Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów

Okładka książki Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów autora Marek Mandziński, Anna Mazurkiewicz, Martina Wyżgoł, 9788368558005
Okładka książki Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów
Martina WyżgołMarek Mandziński Wydawnictwo: TitansGroup komiksy
komiksy
2025-05-01
2025-05-01

Kup Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów

Za komiks odpowiadają głównie trzy osoby - Mandziński - pomysłodawca i wydawca, Mazurkiewicz - lokalna pisarka odpowiedzialna oczywiście za scenariusz i Wyżgoł - strona graficzna. Co dziwne, w stopce nie ma podkreślone kto jest odpowiedzialny za co, także z publikacji się tego nie dowiecie. Komiks posiada patronat Prezydenta Miasta Chełm.

Jak wskazuje podtytuł komiksu, inspirowany jest chełmską legendą. No i oczywiście lokalsi wydają się zachwyceni. Ja mam mieszane uczucia.
Ale od początku. Lud mierzy się z tatarami. W samej treści mamy szerokie nawiązania do demonologii i wiary słowiańskiej. Jak przodkowie chełmian poradzą sobie z groźnym, dzikim najeźdźcą?
Do scenariusza nie mam większych uwag, zakładam że mniej lub bardziej nawiązuje do oryginalnej legendy, bo takie było założenie. Niektórzy mogliby się przyczepić szczucia romansem od pierwszej strony. Problem komiksu tkwi głównie w przedstawieniu graficznym, bardziej pasującym do amatorskiego komiksu z lat 80. Tatarzy wyglądają jak buddyjscy lub katoliccy mnisi. Tu podziało się coś bardzo złego, podobnie jak ze strojami. Pomijam kompletnie fakt, iż grafika może się wydać zwyczajnie brzydka. Postacie mają miejscami zagubione proporcje albo są nienaturalnie powyginane jak w koszmarze Gigera.

Najlepiej graficznie wypada końcowa, akwarelowa wstawka "architektoniczna" przedstawiająca zabytki Chełma, nie należąca do integralnej części komiksu. Jeśli robiła to ta sama osoba to zdecydowanie minęła się z powołaniem. Ale żeby nie było tak kolorowo - tu skopane jest liternictwo. Stylizowane na kaligrafię, nieczytelne kulfony.

Ciężko jest też przypisać publikację do konkretnej grupy wiekowej, a autorzy nie zdecydowali się na jej określenie. Mocno zinfantylizowana kreska sugeruje, że powinien trafić do młodszych, ale treść nie jest do nich dostosowana. Są sceny zmierzające do gwałtu i szeroko pojęta przemoc.

Jak wskazuje podtytuł komiksu,...

Chełmską legendę dobrze znam i cieszę się, że powstał na jej interpretacji komiks. Uważam, że to świetna pamiątka z pobytu w Chełmie i pozycja obowiązkowa każdego mieszkańca. I mogę zrozumieć, że to dawne dzieje- bory, lasy, dęby i niedźwiedzie... i taka kolorystyka, taka kreska, jednak czegoś mi tu brakuje. Historii z zapartym tchem, a może magii legendy...

Polecam! Jak każdy Chełmianin znałem legendę, oczywiście zasłyszaną od pokoleń. Chociaż nigdy tak dokładnie z wyobraźnia jak w książce. Przeczytałem i przekazuje dalej dla syna :)

11 użytkowników ma tytuł Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów na półkach dodatkowych

Okładka książki Terra Nostra: Deus Szczepan Atroszko, Łukasz Bogacz, Aleksandra Cagara, Roman Gajewski, Paweł Kicman, Yongqing Liu, Grzegorz Pawlak, Rafał Piasecki, Justyna Romul, Kuba Ryszkiewicz, Jade Smith, Gabriela Sygowska, Wiktor Talaga, Yi hong Tan, Łukasz Trojak, Roch Urbaniak, Andrzej Włudecki, Mariusz Wolski, Martina Wyżgoł, Jadwiga Żelazny, Wojtek Zieliński, Zvyrke
Okładka książki Cemęt zin 1 Szczepan Atroszko, Andrzej Baron, Adrian Bienias, Tomasz Biniek, Bartek Błaszczeć, Karol Bobkowski, Edyta Bystroń, Piotr Drzewiecki, Klein Karolina, Marta Kostecka, Piotr Kryk, Anna Krztoń, Krzysztof Lichtblau, Karito Mashima, Tomasz Panek, Rafał Piasecki, Aneta Popierowska, Tomasz Pstrągowski, Janusz Samborski, Ozzie Scribbler, Mateusz Suchecki, Adam Święcki, Andrzej Włudecki, Arnold Woliński, Martina Wyżgoł

Okładka książki Morderstwa w Decagon House #2 Yukito Ayatsuji, Hiro Kiyohara
Morderstwa w Decagon House #2 Yukito Ayatsuji, Hiro Kiyohara
Okładka książki Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky
Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky
Okładka książki Batman. Hush Jim Lee, Jeph Loeb, Scott Williams
Batman. Hush Jim Lee, Jeph Loeb, Scott Williams
Okładka książki Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Okładka książki Walkirie kresu dziejów – Record of Ragnarok #23 Azychika, Takumi Fukui, Shinya Umemura
Okładka książki New Avengers: Iluminaci Brian Michael Bendis, Jim Cheung, Brian Reed
New Avengers: Iluminaci Brian Michael Bendis, Jim Cheung, Brian Reed

Cytaty z książki Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów

Dodaj cytat z książki Chełmska legenda – W cieniu trzech dębów