Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci

Okładka książki Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci autora Agnieszka Elbanowska, Bartosz Minkiewicz, 9788368227710
Okładka książki Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci
Agnieszka ElbanowskaBartosz Minkiewicz Wydawnictwo: Mamania literatura dziecięca
literatura dziecięca
2025-05-07
2025-05-07

Kup Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci

Wyobraźcie sobie świat, w którym to dzieci dostają instrukcję obsługi… dorosłych.
Brzmi jak marzenie? W książce Agnieszki Elbanowskiej marzenie staje się faktem, a przewodniczką jest niepoprawnie rezolutna Chałytka. To ona rozpracowuje rodziców krok po kroku, niczym mały inżynier rodzinnych awarii.
Zamiast nudnych poradników mamy tu pełną humoru opowieść o tym, co zrobić, gdy mama znów wsiąkła w telefon, tata wymaga natychmiastowego sprzątania, a wizyta u dentysty grozi końcem świata 🤭
Chałytka nie narzeka – ona kombinuje!
Ze zwykłych problemów potrafi ulepić całkiem kosmiczne przygody!
Całość doprawiona jest ilustracjami Bartosza Minkiewicza – dynamicznymi, trochę szalonymi i idealnie wpasowującymi się w dziecięcą logikę. To nie są obrazki, które tylko ozdabiają, one dodają książce drugie życie, puszczając oko do czytelnika 🤭😊

Dlaczego warto sięgnąć?
Dzieci znajdą w niej pocieszenie, bo nie tylko one miewają „trudnych” rodziców a dorośli zobaczą siebie z krzywego zwierciadła i przypomną sobie, że czasem są po prostu zmęczeni, a nie „okrutni”.

To książka, która rozbraja codzienne spięcia śmiechem i pokazuje, że rodzinne zgrzyty można przekuć w zabawę.

Zamiast nudnych poradników mamy tu pełną humoru opowieść o tym, co zrobić,...

“Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci” to nowość od wydawnictwa Mamania. Moim zdaniem prawdziwy HIT! Książka tak bardzo potrzebna. Lekka, przyjemna w czytaniu, z cudownym humorem, a do tego pełna mądrych treści!
Główną bohaterką naszego mini poradnika dla dzieci jest Chałytka. Rezolutna kilkulatka, która ma sporo… oj sporo trudności z rodzicami, ale znalazła swoje sposoby na radzenie sobie z nimi i chętnie się dzieli nimi razem z dziećmi. Przytacza sytuacje ze swojego życia, ale nie tylko. Drugim bohaterem tej książki jest Kazik, kolega, którego troski również nie oszczędzają, a czytelników doprowadzają do łez. Pojawienie się bohaterów w ciele chłopca i dziewczynki sprawia, że każde dziecko może odnaleźć w tej historii siebie. Każdy rodzic wie, że możliwość utożsamienia się z głównym bohaterem jest niezwykle ważna. Dlatego daję za to ogromnego plusa autorce, Agnieszce Elbanowskiej.

Jak czytamy na okładce, Chałytka to mała ekspertka od wielkich spraw. I ja się z tym absolutnie zgadzam. Ona wie, jak poradzić sobie z “byciem dzieckiem”. Nie straszne są jej już sytuacje, kiedy rodzice się złoszczą, proszą o zjedzenie czegoś, na co w ogóle nie ma ochoty lub każą jej posprzątać bałagan w pokoju. Ale drogi Rodzicu, tu się dzieje magia. Wszystkie triki, które podpowiada Chałytka działają na naszą korzyść :) Ta książka w cudowny sposób pokazuje, że kombinowanie nie zawsze przynosi dobry skutek. Pokazuje też dziecku prawdziwe strony rodzicielstwa i jego przyczyny: przepracowanie, zmęczenie, ale też wysiłek w staraniach, aby dziecku było jak najlepiej. Przedstawia taką prawdziwą codzienność… A wszystko to okraszone jest dystansem, humorem i empatyczną postawą. Jestem zachwycona 🤎

Dodam tylko od siebie, że nie tylko dzieci utożsamią się z bohaterami. Czytając tę książeczkę, patrząc na zachowania mamy Chałytki, bardzo często widziałam siebie. Ale dzięki tej książce zrozumiałam, że tak wiele sytuacji jest normalnych. Jestem dobrą mamą, najlepszą jaką mogę być dla swoich dzieci 🤎

Jeśli szukasz nietuzinkowej książki, wydanej z troską o rodzicielskie i dziecięce emocje, a także wspierającej codzienne sytuacje, to ta jest właśnie dla Ciebie i waszej rodziny. Serdecznie polecam! 🤎

Każdy z nas doskonale wie, że obsługa sprzętów domowych potrafi być bardzo skomplikowana, stąd grube instrukcje w kilku językach...a co dopiero obsługa rodziców. To już wyższa szkoła jazdy. Na szczęście z pomocą przychodzi Agnieszka Elbanowska, która w swojej książce pokazuje, że z dorosłymi też da się dogadać, ale tylko pod warunkiem, że ma się pod ręką dobrą instrukcję (i trochę cierpliwości).

To radosna, ale i niezwykle uważna opowieść o tym, jak wygląda codzienność z dorosłymi, tymi, którzy nieustannie pędzą, ciągle coś nakazują i czegoś zabraniają. Przecież czasem to zupełnie nie do ogarnięcia. Ale też tymi, którzy kochają całym sercem. Tak, to wciąż ci sami.

Z humorem i lekkością autorka pokazuje dzieciom, że dorośli też się czasem zawieszają, potrzebują aktualizacji systemu i przypomnienia, gdzie schowali cierpliwość. Z kolei dorosłym przypomina, że dzieci potrafią być zaskakująco dobrymi obserwatorami i niebywale czułymi towarzyszami.

Ilustracje Bartosza Minkiewicza są jak wisienka na torcie – dowcipne, pełne życia i idealnie współgrające z tekstem. To książka, która nie tylko bawi, ale też zbliża i daje szansę, by spojrzeć na siebie nawzajem z większą łagodnością (i dystansem).

Idealna do wspólnego czytania, zwłaszcza wtedy, gdy ktoś w domu ma gorszy dzień. Bo z taką instrukcją wszystko staje się prostsze.

23 użytkowników ma tytuł Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci na półkach dodatkowych

Okładka książki Relax nr 51 François Bazzoli, José-Louis Bocquet, Tomasz Józefowski, Bartosz Minkiewicz, Rafał Skarżycki, Przemysław Soroka, Wojciech Stefaniec, Piotr Szulc, Jean Van Hamme, Robert Waga, Jim Watson
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 50 Xavier Dorison, Igort, Pat Mills, Bartosz Minkiewicz, Maciej Sieńczyk, Przemysław Soroka, Wojciech Stefaniec
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 49 Philippe Caza, Luko Czakowski, Gerry Finley-Day, Grzegorz Janusz, Kajetan Kusina, Pat Mills, Bartosz Minkiewicz, Daniel Odija, Michał Śledziński, Wojciech Stefaniec, Kelly Thompson, Jim Watson
Okładka książki Wilq Superbohater - 35 - Najpiękniejszy dzień życia Bartosz Minkiewicz, Tomasz Minkiewicz

Cytaty z książki Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci

Dodaj cytat z książki Rodzice. Instrukcja obsługi dla dzieci