Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów

- turystyka, mapy, atlasy
- 2025-06-03
- 2025-06-03
Dziś niemal każdy, kto przyjeżdża w góry, utrwala swoje wyprawy na fotografiach ― nawet jeśli nie jest posiadaczem profesjonalnego sprzętu, ma z pewnością aparat w smartfonie. Jak jednak sprawić, by zdjęcie było czymś więcej niż jedynie pamiątkowym uwiecznieniem górskiego widoku? Jak fotografować świadomie: ciekawie zakomponować plan, zagrać napięciami i kierunkami, wybrać odpowiedni moment i światło?
Na te pytania odpowiada książka Karola Nienartowicza, który fotografuje góry od ponad 20 lat. Zawiera ona 52 propozycje najpiękniejszych fotograficznie szlaków w polskich górach. Znalazły się więc w niej wyjątkowe plenery: skuta lodem Śnieżka w promieniach wschodzącego słońca, skalne labirynty Szczelińca Wielkiego, zachwycające panoramy Tatr podziwiane z Gorców, Podhala i ze Spiszu, drewniane cerkwie Beskidu Niskiego, barwne bieszczadzkie połoniny, skalisty szczyt Kościelca i świętokrzyskie gołoborza. Nie zabrakło porad technicznych i organizacyjnych. Autor dzieli się wiedzą i doświadczeniem na temat tego, w jakich porach roku i warunkach pogodowych warto fotografować dane miejsce ― czy lepiej zrobić zdjęcie o wschodzie, czy o zachodzie słońca, jak fotografować nocą i w deszczu, czy korzystać z drona.
Zawarte w książce propozycje mogą stanowić inspirację także dla Ciebie, niezależnie od tego, czy fotografujesz aparatem, telefonem, czy jesteś po prostu miłośnikiem ładnych widoków. Ruszaj na szlak i znajdź swój najlepszy kadr!
Kup Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów w ulubionej księgarni
Oceny książki Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów
6 użytkowników ma tytuł Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów na półkach głównych- Chcę przeczytać 5
Tagi i tematy do książki Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów
Cytaty z książki Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów
Dodaj cytat z książki Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najpiękniejsze szlaki w polskich górach. Przewodnik dla fotografów i turystów