The Science of Temptation

Okładka książki The Science of Temptation autorstwa Julia Popiel
Okładka książki The Science of Temptation autorstwa Julia Popiel
Julia Popiel Wydawnictwo: NieZwykłe Cykl: Dylogia Science (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Dylogia Science (tom 1)
2024-12-06
2023-11-08
The Science of Temptation - edycja ilustrowana z pozłacanymi brzegami

Tom pierwszy serii "Dylogia Science" w pięknej, zdobionej oprawie!

Twarda oprawa, przepiękne ilustracje, pozłacane brzegi, zakładka do zaznaczenia miejsca czytania.
Briana Larsen właśnie rozpoczęła kolejny rok nauki na Uniwersytecie Indiana. Kiedy pojawia się na wykładzie z psychopatologii – przedmiotu, który uchodzi za najtrudniejszy na całym kierunku – okazuje się, że za sprawą nowego profesora pierwszy semestr studiów magisterskich będzie dla niej trudniejszy, niż się spodziewała.

Reed Easton wygląda tak, jakby przysłał go z piekła sam diabeł. Już na samym początku daje studentom do zrozumienia, że jeżeli nie będą postępować zgodnie z jego zasadami, na sali wykładowej pozostaną po nich jedynie puste miejsca.

Z każdym wykładem niechęć Briany do bezwzględnego profesora przybiera na sile. Jednak wszystko zmienia się pewnej nocy, gdy mężczyzna niespodziewanie pojawia się w klubie, w którym dziewczyna pracuje jako barmanka.

Reed nie rozpoznaje swojej studentki i staje w jej obronie przed natarczywym klientem. A później, za sprawą podjętej pod wpływem chwili decyzji, wszystko komplikuje się jeszcze bardziej.

Kup The Science of Temptation w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

The Science of Temptation

Oceny książki The Science of Temptation

Opinie i dyskusje o książce The Science of Temptation

Nie spodziewałam się, że ta książka aż tak mnie poruszy emocjonalnie. "The Science of Temptation" autorstwa Julia Popiel to dla mnie coś więcej niż tylko lekka historia – to taka opowieść, która trafia w ten moment, kiedy chcesz poczuć coś intensywniej.

Czytałam ją z dziwnym ściskiem w środku, ale jednocześnie nie mogłam się oderwać. Jest w niej coś bardzo przyciągającego – nie tylko w stylu, który jest płynny i przyjemny, ale przede wszystkim w emocjach, które wydają się autentyczne i niewymuszone. Momentami miałam wrażenie, jakby to wszystko było aż za bliskie, jakby dotykało czegoś osobistego.

To nie jest książka, którą się tylko „czyta”. To taka, którą się czuje – czasem lekko, czasem intensywnie, ale zawsze gdzieś pod skórą. I choć wiem, że nie każdemu podejdzie, dla mnie była dokładnie tym, czego potrzebowałam w danym momencie.

Bardzo mi sie podobała. Emocjonujący wątek miłosny.

Bardzo mi sie podobała. Emocjonujący wątek miłosny.

Zabawna, ale i ekscytująca. Cudownie bawiłam się przez całą lekturę. A ostatnie linijki wywołały we mnie ogromne emocje niedowierzania i wielu różnych sprzecznych emocji (przez co żałuję, że nie mam od razu przy sobie 2 tomu - dostanę go za dwa dni).

3811 użytkowników ma tytuł The Science of Temptation na półkach głównych
804 użytkowników ma tytuł The Science of Temptation na półkach dodatkowych

Julia Popiel
Julia Popiel
Absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Przygodę z pisaniem rozpoczęła w 2020 r. Uwielbia stawiać sobie nowe wyzwania oraz zaskakiwać czytelników swoimi różnymi obliczami literackiemi. W wolnych chwilach zaczytuje się w romansach oraz thrillerach. Jej twarz zawsze zdobi uśmiech.

