Destroy Us

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-01-21
- 2025-01-21
Miłość, zdrada i trudne konsekwencje wyborów z przeszłości
Camilla wiedzie luksusowe, ale niezbyt szczęśliwe życie córki bogatych i wpływowych rodziców. Choć marzyła, by studiować architekturę, pod wpływem matki i Elliota, brata bliźniaka, ostatecznie wybiera prawo. Rodzeństwo studiuje w Londynie. Uczą się razem, ale mieszkają osobno.
Spotkanie Camillii z Evanem, tajemniczym współlokatorem brata, wydaje się przypadkowe. Jednak wkrótce się okazuje, że łączy ich mocna więź, która ma początek w przeszłości. Zagłębiając się w nią, Camilla odkrywa prawdę o swojej rodzinie – o kłamstwach i zdradach kryjących się za pozłacaną fasadą.
Czy Evan pomoże jej przez to przejść?
Czy będzie dla Camilli oparciem, którego ona tak bardzo potrzebuje?
Czy zdoła ją uratować?
- Recenzent 1
- Audio 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Destroy Us
Zaczynając tą historię nie miałam pojęcia czego mogę się po niej spodziewać. Kojarzyłam ją już z wattpada i widziałam, że zbiera tam bardzo pozytywne opinie, więc chętnie podeszłam do czytania jej. Początkowo czytałam ją bez większych emocji jednak ze strony na stronę zaczynało się to zmieniać i nie spodziewałam się tego jak potoczyła się ta książka. Oczywiście zaskoczyłam się bardzo pozytywnie co sprawiło, że chętnie sięgnę po następne książki tej autorki.
Jest to historia przede wszystkim pełna tajemnic oraz bólu. Zapamiętajcie te słowa. Uroniłam na niej nawet łezkę. Camila jest bardzo silną kobiecą postacią i intrygującą. Bardzo ją polubiłam. Relacje bohaterów ciekawie się rozwijała i zapadła mi w pamięci. Mogę wam polecić tę historię.
Współpraca reklamowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://www.empik.com/destroy-us-paulina-smiech,p1573486536,ksiazka-p?utm_source=app&utm_medium=share&utm_content=produkt%0A%0APobierz%20aplikacj%C4%99%20empik:%0Ahttps://mojempik.app.link/Q7It2TJweYb
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹𝑃𝑜𝑠𝑡 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑛𝑧𝑒𝑛𝑐𝑘𝑖🌹
{współpraca recenzentka z @editio.red i @valeriautorka }
🌹𝑇𝑦𝑡𝑢ł: 𝐷𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑢𝑠
🌹𝐴𝑢𝑡𝑜𝑟: 𝑃𝑎𝑢𝑙𝑖𝑛𝑎 𝑆́𝑚𝑖𝑒𝑐ℎ
🌹𝑊𝑦𝑑𝑎𝑤𝑛𝑖𝑐𝑡𝑤𝑜: 𝐸𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜 𝑅𝑒𝑑
🌹𝑂𝑐𝑒𝑛𝑎:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
„ 𝐾𝑎𝑧̇𝑑𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑤𝑑𝑎 𝑗𝑒𝑠𝑡 𝑙𝑒𝑝𝑠𝑧𝑎 𝑜𝑑 𝑘ł𝑎𝑚𝑠𝑡𝑤𝑎”.
Camilla dorasta w bogatej rodzinie, w świecie pełnym zasad, oczekiwań i pozorów. Jej życie wydaje się idealne – studia, markowe ciuchy, pieniądze wpływowi rodzice. Ale za tym wszystkim kryje się presja i brak wpływu na własne decyzje. Camilla od zawsze chciała studiować architekturę. Jednak po namowach matki wybrała prawo. Tak trafia do Londynu, gdzie poznaje Evana współlokatora swojego brata.
Evan jest wszystkim, czego Camilla powinna unikać – tajemniczy, zbuntowany i szczery. Ich relacja staje się intensywna, dzięki czemu na jaw widać chodzą sekrety, o jakich Camilla nie miała pojęcia. Złudzenia zaczynają się rozpadać, a prawda o rodzinie i o niej samej okazuje się dużo mroczniejsza, niż ktokolwiek przypuszczał.
Destroy Us - to debiut autorki, i muszę przyznać, że jest to naprawdę dobra książka. Bardzo przyjemnie mi się ją czytało, a emocje, które towarzyszyły bohaterom, łatwo było poczuć razem z nimi.
Styl pisania Pauliny Śmiech jest delikatny, lekki i przyjemny, dzięki czemu historia wciąga od pierwszych stron. To opowieść o bólu, miłości i walce z samym sobą, która zostaje w pamięci na długo po przeczytaniu.
