Biedna, mała Luna

Okładka książki Biedna, mała Luna autora Holly Webb, 9788382408454
Okładka książki Biedna, mała Luna
Holly Webb Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Zaopiekuj się mną! literatura dziecięca
literatura dziecięca
Jacek Drewnowski

Kup Biedna, mała Luna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Biedna, mała Luna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biedna, mała Luna

Nie mogłam przejść obojętnie obok tej książki, z powodów osobistych. Znałam kiedyś suczkę o imieniu Luna – ona również była beaglem. Najcudowniejszym jakiego znałam… Trudno się ją czytało chociaż w głębi serca wiedziałam, że zakończenie będzie dobre. Ktoś powie: „przestań, to tylko bajka dla dzieci”. Otóż nie. Seria „Zaopiekuj się mną” to moc uczuć, wrażeń i ogromnych emocji. Czytając takie pozycje, gdzieś tam w środku czujemy się właśnie jak te małe bezbronne dzieci, które chcą pomóc zwierzakom, pragną dać im schronienie oraz swoją miłość i przyjaźń.

I tutaj tak było. Suczka Bella oszczeniła się a jedno z maleństw było zbyt małe i chudziutkie by sobie samodzielnie poradzić. Determinacja głównej bohaterki i wola walki o przeżycie tytułowej Luny to coś, o czym powinniśmy przeczytać. Mała dziewczynka karmiąca suczkę z butelki i miłość rodząca się miedzy nimi. Mama i tata mówiący stanowczo, że szczenię z nimi nie zostanie, ponieważ mają już psa a młodziak musi iść do nowego domu, do innego kochającego właściciela. Czujecie tą bezsilność i zawód? Ja tak. Czy losy Luny i Laury odmienią się? Kogo jeszcze spotkają na swojej drodze?

Polecam tak mocno jak mocno tęsknię za tą prawdziwą Luną, która ma specjalne miejsce w moim sercu a dziś biega za tęczowym mostem. Byłaś najlepsza.

@FenekCzyta

Przeurocza historia o miłości do zwierząt.

Przeurocza historia o miłości do zwierząt.

fajna książeczka dla dzieci :)

fajna książeczka dla dzieci :)

484 użytkowników ma tytuł Biedna, mała Luna na półkach głównych
154 użytkowników ma tytuł Biedna, mała Luna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Biedna, mała Luna

Holly Webb
Holly Webb
Mieszka w południowej Anglii w Berkshire z mężem, trzema synami Tomem, Robinem i Williamem i trzema kotami. Zaczęła pisać wiele lat temu, kiedy pracowała jeszcze jako redaktor literatury dziecięcej. Jednak to pisanie książek było jej największą pasją. Obecnie pisze bez przerwy. Do tej pory ukazało się ponad siedemdziesiąt jej książek, w tym książki z bestsellerowych serii: „Zaopiekuj się mną” i „Mój niesforny szczeniak” – ponad milion sprzedanych egzemplarzy w Polsce! Krytycy zarzucają jej schematyczność, prostotę i nadmierną słodycz. Cechą charakterystyczną jej utworów są częste zdrobnienia. Bohaterkami książek są z reguły małe dziewczynki oraz zwierzęta (koty i psy, a w dalszych utworach także chomiki, króliki i inne),którym one pomagają.