Czytelnicy The Science of Temptation przeczytali również

Poemat letniej tęsknoty Joanna Balicka
Poemat letniej tęsknoty
Joanna Balicka
Czy mnie jeszcze dziwi, że z każdą przeczytana książką, kocham twórczość Asi jeszcze bardziej.... Absolutnie nie. Ta historia jest tak cudownie komfortowa. Jest jednym, wielkim balsamem dla duszy. Relacja jaka połaczyla Vaiane i Tristana jest magiczna. Idealnie pasuje, jako współczesny odpowiednik "Pięknej i Bestii". On Bestia, osadzony w więzieniu za włamanie. Ona Pięka, cicha, spokojna, zakochana w książkach. On nie ma niczego, mieszka z chora babcia w przyczepie, ona ma wszystko o czym zamarzy, ma też cudownych przyjaciół, wspierających ją na każdym kroku. To wręcz nie możliwe,żeby mogło ich coś połaczyc, a jednak. Już od pierwszego spotkania w murach biblioteki tych dwoje połoczyło silne uczucie. Z tej książki, możemy wyciągnąć naukę, że miłość nie interesuje nas status społeczny, to czy pochodzimy z różnych światów. Ona spada na nas nagle i niespodziewanie i to od nas zależy, czy damy się jej rozwinąć czy poddamy się na starcie i uciekniemy. Vai i Tris podjęli walkę z przeciwniściami, a mieli ich wiele. Np. ojciec dziewczyny. Jednak nie poddali się, byli gotowi poświecic wszystko dla siebie nawzajem. Byli dla siebie też ogromnym wsparciem i nawet rozłaka związana ze studiami dziewczyny nie zmniejszyła ich uczucia. Ta historia zdecydowanie, pozostanie ze mną na długo i chętnie będę do niej wracać, żeby znów poczuć ten komfort i spokój.
Aga - awatar Aga
oceniła na101 miesiąc temu
Haunting Adeline H.D. Carlton
Haunting Adeline
H.D. Carlton
To była pierwsza książka z gatunku dark romance po jaką sięgnęłam i zdecydowanie była ona zbyt mocna. Mogłam wziąć ma poważnie TG na samym początku książki. Było to intensywne doświadczenie czytelnicze. Historia Adeline i Zade'a jest bardzo mroczna, momentami niepokojąca i pełna kontrowersyjnych wątków (a czasami Zade wydaje się totalnym hipokrytą). Najbardziej podobał mi się klimat domu, w którym mieszkała główna bohaterka oraz wątek rodzinnej historii, który był z nim stricte związany. Gdyby nie on, książka byłaby mniej interesująca. Książkę czyta się szybko, ponieważ fabuła jest dynamiczna i potrafi momentami wciągnąć. Niektóre elementy relacji pomiędzy głównymi bohaterami były dla mnie zbyt ekstremalne (zachowania były wręcz niedorzeczne - np. wybiegnięcie na zewnątrz do stalkera bez jakiejkolwiek broni),w związku z czym nie dało się w pełni zaangażować w tą historię bez myślenia o tym, jak tępo zachowuje się Adeline (jakby był to horror z grupką przyjaciół, ona zostałaby zamordowana pierwsza przez swoją głupotę). Wiem dlaczego ta książka zdobyła tak dużą popularność, zwłaszcza wśród fanów dark romance. Dla mnie niestety ona była za ciężka i wiem, że powinnam wchodzić w ten gatunek powoli, a nie porywać się od razu z motyką na słońce. Cieszę się, że spróbowałam czegoś nowego, ale drugiemu tomowi na chwilę obecną mówię nie. Może później, w bliżej nieokreślonej przyszłości.
high_lady_reads - awatar high_lady_reads
ocenił na61 miesiąc temu
My Dark Romeo L.J. Shen
My Dark Romeo
L.J. Shen Parker S. Huntington
