LubimyCzytać1
Błękitna róża

- fantasy, science fiction
- 2024-10-01
- 2024-10-01
Masz pewność, że wiesz wszystko o Jasiu i Małgosi?
Beskidy są największą miłością Janka – samotnika z wyboru, który dopiero na szlaku czuje, że żyje. Od czasu jednej z jesiennych wycieczek powracają do niego niepokojąco wyraziste koszmary. Ilekroć chłopak spojrzy na Skrzyczne, tajemnicza blizna przypomina mu o przeżyciach z tamtego wieczora.
Zmęczony bezsennością Janek decyduje się na konfrontację z własnym lękiem i wyrusza na kolejną samotną wędrówkę. Jego plany krzyżuje jednak Małgorzata – dziewczyna, którą poznaje w autobusie. Los sprawia, że spotykają się na górskim szlaku i od tej pory razem kontynuują wędrówkę, na końcu której czeka przycupnięta na polanie niepozorna chata. Nie spodziewają się, że przekroczenie jej progu będzie miało dla nich tak drastyczne konsekwencje.
Już wkrótce Jaś i Małgosia przekonają się, że wśród beskidzkich grzbietów dzieją się rzeczy, o których mówi się tylko w najmroczniejszych bajkach… A błękitne róże mają niezwykłą moc.
Kup Błękitna róża w ulubionej księgarnii
Błękitna róża
Ponoć w każdej baśni przekazywana jest życiowa prawda. A co by było, gdyby okazało się, że opisują one fakty? Takie pytanie postawił sobie Patryk Szendzielorz sięgając po popularne baśnie Grimmów z "Jasiem i Małgosią" na czele wpisując je w znane nam realia i tworząc dzięki temu historię, którą można określić jako realizm magiczny. Cała historia toczy się wokół tajemniczych zaginięć dzieci w różnym wieku. Widzimy Wojtusia zwabionego przez drapieżnego zająca, który swoim jadem usypia ofiarę, aby zaprowadzić do swojej pani, którą jest czarownica mieszkająca w leśnej chatce. Nie jest on jedyną ofiarą. Wszystkie łączy to, że nigdy nie odnaleziono ciał ofiar oraz zniknięcie zgłoszono zbyt późno. Pierwsze strony zapowiadają nam opowieść z pogranicza fantasy i kryminału. I tak też jest, bo zwykle baśnie ocierają się o te dwa gatunki. Nie zabraknie tu też szeptuchy, która niczym Pani Zamieć czuwa nad tym, aby dobrych nagradzać, a złych karać. Mieszkająca od wieków w górach wiedźma pomaga ludziom i zwierzętom. Jej starą chatkę mogą odnaleźć tylko ci, którym na to pozwala. Tych motywów jest więcej. Zwłaszcza, że do akcji wkraczają także zwierzęta, które pomagają dobru lub złu. Walka między tymi siłami dzieje się w tle opowieści o pierwszym porywie serca, górskich wędrówkach i wyzwalaniu się od złego. Tocząca się na dwóch poziomach (baśniowym i realnym) akcja za sprawą Janka i Małgorzaty tworzy całość, z której wyłania się obraz walki ze złem i słabościami. Każda wygrana przez dobro walka nie jest ostatecznym zwycięstwem. Zło nigdy się nie poddaje. Czeka na odpowiedni czas, nabranie sił, możliwość zwabienia kolejnych ofiar. Janek jest młodym samotnikiem cierpiącym na bezsenność z powodu powracających koszmarów. Wytchnienie dają mu wędrówki po Beskidach. W czasie kolejnej wyprawy dostrzega w autobusie piękną kobietę. Oboje wysiadają na tym samym przystanku. Ona jednak jest szybsza i dogonienie jej będzie wymagało od niego dużego wysiłku. Wspólna wędrówka pozwoli im na podzielenie się doświadczeniami i wiedzą o górach, a także nawykami. Oboje wprowadzają się wzajemnie do świata marzeń. A wszystko to wplecione w akcję pełną tajemnicy, napięcia, czyhającego gdzieś zła, które może swoimi mackami pochwycić bohaterów. Rozkwitająca na tym tle miłość jest niczym światło bijące ze złowrogich gór skrywających wiele sekretów. Celem ich wspólnej wędrówki jest dotarcie do śnionej przez chłopaka chatki. Tam bohaterzy będą musieli zmierzyć się z mrokiem. Patryk Szendzielorz stworzył piękną, baśniową opowieść, w której miłośnicy utworów spisanych przez Grimmów znajdą wiele motywów. Są tu piękne róże rozwijające się pod wpływem dotyku, zgubione rękawiczki, pozostawiane na szlaku ślady, ptaki współpracujące ze szeptuchą, tajemnicza misa, zagubiony szlak, wiedźma gotowa krzywdzić, skryte w zaroślach chaty. Obok tego mamy świat całkiem zwyczajny, w którym od czasu do czasu bez śladu giną dzieci, a dorośli przed problemami uciekają w alkohol. Całość tworzy ciekawe połączenie.
