Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera

- literatura dziecięca
- Toto Kotka ninja (tom 2)
- Toto the Ninja Cat and the Incredible Cheese Heist
- 2025-07-02
- 2025-07-02
- Anna Klingofer-Szostakowska
Seria o Toto, kotce ninja, to pełne przygód opowieści o niezwykłej kotce i jej bracie Sreberku, którzy nocą przemierzają Londyn, rozwiązując zagadki i przeżywając ekscytujące przygody. Toto, mimo że jest prawie niewidoma, dzięki treningowi u mistrza ninja z Włoch pokazuje, że zaufanie do swoich zmysłów i odwaga mogą przezwyciężyć wszelkie przeszkody. Każda książka w serii, z humorem i sercem, podkreśla wartość przyjaźni, akceptacji i współpracy, a ilustracje Nicka Easta dodają magii tym niezapomnianym historiom.
Stało się coś KOTastrofalnego: skradziono cały ser na świecie! Dołącz do Toto, jej brata Sreberka i najlepszego przyjaciela w tajnej misji ratunkowej. Toto będzie musiała wykorzystać wszystkie swoje umiejętności, aby pokonać futrzastego złodzieja sera…
Kup Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera w ulubionej księgarni
Oceny książki Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera
27 użytkowników ma tytuł Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera na półkach głównych- Przeczytane 20
- 2025 3
- Bajki 1
- Literatura dziecieca 1
- Posiadam - ebook 1
- Mam na swojej półce 1
- Współprace 1
- Dla dzieci i młodzieży 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera
Książka bardzo przyjemna, krótka, lecz trzymająca w napięciu. Przepiękne ilustracje! Jedyne, co mnie denerwuje to to, że tytułowa kotka ninja jest niemal niewidoma, a często pojawiają się wątki, że stała gdzieś w drzwiach i obserwowała, co jej brat robi kilka metrów dalej. To, że jest sprytna i zwinna ok, ale zdania typu "obserwowała" to już przesada. Moim zdaniem źle zrobiona redakcja/tłumaczenie, można było inaczej to ująć.
Jeśli chodzi o zakończenie - cóż, kibicowałam Ferdykotowi, żeby koty przejęły władzę nad światem! Szkoda, że tak się nie stało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toToto i Sreberko mają ochotę na małą przekąskę. Może kawałeczek mięciutkiego i żółciutkiego sera. Otwierają lodówkę i... nic. Czyżby ich opiekunowie zapomnieli uzupełnić zapasy? Okazuje się, że sprawa jest poważniejsza. Do Toto przychodzi wezwanie z samego Downing Street. Larry, kot premiera, ma dla kotki zadanie. Serowy kryzys opanował kraj, a jego skutki mogą sięgnąć na arenę międzynarodową. Toto musi dowiedzieć się, co stało się z zaginionym serem.
„Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera” to drugi tom przygód odważnej kotki, jej brata Sreberko, a także szczura Kocipyszczka. Jednak to pierwsza prawdziwa misja w ich wykonaniu. Poszukiwania kobry królewskiej na ulicach Londynu to była ich decyzja, nie musieli się w to angażować, a teraz otrzymują zlecenie. Właściwie otrzymuje je Toto. Dermot O'Leary, autor książki, od początku cyklu podkreśla, że jego bohaterka została przeszkolona w zakonie – jak Batman – i jest ninja. Czytając „Kotka ninja i zagadka skradzionego sera” dowiemy się więcej o samym zakonie, jego organizacji i celach. Dowiemy się, jak subtelnie koty pilnują pokoju na świecie.
Jest to literatura przygodowa z niezwykle wartką akcją. Bohaterowie z zaangażowanie przystępują do zadania, a podczas jego realizacji będą musieli improwizować. Toto rozumie, że musi przeniknąć do środowiska piratów, a aby to zrobić nie powinna używać swoich umiejętności, bo to grozi zdemaskowaniem. Jednak czasami nie ma wyjścia i kotka musi kogoś potraktować z półobrotu, aby ratować skórę.
Nocny Londyn. Ludzie śpią i nawet nie przypuszczają, że w tej chwili rozgrywa się batalia o pokój na świecie. A Toto ze swoimi przyjaciółmi dzielnie przemyka się zakamarkami miasta, aby odbić cenny ładunek sera. Niepowodzenie tej misji może mieć tragiczne konsekwencje. Jednak jeżeli wy nie śpicie możecie do niej dołączyć i jej kibicować. Na pewno będzie to nieocenione wsparcie.
