- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2024-11-19
- 2024-11-19
Podążając w stronę zgody
Brak zgody, spór, kłótnia, AWANTURA. W pracy, w domu, między znajomymi ― albo i nieznajomymi, na przykład w urzędzie. Większość z nas nie przepada za tego typu sytuacjami, konfliktom staramy się schodzić z drogi, a kiedy już wybuchają i bierzemy udział w sporze, zazwyczaj czujemy się nieswojo... Tymczasem konflikt to nic złego. To naturalny element relacji, autentyczny przejaw jej istnienia. I potrzebny. Uwalnia bowiem kłamstwa i złą energię. Głośno komunikuje to, co dotąd pozostało ukryte. Krzyczy, że na pewne rzeczy nie ma i nie będzie zgody. Przymusza do skonfrontowania się ze swoimi wartościami i potrzebami.
Sytuacja konfliktowa, choć często postrzegana jako kryzys, bywa zwykle tym etapem relacji, w którym możemy się przyjrzeć temu, co jest, zastanowić się nad tym, jak chcielibyśmy, by było, i świadomie poszukać dróg dotarcia do pożądanego stanu. W konflikcie unikanie, niechęć i wrogie nastawienie można zastąpić wyartykułowaniem potrzeb, a dostosowywanie, frustrację i spadek motywacji ― autentycznym dialogiem. Konflikt to okazja do tego, by w miejsce presji i manipulacji wprowadzić zaufanie i otwartość. Książka, którą trzymasz w ręku, podpowie Ci, jak się poruszać w sytuacji konfliktu, prowadzić go w konstruktywną stronę i wyciągać z niego budujące wnioski na przyszłość.
Kup Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy w ulubionej księgarni
Oceny książki Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy
94 użytkowników ma tytuł Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy na półkach głównych- Chcę przeczytać 75
- 02. Epub? 1
- Popularnonaukowe 1
- #do recenzji na ig 1
- Świetne poradniki 1
- Samodzielne 1
Cytaty z książki Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy
Dodaj cytat z książki Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy
Naprawdę świetna książka! Bardzo dużo technik i praktycznych algorytmów radzenia sobie z różnymi sytuacjami. Przesłuchałem w audio i wiem, że na 100% kupię wersję papierową, by móc szybko sięgać do konkretnych ćwiczeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRelacje to w gruncie rzeczy nie lada wyzwanie. Jest mnóstwo rzeczy, które mogą je utrudniać: od różnic w potrzebach, przez nieporozumienia, aż po nasze własne, nieadekwatne reakcje, które często biorą górę, zanim zdążymy się zastanowić. Relacje to sztuka, której naprawdę warto się nauczyć.
Autorka w książce:
▪️Pokazuje, że ludzie noszą w sobie różne „ja” – mechanizmy i nawyki, które mogą działać automatycznie i utrudniać budowanie relacji. Pomaga je zrozumieć i przekształcić w świadome wybory.
▪️Uczy, jak radzić sobie z emocjami i jak przekierować rozmowy z walki na poziomie ego na prawdziwe dogadywanie się.
▪️Zwraca uwagę na usztywnienia w naszych reakcjach – kiedy trzymamy się pewnych schematów, zamiast otworzyć się na dialog.
▪️Zachęca, by brać odpowiedzialność za swoje emocje i działania, zamiast przerzucać winę na drugą osobę. Przy okazji świetnie tłumaczy, dlaczego obwinianie może prowadzić do eskalacji konfliktów.
▪️Podkreśla wagę uważności w relacjach – tego, żeby zatrzymywać się, reflektować nad własnymi reakcjami i świadomie budować mosty porozumienia.
▪️Mówi o potrzebach, które czasem zaspokajamy w sposób kompletnie nieadekwatny. Autorka przypomina, że nasze potrzeby są ważne, ale można nad nimi pracować świadomie, bez szkody dla drugiej strony.
▪️Uczy, jak przyjmować krytykę i jak być autentycznym w relacjach – bez maskowania, ale też bez atakowania.
⠀
Bo o to właśnie chodzi – żeby przestać walczyć o rację, a zacząć szukać frajdy i porozumienia.