Oceny książki Błękitna róża
- Marzec 2025 R. 1
- Fantastyka/fantasy/science fiction 1
- Mam ebooka2 - epub 1
Cytaty z książki Błękitna róża
Po co nam zaklęcia? Czy magia nie może być łatwa, prosta, a do tego przyjemna? Wystarczy wyciągnąć z niej samą tylko esencję: WYOBRAŹNIĘ.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błękitna róża
Książka powoli wciąga czytelnika w swój nieco fantastyczny klimat. Autentyczne miejsca zaskakują tajemniczością oraz sprawiają, że czytelnik jest w stanie poczuć się bohaterem tej opowieści. Imiona bohaterów nawiązujące do baśni pokazują jak sprawnie autor wykorzystuje konteksty, nadając swojej powieści głębszy wymiar.
Książka godna polecenia, choć pozostaje niedosyt- jak dalej potoczą się losy Janka?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka godna polecenia, choć pozostaje niedosyt- jak...
Na początku dużo opisów mniej emocji i magii ale z biegiem kartek coraz lepiej . Najlepsze autor dał zakończenie i może kolejna część rozkwitnie wraz z błękitną róża
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka opowieść o Jasiu i Małgosi, ale nie taka jaką znamy. Jaś, miłośnik Beskidów często w nie wraca. Małgosia udaje się na pieszą wycieczkę w Beskidy. Spotykają się w autobusie, a potem na szlaku. Janka od czasu jednej z wycieczek prześladują nocne koszmary, jakaś ręka wychodząca z miski, blizna, która daje o sobie znać, kiedy tylko spojrzy na Skrzyczne. Idą z Małgorzatą, aż zachodzą do małej, samotnej chatki. A tam... i tu zaczyna się baśń.
Krótka opowieść o Jasiu i Małgosi, ale nie taka jaką znamy. Jaś, miłośnik Beskidów często w nie wraca. Małgosia udaje się na pieszą wycieczkę w Beskidy. Spotykają się w autobusie, a potem na szlaku. Janka od czasu jednej z wycieczek prześladują nocne koszmary, jakaś ręka wychodząca z miski, blizna, która daje o sobie znać, kiedy tylko spojrzy na Skrzyczne. Idą z Małgorzatą,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonoć w każdej baśni przekazywana jest życiowa prawda. A co by było, gdyby okazało się, że opisują one fakty? Takie pytanie postawił sobie Patryk Szendzielorz sięgając po popularne baśnie Grimmów z "Jasiem i Małgosią" na czele wpisując je w znane nam realia i tworząc dzięki temu historię, którą można określić jako realizm magiczny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała historia toczy się wokół tajemniczych...
Któż z nas nie zna bajki o "Jasiu i Małgosi" Braci Grimm? Uwielbiałam ją w dzieciństwie i bywało, że w wyobraźni uczestniczyłam w ich przygodach.
Zachęcam Was do przeczytania "Błękitna róża" autorstwa Patryk Szendzielorz - autor, ponieważ to niesamowicie wciągająca przygoda.
🥾Janek ukochał sobie Beskidy, gdzie podczas samotnych wyprawy doznaje spokoju i odprężenia. Jednak od pewnej jesiennej wędrówki powracają do niego niezbyt wyraziste wspomnienia, które wywołują w nim lęk i strach. Tajemnicza blizna przypomina mu o wydarzeniach, które szczególnie odczuwa, patrząc na Skrzyczne. 🎒
Mężczyzna decyduje się na kolejną ekspedycję, gdyż pragnie odzyskać utracony spokój. W drodze na szlak jadąc autobusem, poznaje Małgorzatę. Spotykają się nieco później na górskim szlaku i postanawiają przemierzać go wspólnie. Po drodze napotykają niepozorną chatę w momencie przekroczenia jej progu, dzieje się coś, czego zupełnie się nie spodziewali.
