Popularne wyszukiwania

- Hana o Meshimase
- 2024-12-13
- 2024-12-13
- Anna Piechowiak
„Kwiaty i ty nauczyliście mnie, jak piękna może być miłość”.
Życie pod jednym dachem z nałogowym hazardzistą to nieprzerwane pasmo problemów. Licealistka Shion boleśnie się o tym przekonuje, gdy w wyniku poważnych długów zaciągniętych przez ojca traci dach nad głową i zostaje zmuszona do pracy w kwiaciarni.
Czy krnąbrna nastolatka odnajdzie się wśród ludzi pragnących za pomocą kwiatów wyrazić swoje uczucia? I jak wpłynie na nią poznanie twardo stąpającego po ziemi właściciela kwiaciarni Shuna Mamyuudy?
Kup Bukiet z naszych uczuć w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Bukiet z naszych uczuć
38 użytkowników ma tytuł Bukiet z naszych uczuć na półkach głównych- Przeczytane 31
- Mangi 6
- Manga 5
- 2025 4
- Kotori 2
- Spontaniczny zakup 1
- Manga, komiks - 2025 1
- Wymienione 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bukiet z naszych uczuć
Kolejny fajna jednotomóweczka. Człowiek podczas lektury uśmiechnie się, odpręży, ale za miesiąc nic nie będzie pamiętał:) prezentacja w linku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toposłowia i wstępy czy koncentrujecie się na treści? Ostatnio byłam jednym posłowiem załamana, ale tym razem to właśnie posłowie zrobiło robotę! Dziś będzie komiks "Bukiet z naszych uczuć", który recenzuję wam dzięki współpracy z @mangastore_pl @wydawnictwokotori
Nie wiedziałam czego się spodziewać po tej krótkiej jednotomowej mandze, ale wpadła mi jakiś czas temu w oczy okładka i muszę przyznać, że kolorowe rysunki autorki są przepiękne. W czerni i bieli są takie dosyć typowe dla mang dla dziewcząt. Historia opowiada o dziewczynie, której ojciec zaciągnął długi i uciekł, porzucając swoją nastoletnią córkę pod drzwiami swojej pracy dorywczej w kwiaciarni. Licealistka nie mając gdzie iść zostaje przygarnięta przez właściciela kwiaciarni, któremu od tego czasu pomaga w prowadzeniu biznesu. Do tej pory dziewczyna skoncentrowana na wyglądzie zaczyna ciężką pracę z kwiatami, którą powoli poznając lubi coraz bardziej. Przy okazji zakochuje się we właścicielu, który ma 25 lat i o ile za klika lat taka różnica wieku nie byłaby drastyczna, to jednak jest dosyć poważny powód, żeby ten nie był zainteresowany, choć ma też inny powód - sam kiedyś był z 7 lat starszą kobietą, która go porzuciła.
No, ale co ma z tym wspólnego posłowie? A no autorka opowiada, że kwiaciarnia z komiksu jest wzorowana na prawdziwej, a autorka specjalnie do komiksu postanowiła pomagać w niej, żeby mieć materiały do niego. Co oznacza, że wszystkie dane o roślinach czy pracy w kawiarni jest bazowana na prawdziwych doświadczeniach - trochę takie studium pracy w kawiarni.
Czy była to przyjemna lektura? Myślę, że tak, ale taka na raz. Nie będę do niej wracać myślami i pewnie drugi raz nie przeczytam, ale może ktoś z was szuka akurat komiksowych okruchów życia, lekkich do czytania, choć poruszająca poważne tematy - rozstania, ocenianie po pozorach, wybaczenie innym i samemu sobie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiedziałam czego się spodziewać po tej krótkiej jednotomowej mandze, ale wpadła mi jakiś czas temu w oczy...
Główna bohaterka, Shion, zostaje porzucona przez ojca, który jest nałogowym hazardzistą. Dziewczyna opuszcza szkołę i stara się znaleźć wyjście z patowej sytuacji.
Swoje kroki kieruje ku kwiaciarni, w której pracował jej ojciec. Okazuje się, że narobił on długów u jej właściciela, Shuna. Shion postanawia odpracować dług ojca, tym samym zyskując pracę, dach nad głową i przystojnego szefa ;)
Jeśli szukacie spicy romansu, to nie tutaj. Na pierwszym planie mamy bowiem okruchy życia. Historia jest bardziej skupiona na pokazaniu codziennej pracy naszych bohaterów w kwiaciarni. Jest też wątek szkolny, natomiast romans przemyka gdzieś bardzo subtelnie pomiędzy nimi.
Manga nie ma ograniczeń wiekowych. To tytuł bez fajerwerków, ale przyjemny w lekturze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwoje kroki kieruje ku kwiaciarni, w której pracował jej ojciec. Okazuje się, że narobił on długów u jej właściciela, Shuna. Shion postanawia odpracować dług ojca, tym samym zyskując pracę, dach nad głową i...
Jakże romantycznie, jakże wzruszające. I jeszcze Szymborska na koniec.
Jakże romantycznie, jakże wzruszające. I jeszcze Szymborska na koniec.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBukiet z naszych uczuć ✿
𝘒𝘸𝘪𝘢𝘤𝘪𝘢𝘳𝘯𝘪𝘢 𝘉𝘦𝘢𝘯'𝘴 𝘍𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘻𝘶𝘬𝘶𝘫𝘦 𝘱𝘳𝘢𝘤𝘰𝘸𝘯𝘪𝘬𝘢!
Jeśli lubisz pielęgnować rośliny i miałeś już kiedyś styczność z różnymi kwiatami, to ta praca będzie idealna właśnie dla Ciebie.
Szukamy osoby pełnej miłości do kwiatów, która będzie z wielkim zamiłowaniem oraz pasją pielęgnować wszelką roślinnością w mojej kwiaciarni.
