Piękna i Bestia

- literatura dziecięca
- Najpiękniejsze powieści Disneya (tom 1)
- Beauty and the Beast
- 2025-01-01
- 2025-01-01
- Alicja Paleta
Ojciec pięknej Belli gubi się w drodze do domu i trafia do zamku straszliwej Bestii. Aby go uratować, dziewczyna zgadza się zająć jego miejsce. z pomocą zaczarowanych mieszkańców zamku odkrywa, że Bestia jest księciem, na którego rzucono urok.
Kup Piękna i Bestia w ulubionej księgarni
- Moja biblioteczka do przeczytania 1
- Dla Dzieci 1
- 📚 Domowa Biblioteczka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piękna i Bestia
Historia brzmiała trochę, jakby ktoś streszczał film. Nie było to tragiczne, ale, nie wiem, spodziewałam się może czegoś w stylu mrocznych opowieści, gdzie historia nie będzie na siłę próbowała być wierna filmowi. Owszem, weszło kilka smaczków, których nie było w filmie. Może też to wina tłumacza, bądź pisarza, ale ogólnie mam wrażenie, że historia była całkiem sztywna. Choć nie można zaprzeczyć, że piękna. Tak samo jak wydanie, gdzie jedynym minusem jest to, że tytuł na grzbiecie jest odwrotny niż standardowo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystkim znana klasyka Disneya pokazana na nowo. Piękne wydanie kolekcjonerskie bajek, które zdecydowanej większości towarzyszyły w dzieciństwie.
Pewnego dnia jej ojciec Belli, Maurycy jedzie do targi do innego miasta, jednak gubi się w lesie. Tam natyka się na tajemniczy zamek, który okazuje się domem Bestii. W wyniku jego gniewu staruszek zostaje uwięziony.
Dziewczyna prowadzona przez spłoszonego konia również trafia do magicznego i tajemniczego zamku, gdzie zamienia się z ojcem. Ten wraca do domu, chory. Wszystko widzi Gastone, mężczyzna, który za wszelką cenę chce poślubić Bellę, nawet za życie jej ojca.
W zamku dzieje się wiele magicznych i tajemniczych rzeczy, a także chwil, które zmieniają wszystko.
Dobra, takie krótkie streszczenie, ponieważ chyba każdy zna tę historię. Ja też tak myślałam, ale jednak…
W książce jest więcej szczegółów, w które warto się zagłębić:
Na kartkach poznajemy przeszłość Belli i jej ojca, a także imię jej matki i czym się zajmowała przed śmiercią.
Odkrywamy przeszłość Gastona i jego pomocnika Lefou, co ich tak naprawdę łączy, co ich ukształtowało i dlaczego są, jacy są.
Bolesna prawda o Bestii i dobroci, którą skrywa głęboko w sercu.
Nabrałam zupełnie innej perspektywy i zmieniłam zdanie o wielu aspektach tej bajki. Ta podróż, dzięki której poznałam tę historię na nowo i oczarowała mnie nawet bardziej niż animowana wersja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBella jest dziewczyną, która mieszka z genialnym ojcem w małej wiosce. Jak to w małych społecznościach, wszystko co inne jest dziwne i taka właśnie mówiono o jej rodzinie.
Pewnego dnia jej ojciec Belli, Maurycy jedzie do targi...
Co tu dużo mówić. Tę historię zna chyba każdy. Czy to z bajki czy z filmu. Jednak jako ogromna fanka „Pięknej i bestii” muszę powiedzieć, że czytanie tego w tak pięknej odsłonie było niesamowicie przyjemne. Cieszę się, że klasyka dla dzieci (i nie tylko) doczekała się tak pięknej formy wydania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Piękna i Bestia” to historia, której prawdopodobnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Baśń o miłości silniejszej niż wygląd. Historia Pięknej i Bestii przypomina nam, że to nie wygląd się liczy, a prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu człowieka. Jest to opowieść o rodzącym się uczuciu między dwojgiem bohaterów.
Fajnie było przypomnieć sobie tę dobrze znaną historię i ponownie poczuć jej wyjątkowy, baśniowy klimat. Mimo że znałam fabułę, nie odczuwałam znużenia, było wręcz przeciwnie. Tym razem można było inaczej spojrzeć na tę historię. Mimo upływu lat ta baśń nadal ma w sobie coś wyjątkowego. Cieszę się, że ponownie mogłam przeczytać tę piękną historię.
To nowe wydanie z kolekcji Hachette, z pięknymi barwionymi brzegami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie było przypomnieć sobie tę dobrze znaną historię i...
Książka sympatyczna, chociaż uważam że mogła być trochę dłuższa, żeby dopracować np. to jak Bella i Bestia poznawali się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspominając już tylko o pięknej oprawie, napomknę też o wspaniałym treściwym środku. Naprawdę dobrze wykonali rozwinięcie niektórych kwestii, chociażby nakreślenie głębszej relacji Gastona i jego giermka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocóż za piękna odnowiona historia!
cóż za piękna odnowiona historia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem,kim jest grupa docelowa tej książki. Dla dzieci jest 100 razy za długa, dla dorosłych raczej nie interesująca. Czyta się ciężko,.jakby część była napisana przez człowieka, w długie czasem na kilka stron i zupełnie niepotrzebne opisy np domów były dopisane przez AI. Nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKultowy film Disneya ujęty w formie powieści. Dobrze się czyta
Kultowy film Disneya ujęty w formie powieści. Dobrze się czyta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd dziecka bardzo lubię historię "Pięknej i Bestii", dlatego bardzo się ucieszyłam że mogę teraz poznać ją w formie książki. Jak mi się podobało?
Zarówno bajkę i film uwielbiam, ale książka również mnie oczarowała :)
Czy jest piękniejsza opowieść o rodzącej się miłości bez zwracania uwagi na wygląd? Myślę, że nie :)
Dodatkowo pokazuje, że nigdy nie można pozwolić przeszkodzić sobie w spełnianiu marzeń. Warto mieć swoje zdanie i być zdolnym dostrzegać piękno ukryte w sercu.
Już nie mogę się doczekać, aż moja mała córeczka będzie odkrywać tę historię razem ze mną :) Na pewno będzie zachwycona.
Bardzo podoba mi się to przepiękne wydanie i twarda okładka. Tylko szkoda, że nie ma więcej ilustracji. Wtedy ta książka jeszcze bardziej spodobała by się dzieciom :)
Ja szczerze polecam, warto kupić i przeczytać :)
Czekam na kolejne tomy.
Moja ocena to 9/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZarówno bajkę i film uwielbiam, ale książka również mnie oczarowała :)
Dodatkowo pokazuje, że nigdy nie można pozwolić...