Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej)

Okładka książki Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej) autora Amelia Hepworth, Tim Warnes, 9788397273344
Okładka książki Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej)
Amelia HepworthTim Warnes Wydawnictwo: Tekturka opowieści dla młodszych dzieci
28 str. 28 min.
opowieści dla młodszych dzieci
I Love You Forever and A Day
2025-02-26
2025-02-26
28 min.
Barbara Supeł

Kup Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej)

#WyzwanieLC2025 na sierpień: Przeczytam książkę z liczbą w tytule.

#WyzwanieLC2025 na sierpień: Przeczytam książkę z liczbą w tytule.

18 użytkowników ma tytuł Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej) na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej) na półkach dodatkowych

Okładka książki Kocham cię jak stąd do Księżyca Amelia Hepworth, Tim Warnes
Kocham cię jak stąd do Księżyca Amelia Hepworth, Tim Warnes
Okładka książki Brzuchatek Steve Smallman, Tim Warnes
Brzuchatek Steve Smallman, Tim Warnes

A co, jeśli zje mnie wieloryb? Susanna Isern
A co, jeśli zje mnie wieloryb?
Susanna Isern Rocio Bonilla
„A co, jeśli zje mnie wieloryb?” Susanny Isern oraz Rocio Bonilla to wspaniała historia, która może być niezwykle przydatną lekcją dla niemal każdego z naszych małych odkrywców świata! To, że dziecięca wyobraźnia nie zna granic, wie chyba każdy z nas. Kiedyś ja sama miałam głowę pełną pomysłów, a teraz takie samo zjawisko obserwuję u moich dzieci! I to jest fantastyczne, bo dzięki wyobraźni nasza głowa podsuwa nam ciekawe pomysły, niemniej jednak może to również zadziałać w drugą stronę, gdyż wyobraźnia może również podsunąć nam negatywne rozwiązania i wizje, tym samym paraliżując przed chęcią działania. W tej historii poznajemy młodego chłopca Martina, którego wyobraźnia potrafi płatać figle i przeistaczać codzienność w najbardziej niebezpieczne historie! Niezwykle sympatyczny chłopiec z bujną wyobraźnią, która powoduje wiele zmartwień w jego życiu i niemal paraliżujący strach. Kumulacja zdarza się w momencie planowania wyjazdu na szkolną wycieczkę, która zbliża się wielkimi krokami. A już wtedy chłopiec zaczyna mieć mroczne wizje tego, co na wycieczce może się wydarzyć, jakie katastrofy mogą go spotkać. Najprostsze życiowe momenty, jak chociażby spacer, potrafi zakłócić, chociażby szyszką spadającą na głowę! Wcześniejsza taktyka mamy chłopca nie zdawała rezultatu. Przekonywanie bowiem, że niekoniecznie w każdym miejscu, o każdej porze dnia i nocy czyhają na nas nieszczęśliwe zdarzenia i życiowe katastrofy okazuje się bardziej skomplikowane, niż sama przypuszczała. Dlatego też kobieta postanawia tym razem zmienić taktykę i każde nieszczęśliwe zdarzenie, które pojawia się w głowie syna, kobieta przeinacza w przygodę życia, którą będzie mógł przeżyć. Snucie opowieści, o tym, jak mogłaby wyglądać szkolna wycieczka, szukanie kolejnych pomysłów na rozwiązywanie przygód, które mnie wciągnęło, stało się również wspaniałą inspiracją do tworzenia własnych historii wraz z moimi dzieciakami, które osobą Martina, jak również jego mamy, były zachwycone. Myślę, że historia przedstawiona w tej książce może być również niezwykle pomocna dla dzieciaków, które same odczuwają wiele lęków i niejednokrotnie rezygnują z jakichś przyjemności, obawiając się, że spotka ich coś złego, podobnie jak to było z naszym głównym bohaterem. Przestroga, która pokazuje, że w życiu nie ma co martwić się na zapas, a wszystko, co nas spotka, tak naprawdę możemy przeinaczyć z korzyścią dla siebie, bo wiele w życiu zależy od naszego nastawienia. Sama historia nie jest długa, aczkolwiek przedstawia niezwykłe przygody, które potrafią zainteresować naszych małych czytelników. Dodatkowym atutem bajki są oczywiście ilustracje, które w dużej mierze potrafią przyciągnąć