"Nikt nie rodzi się Bestią , ale się nią staje" My Dark Romeo to idealne połączenie dowcipnych żartów, gorącej chemii i pikantnych scen z emocjonalnym pazurem, które wywołały u mnie mnóstwo emocji. Dallas Townsend jest infantylną nimfomanką, rozpieszczoną, krótkowzroczną, prostolinijną, pozbawioną zahamowań dziewczyną, która w ogóle nie myśli o konsekwencjach swoich czynów. Romeo Costa jest chamskim i aroganckim dupkiem, pozbawionym moralności i empatii, niezdolnym do uczuć. Został zniszczony przez kruche ciasteczka i bitą śmietanę. Rom trafił na godną przeciwniczkę. Na początku ich związek to była kompletna bzdura, nie rozumiałam, jak taka nienawiść i niechęć mogły przerodzić się w miłość. Brak elementarnego szacunku do siebie nawzajem, dziwne i absurdalne zachowania, mizoginia, niechęć do słuchania się nawzajem i inwestowania w ich małżeństwo. Ale potem wydarzyło się coś niesamowitego, bo Dallas i Romeo zaczęli się przed sobą otwierać, dzielić się swoimi traumami, przeszłością, ufać sobie nawzajem i brać pod uwagę swoje uczucia. Troska, zaufanie, wrażliwość, wzajemny szacunek, kompromisy, chęć uszczęśliwienia siebie nawzajem. Były też lekkomyślne działania, ale przynajmniej miały swoje uzasadnienie. W końcu zrozumiałam dlaczego tak bardzo Rom nienawidzi swojego ojca, żuje miętowe gumy i ma obsesję na punkcie swojego jedzenia. Jego rodzina, która powinna go chronić, najbardziej go zraniła. Jego przyjaciele Zach Sun i Oliver VB mieli mnóstwo scen w tej książce! Ich czat grupowy był naprawdę zabawny. Oboje bez przerwy krytykowali Olivera. Zabawnie było patrzeć, jak nazywają Dallas różnymi nazwami, takimi jak Detroit, Daytona, Denver, Decatur czy Davenport. Ta książka to eksplozja emocji, to mroczna opowieść o Pięknej i Bestii, która sprawiła, że ​​chciałam więcej i dlatego od razu zaczynam słuchać historii o Zachu.
Gabi - awatar Gabi
Ptaszynka Katarzyna Strawińska
Ptaszynka
Katarzyna Strawińska
Co musi mieć powieść, aby określić ją mianem złej? Na początku wszystko zapowiadało się obiecująco. Ciężki, duszny klimat szpitalnych korytarzy, motyw śpiączki i tajemnica mężczyzny, który słyszy więcej, niż powinien. Czuć było potencjał na historię z prawdziwego dark romansu. Napięcie, moralną niejednoznaczność. Niestety z każdą kolejną stroną ten mrok zaczął się rozmywać, a fabuła zamiast pogłębiać niepokój, osuwała się w bezpieczne schematy i przewidywalne rozwiązania. Najbardziej przyciągał wątek relacji budowanej w ciszy. Ona mówi, on słucha, choć nie powinien. To miał być fundament historii, coś intymnego i niepokojącego jednocześnie. Kiedy jednak motyw śpiączki znika zbyt szybko, całość traci swój najciekawszy element. Hope, która mogła być postacią złożoną i naznaczoną życiem, często wydaje się zbyt naiwna, a jej decyzje potrafią irytować bardziej niż wzbudzać współczucie. Anthony z kolei miał być niebezpieczny. Człowiek, którego obecność budzi lęk, ale zamiast tego dostajemy bohatera zbyt łagodnego, niemal cukierkowego. Mafia jest tutaj bardziej dekoracją niż realnym zagrożeniem, a momenty, które powinny być brutalne lub emocjonalnie ciężkie, często tracą swoją siłę przez zbyt lekkie prowadzenie postaci. To książka, którą czyta się szybko, bo ma w sobie zalążek czegoś naprawdę dobrego, jednak po zamknięciu zostaje raczej niedosyt niż ekscytacja. Pomysł był mocny, klimat mógł być mroczny i uzależniający, ale finalnie historia skręca w stronę lekkiego romansu dla młodszych czytelników. Nie jest to zła lektura, ale zdecydowanie taka, która obiecuje więcej ciemności, niż jest gotowa naprawdę pokazać.
mucha_w_ksiazkach - awatar mucha_w_ksiazkach
Love Me, My Dear Martyna Keller
Love Me, My Dear
Martyna Keller
