Chcę dla ciebie jak najlepiej

Okładka książki Chcę dla ciebie jak najlepiej autora Jakub Bączykowski, 9788383878348
Okładka książki Chcę dla ciebie jak najlepiej
Jakub Bączykowski Wydawnictwo: W.A.B. literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2025-06-04
2025-06-04

Kup Chcę dla ciebie jak najlepiej w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Chcę dla ciebie jak najlepieji

Miłość na zbyt krótkim łańcuchu

913 760 46

Oceny książki Chcę dla ciebie jak najlepiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chcę dla ciebie jak najlepiej

Kocham książki o relacjach...
Jestem zaskoczona, że mężczyzna stworzył tak poruszającą, i potrzebną, książkę...

Kocham książki o relacjach...

"Skąd człowiek ma wiedzieć, czy nie wyrządza dziecku krzywdy, nawet jeśli pragnie jego dobra?"

Łucja w wieku 19 lat zachodzi w ciążę ze swoim żonatym nauczycielem gry na skrzypcach. Dla jej matki znanej w miasteczku dziennikarki jest to rzecz niedopuszczalna. Kobieta wysyła córkę do Poznania zanim ktokolwiek się o tym dowie i zanim ciąża będzie widoczna. Łucja poddaje się woli matki i wyjeżdża zostawiając za sobą wszystkie plany jakie snuła na przyszłość. Ale nie poddaje się, wynajmuje kawalerkę i zaczyna pracę w zakładzie krawieckim ciotki. Pozostawiona sama sobie zaczyna mierzyć się z samotnym rodzicielstwem i z trudami wychowywania syna. Niestety dziewczyna nie wyniosła dobrych wzorców z rodzinnego domu. Jej mama miała trudne dzieciństwo i nie potrafiła okazywać córce czułości. Dziewczyna od chwili narodzin synka chroni go przed wszystkim, otacza nadmierną troską, a później nie pozwala mu się usamodzielnić. Kiedy syn dorasta kontroluje go, rozlicza z czasu i decyduje o wszystkim. I niby wszystko co robi, robi z miłości i dla dobra Maksa. Jednak zaczynamy dostrzegać, że ta matczyna miłość powoli przeradza się w obsesję i uzależnienie, a troska w kontrolę każdego kroku syna.

Czy tak wielka opiekuńczość matki i takie zachowanie jest normalne? Czy bezgraniczna miłość może stać się miłością toksyczną?

Kolejna książka autora poruszająca trudny temat. Myślę, że może on dotyczyć wielu matek, nie tylko tych samotnych. Uwielbiam niesamowitą wrażliwość Jakuba Bączykowskiego i wielką kulturę słowa. Każda jego książka zmusza mnie do refleksji i wielu przemyśleń. Nie oczekujcie w tej powieści wartkich akcji bo ich tutaj nie znajdziecie. Czyta się ją powoli i z ogromnym zaciekawieniem. To bardzo subtelna i wartościowa lektura z wątkiem psychologicznym. Ukazuje nam relację samotnej matki i dziecka na przestrzeni lat oraz konsekwencje życiowych wyborów. Autor snuje swoją opowieść z dwóch perspektyw Łucji i Maksa. Dzięki temu poznajemy ich jeszcze bardziej. Ale nie ocenia ich postępowania, ocenę pozostawia czytelnikowi. Ta historia pokazuje, że nadmierną miłością i nadopiekuńczością możemy zrobić dziecku krzywdę. Pozwólmy swoim dzieciom dorastać samodzielnie i podejmować decyzje, nie odbierajmy im wolności. To nie jest łatwa i lekka lektura, ale bardzo wam ją polecam.

Łucja zaszła w ciążę ze swoim profesorem i matka wysłała ją do ciotki do Poznania. Łucja w wieku 19 lat urodziła Maksa. Pracuje, opiekuje się synem, jest dla niego wszystkim i on jest dla niej wszystkim. Nie wyobraża sobie, że mogłaby być daleko od niego. Dla niej on rezygnuje z lepszych studiów, jego chłopak nie potrafi znieść trójkąta z jego matką, podobnie jak jej narzeczony. Czy takie oddanie siebie dziecku jest dobre?

890 użytkowników ma tytuł Chcę dla ciebie jak najlepiej na półkach głównych
99 użytkowników ma tytuł Chcę dla ciebie jak najlepiej na półkach dodatkowych

Jakub Bączykowski
Jakub Bączykowski
Jakub Bączykowski jest autorem cenionych powieści obyczajowych. Szerokie uznanie zyskał dzięki książkom Zadzwoń, jak dojedziesz, wydanej w 2024 roku, oraz Jeszcze kiedyś zatańczę w deszczu, wydanej w 2025. Jego twórczość wyróżnia się wnikliwym spojrzeniem na codzienność oraz umiejętnością uchwycenia subtelnych emocji i relacji międzyludzkich. Inspiracje psychologiczne często wybrzmiewają w jego powieściach, dzięki nim głębiej wnika w przeżycia swoich bohaterów i buduje autentyczne portrety postaci. Autor ceni sobie bliski kontakt z naturą, co znajduje odzwierciedlenie w opisach miejsc, atmosfery i nastrojów w jego książkach.

Cytaty z książki Chcę dla ciebie jak najlepiej