Łatka. Niechciany szczeniak Tina Nolan
Łatka. Niechciany szczeniak
Tina Nolan
Tina Nolan to autorka, jak na razie 11-tomowej serii, w której głównymi bohaterami są różne zwierzęta - koty, psy, konie, kaczka, królik, lis. Ewa i Karol Mareccy wraz ze swoimi dziećmi Ewą i Karolem prowadzili schronisko ,,Cichy kąt", gdzie oferowali pomoc i opiekę wszystkim potrzebującym zwierzętom. Kolejnym psem, który potrzebował ich pomocy była Łatka, którą ktoś zostawił przed ich domem w kartonie. Byli pewni, że ktoś po prostu ją porzucił, jednak postanowili to sprawdzić. Cenię sobie i uwielbiam wszelkiego rodzaju książki o zwierzętach. Najbardziej lubię te o kotach, jednak nie mogę wciąż o nich czytać. Zdecydowałam się na zakup serii ,,Na pomoc zwierzakom", gdyż spodobała mi się różnorodność bohaterów oraz przepiękne wydanie. Cena także nie jest zbyt wygórowana, więc zakupiłam. Minęło sporo czasu zanim zabrałam się za lekturę, jednak zaręczam, że było warto to zmienić. Nie zawsze wszystko układa się tak, jakbyśmy chcieli. Nie wszystkie zwierzęta mogą mieć dobrych właścicieli, ciepły kąt i miskę strawy, gdy tego zapragną. Seria ukazuje, że warto przygarniać zwierzęta ze schronisk, dbać o nie, będąc np. wolontariuszem. Tak niewiele potrzeba, by komuś pomóc. Przyznam szczerze, że nie czuję się na siłach, by chodzić do schroniska, pewnie chciałabym przygarnąć stamtąd wszystkie kotki :) Można jednak pomóc także w inny sposób, wpłacając pieniądze na dane miejsce. ,,Łatka - niechciany szczeniak" to pierwszy tom serii, warte uwagi młodych czytelników oraz miłośników zwierząt. Dość duża czcionka oraz ilustracje dość znacznie przyśpieszają czytanie. Ja taką książeczkę czytam raptem pół godziny. Odnośnie ilustracji są one trochę inne, niż w książkach z innych serii. Wyraźnie widać, jakby zostały narysowane pociągnięciem ołówka, nie są jakieś wyidealizowane. Ja przeczytałam już 4 tomiki, o których będę pisała na dniach, a w planach mam pozostałe 7. Już nie mogę się doczekać ich lektury! Moja ocena: 5,5/6
Pestka. Porzucony szczeniak Tina Nolan
Pestka. Porzucony szczeniak
Tina Nolan
Tina Nolan to autorka mało znana, choć jej książeczki na pewno zasługują na uwagę tych, którym nie jest obojętny los zwierząt ze schroniska. Pewien mężczyzna miał cztery szczeniaki. Trzy z nich postanowił wydać, miały w przyszłości pracować. Czwartego postanowił jednak sprzedać, gdyż trafiła mu się dobra oferta, a potrzebował pieniędzy. Ewa jednak od początku martwiła się, że to może nie być dobry pomysł. Czy miała rację? Czasem zdarza się, że bierzemy zwierzę dla dziecka, krewnego, a po pewnym czasie nie ma się kto nim zajmować. Wówczas oddaje się takie stworzenie do schroniska w najlepszym wypadku. W najgorszym wyrzuca się żywe zwierzęta, przywiązuje gdzieś do drzew, topi. Straszne. Nie mam pojęcia, jak można tak postępować. Warto przemyśleć dobrze swoją decyzję, zanim zdecydujemy się na zwierzę w domu. Książeczka została bardzo ładnie wydana. Przeznaczona jest dla młodzieży, ma dużą czcionkę oraz ilustracje wykonane ołówkiem. Te ostatnie na pewno są nietuzinkowe, nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką kreską, bardzo mi się to podoba. Na końcu książeczki znajdują się dwie karty z danym zwierzątkiem, które można wymienić na bransoletki. ,,Pestka - porzucony szczeniak" to dziewiąty tom serii ,,Na pomoc zwierzakom" autorstwa Tiny Nolan, z którym warto się zapoznać. Każdą część można czytać oddzielnie, jednak ja lubię zapoznawać się z nimi po kolei. Są to idealne publikacje dla miłośników zwierząt. Moja ocena: 5,5/6
Nowy dom Imbirka Sue Mongredien
Nowy dom Imbirka
Sue Mongredien
Sue Mongredien to autorka serii Klub Kociaków Słodziaków, która liczy sobie już 10 tomów. Opowiada o 6 dziewczynkach oraz ich kociakach. Ania trochę obawiała się przeprowadzki w nowe miejsce. Na szczęście rodzice pomyśleli o jej samopoczuciu i postanowili sprawić jej kotka, aby nie czuła się taka samotna. Na miejscu u ciotki, skąd pochodził kociak, spotkała jeszcze 5 dziewczynek, które także przyszły obejrzeć zwierzątka. W związku z tym postanowiły założyć Klub Kociaków Słodziaków. Bardzo lubię wszystkie książki, które opowiadają o kotach, dlatego też nie mogłam przejść obojętnie obok serii autorstwa Sue Mongredien. Każda książeczka opowiada o innym kotku, choć kolejne tomy są fabularnie ze sobą powiązane. Moim zdaniem całość tworzy jedną książkę fabularną, którą można czytać bezustannie. Styl autorki jest prosty, a duża czcionka dodatkowo ułatwia i przyśpiesza czytanie. W książce dodatkowo zawarte zostały liczne ilustracje przedstawiające opisywane zdarzenia. Seria przeznaczona jest dla dzieci od 6. roku życia, jednak sądzę, że starszym czytelnikom także się spodoba. Miłośnicy kotów będą nią szczególnie zachwyceni. Sądzę, że ta krótka książeczka może być bardzo pomocna w chwili, gdy chcemy mieć własnego kotka. Dzięki zapoznaniu się z nią możemy poznać problemy, które mogą dotknąć także nasze zwierzątko. Ja nigdy nie miałam kota, jednak z chęcią czytam o ich wyczynach. ,,Nowy dom Imbirka" to pierwszy tom serii Klubu Kociaków Słodziaków, z którą warto się zapoznać. Już same okładki są urocze i z pewnością były dla mnie dużym impulsem do zapoznania się z tą serią. Ja czuję się nią usatysfakcjonowana. Moja ocena: 5/6

Cytaty z książki Biedna, mała Luna

Dodaj cytat z książki Biedna, mała Luna