Recenzja Tytuł: Love me, my dear Autor: Martyna Keller Gatunek: Romans Ocena: 7/10 Dream dostaje się do prestiżowej szkoły Rhodesa Covingtona, który jest jej wielką inspiracją. Niestety dość szybko okazuje się, że Rhodes jest surowym i wymagającym dyrektorem. W szczególności, gdy Dream w przeddzień rozpoczęcia roku serwuje kolegom erotyczny taniec na latarni, a jej kurtka ląduje mężczyźnie na twarzy. Dyrektor mógłby od razu wydalić ją ze szkoły, ale umyka mu jeden mały szczegół. Jaki? Bardzo dużo oczekiwałam od tej książki, bo pokochałam Marigold, Willarda i małego Rhodesa. Jakie więc było moje zdziwienie, że „Love me, my dear” nie do końca mnie kupiło. Rhodes zachowuje się w wielu momentach dziecinnie. Docinki względem Dream kompletnie nie przystają dorosłemu mężczyźnie, a w szczególności dyrektorowi. Sama Dream tak mnie irytowała, że miałam ochotę ją udusić. Nie wykazywała żadnego szacunku do starszego od siebie Rhodesa, docinała mu przy każdej lepszej okazji, kładła mu się na biurku, zalazła pokój, źle sprawdziła rozkład jazdy pociągu… Ja rozumiem, że można być roztrzepanym i minimalnie bezczelnym, ale żeby aż tak? Irytowało mnie też to, że co chwilę na siebie wpadali i to dosłownie co chwilę, w każdym możliwym momencie i miejscu. Ich relacja pojawiła się znikąd. Z docinania sobie nagle przeszli na rozbieranie. Mam wrażenie, że autorka nie do końca miała pomysł na ten tom. Brakowało mi tu jakiś wątków pobocznych, bo żadnych w sumie nie było. Niektóre zdania musiałam czytać po kilka razy, żeby zrozumieć ich sens, bo były tak strasznie napisane. Ocenę mocno podniosła końcówka, bo ona bardzo mi się akurat spodobała. I duży plus za pojawienie się Willarda. Książka jest wydana przepięknie. Twarda okładka, malowany brzeg, arty w środku… Cudo. Mam jednak nadzieje, że drugi tom będzie o wiele lepszy i pokocham go tak jak dylogię Lies.
kadynkaczyta - awatar kadynkaczyta
oceniła na71 miesiąc temu
Dream A Little Dream Of Me Julia Brylewska
Dream A Little Dream Of Me
Julia Brylewska
"Na miłość nigdy nie jest za późno, jednak na samotność zawsze jest za wcześnie." Klimatyczne, duszne bary z przyćmionym światłem. Zwykle marzymy by w takim miejscu otuliła nas nostalgiczna muzyka. Brzmi marzycielsko, nierealnie? A kto z nas nie marzył kiedyś by znaleźć się w nowojorskim barze i takie właśnie miał o nim wyobrażenie. W takim miejscu po przybyciu do Nowego Jorku ląduje główna bohaterka tej opowieści Flora Sharman. Jej uwagę przykuwa nostalgiczną melodia fortepianu. Tak zaczyna się przygoda Flory nie tylko z Nowym Jorkiem, ale i z grającym na fortepianie w barze otwiera drzwi do historii o miłości, która rozmywa granice między nienawiścią a namiętnością Haydenem. A Hayden jest postacią nietuzinkową, syn znanych prawników namaszczonym na ich następcę. W codzienności Heydena nie ma miejsca na jego wielką pasję jaką jest muzyka. Autorka buduje napięcie między głownymi bohaterami poprzez mieszankę skrajnych uczuć. Naiwne marzycielstwo Flory zderza się z cynizmem Heydena co momentami grozi eksplozją. Zgrane? Może, ale działa. Plusem książki są dobrze zarysowane oostacie. Flora to nieco samotna marzycielka, którą zderza się z budzącą się w niej intensywną namiętnością. Heydena to mężczyznę z przeszłością i głęboko zakorzenioną traumą z dzieciństwa. Między nimi iskrzy, ale też pali się ogień niedomówień i wzajemnych animozji. Nie mniej książkę czyta się dobrze, a styl pisania autorki okrasza tą książkę szczyptą humoru i czyni autentyczną. A zakończenie? Może i zbyt słodkie, ale jakie ma być w romansie? Przecież po to je czytamy by ocieplić serduszko.
Ola - awatar Ola
oceniła na81 miesiąc temu
Sztuka kłamania Julia Kubicka
Sztuka kłamania
Julia Kubicka
