają na swoim koncie szereg ważnych artykułów, konferencji i inicjatyw branżowych, ich firma szkoleniowa przygotowała tysiące osób ze stosowania AI w małych, średnich i dużych biznesach. Nie ukrywają, że AI jest przyszłością, a my musimy wiedzieć jak się odnaleźć w świecie sztucznej inteligencji. Mają ogromne doświadczenie z zakresu AI ( np. odnośnie Perplexity: „Wszystkich ogólnodostępnych narzędzi jest około 40 000, natomiast my przetestowaliśmy ponad 5000 skupionych na działaniach biznesowych.”). Odczarowują oni popularne mity, bo żeby firmy mogły czerpać pełnię korzyści z AI, muszą wdrożyć je do swoich firm z głową (rola komunikacji w firmie i z klientami, zmiana kultury organizacyjnej). Przywołują rozmowy z klientami. Wskazują zagrożenia i pułapki sztucznej inteligencji. Zwracają uwagę na bezpieczeństwo danych i zgodności z przepisami. Ponieważ AI używam głównie do celów prywatnych, szczególnie praktyczny był dla mnie Rozdział 6 ”Narzędziownik AI dla firm”, w którym omówione zostały najpopularniejsze obecnie narzędzia AI z ich praktycznymi zastosowaniami. Na minus: Wiele polskich firm zmaga się z bardziej podstawowymi tematami np. komunikacja z pracownikami i klientami, kultura organizacyjna, przekaz/reklama. Firmy te muszą zrobić jeszcze kilka kroków przed, zanim w pełni wykorzystają potencjał płynący AI. Dla nich ta książka może okazać się niespełnionym oczekiwaniem (dużo uwagi poświęcają temu zagadnieniu autorzy). Dodatkowo książka mogłaby być nawet o połowę mniejsza, bo wiele argumentów jest przez autorów powtarzanych. Moją uwagę zwracają również wywiady z gośćmi, które traktuję trochę jak reklamę firmy szkoleniowej autorów.
Griot93 Smrokowski - awatar Griot93 Smrokowski
ocenił na816 dni temu
Myśl jak geek Szukaj rozwiązań tam, gdzie nikt nie szuka Andrew McAfee
Myśl jak geek Szukaj rozwiązań tam, gdzie nikt nie szuka
Andrew McAfee
Książka zagłębia się w świat geeków, odsłaniając czym jest ich sposób myślenia, wartości oraz podejście do pracy i życia. Przedstawia indywidualne historie, jak i wpływ kultury geeków na organizacje (szczególnie te z Doliny Krzemowej). Znajdziemy tu przykłady sukcesów i porażek, analizę błędów poznawczych, mechanizmy funkcjonowania gigantów technologicznych oraz refleksję nad tym, jak podejście geeków wpływa na innowacje i postęp gospodarczy. Dużo tu wiedzy o metodzie Montessori oraz psychologiczno-społecznych aspektach kultury geeków. Czytałam tę książkę z ogromnym zainteresowaniem, ale wymagała ode mnie pełnego skupienia. Bardzo doceniam liczne odwołania do konkretnych eksperymentów i badań stanowiących poparcie przedstawianej narracji. Ilość danych, analiz i ciekawostek sprawia, że to pozycja, którą warto przemyśleć i dać sobie czas nq samodzielne uporządkowanie nowej wiedzy. Dużym plusem jest zawarcie przez autora krótkiego podsumowania na końcu każdego rozdziału co pomaga w zapamiętaniu i ustrukturyzowaniu treści. Była także inspirująca, pełna odniesień do innych publikacji w podobnej tematyce (skończyłam lekturę z listą książek do przeczytania, które pomogą mi zgłębić temat jeszcze bardziej). Elementy, które mogłyby być nieco inne, żeby zwiększyć moje zadowolenie z lektury to więcej skupienia na konkretach bez „przegadywania” niektórych fragmentów. Uważam też że zawarcie bardziej zobiektywizowanej perspektywy na kulturę Geeków, ukazanie nie tylko blasków ale też cieni takiej postawy - byłoby korzystne. Idealna dla tych, którzy chcą zrozumieć, jak geekowskie podejście kształtuje świat, który znamy. Lektura także dla tych, którzy chętnie poznają popularnonaukowe i psychologiczne treści by poszerzyć wiedzę. Dobry pomysł na prezent dla fanów technologii oraz tych szukających coraz lepszych metod pracy i nauki.
