ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11

- 2025-02-12
- 2025-02-12
- Maria Mosiewicz
Pięć Krain. Taka sama drapieżność. Tom 4
Czwarty tom sagi fantasy porównywanej pod względem rozmachu i dramaturgii wydarzeń ze słynną „Grą o tron”! Tron Angleonu przypada młodemu Mederionowi, który rozpoczyna panowanie od stłumienia buntu lwów i wydania zaskakujących decyzji. Teraz jedni widzą w nim postępowego władcę, inni mają go za bezwzględnego tyrana. Jaka jest prawda? Nie zna jej chyba nawet nowy Cień Króla, lew Terys, a tym bardziej znakomity szermierz This, którego Mederion zatrudnił jako osobistego strażnika. Tymczasem po podziemiach stolicy błąka się grupa uciekinierów, a daleko od Angleonu najemnicy szukają księżniczki Astrelii,. Dlaczego ważnym osobom w państwie zależy na jej odnalezieniu?
Scenariusz „Pięciu Krain” pisze troje twórców występujących pod wspólnym pseudonimem Lewelyn (pisarka i scenarzystka Mélanie Guyard, znana też jako Andoryss – cykl powieści „Les Enfants d’Evernight”, seria komiksowa „Le Soufflevent”; David Chauvel, autor scenariuszy do kilkudziesięciu komiksów, np. mitycznego „Arthur” czy historycznego „Ce qui est à nous”; młody scenarzysta Patrick Wong doceniony za pierwsze tomy opowieści „En falsh”),a rysunki są dziełem Jérôme’a Lereculeya, współautora kilkunastu serii przygodowych, mitycznych, historycznych („Wollodrin”, „Cairn”, „Golias”, „Arthur”).
Kup Pięć Krain. Taka sama drapieżność w ulubionej księgarnii
Oceny książki Pięć Krain. Taka sama drapieżność
49 użytkowników ma tytuł Pięć Krain. Taka sama drapieżność na półkach głównych- Przeczytane 36
- 2025 7
- Komiksy 6
- Komiks 3
- Fantasy 1
- Fantastyka (Fantasy, SF, Horror) 1
- Oprawa ze skrzydełkami 1
- Fantasy/Mity/Literatura grozy/Science-fiction/Dystopia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pięć Krain. Taka sama drapieżność
Intrygi u władzy, r5ozdarte serca, poświęcenie, bezwzględność, brutalność i bunt - to wszystko przewija się na skądinąd krótkiej objętości komiksu. Na naszych oczach rozgrywa się napisana z rozmachem i kunsztem opowieść, która zachwyca mnie kreską i pomysłem. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka sama drapieżność, czyli czwarty tom Pięciu Krain w całości wręcz jest poświęcony Mederionowi ukazując w świetny sposób kunszt tego jak rozgrywa wszystkimi korzystając ze wszystkich do tego potrzebnych narzędzi.
Na duży plus oczywiście historia pod koniec. Tym razem o losach lwów. Polityczny świetny tomik. To co tutaj się znajduje zawsze było esencja tego dlaczego Gra o Tron była „tą” grą o tron.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom nie jest tak krwawy jak przyzwyczaiły mnie do tego wcześniejsze choć akcent musiał być i końcówka trochę to nadrabia.
Na duży plus oczywiście historia...
To jest coraz lepsze i lepsze :)
To jest coraz lepsze i lepsze :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja opowieści o zmieniającej się władzy i intrygach w świecie zwierząt jako żywo przypominających ludzi. Antropomorfizacja bohaterów nie jest w komiksach już niczym oryginalnym, ale tutaj zyskuje jednak zdecydowanie ciekawy wymiar (lwy mające poczucie predestynacji do władzy). Sporo tutaj rozważań o samej naturze władzy, o relacjach władcy i poddanych, polanych sosem intryg, zdrad, trwałych i nietrwałych sojuszy. Nie zabrakło też widowiskowej walki - scena konfrontacji na otartym morzu jest intensywna, a po niej zresztą następuje klimatyczny finał tego tomu. Po którym, oczywiście, jesteśmy niezmiennie dalszego ciągu tej tyleż skomplikowanej, co wyrazistej historii!
Kontynuacja opowieści o zmieniającej się władzy i intrygach w świecie zwierząt jako żywo przypominających ludzi. Antropomorfizacja bohaterów nie jest w komiksach już niczym oryginalnym, ale tutaj zyskuje jednak zdecydowanie ciekawy wymiar (lwy mające poczucie predestynacji do władzy). Sporo tutaj rozważań o samej naturze władzy, o relacjach władcy i poddanych, polanych...