Żubr Pompik. Odkrycia. Czy da się polizać tęczę?

24 str. 24 min.
- literatura dziecięca
- Żubr Pompik. Odkrycia (tom 13)
- Żubr Pompik. Odkrycia. Czy da się polizać tęczę?
- 2025-02-26
- 2025-02-26
- 24 min.
Pompik i Polinka są zachwyceni tęczą widoczną na niebie nad leśną polaną. Żuberka fascynuje tajemnica jej pochodzenia, za to jego siostra zastanawia się, jak takie cudo może smakować. Okazuje się, że ich tata, Pomruk, też nie miałby nic przeciwko spróbowaniu tęczy. Czy ich misja się powiedzie?
W serii pt. „Odkrycia” sympatyczna rodzina żubrów będzie wytrwale szukać odpowiedzi na niełatwe pytania, które stawia przed nią świat przyrody. Dokąd odlatują ptaki? Skąd się bierze wiatr? Jak z nasionka powstaje drzewo? Czy da się dotknąć tęczy? W naukowych odkryciach żuberkom pomogą przyjaźni mieszkańcy puszczy.
Kup Żubr Pompik. Odkrycia. Czy da się polizać tęczę? w ulubionej księgarni
Oceny książki Żubr Pompik. Odkrycia. Czy da się polizać tęczę?
11 użytkowników ma tytuł Żubr Pompik. Odkrycia. Czy da się polizać tęczę? na półkach głównych- Przeczytane 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żubr Pompik. Odkrycia. Czy da się polizać tęczę?
I to jest pytanie godne żubrzej głowy! a nawet czterech żubrzych i jednej jerzykowej :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻubr Pompik. Odkrycia. Tom 13. Czy da się polizać tęczę?
W trzynastym tomie serii Pompik i Polinka stają przed niezwykle barwnym wyzwaniem. Ich oczom ukazuje się przepiękna tęcza, która budzi w nich mnóstwo pytań. Polinka, z typową dla siebie ciekawością, zastanawia się, jak smakuje to kolorowe zjawisko. Pompik z kolei pragnie zgłębić tajemnicę jej powstania. Nawet tata Pomruk nie kryje swojej chęci spróbowania tęczy! Czy żubrzej rodzinie uda się zrealizować ten niezwykły plan?
Żubr Pompik. Odkrycia. Tom 13. Czy da się polizać tęczę?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trzynastym tomie serii Pompik i Polinka stają przed niezwykle barwnym wyzwaniem. Ich oczom ukazuje się przepiękna tęcza, która budzi w nich mnóstwo pytań. Polinka, z typową dla siebie ciekawością, zastanawia się, jak smakuje to kolorowe zjawisko. Pompik z kolei pragnie zgłębić tajemnicę jej powstania. Nawet tata...
Tęcza to cudowne widowisko o przepięknych barwach, które aż chciałoby się polizać i skosztować każdego koloru z osobna. Ale czy to w ogóle jest możliwe? Żubrza rodzina próbuje się tego dowiedzieć. Po drodze spotykają Jerzyka, ptaka który potrafi spać, jeść i pić w powietrzu oraz zna się na tęczy jak nikt inny. Jerzyk tłumaczy żubrom czym tak naprawdę jest tęcza i jak powstaje. Każda z historii o Pompiku uczy czegoś nowego i pokazuje, że świat przyrody jest pełen sekretów, które warto poznać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdzieś w głębinach wielkiej, zielonej puszczy mieszka Żubr Pompik. Jest niewielki, do tego nie tak silny, szybki i skoczny, jak jego rówieśnicy. Niezbyt się nadaje do tradycyjnych żubrzych zabaw. Jest za to najbardziej ciekawskim że zwierząt w puszczy. Interesuje go wszystko, co dzieje się dookoła. Nie ma takiej leśnej tajemnicy, której Pompik by nie rozwiązał dzięki uważnej obserwacji, cierpliwości i zadawaniu mnóstwa pytań.