girlinthebooks - awatar girlinthebooks
Energia, nie czas. Nawyki, które chronią przed wypaleniem zawodowym i ciągłym przemęczeniem pracą Tony Schwartz
Tony Schwartz Catherine McCarthy Jean Gomes
Czy tylko ja mam wrażenie, że ostatnio czas rozpływa mi się między palcami, a energii zostaje na tyle, co w telefonie o 1%? 😮‍💨 Kiedy zobaczyłam tytuł „Energia, nie czas”, pomyślałam: wreszcie ktoś to powiedział. Bo prawda jest taka, że nawet 48 godzin na dobę nie wystarczy, jeśli nie masz siły wstać z kanapy. Ta książka to nie jest kolejny poradnik „wstań o 5:00 i pokonaj świat”. Tony Schwartz i zespół wbili mi do głowy coś dużo ważniejszego: ➡️ to nie godziny są naszym limitem, tylko poziom energii (fizycznej, emocjonalnej, mentalnej i duchowej). Autorzy tłumaczą, dlaczego ciągle goniąc terminy i ignorując sygnały zmęczenia, tylko przyspieszamy wypalenie. I co zrobić, żeby naprawdę odpoczywać, nie tylko „leżeć z telefonem”. Fabuły tu nie znajdziecie – to mądra literatura faktu. Ale bohaterami jesteśmy my sami i nasze codzienne nawyki. Przyznam, że momentami czułam się jak na terapii: 💔 rozpoznanie własnych schematów bolało, ale ulga, gdy ktoś mówi „to nie twoja wina, tylko systemu” – bezcenna. Styl pisania – konkretny, bez rozdęcia. Zero filozofowania przez 200 stron. Każdy rozdział to solidna dawka badań i praktycznych ćwiczeń. Tempo akcji? Jak trening interwałowy – czytasz, odkładasz, wdrażasz, wracasz🏋️‍♀️ 📌 Dla kogo? Dla każdego, kto: · budzi się zmęczony mimo 8 godzin snu · ma wrażenie, że „robi za dużo, a czuje za mało” · chce w końcu zrozumieć, że ciągła dyspozycyjność to nie zaleta Jeśli masz już za sobą pierwsze zwiastuny wypalenia – ta książka może być twoją deską ratunku.  Moja ocena: 9/10 🌟 BRUNETTE BOOKS
Brunette Books - awatar Brunette Books
ocenił na91 dzień temu
Myślenie strategiczne na co dzień Planuj mądrzej, osiągaj więcej Seth Godin
Myślenie strategiczne na co dzień Planuj mądrzej, osiągaj więcej
Seth Godin
Przyznam szczerze, że mam problem z tą pozycją, ale chyba już wiem, z czego on wynika. Po pierwsze – jestem osobą, która lubi czytać książki od deski do deski. Najpierw analizuję okładkę i blurby, nie pomijam życiorysu autora, a dopiero potem przechodzę do właściwej treści. Lubię, gdy książka jest całością. Po drugie – tytuł pozycji Setha Godina wzbudził we mnie duże oczekiwania. “Planuj mądrzej, osiągaj więcej” – brzmi jak obietnica, po której spodziewałam się konkretnych porad i wskazówek. Lekko się zawiodłam. Zgadzam się z opinią Sylwii Chmielewskiej, umieszczoną na blurbie mojego wydania, a mianowicie: “Ta książka to zaproszenie do refleksji (...) Godin inspiruje, zamiast podawać gotowce”. Pozycja “Myślenie strategiczne na co dzień” składa się z prawie 300 luźnych myśli autora. Refleksje Godina często są niedokończone, zostawiające czytelnika z pytaniem, czasami lekko filozoficzne i ubarwione metaforami. Jednocześnie można wśród nich znaleźć zdania, które zapadają w pamięć. Godin pisze między innymi: “Wybory, których dokonujemy dziś, aby nasze jutro było lepsze, to nasza strategia”. Autor przeprowadza czytelnika przez meandry skomplikowanych systemów, procesów decyzyjnych i skutecznej komunikacji. Największą wartość tej książki znalazłam na samym jej końcu. Pytania, zadane przez Godina w jednym z ostatnich esejów, stanowią dobre podsumowanie całej lektury. Nie znam innych pozycji Setha Godina, więc nie byłam gotowa na taki sposób podania treści. Początek tej lektury nie należał do łatwych, ale bardzo się cieszę, że dotrwałam do końca. Myślę, że pozycja “Myślenie strategiczne na co dzień” to idealny wybór dla wszystkich początkujących strategów, którzy lubią snuć filozoficzne rozważania.
