Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy

Okładka książki Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy autora Zbyszko Siemaszko, 9788366068490
Okładka książki Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy
Zbyszko Siemaszko Wydawnictwo: Dom Spotkań z Historią albumy
albumy
2024-01-01
2024-01-01

Kup Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy

Album towarzyszy wystawie Zbyszka Siemaszki trwającej w Domu Spotkań z Historią i pokazuje Warszawę od lat 50-tych po początek 70-tych. Wartość dokumentalna tych fotografii jest nie do przecenienia, jednak przede wszystkim są to wysokiej klasy prace i naprawdę jest czym cieszyć oko. Od ujęć w skali urbanistycznej przez „portrety” architektury po sceny rodzajowe.
Patrząc na kamienice Starówki, jeszcze w stanie półsurowym bez wstawionych okien czy na założenia mieszkalne Muranowa, można w pełni poczuć skalę odbudowy miasta. Zachwycają wysmakowane ujęcia SuperSamu, pawilonów przystanków na linii średnicowej czy spiralnych schodów mostu Gdańskiego. Osobiście zakochałam się w niepozornym, choć jak się okazało całkiem znanym zdjęciu „Ulewa na ulicy Puławskiej” (to z bosą dziewczyną).
Kiedy po wszystkich achach i ochach dotarłam do ostatnich stron czekała na mnie niespodzianka. Album zamyka część z komentarzami varsavianisty Jerzego S. Majewskiego. A w nich znajdziemy podpowiedzi na co patrzymy w kontekście topograficzno-historycznym i ciekawostki typu: kto jest autorem mozaiki na Dworcu Śródmieście, czym były „winogrona”, a czym jazda na „cycku”.
Piękna przygoda. Polecam.

Patrząc na...

8 użytkowników ma tytuł Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbyszko Siemaszko. Fotograf Warszawy

Okładka książki Sen o mieście. Warszawa lat 50. i 60. na zdjęciach Zbyszka Siemaszki ze zbiorów Agencji FORUM Katarzyna Madoń-Mitzner, Zbyszko Siemaszko, Krzysztof Wójcik (fotograf)
Okładka książki Cztery pory Gierka. Polska 1970-1980 w zdjęciach z Agencji FORUM. Edward Gierek and the Four Seasons. Poland 1970-1980 captured on FORUM Agency photographs. Erazm Ciołek, Marek Czasnojć, Irena Jarosińska, Jerzy Kochanowski, Bogdan Łopieński, Jan Morek, Anna Musiałówna, Chris Niedenthal, Wojciech Plewiński, Jan Rozmarynowski, Zbyszko Siemaszko, Mirosław Stankiewicz
Okładka książki Spojrzenia na Warszawę Dobrosław Kobielski, Zbyszko Siemaszko
Spojrzenia na Warszawę Dobrosław Kobielski, Zbyszko Siemaszko