🐂
W najnowszej trzynastej już części pompikowych przygód pt. "Żubr Pompik. Odkrycia. Czy można polizać tęczę?", przed naszym żubrem i całą jego rodziną kolejne odkrycie i wytrwałe szukanie odpowiedzi na niełatwe pytania.
🐂
Pompik wraz z siostrą zachwyceni są tęczą widoczną na niebie. Żuberka fascynuje tajemnica jej pochodzenia, za to Polinka zastanawia się jak takie kolorowe cudo może samkować. Wraz z rodzicami wyruszają na spacer ku tęczy, aby ją… polizać. Muszę przyznać, że to całkiem ciekawe marzenie. Kto nie chciałby spróbować, jak smakuje tęcza? Jest przecież taka kolorowa. Czy ich misja się powiedzie? Koniecznie sięgnijcie do książki!
🐂
W swojej książce Tomasz Samojlik świetnie wyjaśnia naszym małym odkrywcom, jak powstaje zjawisko tęczy, skąd się bierze tyle kolorów, kiedy można ją zaobserwować i czy tęcza ma swój koniec?
🐂
Sięgnijcie wraz ze swoimi dziećmi do tej książki, która jak zawsze pomimo swoich małych gabarytów mieści wiele ciekawej i naukowej treści. W tych broszurowych pozycjach kryją się bardzo przyjemne opowieści, wiele zagadek oraz mała dawka humoru. Dodatkowo na końcu każdej książki znajdziecie krótkie podsumowanie najważniejszych informacji i odkryć Pompika.
🐂
Dzieci kochają zwierzęta, chętnie odkrywają fascynujący świat przyrody, czują się z nim związane w szczególny sposób. Warto wykorzystać tą sytuację, by przez czytanie takich książek przekazać dzieciom wiedzę.
🐂
Pozostaje się tylko zaopatrzyć w jakieś łakocie, ponieważ lektura na pewno spowoduje ochotę na skonsumowanie czegoś kolorowego i słodkiego.
Gdzieś w głębinach wielkiej, zielonej puszczy mieszka Żubr Pompik. Jest niewielki, do tego nie tak silny, szybki i skoczny, jak jego rówieśnicy. Niezbyt się nadaje do tradycyjnych żubrzych zabaw. Jest za to najbardziej ciekawskim że zwierząt w puszczy. Interesuje go wszystko, co dzieje się dookoła. Nie ma takiej leśnej tajemnicy, której Pompik by nie rozwiązał dzięki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś przychodzę do Was z dwoma książeczkami dla dzieci. Moim zdaniem są niesamowite, jeśli chodzi o przekazywanie wiedzy w nienachalny sposób. 😍
🦬 „Polinko, nie stresuj się” to książeczka o tym jak mała żubrzyczka przeżywa dużo emocji i zaczyna się stresować. Wydaje jej się, że tylko ona odczuwa takie emocje. Okazuje się jednak, że każdy czasami się stresuje i pokazuje jej jak sobie z tym radzi. Nawet rodzice się czasem stresują.
🌈 „Czy da się polizać tęczę?” W tej historii poznajemy życie Jerzyka, ptaka, który długie miesiące spędza w powietrzu. Potrafi w locie jeść a nawet spać! Kiedy pokazuje, że potrafi pić krople deszczu, pojawia się tęcza. Polonia zaczyna się zastanawiać, jak ona właściwie smakuje 🤭 i tak wyruszyli w stronę tęczy, a Jerzyk opowiadał im, czym jest tęcza.
To już nasze kolejne książeczki o żubrzej rodzinie. Za każdym razem dzieci słuchają zaciekawione i rozbawione niektórymi sytuacjami opisanymi w książce
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🦬 „Polinko, nie stresuj się” to książeczka o tym jak mała żubrzyczka przeżywa dużo emocji i zaczyna się stresować. Wydaje jej się, że tylko ona odczuwa takie emocje. Okazuje się jednak, że każdy czasami się stresuje i pokazuje jej...