uwagę młodych czytelników, ale także i dorosłych! Osobiście uważam, że po takie tytuły naprawdę warto sięgać z dzieciakami, bo mogą one być niezwykle pomocne dla nich w rozwiązywaniu problemów, które kłębią się w maleńkich główkach naszych dzieciaków. To, co dla wielu z nas może wydawać się śmieszne i nieistotne, dla tych maluchów, które dopiero odkrywają świat i życie, może okazać się problemem największej rangi, który będzie zakłócał ich spokój. Rodzice nie powinni bagatelizować problemów dzieci, nawet jeśli te wydają się błahe, bo to, co dla jednych jest nieważne, dla innych może stanowić ogromny problem. Ja ten tytuł bardzo serdecznie polecam! Czyta się wspaniale, potrafi zainteresować, a co najważniejsze niesie ze sobą ważne przesłanie, zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców! Bardzo polecam!
Gosia - awatar Gosia
oceniła na101 rok temu
Kiedy potrzebuję ciszy Zornitsa Hristova
Kiedy potrzebuję ciszy
Zornitsa Hristova Kiril Zlatkov
Bywa, że słowa są zbyt małe. Że nie pomieszczą naszego odczuwania. Bywa, że chcemy zanurzyć się w ciszy. Tej, której światu ubywa. Tej, która koi, otula, pozwala usłyszeć siebie w krzyku nadmiaru. To głęboka opowieść ukryta w prostocie. Choć niepozorna, minimalistyczna, w rzeczywistości niczym echo, które wraca i wraca. Mały niedźwiadek, utkany ze wspomnień, odkrywa życie poprzez język, który dorośli podsuwają mu pod sam nos. Ale z czasem dociera do tego, że nie wszystko da się nazwać, wyrazić, powiedzieć. Że autentyczne odczuwanie i sprawy najważniejsze, często najlepiej odnajdują się w milczeniu. Czarno-białe ilustracje Kirila Zlatkova to coś magicznego. Tak czule oddają nastrojowość tej lektury. Są jak szept, w który trzeba się wsłuchać. Pozwalają się zatrzymać. Otwierają delikatną przestrzeń na rozmowę z dzieckiem, ale i z samym sobą. To opowieść o pragnieniu uspokojenia. Schronienia się w tym, co nie jest głośne. O granicach, które warto szanować i o tym, że czasem największym darem, jaki możemy sobie i innym ofiarować, jest właśnie cisza. Towar deficytowy? Działa jak miękki koc w szarobury dzień. Niczego nie narzuca, nie moralizuje. Ona po prostu jest, a to okazuje się bezcenne. To ocala. Idealna do wspólnego czytania przed snem, po trudnym dniu, w chwilach, gdy słowa są niepotrzebne. To ja to tak Wam zostawię i nic już więcej nie powiem. Ciiii....❤️
ZyjBardziej - awatar ZyjBardziej
Krowa Matylda i deszcz Alexander Steffensmeier
Krowa Matylda i deszcz
Alexander Steffensmeier
Czy deszcz musi oznaczać nudę? Czy krople uderzające o szyby są wyrokiem dla dobrego humoru i dziecięcych harców? Nowa przygoda szalonej krowy Matyldy i jej wiernych przyjaciół to prawdziwa pochwała kreatywności i dziecięcej radości. Miała być zabawa w podchody, słońce, radosne bieganie po gospodarstwie, ale pogoda spłatała psikusa i z nieba lunęło jak z cebra. Główna bohaterka – krowa o głowie pełnej pomysłów i duszy organizatorki – postanawia nie poddawać się kaprysom pogody. Gdy inni jeszcze tulą się do ciepłych koców i wzdychają nad straconą okazją, ona już kreśli pierwsze strzałki, planuje trasę i zaprasza przyjaciół do domowej wersji podchodów. Przecież to nie deszcz, lecz brak wyobraźni jest prawdziwą przeszkodą w zabawie! Zwierzęta były zaskoczone, kurki zdezorientowane, a świnki? One po prostu kochają zabawę bez względu na warunki pogodowe panujące za oknem. Zwierzęta, nieco niepewne, z czasem dają się porwać radosnej atmosferze. Bawią się, śmieją, przewracają na śliskich kafelkach i wychodzą z domu – bo przecież nic tak nie smakuje jak dobra zabawa wbrew niesprzyjającej aurze. „Krowa Matylda i deszcz” to książka z zabawnym przesłaniem o radzeniu sobie z rozczarowaniem, o elastyczności i sile pozytywnego myślenia. To opowieść, która pokazuje, że pogoda ducha jest ważniejsza niż pogoda za oknem, a chmury – nawet te najczarniejsze – nie są w stanie przesłonić słońca, które świeci w sercach bohaterów. Nawet z najbardziej mokrej i szarej sytuacji można wyczarować coś pięknego. Bo z dobrą ekipą, humorem i odrobiną szaleństwa nie ma nudy i rzeczy niemożliwych. Wyobraźnia oraz pomysłowość Matyldy nie zna granic. Jej historia rozchmurzy nawet najbardziej zatroskaną buzię i rozświetli popołudnie każdemu, kto tylko da się porwać tej nieco szalonej krowie.
