Dzień Przeznaczenia

Okładka książki Dzień Przeznaczenia autora Bartosz Tchórz, 9788380115934
Okładka książki Dzień Przeznaczenia
Bartosz Tchórz Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza fantasy, science fiction
Dzień Przeznaczenia TOM I
2025-07-17
2025-07-17

Kup Dzień Przeznaczenia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzień Przeznaczenia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzień Przeznaczenia

📖B.Tchórz-Dzień przeznaczenia. Tom 1.

[Współpraca recenzencka ]

Mieszkańcy Emiry żyją w pokoju,jednak pokonane przed tysiącami lat zło-budzi się do życia. Tym razem nie zamierza przegrać. Kilku wybrańców musi stawić czoło demonom. Na dodatek w Królestwie pojawia się tajemniczy nieznajomy,który emanują dziwną mocą.
Czy i tym razem demony przegrają?

"Dzień przeznaczenia " to debiut Pana Batrosza.

Zacznę od tego co przypadło mi do gustu.

Na samym początku dostajemy wyjaśnienie znaczenia okładki,co dla mnie jest dużym plusem, bo zastanawiałam się co owe smoki mogą symbolizować.

Lubię mapki w książkach, bo dzięki temu ma realne odniesienie do tego,w jakim miejscu toczy się akcja.

Bogactwo gatunkowe postaci I całkiem dobry świat przedstawiony.
Styl pisania jest przystępny i z łatwością się czyta.

Mniej spodobały mi sie powtórzenia: "Eryku","mój panie". Było ich za dużo.

Bohaterowie książki w sumie nie mają cech negatywnych,a szkoda,bo myślę, że fajnie byłoby tam wstawić naprawdę mocnego antagonistę.

Brak postaci kobiecych w mocniejszym rozwinięciu.  Przewinęło się jedno imię i tyle. Szkoda.

Zdarzają się inne błędy stylistyczne i czasem małe, niespójne luki,ale książka ma micny potencjał.
Jestem ciekawa jak pan Bartosz rozwinie  akcję w następnym tomie.

Mi sie podobało, pomimo małych potknięć. Z chęcią sięgnę po kolejny tom.

3,5/5⭐️

📖B.Tchórz-Dzień przeznaczenia. Tom 1.

[Współpraca recenzencka ]

Czy i tym razem demony przegrają?

"Dzień...

Już na samym początku podkreślę, że jest to debiut i jest to widoczne. Doceniam każdego autora i bardzo podziwiam wszystkich, którym udało się wydać książkę, ale jeśli jest coś do poprawy, to uważam, że warto o tym wspominać , żeby w przyszłości można było udoskonalić opowieść.

W tym przypadku pomysł na fabułę zdecydowanie był dobry. Bohaterowie są różnorodni pod względem ras i lokalizacji, ale potencjał nie został do końca wykorzystany.

Jest tutaj odpowiednia dawka magii, artefaktów, smoków, przeciwników, a jednak coś nie gra. Autor ma bogatą wyobraźnię, lecz jeszcze nie potrafi tego przenieść bardziej malowniczo na papier. Styl pisania nie jest wystarczająco ciekawy. Historia nie wciąga tak, jak mogłaby to zrobić.

Dialogi są sztuczne i nie wywołują żadnych emocji. Brakuje mi też czegoś charakterystycznego dla bohaterów. Wszyscy są zbyt poprawni. Autor, co chwilę podkreśla, że są oni godni zaufania, lojalni, wyszkoleni, zorganizowani, a wręcz perfekcyjni. Ciężko byłoby wybrać ulubioną postać, gdyż są oni bardzo do siebie podobni.
Za to w swojej perfekcji mają jedną dużą wadę i to również dotyczy wszystkich pozytywnych bohaterów - są bardzo łatwowierni. Bardzo szybko zaczynają darzyć zaufaniem nowo poznane osoby. Każdy tutaj po chwili jest przyjacielem. Tworzy się koło wzajemnej adoracji. Co nie jest zbyt naturalne i w rzeczywistości nie wyszłoby na dobre.

Pierwsza część książki, to przygotowania do wojny z nieznanym wrogiem, a nasi bohaterowie w tym czasie spijają sobie z dzióbków. W drugiej zaczynają się intrygi oraz walka z mrocznymi siłami i ta część przekonała mnie do siebie, o wiele bardziej.

Życzę autorowi dalszego rozwoju i wielu wydanych książek. A bohaterom opowieści, aby kolejny tom był dla nich bardziej obfity w ich ulubiony trunek - wino.

Zapraszam do Erismy - magicznej tajemniczej krainy zamieszkałej przez najróżniejsze rasy. Gdzie poza ludźmi można tutaj spotkać m.in. krasnoludów, emanów, druidów, smoki, minotaury czy demony.
Historie rozpoczynamy w królestwie ludzi, rządzonej przez sprawiedliwego władcę którego poddani darzą miłością i szacunkiem. Królestwo to sprawia wrażenie spokojnego. Aż pewnego momentu gdy bohaterowie napotykają rannego nieznajomego i postanawiają mu pomóc. Jak się później okazuje osoba ta należy do nieznanej ludziom rasy i wszystko ulega zmianie.
Nagle odkrywamy, że za granicami królestwa mieszkają nie tylko inne rasy ale także czai się tam niebezpieczeństwo. Nieznajomy prosi więc ludzi o pomoc w walce z złem.

Czytając opis tej książki od razu uderzyło mnie podobieństwo do Władcy Pierścieni, które wraz z czytaniem było coraz bardziej widoczne. Także jeśli jesteście fanami Tolkiena polecam sięgnąć po tą pozycję.
Książkę czytało się bardzo szybko. Fabuła jest interesująca, autor stworzył ciekawy świat który aż chce się poznać. Chętnie dowiedziałabym się więcej o przedstawionych przez autora druidów, którzy posiadają zdolność do zmieniania się w dowolne zwierzęta i intrygują swoim wyglądem gdyż są pokryci runami. Podobał mi się również wątek arkainów -jeźdźców gryfów.
Brakuje mi tutaj postaci damskich. Mamy jedynie czarodziejkę która w pewnym momencie znika oraz bezimienną królową, która wypowiedziała w całej książce zaledwie parę zdań.

Z tych gorszych wiadomości, to w książce roi się od błędów. Najbardziej bardziej raziły mnie w oczy powtórzenia. Niektóre wątki wydawały mi się też za szybko przeprowadzone, ale to możemy autorowi wybaczyć w końcu to fantastyka :)
Aczkolwiek druga połowa książki była już zdecydowanie lepsza, przynajmniej błędy aż tak nie raziły w oczy.

Gdyby błędy zostały poprawione raz, a porządnie to myślę, że książka byłaby większym sukcesem. Sama historia jest interesująca i ma w sobie potencjał.
Życzę autorowi powodzenia i dalszych sukcesów
Zachęcam do zapoznania się z tą pozycją i wyciągnięcia własnych wniosków.

116 użytkowników ma tytuł Dzień Przeznaczenia na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Dzień Przeznaczenia na półkach dodatkowych