Toto i Sreberko mają ochotę na małą przekąskę. Może kawałeczek mięciutkiego i żółciutkiego sera. Otwierają lodówkę i... nic. Czyżby ich opiekunowie zapomnieli uzupełnić zapasy? Okazuje się, że sprawa jest poważniejsza. Do Toto przychodzi wezwanie z samego Downing Street. Larry, kot premiera, ma dla kotki zadanie. Serowy kryzys opanował kraj, a jego skutki mogą sięgnąć na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toToto rozkochała nas w sobie już z pierwszym tomem. Dziś mamy w rękach drugi tom, który w sumie już dawno był w naszych rękach, ale dziś dzielimy się z Wami kilkoma sprawami na jej temat. 😁
,,Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera" to drugi tom serii, który ukazał się nakładem Wydawnictwa Wilga. Jest to kolejna niesamowita przygoda kotki, która mierzy się z nie lada wyzwaniami. Tym razem misja ratunkowa dotyczyć będzie skradzionego na całym świecie sera. Oczywiście Toto ze swoim bratem Sreberkiem i przyjacielem Kocipyszczkiem zajmę się tą sprawą, przy okazji pokazując nam obraz pięknej przyjaźni, odwagi i pokonywania trudności.
Niesamowity humor, piękne ilustracje, mądra i ciekawa treść to atuty tej książki. Poza tym kotka Toto jest do pokochania. Jeśli czytaliście pierwszy tom, to koniecznie sięgnijcie również po drugi. Rozkocha was w sobie, zauroczy i będziecie czekać na więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera" to drugi tom serii, który ukazał się nakładem Wydawnictwa Wilga. Jest to kolejna niesamowita przygoda kotki, która mierzy się z nie lada...
Witajcie 😻 dziś mam dla Was świetną przygodę.
Toto - Kotka Ninja i zagadka skradzionego sera.
To nasze drugie spotkanie z przygodami niesamowitych bohaterów, którzy mimo iż są mali to rozwiązują ogromne problemy.
Już na samym początku Toto i Sreberko odkryli że w ich domu nie ma sera🤔 niby problem z pozoru błahy, ale szybko okazuje się, że może być to początek międzynarodowego skandalu. Czyżby się szykowała kolejna misja?
Co się dzieje 😱dlaczego zapasy sera w Wielkiej Brytanii znikają, kto tym razem stoi w cieniu futrzastego złodzieja sera 🤔
Mali bohaterowie przeżyją nie lada przygody, nie będzie łatwo, zwroty akcji, zagadki do rozwiązania 🤔
I najwyższe sprawy poruszone w książce - nie daj się pokonać wyzwaniom, mimo trudności idź do przodu 😻celebruj przyjaźń bo w najgorszych chwilach doda Ci odwagi i wsparcia.
Historia z przekazem i dużą dawka humoru a wszystko to oprawione w szatę graficzną, która ukazuje przeżycia a także misję ratunkową Kocipyszczka 😻 jeśli nie czytaliście a lubicie historie z zagadkami to jest to książka dla Was.
Za egzemplarz do recenzji dziękujemy wydawnictwu @wydawnictwo_wilga
Witajcie 😻 dziś mam dla Was świetną przygodę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toToto - Kotka Ninja i zagadka skradzionego sera.
Wzajemny szacunek, mimo poglądowych różnic, gotowość na dialog, akceptacja, współpraca i moc przyjaźni to kolejne ważne tematy, jakie poruszył Dermot O'Leary na kartach książki "Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera".
Tytułowa bohaterka, niedowidząca kotka, która dzięki treningom u wielkiego mistrza ninja może szczycić się ponadprzeciętną zwinnością, wraz ze swoim bratem Sreberkiem stają przed nowym wyzwaniem.
Rodzeństwo odkrywa, że z domu, w którym na co dzień żyją, zniknął ser. Nie spodziewają się, że to początek prawdziwej katastrofy, sięgającej swą rangą międzynarodowej areny.
Czy Toto, Sreberko oraz ich przyjaciel Kocipyszczek pokrzyżują plany Arcyksięcia Ferdykota? Czy międzynarodowy skandal wisi w powietrzu?
"Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera" to powieść opisująca klasyczną walkę dobra ze złem. Pełno w niej zwrotów akcji, pułapek i zagadek wymagających rozwiązania.