⠀
Książka jest pełna praktycznych ćwiczeń, co czyni ją świetnym narzędziem do pracy nad sobą i swoimi relacjami. To nie jest lektura na jeden wieczór, tylko podręcznik, który wymaga solidnej pracy – zarówno w teorii, jak i w praktyce, na „żywym organizmie”. Niemniej, lekka i przystępna, fajna, praktyczna i warta uwagi!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⠀
Autorka w książce:
▪️Pokazuje, że ludzie noszą w sobie różne „ja” – mechanizmy i...
Katarzyna Lewandowska to certyfikowany coach i trenerka biznesu, a w swojej książce porusza temat budowania świadomych relacji. Dzięki wiedzy autorki, dostaliśmy solidną dawkę praktycznych wskazówek do wykorzystania w życiu codziennym, aby lepiej radzić sobie w sytuacjach konfliktowych i budować porozumienie w domu jak i w pracy. Podoba mi się to, że autorka nie tylko przedstawia wiedzę teoretyczną z zakresu psychologii ludzkiej osobowości, ale również prezentuje dialogi oraz przykłady rozmów coachingowych, ukazując, jak właściwie budować relacje i przede wszystkim rozumieć potrzeby swoje oraz innych. W sumie dzięki tej książce można też podejrzeć, jak po części wygląda sesja coachingowa, co mnie cieszy z racji mojego wykształcenia z zakresu coachingu. Uważam, że umiejętność zadawania odpowiednich pytań jest bardzo istotna na wielu płaszczyznach. Dla osób które nie czytają na co dzień poradników ta książka może się sprawdzić z uwagi na te konwersacje zawarte w książki, przez co treść jest bardziej interesująca i po prostu łatwiejsza do wchłonięcia. Wiele fragmentów można sobie zaznaczyć i wyciągnąć wnioski dla siebie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy” to ciekawa książka, która ukazała się nakładem Wydawnictwo Onepress. Jej lektura może przydać się każdemu, kto chciałby nauczyć się lepiej radzić sobie w sytuacjach konfliktowych. Problemy dotyczące dnia codziennego mogą stać się punktem zapalnym we wzajemnych relacjach, dlatego ta książka może być pomocna w rozwiązywaniu różnych kłopotów. Katarzyna Lewandowska przedstawia w tej publikacji ćwiczenia i techniki, które można stosować w celu rozwiązywania problemów z komunikacją. Wskazówki zawarte w tej książce mogą pomóc czytelnikom nauczyć się rozpoznawać emocje oraz własne potrzeby, co może ulepszyć komunikację w trudnych chwilach. Więcej na blogu www.ksiazkizabawy.blogspot.com
„Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy” to ciekawa książka, która ukazała się nakładem Wydawnictwo Onepress. Jej lektura może przydać się każdemu, kto chciałby nauczyć się lepiej radzić sobie w sytuacjach konfliktowych. Problemy dotyczące dnia codziennego mogą stać się punktem zapalnym we wzajemnych relacjach,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRelacje międzyludzkie od zawsze stanowią fundament życia społecznego i osobistego. Jednak utrzymanie harmonii w tych relacjach często bywa wyzwaniem, szczególnie w obliczu emocjonalnych napięć, konfliktów czy różnic w oczekiwaniach. Dlaczego niektóre relacje rozwijają się w atmosferze wzajemnego zrozumienia, podczas gdy inne ulegają zgrzytom i nieporozumieniom? Współczesna psychologia wskazuje, że klucz do zdrowych więzi tkwi w połączeniu samoświadomości z umiejętnością otwartej i empatycznej komunikacji.
Katarzyna Lewandowska w swojej książce Świadome relacje bez kłótni o relację pokazuje, że budowanie głębokich i satysfakcjonujących więzi wymaga świadomego zaangażowania w proces zrozumienia siebie i drugiego człowieka. Podejmijmy refleksję nad istotą świadomych relacji, analizując ich znaczenie, przeszkody w ich tworzeniu oraz metody skutecznego wzmacniania więzi międzyludzkich.
Książka Katarzyny Lewandowskiej to kompendium wiedzy psychologicznej, które wspiera proces budowania bardziej świadomych i satysfakcjonujących relacji interpersonalnych. Autorka wnikliwie analizuje mechanizmy komunikacyjne i emocjonalne, które wpływają na jakość naszych relacji, oferując narzędzia do pracy nad sobą i swoimi zachowaniami.