Czytajibaw - awatar Czytajibaw
Dom dla trzmiela Dawn Casey
Dom dla trzmiela
Dawn Casey
Wczesnowiosenny ogród, w którym Ben spędza czas z dziadkiem, staje się tłem dla wyjątkowej lekcji przyrody. Chłopiec zauważa puszystego owada – królową trzmieli, która właśnie przebudziła się z zimowego snu i poszukuje miejsca na nowe gniazdo. Tak rozpoczyna się fascynująca opowieść o cyklu życia trzmieli i innych zapylaczy, tocząca się w rytmie zmieniających się pór roku. Ben odkrywa, jak wiele łączy nas z bzyczącymi towarzyszami ogrodu, uczy się, jak ogromne znaczenie mają dla nas owady zapylające oraz w jaki sposób możemy je chronić – zarówno w domowych ogródkach, jak i na miejskich terenach zielonych. "Dom dla trzmiela" to literacka mikrowyprawa w głąb ogrodu, relacji międzypokoleniowej i ekologicznej wrażliwości, podana z taktem, czułością i poetycką lekkością. Książka porusza, ukazując piękną więź między dziadkiem a wnuczkiem. Starszy pan, niczym doświadczony ogrodnik, pokazuje chłopcu, że nawet najmniejszy owad odgrywa istotną rolę w wielkiej symfonii życia. To idealna lektura dla najmłodszych, która rozwija empatię wobec najmniejszych stworzeń i uczy uważności na otaczający nas świat. Czytając ją z moim sześcioletnim synem, obserwowałam, jak z każdą stroną rośnie w nim czułość wobec przyrody. Zaczął uważniej przyglądać się trawnikom, z powagą wypatrywać trzmieli. Choć to on miał wynieść z tej książki naukę, miałam wrażenie, że to ja otrzymałam najważniejszą lekcję – uważności, łagodności i prostej, nieco już zapomnianej radości z bycia blisko natury. "Dom dla trzmiela" to książka, która przypomina, że warto się zatrzymać, wsłuchać w bzyczenie owadów i może zasadzić choć jedną kwitnącą roślinę więcej.
Czytajibaw - awatar Czytajibaw
Od kiedy jestem twoim bratem Britta Teckentrup
Od kiedy jestem twoim bratem
Britta Teckentrup Susannah Shane
Z rodzeństwem nie jest łatwo. Różnice charakterów i temperamentów niejednokrotnie dają się odczuć wszystkim domownikom, ale przychodzą też takie momenty, kiedy wystarczy spojrzeć na nie i widać, że siostry zawsze są razem i mogą na siebie liczyć. Właśnie o tym są książki "Od kiedy jestem twoim bratem" i 'Od kiedy jestem twoją siostrą". Te piękne picturebooki robią ogromne wrażenie jeśli chodzi o ich stronę graficzną. Duże ilustracje na delikatnym, śliskim papierze, dodatkowo zdobione złoceniami, sprawiają wrażenie wyjątkowych i niepowtarzalnych. Ale nie tylko część ilustracyjna jest godna uwagi. Warstwa tekstowa jest równie ujmująca. Książki pisane są z perspektywy starszej siostry/ brata, którzy pokazują opowiadają jak wygląda ich relacja z młodszym rodzeństwem. Choć nie zawsze jest kolorowo, to zawsze na końcu widać ogrom miłości siostrzanej i braterskiej. 📔 "Od kiedy jestem twoją siostrą" i "Od kiedy jestem twoim bratem" to książki, obok których nie mogłam przejść obojętnie. Według mnie są stworzone na prezent🎁 Jeśli w rodzinie rodzi się kolejne dziecko, to to starsze często przeżywa wiele rozterek. Myślę, że te książeczki mogą być wsparciem i drogowskazem w budowaniu relacji między rodzeństwem, a także piękną pamiątka w tym wyjątkowym czasie. My często wracamy do nich, bo są wyjątkowe.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy

Cytaty z książki Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej)

Dodaj cytat z książki Kocham cię do końca świata (i jeden dzień dłużej)