Już sam pomysł na historię o fałszerzu dzieł sztuki i ambitnej, walczącej o sprawiedliwość policjantce sprawia, że serce zaczyna bić szybciej. Julia Kubicka pisze w sposób wyjątkowy, wręcz uzależniający. Jej styl jest specyficzny – łączy lekkość i emocjonalność z mocną narracją i psychologiczną głębią. Nie każdemu przypadnie do gustu, ale właśnie to sprawia, że ta historia tak wciąga i trudno się od niej oderwać. Luc Moreau i Brooke Astley to duet, którego nie da się zapomnieć. Luc to postać pełna sprzeczności. Z jednej strony genialny artysta, z drugiej bezwzględny manipulant. Granica między dobrem a złem dawno się w jego przypadku zatarła. Czytelnik nieustannie balansuje między współczuciem a nieufnością wobec jego działań. Brooke z kolei to przeciwieństwo typowej bohaterki romansów. Silna, zdeterminowana, skupiona na celu. Jej upadek, pokazany przez autorkę, nie jest dramatem dla efektu – to bolesna, realistyczna droga przez manipulację, utratę zaufania i poczucia kontroli nad własnym życiem. Motywy fałszerstwa, tajemnicy, manipulacji i moralnych wyborów tworzą razem świetną układankę. Niektórym może brakować większego tempa, ale to właśnie spokojne, konsekwentne budowanie napięcia sprawia, że zaczynasz czuć tę historię. Można się w nią zanurzyć, zrozumieć motywacje postaci i poczuć wszystkie emocjonalne zmiany, które nimi targają. To nie jest typowe love story. To skomplikowana gra, pełna niedopowiedzeń, napięcia, wzajemnej podejrzliwości i emocjonalnych rozdarć. Ale właśnie dlatego działa – bo przyciąga, intryguje, nie daje spokoju. Chemia między bohaterami jest wyczuwalna niemal od razu i utrzymuje się przez całą historię. Nie da się ukryć, że „Sztuka kłamania” to momentami historia z pogranicza bajki – przerysowana, oderwana od rzeczywistości, z uproszczonymi zachowaniami i emocjonalnymi przeskokami. Niektóre postacie są mocno stereotypowe. To książka, którą pochłania się błyskawicznie. Już na początku pojawia się ostrzeżenie o manipulacji i rzeczywiście, wiele sytuacji może wywołać skrajne emocje – ale to element tej gry, którą czytelnik musi świadomie zaakceptować. Czy ci bohaterowie to moi ulubieńcy? Czy zachowują się odpowiedzialnie? Czy to idealny romans? Nie. Czasem doprowadzają mnie do szału, czasem mam ochotę nimi potrząsnąć – ale właśnie to sprawia, że ta historia działa. W jednym rozdziale ich kocham, w kolejnym mam ochotę pociągnąć za spust. I chyba o to chodzi. Jeśli potraktujemy tę książkę nie jako odbicie rzeczywistości, a jako emocjonalny rollercoaster – to może się okazać naprawdę świetną, wciągającą lekturą. Rzadko oceniam pierwszy tom na maksymalną ocenę, ale tutaj nie mogło być inaczej. Nawet jeśli zakończenie zostawia nas z cliffhangerem, dla mnie ta historia już miała w sobie "to coś". I jeśli nawet nie wszystko było idealne – to i tak zasługuje na 5/5 ⭐️ I nie oszukujmy się – nie da się oczekiwać, że historia o fałszowaniu dzieł sztuki i ich kradzieży będzie w jakikolwiek sposób realistyczna. Dla mnie od początku było jasne, że nie znajdę tu odbicia codziennego życia czy życiowych dylematów, które spotykamy na co dzień. Więc jeszcze raz warto to zaznaczyć, to literacka fikcja, świadomie oderwana od rzeczywistości, pełna przerysowanych emocji, nieoczywistych decyzji i fabularnych twistów.
ztejstronyksiazka - awatar ztejstronyksiazka
oceniła na1014 dni temu

Cytaty z książki The Science of Temptation

Ciemność wybacza błędy.

Ciemność wybacza błędy.

Julia Popiel The Science of Temptation Zobacz więcej

- Czasami jesteśmy bezsilni wobec swoich pragnień. W takich sytuacjach umiejętność kierowania ludzkim umysłem okazuje się nieprzydatna, bo nie potrafimy zapanować nawet nad tym, co dzieje się w naszej głowie. Granice dobra i zła się zacierają. Konsekwencje przestają mieć znaczenie. Za sznurki pociągają potrzeby, z którymi racjonalizm przegrywa rywalizację jeszcze przed podjęciem walki.

Rozwiń
Julia Popiel The Science of Temptation Zobacz więcej

,,Myślę o Tobie na uczelni i poza nią. Kiedy dotykam się pod prysznicem i pieprzę z innymi kobietami. [...] Nie ma jebanej godzin, bym o tobie nie myślał. A Ty śmiesz mnie pytać, dlaczego jestem o ciebie zazdrosny? ”.

Rozwiń