Lewandowska pokazuje, jak rozpoznawać momenty eskalacji frustracji oraz jak, zamiast zamykać się w obronnych strategiach, otwierać się na dialog. Przez pryzmat teorii psychologicznych i rzeczywistych przykładów uczy, że każdy z nas składa się z wielu wewnętrznych ja, które determinują nasze reakcje, wzorce relacyjne i sposoby radzenia sobie z trudnościami.
Zasady i narzędzia psychologiczne
Autorka bazuje na takich koncepcjach jak samoświadomość, regulacja emocji oraz budowanie autentycznych więzi. Książka proponuje szereg praktycznych ćwiczeń i technik wspierających rozwój umiejętności interpersonalnych. Przykłady obejmują:
przekształcanie automatycznych reakcji w bardziej świadome decyzje,
zarządzanie emocjami w trudnych sytuacjach,
pracę nad empatią i słuchaniem w relacjach.
Dzięki tym narzędziom czytelnik może lepiej zrozumieć swoje emocje, przyczyny konfliktów oraz sposoby ich konstruktywnego rozwiązywania.
Inspiracje i praktyka
Lewandowska inspiruje, dzieląc się historiami ilustrującymi realne przemiany w relacjach międzyludzkich. Jej podejście jest głęboko humanistyczne – koncentruje się na potrzebie autentycznego kontaktu z innymi i rozwijaniu zdolności do bycia w pełni obecnym w relacjach. Autorka podkreśla, że kluczowym elementem harmonijnych relacji jest zdolność do samorefleksji oraz zrozumienia, jak nasze wewnętrzne konflikty wpływają na sposób, w jaki budujemy relacje z innymi.
Podsumowanie
Świadome relacje bez kłótni o relację to książka, która łączy psychologię z praktyką życia codziennego, oferując wsparcie dla osób chcących głębiej pracować nad jakością swoich relacji. To nie tylko zbiór technik, ale również zaproszenie do świadomego przeżywania bliskości z innymi.
Dzięki tej lekturze otworzysz drzwi do lepszego zrozumienia siebie i innych, co pozwoli Ci budować trwałe, oparte na wzajemnym wsparciu i akceptacji więzi. Książka ta jest nieocenionym źródłem wiedzy zarówno dla osób indywidualnych, jak i specjalistów zajmujących się relacjami międzyludzkimi.
Relacje międzyludzkie od zawsze stanowią fundament życia społecznego i osobistego. Jednak utrzymanie harmonii w tych relacjach często bywa wyzwaniem, szczególnie w obliczu emocjonalnych napięć, konfliktów czy różnic w oczekiwaniach. Dlaczego niektóre relacje rozwijają się w atmosferze wzajemnego zrozumienia, podczas gdy inne ulegają zgrzytom i nieporozumieniom? Współczesna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Świadome relacje bez kłótni o rację to prawdziwa skarbnica praktycznej wiedzy, która wykracza daleko poza teoretyczne rozważania na temat komunikacji i relacji. Już od pierwszych stron widać, że autorka doskonale rozumie potrzeby czytelnika – zarówno tych, którzy chcą poprawić swoje relacje w pracy, jak i tych, którym zależy na harmonii w domu.
Na szczególne uznanie zasługuje praktyczność książki. Jest pełna konkretnych ćwiczeń, wskazówek i technik, które można zacząć stosować od razu po lekturze. Co więcej, dużą część publikacji zajmują dialogi między prowadzącą szkolenie a uczestnikami, co nie tylko ułatwia zrozumienie omawianych tematów, ale też sprawia, że książka jest niezwykle przystępna i angażująca. Te fragmenty pokazują, jak praktycznie zastosować omawiane narzędzia w codziennych sytuacjach.
Wśród zaproponowanych rozwiązań szczególnie przypadły mi do gustu:
- lista uczuć – pomagająca rozpoznać emocje, gdy jesteśmy w zgodzie lub oporze,
- lista potrzeb – niezwykle pomocna w zrozumieniu siebie i innych,
szablony maili – świetne narzędzie do klarownej i profesjonalnej komunikacji,
- technika dawania informacji zwrotnej – która pozwala uniknąć konfliktów,
- praktyczne sposoby na radzenie sobie ze stresem.