Historia nie jest wolna od solidnej dawki humoru. Jest zabawna, a przy tym pełna wartości i ważnych lekcji dla młodego pokolenia.
Toto udowadnia, że niepełnosprawność nie jest przeszkodą w osiągnięciu celu, a dobra współpraca, lojalność i odwaga jest kluczem do sukcesu.
Kotka Toto to doskonały przykład akceptacji siebie, swoich słabych i mocnych stron, zalet i wad. To, co dla wielu staje się źródłem nieszczęścia, dla Toto staje się siłą napędową.
Doskonała lektura na błogi czas wakacji i nie tylko.
Wciągająca, dynamiczna, a przy tym zabawna i pouczająca.
Czytajcie! Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowa bohaterka, niedowidząca kotka, która dzięki treningom u wielkiego mistrza ninja może szczycić się ponadprzeciętną zwinnością, wraz ze swoim...
Toto. Kotka ninja i zagadka skradzionego sera” to drugi tom niezwykłej, dynamicznej serii dla młodszych czytelników, która łączy humor, akcję i wartościowe przesłania. Główna bohaterka – niemal niewidoma kotka Toto – znów staje przed wielkim wyzwaniem: wszystkie zapasy sera w Wielkiej Brytanii znikają! Wraz z bratem Sreberkiem i resztą kociej ekipy podejmuje się nocnego śledztwa, pełnego pościgów, zagadek i niebezpieczeństw.
Książka zachwyca barwnymi postaciami, pełnymi charakteru i energii. Toto, choć ma ograniczoną sprawność, nie boi się wyzwań – to świetny przykład bohaterki, która inspiruje dzieci do odwagi i akceptacji własnych słabości. Fabuła jest wartka, pełna zabawnych zwrotów akcji, ale też podkreśla wartość przyjaźni, lojalności i współpracy.
Ilustracje Nicka Easta dodają historii lekkości i humoru – świetnie współgrają z tekstem i sprawiają, że młodszy czytelnik jeszcze łatwiej wciąga się w świat kociej drużyny.
To seria idealna dla dzieci w wieku 7–10 lat, które lubią przygody, humor i niebanalnych bohaterów. Idealna do samodzielnego czytania lub wspólnej lektury z rodzicem.
„Zagadka skradzionego sera” to wciągająca, zabawna i mądra kontynuacja historii kotki-ninja. Jeśli pokochaliście pierwszy tom, ten z pewnością Was nie zawiedzie. A jeśli jeszcze nie znacie Toto – to doskonały moment, by ją poznać!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy znacie odważniejszego kota od Toto i Sreberka? Mój co prawda lubi wyzwania, ale sprawnością to raczej im nie dorównuje 😂
Ta pozycja świetnie się nadaje jako książka dla dzieci (i dorosłych!),które uwielbiają koty i ser. Można poznać całkiem interesujące postacie, które potrafią świetnie się kamuflować. Jest zdrowa dawka lekkiego humoru, zabawa, przygoda i niebezpieczeństwo. Tutaj przyjaźń i współpraca są kluczowe, żeby osiągnąć cel - oczywiście starając się nikogo po drodze nie skrzywdzić, ale to się nie tyczy kota ninja, prawda? 😁
Książeczka jest napisana przyjemnym językiem dla dzieci, a fabuła nie jest zbyt wymagająca. Akcja nie przytłacza, a czytając sama ledwo zwróciłam uwagę na to, w którym momencie dostali się do tego sera.
Ciężko powiedzieć, czy "Toto" zawiera istotny morał. Daje zabawę i przyjemność podczas czytania, a to także jest istotne. Toto pokazuje, że warto pomagać bliskim i nigdy się nie poddawać, nawet jeśli coś może wydawać się trudne.
Zachęcona innymi przygodami Toto i Sreberka, z pewnością sięgnę po poprzedni tom 😄
[ współpraca barterowa ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa pozycja świetnie się nadaje jako książka dla dzieci (i dorosłych!),które uwielbiają koty i ser. Można poznać całkiem interesujące postacie, które potrafią świetnie się kamuflować. Jest zdrowa dawka lekkiego humoru, zabawa, przygoda i...
Czy słyszeliście już o Prastarym Światowym Zakonie Kotów Ninja? Nie?
Pewnie Was ciekawi o co chodzi... 😎
„- Prastary Światowy Zakon Kotów Ninja służy światu i utrzymuje w nim harmonię od ponad dwustu lat. Nasi założyciele zrozumieli, że ludzkość po prostu nie poradzi sobie z zarządzaniem planetą bez drobnej pomocy.”
