- historia
- Byzantina Lodziensia
- 2024-10-10
- 2024-10-10
Prezentowana książka – powstała na podstawie pracy doktorskiej "Relacje longobardzko-bizantyńskie od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny (751 rok)", przygotowanej pod kierunkiem dr hab. Teresy Wolińskiej, prof. UŁ – przedstawia relacje polityczne między Longobardami a cesarstwem bizantyńskim w okresie od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny. Autor dokonuje ich periodyzacji oraz wskazuje etapowe i ogólne tendencje w nich występujące. Pokazuje, jak przekształciły się one z kłopotliwego sojuszu w otwartą wrogość, przecinaną jednak niekiedy bardzo długimi okresami, w których utrzymywano status quo.
Autor prowadzi polemikę z funkcjonującymi w historiografii tezami dotyczącymi wielu szczegółowych zagadnień mieszczących się w ramach podejmowanej tematyki.
Podjęty w monografii temat jest oryginalny i wnosi do dyskursu naukowego szereg nowatorskich ujęć opisanej problematyki oraz nowe autorskie ustalenia. W publikacji oceniono kompleksowo stan dyskursu dotyczącego wielu momentów historii relacji longobardzko-bizantyńskich, ale także odniesień pomiędzy Longobardami a papiestwem i mieszkańcami Italii. Książka świadczy o oryginalnym podejściu do dyskutowanych hipotez i zawiera nowe, ciekawe konstatacje.
Z recenzji prof. Marka Wilczyńskiego, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie
Założenia metodologiczne pracy wpisują się w tradycyjny nurt badań nad historią polityczną. […] Autor dobrze zna stan badań z zakresu historii politycznej interesującego go okresu i obszaru. Reprezentuje krytyczny stosunek do wcześniejszych ustaleń, wskazując przede wszystkim na słabości podstawy źródłowej i ryzyko budowania na niej wielopiętrowych hipotez.
Z recenzji dr hab. Anety Pieniądz, Uniwersytet Warszawski
Kup Longobardzko-bizantyńskie relacje polityczne od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny w ulubionej księgarni
Oceny książki Longobardzko-bizantyńskie relacje polityczne od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny
8 użytkowników ma tytuł Longobardzko-bizantyńskie relacje polityczne od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny na półkach głównych- Chcę przeczytać 6
Tagi i tematy do książki Longobardzko-bizantyńskie relacje polityczne od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny
Cytaty z książki Longobardzko-bizantyńskie relacje polityczne od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny
Dodaj cytat z książki Longobardzko-bizantyńskie relacje polityczne od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Longobardzko-bizantyńskie relacje polityczne od początków VI wieku do upadku egzarchatu Rawenny
Pozycja jest to niewątpliwie i niezaprzeczalnie bardzo dobra. Mimo iż książka powstała na fundamencie wcześniejsze pracy doktorskiej, to absolutnie nie jest widoczny w niej klasyczny problem większość pozycji pisanych jako prace doktorskie, czyli obszerne i do bólu analizowanie koncepcji wszystkich wcześniejszy autorów i ponowne ich podawanie, aby zalepić kolejne parę stron by pozycja wydała się dłuższą. Na szczęście w książce Pana Macieja Dawczyka takowych przesadzonych momentów nie ma, jeśli o koncepcjach innych autorów wspomina to tylko dlatego, bo jest to ważne i należy o tym powiedzieć dla ciągłości pewnych myśli. Narracja jest składna, widoczne jest ogromne obycie autora w opisywanym przez niego temacie. Coś co zauważalne jest na pierwszy rzut oka po przeczytaniu tej książki to, że Półwysep Apeniński, czyli w starożytności serce i trzon Cesarstwa od końca VI wieku stał się obszarem peryferyjnym (i mimo iż w głowach niektórych Cesarzy pojawiały sie myśli o odbiciu Italii) natomiast główną areną działań Bizancjum stały się bałkany i persko/arabski front wschodni. Książkę uważam również za bardzo dobrą, jeśli ktoś chciałby szczerzej i bardziej szczegółowo zaznajomić się z historią longobardów, takowa książka nada się do tego idealnie.