🌹𝑃𝑜𝑠𝑡 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑛𝑧𝑒𝑛𝑐𝑘𝑖🌹
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to{współpraca recenzentka z @editio.red i @valeriautorka }
🌹𝑇𝑦𝑡𝑢ł: 𝐷𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑢𝑠
🌹𝐴𝑢𝑡𝑜𝑟: 𝑃𝑎𝑢𝑙𝑖𝑛𝑎 𝑆́𝑚𝑖𝑒𝑐ℎ
🌹𝑊𝑦𝑑𝑎𝑤𝑛𝑖𝑐𝑡𝑤𝑜: 𝐸𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜 𝑅𝑒𝑑
🌹𝑂𝑐𝑒𝑛𝑎:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
„ 𝐾𝑎𝑧̇𝑑𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑤𝑑𝑎 𝑗𝑒𝑠𝑡 𝑙𝑒𝑝𝑠𝑧𝑎 𝑜𝑑 𝑘ł𝑎𝑚𝑠𝑡𝑤𝑎”.
Książka porusza wiele ciężkich tematów co da się odczuć od początku jej czytania, ale oczywiście są też przyjemne wątki. Opowiada ona o dziewczynie która pochodzi z bogatej rodziny i posiada pełno różnych problemów. Ważnym bohaterem tej książki jest też Evan który również nie ma łatwo. Czytając książkę wychodzą na jaw różne tajemnice, tylko czy dzięki nim uda się się wyjść na prostą czy jednak będzie tylko gorzej? Czy relacja dwojga bohaterów dobrze na nich wpłynie a czy może ich zniszczy? Czy warto każdemu zaufać?
Z chęcią poleciałbym dalej tą książkę chodź nie jest łatwa i nie nazwałabym ją książką na rozluźnienie. Osobiście zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie i z całego serca polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla pełnoletnich czytelników. Na dobry początek zacznę od miłych rzeczy. Do połowy myślałam, że to będzie jedna z lepszych książek. Słuchałam jej z dużym zaintrygowaniem. Naprwno nie jest to typowa historia, lecz ma sporo mankamentów. W połowie pojawia się plot twist który wywraca całą historię, aż musiałam spędzić kilka razy czy nie pominęłam rozdziału. Myślałam, że dzięki temu jeszcze bardziej pochłonie mnie ta książka, lecz to był początek tej serii niefortunnych zdarzeń. W pewnym momencie poczułam jakby autorka chciała dać wszystkie możliwe motywy w kilkanaście stron. Wprowadzone zostały one bez kontekstu i ładu. Zbyt dużo wątków na raz powoduje chaos, którego ja osobiście nie umiałam ogarnąć. Bardzo często gubiłam się już w fabule. Ostatnie rozdziały kopią większą dziurę w całym. Jako czytelnik czuje się zgubiona oraz rozczarowana najzwyczajniej w świecie. Decyzję bohaterów z dalszym czytaniem robią się coraz bardziej niezrozumiałe. Rzeczą która po prostu, aż kuje w oczy jest pominięcie całkowite wątku przyjaźni Camili ze swoim współautorami. Z jednej strony mamy opisane pierwsze ich interakcje oraz nie raz zaznaczone, że stały się jak wręcz siostrami dla siebie. Z drugiej nie wiemy kiedy to się stało. Tak naprawdę nagle z kompletnie obcych zaczęły być dla siebie najważniejsze. Rzeczą która wbija gwóźdź do trumny jest zakończenie które jest banalne i równie niezrozumiałe co reszta historii.
Ta książka jest zbyt chaotyczna. Posiada za dużo wątków i nie rozwija tych co się zaczęły. Na koniec już na siłę słuchałam audiobooka, domyślając się, że zakończenie nie zmieni mojego zdania na jej temat.
Książka dla pełnoletnich czytelników. Na dobry początek zacznę od miłych rzeczy. Do połowy myślałam, że to będzie jedna z lepszych książek. Słuchałam jej z dużym zaintrygowaniem. Naprwno nie jest to typowa historia, lecz ma sporo mankamentów. W połowie pojawia się plot twist który wywraca całą historię, aż musiałam spędzić kilka razy czy nie pominęłam rozdziału. Myślałam,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, ale pomimo tego, że jest to debiut i podchodzę dość łagodnie do ocenianej książki to nie przypadła mi ona do gustu.
Książka przedstawia historię Camilli która wraz z bratem wyprowadza się z rodzinnego domu żeby studiować. Od samego początku akcja książki jest dziwnie poprowadzona, jej koleżanki z mieszkania sporo o niej wiedzą, tak samo inne osoby. Wydawało mi się to jednak mocno naciągane. Tak samo postać Nicholasa była mega nieprzyciągająca, zachowywał się jak rozwydrzony dzieciak. Ich relacja od samego początku była opisana bardzo płytko, niby Camilla go nienawidzi ale idzie na jego urodziny, daje się wpakować do auta i wywieźć do lasu chociaż niedawno chłopak nadszarpnął jej zaufanie. Moim zdaniem niezbyt to logiczne zachowanie nawet w wieku studenckim w momencie w którym para nic sobie nie wyjaśniła.
Podobał mi się wątek z zaburzaniem odżywiania, zachowaniem matki Camilli i jej oczekiwaniami względem córki oraz przypadły mi do gustu koleżanki z mieszkania. Te wątki zostały ładnie poprowadzone i za to plus, jednak w całkowitym odbiorze książka niestety trochę mnie zmęczyła przez zbyt dużą niedorzeczność i infantylne zachowania głównych bohaterów.