Ach, ci ludzie! Tacy nieogarnięci i nieporadni! 😎
Na szczęście, mają kotkę Toto i innych członków tego elitarnego i niezwykle skutecznego zakonu, który od wieków szkoli nowych adeptów ninja. Bez nich ten świat już by nie istniał... Trzeba pamiętać też o Zwierzęcym Biurze Śledczym! Gdyby nie on, to na świacie zapanowałby absolutny chaos i bezprawie. Tyle zła może się zdarzyć! Wyobraźcie sobie, że jakiś niecny złoczyńca kradnie wszystkie sery! WSZYSTKIE! 😵 Gouda, radamer, cheddar, mozzarella, gorgonzola, parmezan i inne sery znikają! Katastrofa! Spokojnie, spokojnie. Może złapać oddech, bo kotka Toto w towarzystwie swojego brata, ruszają do akcji i nie spoczną póki nie odzyskają skradzionego sera.
Przygody kotki Toto są po prostu genialne! Humor na najwyższym poziomie, niezwykłe przygody i zaskakujące zwroty akcji. Czyta się je jednym tchem i w towarzystwie śmiechów i chichrania. Można czytać je młodszym dzieciom, ale będzie też idealna dla początkujących czytelników.
Świetna propozycja dla fanów kotów i zagadek! Druga część serii podobała nam się jeszcze bardziej i już wypatrujemy kolejnych 😊
Czy słyszeliście już o Prastarym Światowym Zakonie Kotów Ninja? Nie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie Was ciekawi o co chodzi... 😎
Ach, ci ludzie! Tacy nieogarnięci i nieporadni! 😎
Na...
Toto ma specjalne miejsce w moim serduszku, ponieważ pierwszy tom to mój patronat!
Oczywiście w tym tomie mamy również przygodę pełną akcji. Jest nasza Toto i kochany Sreberek, a także pojawia się bohater z pierwszej części. 🤭 Wyruszają w akcję poszukiwawczą, bo został skradziony ser. Jak myślisz czy Toto wraz z przyjaciółmi poradzi sobie w tej misji? Będą musieli wykazać się sprytem, współpracą i odwagą.
Idealna dla dzieci, dla osób które nawet są już starsze, a uwielbiają zwierzęta i supermoce. Z kotką ninja nie będziecie się nudzić!
#współpraca
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście w tym tomie mamy również przygodę pełną akcji. Jest nasza Toto i kochany Sreberek, a także pojawia się bohater z pierwszej części. 🤭 Wyruszają w akcję poszukiwawczą, bo został skradziony ser. Jak myślisz czy Toto wraz z przyjaciółmi poradzi sobie w tej misji? Będą musieli wykazać...
W tej książeczce poznaliśmy wyjątkową parę kociego rodzeństwa Toto i Sreberko. Nie są to jednak zwykłe koty, chociaż mieszkają u zwykłej rodziny przy jednej z londyńskich ulic, otóż Toto przeszła szkolenie u włoskiego mistrza i jest kotką ninja należącą do Prastarego Światowego Zakonu Kotów Ninia. Sreberko jest nie tylko jej bratem, ale także oczami, ponieważ kotka jest niedowidząca.
Pewnego przedpołudnia koty nabrały chęć na mały posiłek, a że Toto uwielbiała wręcz ser, to właśnie po niego koty sięgały do lodówki, ku ich wielkiemu zdziwieniu sera nie było.. Jak się szybko okazało nie tylko w ich domu zabrakło sera, otóż w całej Wielkiej Brytanii nie było nawet okruszka...
Tak oto przed kocim duetem pierwsza misja ninja, którą dostali od samego kota premiera Larrego – ustalenie co się stało z serem, który jest wręcz niezbędny do pokoju zarówno w kocim jak i ludzkim świecie. Przy śledztwie pomaga również Kocipyszczek – ich przyjaciel pies, ta drużyna oczywiście ustali co się stało z serem, a podczas śledztwa nie zabraknie przygód.
Przyjemna książeczka z dawką dobrego humoru kierowana do dzieci w wieku 6-8 lat, dla mnie bardziej 8-10, ale kwestia omówienia czasem znaczenia sformowań. W książce znajdują się świetne czarno-białe ilustracje z wieloma szczegółami :)