Karolina - awatar Karolina
oceniła na69 dni temu
Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces Adam Grant
Dawaj i bierz. Czy twój styl współpracy pozwala ci odnieść sukces
Adam Grant
Pozycja przeprowadza nas przez różne typy osób, które można spotkać w zawodowej karierze. Dawcy, czyli osoby, które bez zastanowienia wykazują się pomocą i empatią, biorcy, którzy czekają, by wykorzystać sytuację oraz "transakcjoniści" nastawieni na wymianę. Autor w swojej książce zaskakuje czytelnika. Nie jest to tylko oklepane „jak odnieść sukces”, dostajemy bazę pod analizę relacji między ludźmi. Adam Grant pokazuje, że to nie chłodne nastawienie na zysk i egoizm decydują o osiąganiu najwyższych wyników. Przekonuje, że największy potencjał mają osoby o postawie dawcy, pod warunkiem, że potrafią jasno wyznaczać granice i nie pozwalają się wykorzystywać. Książka uświadamia, że o wyniku nie decydują tylko umiejętności, ale też styl działania wobec innych. To często brakujący element, którego ludzie nie analizują, a który robi ogromną różnicę w pracy i relacjach. Zostaje obalone przekonanie, że życzliwość skazuje na porażkę. Pokazuje, że można wspierać innych i jednocześnie osiągać świetne wyniki, pod warunkiem, że działasz świadomie i potrafisz wyznaczać jasne granice. To nie jest książka, którą czytasz tylko dla chwilowej inspiracji i odkładasz na półkę. Dostajesz w niej konkretne strategie działania, poparte przykładami z różnych obszarów oraz praktyczne wskazówki, które możesz od razu wdrożyć w swoim życiu .Duży plus stanowi odpowiedni dobór przykładów, przez co pozycja jest dużo ciekawsza, ale też bardziej autentyczna. Dowiesz się, jak tworzyć sieć relacji opartą na wzajemności, a nie jednostronnych korzyściach. Lekko na minus można wskazać powtarzające się argumenty. Adam Grant często wraca do tych samych wniosków w różnych historiach. Momentami masz poczucie, że główna teza została już udowodniona, a kolejne przykłady niewiele wnoszą. Ponadto istnieje ryzyko, że po lekturze ktoś uzna, iż samo bycie dawcą wystarczy, by odnieść sukces. Tymczasem książka nie zawsze dostatecznie akcentuje, jak łatwo przy braku wyraźnych granic taka postawa może prowadzić do bycia wykorzystywanym. Podsumowując, Adam Grant stworzył książkę, która nie tylko inspiruje, ale też daje konkret: jak działać, żeby nie być ani frajerem, ani egoistą, tylko kimś skutecznym.