Pomimo tego na pewno ta historia znajdzie swoich zwolenników, a ja na pewno sięgnę po kolejne książki autorki aby przekonać się czy będą lepsze. :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przedstawia historię Camilli która wraz z bratem wyprowadza się z rodzinnego domu żeby studiować. Od samego początku akcja książki jest dziwnie poprowadzona, jej koleżanki z mieszkania sporo o niej wiedzą, tak samo inne osoby. Wydawało mi się...
ᴛᴇɴ ᴅᴇʙɪᴜᴛ ᴛᴏ ɪꜱᴛɴᴇ ᴏᴅᴋʀʏᴄɪᴇ ᴛᴇɢᴏ ʀᴏᴋᴜ! ɴɪᴇ ᴍᴏżᴇ ᴢᴀʙʀᴀᴋɴąć ɢᴏ ɴᴀ ᴡᴀꜱᴢᴇᴊ ᴘóᴌᴄᴇ!
Camila, to postać, która już od samego początku mnie zaintrygowała. Nie jest głupia i ma swój temperament.
Relacja bohaterów nie była nudna. Mieli swoje słodkie momenty, ale również były takie, które miały w sobie trochę toksyczności. Ich relacja potrafiła być wybuchowa przez dwa mocne charaktery, a te połączenie w książkach wydaje mi się rzadkie.
Ta pozycja jest pełna tajemnic, słodyczy przemieszanej z bólem. Nigdy nie płakałam na książkach, a ta historia sprawiła, że uroniłam łzę. ᴛᴀ ᴋꜱɪążᴋᴀ ꜱᴋᴏńᴄᴢʏᴌᴀ ᴢᴇ ᴍɴą, ᴀ ɴɪᴇ ᴊᴀ ᴢ ᴋꜱɪążᴋą.
ᴛᴇɴ ᴅᴇʙɪᴜᴛ ᴛᴏ ɪꜱᴛɴᴇ ᴏᴅᴋʀʏᴄɪᴇ ᴛᴇɢᴏ ʀᴏᴋᴜ! ɴɪᴇ ᴍᴏżᴇ ᴢᴀʙʀᴀᴋɴąć ɢᴏ ɴᴀ ᴡᴀꜱᴢᴇᴊ ᴘóᴌᴄᴇ!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż od pierwszych stron Destory us mnie wciągnęło. Po tej książce wręcz płynęłam. Autorka opisała tą historię w taki sposób, że można było z łatwością wyobrazić sobie każdy jej element. Gdy zaczęłam czytać, to nie chciałam kończyć.
Camila, to postać, która już od samego początku mnie...
Tego nie da się czytać...
Tego nie da się czytać...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zdecydowanie nie spełniła moich oczekiwań, które i tak były niskie... Za dużo zamieszania, dziwne niekończące się wątki. Prawdę mówiąc ta książka wygląda, jakby nie przeszła korekty. Rozczarowanie, ale coż, bywa i tak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Destroy Us” Pauliny Śmiech to jej debiut. Rzadko decyduję się na debiuty jednak tutaj zaciekawił mnie jej opis, a dodatkowo ogromne wrażenie zrobiła na mnie okładka i tym sposobem zostałam kupiona. Kiedy tylko książka znalazła się w moich rękach wzięłam się za czytanie. Niestety bardzo się zawiodłam, autorka miała bardzo fajny pomysł na książkę niestety już wykonywanie nie było najlepsze. Niektóre momenty były chaotyczne dlatego chwilami gubiłam się w tym co czytam i zastanawiałam się czy ja coś przeoczyłam czy autorka, a może po prostu brakuje kilku stron. Książka dotarła do mnie już jakiś czas temu i właśnie przez ten chaos w niej, długo zajęło mi jej ukończenie aż w końcu zdecydowałam się na audiobook. Pewnie gdyby nie to byłoby jeszcze kilka takich przerw w czytaniu. Nie mogę całkowicie skreślić tej książki ponieważ jak już wcześniej wspomniałam zamysł był fajny, były momenty w których przeżywałam to co bohater jednak nie poczułam takiej więzi z nimi aby koniec książki mnie zmiótł.
Myślę że autorka chciała dobrze ale niestety za dużo się działo jak na tak krótką książkę, za mało wyjaśnień a bohaterowie mało wyraziści.
Nie skreślam autorki, liczę że w przyszłości jeszcze mnie zaskoczy jednak podejdę do kolejnych powieści z rezerwą.
Oczywiście to wyłącznie moja opinia i każdy z nas jest inny więc na pewno znajdzie ona swoich zwolenników.
"Destroy Us” Pauliny Śmiech to jej debiut. Rzadko decyduję się na debiuty jednak tutaj zaciekawił mnie jej opis, a dodatkowo ogromne wrażenie zrobiła na mnie okładka i tym sposobem zostałam kupiona. Kiedy tylko książka znalazła się w moich rękach wzięłam się za czytanie. Niestety bardzo się zawiodłam, autorka miała bardzo fajny pomysł na książkę niestety już wykonywanie...