Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13

- Lucy the Poorly Puppy
- 2022-08-10
- 2016-04-12
- Jacek Drewnowski
Bella, suczka Laury, wkrótce urodzi szczenięta. Laura nie może się tego doczekać, chociaż wie, że pieski trafią do nowych domów, gdy tylko wystarczająco podrosną. Kiedy szczenięta przychodzą na świat, jedno z nich okazuje się bardzo maleńkie i rodzice nie mają pewności, czy przeżyje. Mała suczka, której Laura nadaje imię Luna, musi być całą dobę karmiona z butelki. To będzie ciężka praca, ale dziewczynka zrobi wszystko, co w jej mocy, by ratować Lunę…
Kup Biedna, mała Luna w ulubionej księgarnii
Oceny książki Biedna, mała Luna
484 użytkowników ma tytuł Biedna, mała Luna na półkach głównych- Przeczytane 380
- Holly Webb 6
- Zaopiekuj się mną 4
- 2013 4
- Dzieciństwo 4
Tagi i tematy do książki Biedna, mała Luna

Holly Webb
Mieszka w południowej Anglii w Berkshire z mężem, trzema synami Tomem, Robinem i Williamem i trzema kotami. Zaczęła pisać wiele lat temu, kiedy pracowała jeszcze jako redaktor literatury dziecięcej. Jednak to pisanie książek było jej największą pasją. Obecnie pisze bez przerwy. Do tej pory ukazało się ponad siedemdziesiąt jej książek, w tym książki z bestsellerowych serii: „Zaopiekuj się mną” i „Mój niesforny szczeniak” – ponad milion sprzedanych egzemplarzy w Polsce!
Krytycy zarzucają jej schematyczność, prostotę i nadmierną słodycz. Cechą charakterystyczną jej utworów są częste zdrobnienia. Bohaterkami książek są z reguły małe dziewczynki oraz zwierzęta (koty i psy, a w dalszych utworach także chomiki, króliki i inne),którym one pomagają.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biedna, mała Luna
Nie mogłam przejść obojętnie obok tej książki, z powodów osobistych. Znałam kiedyś suczkę o imieniu Luna – ona również była beaglem. Najcudowniejszym jakiego znałam… Trudno się ją czytało chociaż w głębi serca wiedziałam, że zakończenie będzie dobre. Ktoś powie: „przestań, to tylko bajka dla dzieci”. Otóż nie. Seria „Zaopiekuj się mną” to moc uczuć, wrażeń i ogromnych emocji. Czytając takie pozycje, gdzieś tam w środku czujemy się właśnie jak te małe bezbronne dzieci, które chcą pomóc zwierzakom, pragną dać im schronienie oraz swoją miłość i przyjaźń.
I tutaj tak było. Suczka Bella oszczeniła się a jedno z maleństw było zbyt małe i chudziutkie by sobie samodzielnie poradzić. Determinacja głównej bohaterki i wola walki o przeżycie tytułowej Luny to coś, o czym powinniśmy przeczytać. Mała dziewczynka karmiąca suczkę z butelki i miłość rodząca się miedzy nimi. Mama i tata mówiący stanowczo, że szczenię z nimi nie zostanie, ponieważ mają już psa a młodziak musi iść do nowego domu, do innego kochającego właściciela. Czujecie tą bezsilność i zawód? Ja tak. Czy losy Luny i Laury odmienią się? Kogo jeszcze spotkają na swojej drodze?
Polecam tak mocno jak mocno tęsknię za tą prawdziwą Luną, która ma specjalne miejsce w moim sercu a dziś biega za tęczowym mostem. Byłaś najlepsza.
@FenekCzyta
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeurocza historia o miłości do zwierząt.
Przeurocza historia o miłości do zwierząt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofajna książeczka dla dzieci :)
fajna książeczka dla dzieci :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z pierwszych książek którą samodzielnie przeczytałam
Jedna z pierwszych książek którą samodzielnie przeczytałam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta . Polecam.
Szybko się czyta . Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to jedna z czterech moich najlepszych książek z serii "Zaopiekuj się mną".
Jest to jedna z czterech moich najlepszych książek z serii "Zaopiekuj się mną".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fachowo o ratowaniu najmniejszego z miotu szczeniaka i przedsiębiorczości zdecydowanych ma wszystko dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie książki Holly Website z tej serii zazwyczaj są bardzo podobne: dziewczynka lub chłopczyk chciał mieć zawsze psa/kota, ale nie mógł, bo coś tam. W końcu jednak kończy się zawsze na tym samym( nie powiem na czym, żeby nie spoilerować),ale i tak lubię tą serię, bo jest bardzo fajna. Ta książka też była dla mnie szczególna, bo potoczyła się trochę po innych torach niż te pierwsze książki autorki. Mam tylko nadzieję, że Holly wymyśli w końcu jakaś dobrą i zawiłą historię, np. taką jak "Czaruś, mały uciekinier".
Ogólnie książki Holly Website z tej serii zazwyczaj są bardzo podobne: dziewczynka lub chłopczyk chciał mieć zawsze psa/kota, ale nie mógł, bo coś tam. W końcu jednak kończy się zawsze na tym samym( nie powiem na czym, żeby nie spoilerować),ale i tak lubię tą serię, bo jest bardzo fajna. Ta książka też była dla mnie szczególna, bo potoczyła się trochę po innych torach niż...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBella, suczka małej Laury wkrótce się oszczeni. Dziewczynka z niecierpliwością oczekuje tego dnia, choć wie, że po jakimś czasie szczenięta znajdą inny dom. Jeden z piesków Luna, rodzi się zdecydowanie mniejszy od rodzeństwa i wymaga specjalnej opieki, którą zapewnia mu Laura. Czy kiedy przyjdzie czas, Laura odda swojego pieska?
"Biedna mała Luna" to książeczka z serii Zaopiekuj się mną, bardzo mądra i ucząca najmłodszych, że między człowiekiem i zwierzęciem może nawiązać się nierozerwalna więź. Laura, choć jest jeszcze dzieckiem karmi, tuli, ogrzewa małego psiaka. Nie przerastają jej obowiązki względem szczeniaka, dlatego nie dziwi, że dziewczynka nie chce oddać swojej Luny do innego domu. Psiak odwdzięcza się bezwarunkowym oddaniem i miłością niepodobną do innej. Piękna, optymistyczna, wzruszająca — idealna dla każdego dziecka (tego dorosłego też). Polecam :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Biedna mała Luna" to książeczka z serii...
super
super