Dominik - awatar Dominik
ocenił na72 dni temu
Sterowani algorytmami? Nie pytaj, czy AI rządzi biznesem, pytaj, jak bardzo Marek Kowalkiewicz
Sterowani algorytmami? Nie pytaj, czy AI rządzi biznesem, pytaj, jak bardzo
Marek Kowalkiewicz
Niezwykła i godna polecenia książka! "Żyjemy w fascynujących czasach - zaawansowane algorytmy pozwalają nam przewartościować nasze życie i pracę. To nie są zwykłe narzędzia, lecz coś znacznie bardziej istotnego. To partnerzy, współpracownicy, może konkurenci". Czym w takim razie jest algorytm? Jakie są jego początki i do czego dziś jest wykorzystywany? W jaki sposób AI możemy zastosować w życiu prywatnym i w zawodowym? "Stoimy na rozdrożu. Z jednej strony mamy GPT -5, który pisze lepsze maile niż połowa zarządu. Z drugiej - algorytmy, które potrafią spalić fortunę w mgnieniu oka". I tu autor opowiada historie zarówno dobrze przeprowadzonych inwestycji, jak i mówi o tych zakończonych stratą ze względu na nieuwzględnienie określonych czynników". Pisze o internetowych aukcjach. "Cyfrowe minionki otaczają nas ze wszystkich stron. Nie śpią. I w przeciwieństwie do nas nie potrzebują kawy, żeby działać na pełnych obrotach. Pracują 24/7, bez urlopów, bez L4, bez narzekania na warunki pracy". Wskazuje na wagę "myślenia projektującego", rolę kreatywności i niesztampowego podejścia do biznesu. Wyjaśnia, czym jest zagadnienie "czarnego łabędzia". Pisze o personalizacji usług, naszych kontaktach z bootami (i tu pojawia się ciekawa opowieść o masowych błędnych wezwaniach do zapłaty) i o początkach robotaksówek. Jak w takim razie w sposób pozytywny, konstruktywny wykorzystać AI i nie zapomnieć o czynniku ludzkim w procesie planowania, podejmowania decyzji? Temu wszystkiemu w niezwykle interesujący sposób przygląda się autor Marek Kowalkiewicz, gorąco polecam! Serdecznie dziękuję Wydawnictwu MT BIZNES za egzemplarz do recenzji. Pozycja warta uwagi szczególnie w dzisiejszym świecie! [współpraca barterowa @wydawnictwo mtbiznes]
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na81 miesiąc temu
Sprzedaż metodą SPIN Neil Rackham
Sprzedaż metodą SPIN
Neil Rackham
Sięgnięcie po książkę SPIN® Selling wydaną właśnie przez MT Biznes, to był dla mnie jednocześnie "powrót do przeszłości", jak i fascynujące odkrycie. Dlaczego? Pierwszy raz z metodą SPIN zetknąłem się w 1997 roku, kiedy pracowałem w międzynarodowym koncernie z siedzibą w Szwajcarii. Polski oddział zatrudniał tylko inżynierów, którzy z dumą pracowali na stanowisku Doradcy Technicznego, a nie tak popularnego wówczas Przedstawiciela Handlowego. Do takich inżynierów przyjechali trenerzy na szkolenie sprzedażowe. Przedstawili nam metodę SPIN, ale wówczas odniosłem (błędne) wrażenie, że jest to jeszcze jeden sposób prowadzenia rozmowy sprzedażowej i szybkiego domknięcia sprzedaży. Pięć lat później wróciłem do modelu SPIN, kiedy w szkole trenerów biznesu prowadzący pokazywał nam sekwencję pytań, która ma prowadzić do sukcesu sprzedaży. Wtedy dostrzegłem jedną z silnych stron metody, która sprowadza się do stawiania właściwych pytań we właściwym czasie. Dlatego, kiedy spojrzałem na książkę Neila Rackhama, która w wydaniu papierowym ma ponad 200 stron, pomyślałem - o czym tu tyle pisać, przecież model jest prosty, a poszczególne litery oznaczają pytania: S – sytuacyjne, przybliżające sytuację, w jakiej znajduje się klient, P – problemowe - na temat jego problemów i trudności, I – implikacyjne, dotyczące konsekwencji owych problemów, N – naprowadzające klienta na niezbędność oferowanego rozwiązania w zaspokojeniu jego potrzeby. Kiedy zagłębiłem się w lekturę, to już na początku książki zobaczyłem, że Rackham podkreśla, że metoda SPIN jest dedykowana sprzedaży wielkoskalowej - dużym transakcjom, które wymagają czasu. Autor zwraca uwagę, że przy sprzedaży wymagającej wielu rozmów zachodzą zupełnie inne mechanizmy psychologiczne niż przy sprzedaży, którą dopinamy podczas jednej wizyty. Co istotne, to, co sprawdza się w mniejszych sprzedażach, może stać się całkiem nieodpowiednie wraz ze wzrostem wagi decyzji. Rackham też pokazuje i udowadnia, jak rośnie konieczność sprzedaży wartości wraz ze zwiększaniem się wartości transakcji. Czytając dzisiaj tę książkę doszedłem do wniosku, że budowanie wartości postrzeganej jest prawdopodobnie najważniejszą umiejętnością sprzedażową przy większych transakcjach. Dopiero rozumiejąc DLACZEGO, warto zanurzyć się w technikalia modelu i zobaczyć, jakie pytania zadawać na poszczególnych etapach. Warto również pamiętać o tym, że ta metoda nie jest magicznym sposobem na super sprzedaż. Jak przypomina Neil Rackham: "Dobre wyniki sprzedaży, podobnie jak każdy inny sukces, są w dużej mierze kwestią efektywnego wykonania ciężkiej pracy". Jeżeli prowadzisz sprzedaż B2B, szczególnie wielkoskalową i bliskie ci są też relacje z klientem, to polecam przeczytanie i zastosowanie metody opisanej w książce SPIN SELLING.
