Kazik czuje złość

- Kazik (tom 1)
- 2023-09-27
- 2023-09-27
- 32 min.
Kazik jest trochę taki jak Ty. Zwykle wesoło się uśmiecha, ale tego dnia przyszła do niego wielka złość…
Kazik, jak każde inne dziecko, przeżywa swoje małe, codzienne przygody i doświadcza związanych z nimi uczuć. To, co dorosłemu wydaje się błahe, dla dziecka może być wielką sprawą i wyzwolić ogromne emocje. Ach, jak trudno jest przerwać zabawę w najlepszym momencie! Na szczęście rodzice znają świetne metody na radzenie sobie ze złością.
Książki o Kaziku mają właściwości terapeutyczne – chłopiec uczy się mierzyć z rzeczywistością, a razem z nim mali czytelnicy. Dodatkowo każda historyjka opatrzona jest komentarzem autorki, który tłumaczy, dlaczego dzieci reagują w określony sposób i jak my, dorośli, możemy pomóc im – i sobie – w kryzysowych sytuacjach.
Kup Kazik czuje złość w ulubionej księgarni
Oceny książki Kazik czuje złość
- 2️⃣0️⃣2️⃣5️⃣ 1
- Dla dzieci i młodzieży 🤸 1
- Dziecięce i młodzieżowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kazik czuje złość
Kazik to przedszkolak, który lubi całe mnóstwo różnych rzeczy. Zazwyczaj jest też bardzo wesoły, ale trafił mu się gorszy dzień. W pewną sobotę po przygotowaniu z tatą śniadania rozmawiał przy stole z rodzicami o planach na ten dzień. Plan był prosty - ubieranie się, zabawa, a potem obiad u babci. Gdy Kazik zaczął realizować plan stanęła mu na drodze jego...koszulka. Bardzo go to zdenerwowało i emocje wzięły w chłopcu górę i rozpłakał się. Na szczęście mama jest tuż obok. Gdy już udało się ubrać i opanować emocje Kazik poszedł pobawić się z tatą klockami. Zabawa była świetna, aż nagle mama kazała im przerwać i wychodzić do babci...czy Kazikowi uda się opanować emocje? Jak to zrobi i co mu pomoże? No i czy w końcu pojadą na obiad do babci? Zachęcam do lektury.
Bardzo mi sie podobają tutaj reakcje rodziców. Są spokojne, przemyślane i przede wszystkim trafiają do dziecka, co pozwala im się dogadać mimo szalejących emocji. Ani mama, ani tata w żaden sposób nie negują uczuć małego człowieka i są cały czas obok, wyjaśniając mu co się dzieje i nazywają jego emocje. Czasem robią mniej, a czasem więcej, ale zawsze jest to dokładnie tyle, ile potrzebuje ich synek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKazik 👦 Chłopiec taki, jak wszyscy. Na co dzień chodzi do przedszkola 🏡, ma kochających i wspierających rodziców 👨👩👦 i tak, jak każdy z nas przeżywa wiele emocji ❤️
Pewnego dnia Kazik wstał wcześnie rano, pobiegł do pokoju rodziców iiiiii okazało się, że mama jeszcze śpi... Tata zaproponował chłopcu wspólne smażenie naleśników, ale warunkiem koniecznym było zachowanie ciszy, żeby mama mogła wypocząć... Podczas śniadania Kazik z rodzicami ustalili plan dnia ⏲️ Pierwszym zadaniem chłopca było ubranie się, ale jak tu się ubrać, kiedy tak ciężko przełożyć sweter przez głowę! Później Kazik miał czas na zabawę, ale ten czas tak szybko minął, ani się obejrzał, już musiał się szykować do babci... Mimo, że chciał jechać do babci, równie mocno chciał się bawić... Tego było już za wiele!
Kazik poczuł ZŁOŚĆ❗Złość przyszła niespodziewanie i w typowy dla dziecka sposób, Kazio zaczął krzyczeć, płakać, tupać nogami 👦 Całe szczęście miał przy sobie rodziców, którzy ze spokojem, pełnym zrozumieniem podeszli do tej trudnej dla dziecka sytuacji 👨👩👦
Złość, jak każda inna emocja, jest nam niezwykle potrzebna. W końcu nasze emocje muszą znaleźć gdzieś ujście, nie możemy tłumić ich w sobie, ponieważ przytłaczają nas wtedy jeszcze bardziej.
Dlatego spodobało mi się podejście rodziców, którzy nie negowali złości chłopca, nie próbowali jej zatrzymać, za to pomogli mu znaleźć sposób na jej odreagowanie i pozbycie się napięcia z ciała w znacznie przyjemniejszy sposób 👦❤️
"Kazik czuje złość" to książka, z którą warto zapoznać nie tylko dzieci, ale i dorosłych 💚 Moje przedszkolaki polubiły Kazika za to, że jest taki, jak oni! A dla mnie, nauczyciela, książka ta jest doskonałym wstępem do rozmów o emocjach ❤️ Pozycja ta jest również pełna pięknych ilustracji, które pokazują emocje chłopca w bardzo naturalny sposób ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnego dnia Kazik wstał wcześnie rano, pobiegł do pokoju rodziców iiiiii okazało się, że mama jeszcze śpi... Tata zaproponował chłopcu wspólne smażenie naleśników, ale warunkiem koniecznym było zachowanie...