Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata

Okładka książki Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata autora Caitlin Doughty, 9788367931939
Caitlin Doughty Wydawnictwo: Feeria reportaż
reportaż
From Here to Eternity
2024-10-23
2024-10-23
2017-10-01
9788367931939
Andrzej Goździkowski

Kup Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata

Oryginalny tytuł to: From Here to Eternity, co jest istotne. W żadnej mierze nie jest to książka zabawna (choć autorka wciska głupawe pseudozabawne zdania). Jest to książka filozoficzna i porównawczo-antropologiczna, czyli że obca trawa zawsze jest bardziej zielona.
Ale dowiedziałem się wielu nowych rzeczy, co się chwali.

Ale dowiedziałem się wielu nowych rzeczy, co się chwali.

Dla mnie najciekawszy wątek dotyczy kompostowania zwłok,alternatywa dla standardowego pochówku.

Całkiem fajny reportaż o obrzędach pogrzebowych w różnych częściach świata. Autorka przestawia kilka ciekawych i czasem wręcz niemieszczących się w głowach rytuałów pogrzebowych. Nie jest to jednak książka dla wszystkich i nie mam na myśli opisów i praktych pochówków, ale przede wszystkich tradycyjnego podejścia do kwestii śmierci i żegnania się z najbliższymi.
Bez wątpienia można się dowiedzieć wielu ciekawostek (przerażających także). Dla mnie największym zdziwieniem nie okazały się nátitas, czyli boliwijskie zmumifimowane głowy, które spełniają prośby; wyjmowanie zmarłych z grobów, czyszczenie i przebieranie ich czy sypianie w jednym łóżku ze zmarłymi bliskimi przez nawet 7 lat (to wszystko w Indonezji); zostanie obiadem sępów; czy zakompostowanie się, aby później wrócić do własnego domu w formie ziemi i dać życie nowym roślinom, a japońskie rodzinne przenoszenie szczątków po kremacji do urny przy użyciu pałeczek.
Coś co z jednej strony nas zadziwia i przeraża, dla innych jest czymś normalnym, praktykowanym od zawsze. Jednak wszystko łaczy jedna rzecz: to jeden z etapów żałoby i radzenia sobie z utratą bliskich.

Bez...

419 użytkowników ma tytuł Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jak kompostować zwłoki. Niewiarygodne rytuały pogrzebowe z całego świata