Zakres obowiązków:
✿ Tworzenie kompozycji kwiatowych, bukietów i aranżacji florystycznych - bardzo mile widziane poczucie estetyki.
✿ Doradzanie klientom w doborze kwiatów i roślin do określonych okazji.
✿ Pielęgnacja, konserwacja i przycinanie kwiatów oraz roślin.
✿ Przyjmowanie zamówień i organizacja dostaw kwiatów.
✿ Utrzymanie estetycznego wyglądu miejsca pracy i ekspozycji kwiatów.
Po więcej informacji zapraszam do kontaktu na niżej wymieniony numer telefonu:
000-000-000
Shun Mamyuuda
„Ludzie są jak kwiaty. Czasem stwarzają problemy i wymagają więcej troski niż inni. Bywają nieidealni, dlatego potrzebują odrobiny pobłażliwości i zaufania”.
„W kwiatach mieszkają uczucia”.
Mangi shoujo mają to do siebie, że w większości przypadków są bardzo i to bardzo przewidywalne, więc przed czytaniem najnowszej jednotomówki wydanej przez wydawnictwo Kotori nie oczekiwałam czegoś mocno zaskakującego.
Podeszłam do tego tytułu dość neutralnie i nie nastawiałam się na duży zachwyt mimo tego, że już nieco znam twórczość autorki i kiedyś miałam okazję przeczytać jej inną, wydaną u nas przez Waneko jednotomówkę, którą akurat bardzo miło wspominam.
Jednak w przypadku kilku przypuszczeń wobec „Bukiet z naszych uczuć” nie myliłam się, bo była to dla mnie ostatecznie dość średnia manga z oklepanymi schematami, jakie miałam niejednokrotnie okazję ujrzeć w innych seriach z tego samego gatunku.
Aczkolwiek nawet z tym, co tam ujrzałam - sam w sobie tytuł mi się przyjemnie czytało ze względu na zawartą tematykę, którą sama się interesuję i jest ona mocno powiązana z tym, czego uczyłam się na przestrzeni moich czterech wcześniejszych lat edukacji.
I ten drobny akcent przedstawienia historii z udziałem roślin, a zwłaszcza pięknych kwiatów mnie na tyle urzekł, że mogłam wystawić tej mandze nieco lepszą opinię.
Przedstawiona tam historia to ogólnie takie zwyczajne okruchy życia połączone z nutką dramaturgii. Mamy możliwość poznać kilku bohaterów, którzy nie mieli lekko w życiu.
Wraz z rozwojem akcji dostrzegamy miły dla oka rozwój postaci, które same z siebie dostrzegają błędy przeszłości i starają się je w teraźniejszości stopniowo unikać, co serio nie często się zdarza u wszystkich bohaterów tej samej historii, bo zawsze pojawia się ktoś, kto musi być tylko i wyłącznie zły do szpiku kości.
Natomiast w opowieści licealistki tego nie spotkamy - są to postacie umiejące najnormalniej myśleć.
Aczkolwiek nie wszystko jest w tej mandze kolorowe, bo w niektórych momentach była to dla mnie trochę pozbawiona większej głębi historia o miłości. Była ona znacznie mniej uczuciowa niż „Barwa Twoich Ust”, gdzie główna parka otrzymywała więcej czasu na zrozumienie swoich emocji.
W przypadku relacji Shion i Shuna czegoś mi niestety między nimi faktycznie zabrakło - uczucia często były w moim mniemaniu płytkie i bez większego wyrazu, co postawiło mi całą ukazaną historię w nieco gorszym świetle.
Niemniej jednak manga broni się pięknymi, bogato zdobionymi ilustracjami, na których tle często można ujrzeć kwiaty. Ten mały, aczkolwiek dość ważny wraz z rozwojem fabuły aspekt dał mi szansę zrozumieć nieco lepiej intencje i decyzje głównych bohaterów.
„To ty pozwoliłeś mi rozkwitnąć”.
Finalnie nie jestem tym tytułem zachwycona tak, jak miało to miejsce po przeczytaniu „Barwy Twoich Ust”, ale też nie uznam tej jednotomówki za jedną z gorszych w swojej kolekcji.
Była w porządku, ale naprawdę bez większego szału, więc po prostu polecam nie nastawiać się do tego tytułu bardzo pozytywnie, jeśli liczycie na rozbudowaną fabułę i świetnie przedstawione relacje uczuciowe między postaciami.
Będzie to raczej idealna manga dla czytelników, którym nie przeszkadza lekka i mało wymagająca w myśleniu historia.
„Wierz mi, ludzie to czują i odwzajemniają zupełnie jak kwiaty, o które dbasz”.
Bukiet z naszych uczuć ✿
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝘒𝘸𝘪𝘢𝘤𝘪𝘢𝘳𝘯𝘪𝘢 𝘉𝘦𝘢𝘯'𝘴 𝘍𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘻𝘶𝘬𝘶𝘫𝘦 𝘱𝘳𝘢𝘤𝘰𝘸𝘯𝘪𝘬𝘢!
Zakres obowiązków:
✿...
Pozycja delikatna, nienachalna ze szczyptą poetyckości oraz symboliki. Zauroczyła mnie powoli rozwijająca się relacja pomiędzy głównymi bohaterami, zaufanie jakim siebie obdarzyli oraz ich radość ze spokojnego trwania blisko siebie. Niestety fabularnie szału nie ma. Bywa dość typowo, a niekiedy i grubymi nićmi szyte (momentami brakowało mi sensowniejszego wytłumaczenia postępowania bohaterów). Jednak jeśli szukacie czegoś lżejszego oraz krótkiego do przeczytania to będzie jak najbardziej okej :D