Jednym z największych atutów książki są również konkretne strategie komunikacyjne, takie jak: MOST, KRES czy STOP. Autorka opisuje je w sposób jasny i przejrzysty, dzięki czemu każdy czytelnik może je łatwo zrozumieć i zastosować w praktyce.
Nie można też pominąć grafik i schematów, które porządkują wiedzę i znacznie ułatwiają jej przyswojenie. Są one nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne – pomagają szybko znaleźć kluczowe informacje i lepiej je zapamiętać. Bardzo to doceniam!
Świadome relacje bez kłótni o rację to obowiązkowa pozycja dla każdego, kto chce budować trwałe i harmonijne relacje. To książka, która rozwija, inspiruje i daje narzędzia do realnych zmian. Polecam ją wszystkim, którzy cenią praktyczne podejście, gotowe do zastosowania w codziennym życiu – zarówno w pracy, jak i w domu.
[współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa szczególne...
Katarzyna Lewandowska, to akredytowany coach ICF ACC, trenerka biznesu i ekonomistka, która pracuje z liderami i zespołami, pomagając im poprawić komunikację, redukować stres i budować odporność psychiczną. To właśnie do takich osób skierowana jest jej książka „Świadome relacje bez kłótni o rację”.
Książka napisana jest w przystępnym, codziennym języku. Dużą część publikacji zajmują dialogi między prowadzącą szkolenie a uczestnikami – dosadne, życiowe i trafne, co nadaje książce praktyczny wymiar. Jednym z największych atutów książki są konkretne strategie komunikacyjne, takie jak MOST, KRES czy STOP, które autorka opisuje w sposób jasny i przejrzysty. Dodatkowo, przykłady rozmów ilustrują, jak można wdrażać te techniki w codziennych sytuacjach.
Książka zawiera również rozdziały poświęcone regulacji emocji, odporności psychicznej oraz self-coachingowi. Te wątki uzupełniają główny temat budowania świadomych relacji.
[Współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana jest w przystępnym, codziennym języku. Dużą część...
A gdyby tak odkryć triki, które sprawią, że komunikacja w domu i w pracy stanie się o wiele lepsza? Takie, które zależą przede wszystkim od Ciebie?
- To nie jest typowy podręcznik pełen teorii i definicji. Autorka snuje przed czytelnikiem historie wzięte wprost z życia. Dzięki czemu książkę dobrze się czyta, a do tego zachowana jest spójność i logiczny ciąg.
- Przykłady są przede wszystkim związane z komunikacją w miejscu pracy, ale myślę, że to plus. Łatwiej zrozumieć niektóre zasady, jeśli nie chodzi o najbliższe nam osoby.
- Publikacja jest ładnie wydana, zawiera pomocne schematy. Myślę, że sprawdzi się na prezent.
- Skierowana do każdego, kto chciałby zadbać o relacje. (Niezależnie od tego, czy chodzi o te prywatne, czy zawodowe).
- Bazą jest praktyczna wiedza psychologiczna i podejście coachingowe. Autorka nic nie narzuca, do wielu wniosków możemy dojść samodzielnie.
- Mnóstwo praktyk, ćwiczeń i wskazówek do zastosowania od razu.
- Budowanie komunikacji na fundamentach: na relacji z samą/samym sobą – świadomości swoich emocji i potrzeb.
- Poszerzanie perspektywy w patrzeniu na zachowania – swoje i innych.
- Ciekawy punkt widzenia i oryginalne przedstawienie zagadnień. Nie spotkałam się z takim wcześniej (a sporo czytam 😉).
- Przypuszczam, że trafi też do umysłów ścisłych, bo jest naprawdę konkretna.
Ogólnie – bardzo dobra książka i naprawdę polecam! :) Sądzę, że to świetny przewodnik po kluczowych aspektach relacji.
Jedyne co niektórym może nie przypaść go gustu, to drobne sugestie do praktykowania jogi czy skorzystania z techniki z akupunktury (ale to treść bardziej na marginesie i każdy ma swój rozum).
Książkę otrzymałam do recenzji od wydawnictwa (promocja).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak widzę książkę Katarzyny Lewandowskiej „Świadome relacje bez kłótni o rację. Sprytne sposoby na budowanie porozumienia w domu i w pracy”.