Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności

Okładka książki Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności autora Fareed Zakaria, 9788381756204
Okładka książki Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności
Fareed Zakaria Wydawnictwo: Prześwity reportaż
reportaż
Age of Revolutions: Progress and Backlash from 1600 to the Present
2025-10-03
2025-10-03
Łukasz Muniowski

Kup Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności

Generalnie książka dobra. Polecam każdemu, kto chociaż trochę chce się zainteresować tematem.

Jednakże mam z takimi książkami problem. Każda z rewolucji jest fajnie opisana itd tylko, że odnoszę wrażenie, że każdy temat jest taki po łebkach. Takie ogólne opowieści bez wydawania się w szczegóły.
Generalnie spoko. Mega rzecz, żeby zainteresować. Ale jak ktoś w tym siedzi to taka lektura w ramach ciekawostki.

„Czas rewolucji” to ambitna próba wyjaśnienia, dlaczego XXI wiek wydaje się tak niestabilny i spolaryzowany. Zakaria pisze klarownie, bez akademickiego zadęcia, a jednocześnie z ogromną erudycją. Szczególnie ciekawie wypada zestawienie dawnych rewolucji z globalizacją, technologią i kryzysem tożsamości. Choć autor momentami wyraźnie zdradza liberalne sympatie, jego argumenty są spójne i przekonujące. Książka daje nie tylko diagnozę, ale i umiarkowaną nadzieję – a to dziś rzadkość.

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Zakaria z imponującą swobodą łączy historię z teraźniejszością, pokazując, że dzisiejszy chaos nie jest wyjątkiem, lecz kolejną odsłoną znanych już rewolucyjnych procesów. Największą siłą książki jest szeroka perspektywa: od XVII-wiecznych Niderlandów po współczesne wojny kulturowe i technologiczne wstrząsy. To lektura wymagająca, ale niezwykle porządkująca myślenie o świecie – zamiast prostych odpowiedzi dostajemy narzędzia do rozumienia zmian. Trochę publicystyki, dużo historii i bardzo aktualne wnioski.

191 użytkowników ma tytuł Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności

Dodaj cytat z książki Czas rewolucji. Postęp i opór od 1600 roku do współczesności