Konik Garbusek

Konik Garbusek

książek na półce przeczytane 1985 napisanych opinii 452

Oceny książki Konik Garbusek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Konik Garbusek

Ponadczasowa klasyka dla dzieci !!!
Polecam !!!

Ponadczasowa klasyka dla dzieci !!!
Polecam !!!

Nie mogę napisać nic innego jak to, że każdy rodzic powinien przeczytać tę bajkę chociaż raz swojemu dziecku.
Piękna opowieść, o tym że warto być dobrym i słuchać przyjaciół. Wierszowany tekst bardzo dobrze się przyswaja i na pewno spodoba się nie tylko dzieciom.

Bajkę pisze Piotr Pawłowicz Jerszow. Lata jego życia 1815 – 1869 w pierwszej części przypadają na literacką epokę romantyzmu, a "Konik Garbusek" stanowi jego najbardziej znane dzieło. Głównym bohaterem jest najmłodszy z braci – Wania, który śpi na zapiecku i w wolnych chwilach kręci machorkę do palenia. Oprócz niego występuje konik Garbusek, co chyżo galopuje, którego dostaje od Carycy Kobylicy. Pewnego dnia chowa za pazuchą pióro żarptaka (owe pióro mające w sobie żar służy mu do podpalania nikotynowych skrętów) – to sprowadza na niego niebywałe kłopoty (spotkanie ze złym carem). Historia kończy się bajecznie i niewiarygodnie.

804 użytkowników ma tytuł Konik Garbusek na półkach głównych
257 użytkowników ma tytuł Konik Garbusek na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Konik Garbusek

Piotr Pawłowicz Jerszow
Piotr Pawłowicz Jerszow
Rosyjski pisarz i poeta, autor kilku opowiadań, poematów, wierszy i baśni wierszem. Urodził się na Syberii i z nią związał swoje życie. Po studiach na Uniwersytecie w Petersburgu- wrócił w rodzinne strony do Tobolska, gdzie był nauczycielem, a później dyrektorem gimnazjum. Największa pasją Jerszowa, jego ulubionym zajęciem, było zbieranie folkloru syberyjskiego: pieśni, legend, baśni i wierzeń. Z bogatej tradycji czerpał motywy do swojej twórczości. Swój najsłynniejszy utwór- "Konika Garbuska" napisał jeszcze w czasach studenckich i w 1834 r. zamieścił w jednym z czasopism literackich urywki tej bajki. Spodobała się ona czytelnikom i nawet samemu Puszkinowi. Bardzo szybko utwór Piotra Jerszowa stał się znany, ale na to, by mógł ukazać się w całości, trzeba było czekać ponad dwadzieścia lat- aż do 1856 r.

Przygody Sinbada żeglarza Bolesław Leśmian
Przygody Sinbada żeglarza
Bolesław Leśmian
„Zwiedzaj wyspy, półwyspy, lądy i przylądki, I najdalsze zatoki, najskrytsze zakątki, Zwalczaj wszelkie przeszkody i wszelkie zawady! Pędź, leć, płyń bez ustanku! Posłuchaj mej rady! Tego ci życzy, ukłon przesyłając dworski, Kochający cię szczerze - twój druh Diabeł Morski” Wiele się w tej powieści dzieje, gdyż tytułowy wojażer odbywa siedem wypraw w nieznany daleki świat. Podróżujemy razem z nim po różnych krainach i poznajemy wciąż nowe postaci, czasem wręcz niewiarygodnie dziwaczne (jak to w baśni),a wszystkie historie łączy trzech bohaterów, stanowiących swoisty tercet egzotyczny (ma się rozumieć, nie ten od „Pamelo, żegnaj” ;-)) Najważniejszym bohaterem stanowiącym wierzchołek tego trójkąta, jest Sindbad Żeglarz – osierocony przez rodziców, nadziany złotem i innymi bogactwami, przystojny młodzieniec. Sekundują mu (każdy na swój sposób): wuj Tarabuk – niemiłosierny wierszokleta, namolny grafoman, który wykwitami swego beztalencia katuje otoczenie oraz żyjący w głębinach Diabeł Morski - „ryba z pękatym brzuchem, olbrzymią paszczą i strasznymi oczyma”, maszkara wielce złośliwa, „ma wszakże tę zaletę, iż jest uczona. Umie czytać i pisać”. Powołując do życia swojego Sindbada, Bolesław Leśmian zainspirował się „Baśniami z tysiąca i jednej nocy”, wyposażył go jednak w refleksyjny umysł, zdolny do snucia głębokich filozoficznych rozmyślań, a to oznacza, że Sindbad Leśmiana nie jest wagabundą czy pierwszym lepszym poszukiwaczem przygód, a jego podróże to bynajmniej nie awantury i wybryki. Przykład niespełnionego poety, wuja Tarabuka, może stanowić przestrogę dla innych aspirujących artystów, że życie artysty to kolce bez róży. Jeśli ktoś gustuje w opowieściach, gdzie rzeczywistość płynnie przechodzi w świat snu czy innej fantazji i lubi historie o dalekich egzotycznych krajach, pełne przygód, które koniec końców kończą się happy endem – „Podróże Sindbada Żeglarza” są dla niego. Nawet jeśli już dawno przestał być dzieckiem.
Apelajda Sękliwa - awatar Apelajda Sękliwa
oceniła na61 rok temu