Jarosław Rubin - awatar Jarosław Rubin
Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza Brian Tracy
Przemiana. Jak sprawić, by reszta twojego życia była jeszcze lepsza
Brian Tracy
Męczy cię nużąca praca na etacie, „praca na kogoś”? Męczy cię ciągły stres o brak wystarczającej liczby pieniędzy i brak pewności siebie? Męczy cię niewykorzystany potencjał i utracony sens istnienia? Jeśli na te pytania odpowiadasz twierdząco, to znak, że nadszedł czas na PRZEMIANĘ. „Najlepszym sposobem przewidywania przyszłości jest jej tworzenie”. Książka autorstwa Briana Tracy to poradnik skierowany przede wszystkim do osób, które czują zawodowe wypalenie, brak satysfakcji z pracy lub potrzebę zmiany kierunku w życiu. To także wartościowa lektura dla tych, którzy chcą lepiej poznać siebie i świadomie budować swoją przyszłość. Ta książka zdecydowanie ułatwi ci stanie się osobą, jaką pragniesz być. Uświadomi ci twoje braki i błędy, a także pomoże odkryć atuty i mocne strony. Pokaże ci: • jaki jesteś wyjątkowy i kim naprawdę jesteś — poprzez wnikliwą autoanalizę, • czego naprawdę chcesz i jakie wartości są dla ciebie kluczowe. Przypomni ci, ile jesteś wart, otwierając cię na inne spojrzenie na każdą pracę, jaką wykonujesz. Pomoże ci zdefiniować siebie jako prezesa własnej marki — czyli samego siebie. Jednym z ciekawszych elementów książki są ćwiczenia skłaniające do refleksji nad własnym życiem — pozwalają one zatrzymać się i realnie przyjrzeć swoim decyzjom, przekonaniom i celom. To właśnie te momenty pracy własnej są, moim zdaniem, największą wartością tej publikacji. Lektura pozwoli ci przybliżyć się do znalezienia satysfakcjonującej pracy, zgodnej z twoimi wartościami. To jednak nie wszystko. Na końcu książki znajdziesz ważne wskazówki: jak się rozwijać i awansować, jak dawać z siebie wszystko i jednocześnie uniknąć wypalenia. „Zasada wiary, wynikająca ze sprawczej mocy myślenia, mówi, że jeśli mocno w coś wierzysz, to się to urzeczywistni. (…) Wiara to fakty. (…) Twoja wiara działa jak program w komputerze twojej psychiki.” To właśnie od wiary wszystko się zaczyna. Ten poradnik o przemianie pozwala w nią uwierzyć — a to pierwszy krok ku czynom, które tworzą lepszą przyszłość. Autor w każdym rozdziale daje przestrzeń na przemyślenia oraz proponuje ćwiczenia pomagające przeanalizować różne aspekty życia. Dlatego nie jest to książka na jeden wieczór. Warto — i zdecydowanie polecam — poświęcić jej więcej czasu oraz systematycznie wdrażać zawarte w niej techniki i zasady w codzienność. To wartościowa i inspirująca lektura dla każdego, kto czuje, że stoi w miejscu i chce świadomie zacząć budować swoją przyszłość — zarówno zawodową, jak i osobistą. „Każde dziecko przychodzi na świat z tajemnymi rozkazami”. To zdanie skłania do zatrzymania się i zadania sobie jednego, kluczowego pytania: czy żyję w zgodzie z tym, kim naprawdę jestem? Książka przypomina, że każdy z nas ma w sobie potencjał, który tylko czeka na odkrycie i wykorzystanie. Nie chodzi o to, by być kimś innym — ale by w końcu stać się sobą. Bo być może wszystko, czego szukasz na zewnątrz, od dawna masz już w sobie.
Wikaa Piątek - awatar Wikaa Piątek
ocenił na710 dni temu

Cytaty z książki Almanach Charliego Mungera Zasady biznesu i życia jednego z największych inwestorów w historii