Przenikanie dobra i zła, świat magii przeplata z rzeczywistością. Krążąca legenda, a także umiejętne budowanie przez autora napięcia, strachu sprawia, że nie można oderwać się od książki.
Błękitna róża stawowi tutaj niezbędny element, który ma ukrytą moc.
Okładka koresponduje z fabułą, kilkukrotnie wpatrując się w nią, tworzyłam w głowie scenariusz na dalszą jej część. Z miłą chęcią poznam dalsze losy bohaterów.
Nie zdradzę Wam więcej, sami odkryjcie tę historię. Polecam z całego serca.
Dla posiadaczy Legimi mam dobrą wiadomość, możecie ją przeczytać w formie e-booka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA co gdybyśmy mogli poznać ich jako dorosłych i wybrać się na wspólną wyprawę, zagłębić się w świecie pełnego magii, niesamowitych przygód?
Zachęcam Was do przeczytania "Błękitna róża" autorstwa Patryk Szendzielorz -...
Podeszłam do tej pozycji bez żadnych oczekiwań, nie spodziewając się co znajdę w środku. Historia zaintrygowała mnie od pierwszych stron i byłam ciekawa w jaką stronę pójdzie fabuła. Losy bohaterów owiane są tajemnicą a chwilami i grozą co bardzo mi się podobało. W mojej opinii książka mogłaby być dłuższa aby czytelnik miał możliwość poznania bliżej bohaterów. Niestety książka nie wywołała we mnie większych emocji jednak była bardzo przyjemną pozycją idealną na jesienne wieczory lub wieczór ;) Z chęcią sięgnę po kolejne książki autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy ostatni raz czytałam powieść będącą retellingiem baśni, stwierdziłam, że to zupełnie nie moje klimaty i nigdy więcej nie skuszę się na tego typu eksperyment. Aż tu nagle pojawiła się Błękitna róża Patryka Szendzielorza i jego osobliwa interpretacja Jasia i Małgosi braci Grimm. Przez chwilę wahałam się, czy warto ryzykować, ostatecznie zaryzykowałam i ryzyko to się opłaciło.
Nie ukrywam, że podeszłam do tej powieści trochę jak pies do jeża. Nie spodziewałam się cudów, więc to, co zastałam wewnątrz tej książki, miło mnie zaskoczyło. Chociaż odnosząc się do treści, miło nie było, przynajmniej nie zawsze. Autor już od pierwszych zdań buduje klimat w swojej opowieści i wciąga czytelnika w wykreowany przez siebie świat. Roztacza wokół książki aurę grozy i tajemnicy, która wciąga niczym wodny wir. Patryk Szendzielorz sprawnie łączy elementy fantastyki z obyczajem i nutą romansu.
Jego interpretacja Jasia i Małgosi jest zdecydowaniem historią dla dorosłego czytelnika, ale nie myślcie, że to historia z bogato rozpisaną chociaż jedną sceną erotyczną! Ten wątek jest bardzo subtelny, a relacja, jaka rodzi się i rozkwita między głównymi bohaterami, jest bardzo naturalna i romantyczna, niepozbawiona też szczypty magii.
Poza wątkiem romantycznym między bohaterami mamy też, jak na baśń przystało, motyw walki dobra ze złem. Walki okupionej ogromem emocji i poświęceń, by dobro mogło zatriumfować. Co nie oznacza, że zło spoczywa na laurach i daje się ot tak pokonać.
Bardzo podobały mi się kreacje Janka i Małgorzaty. Jako ci „zwykli ludzie”, byli bardzo fajnie i naturalnie sportretowani przez autora. Zła wiedźma i jej przeciwniczka należą do świata bajek i baśni i one również takie były. Łączyły w sobie dwa światy – ten ludzki i magiczny, baśniowy.
Przyznaję, że nie sądziłam, iż mężczyzna może napisać taką z jednej strony delikatną, sensualną historię, z drugiej mroczą i połączyć to w spójną całość, w której tak przyjemnie czytelnik może się zanurzyć i dać porwać jej nurtowi. Mam jednak pewien niedosyt, bo z chęcią spędziłabym więcej czasu z Jankiem i Małgorzatą oraz poznała ciąg dalszy, który bez wątpienia obojgu się należy. Liczę więc, że autor za wcale niedługi czas odda w ręce czytelników kolejną część Błękitnej różny.
Tymczasem nie pozostaje mi nic innego, jak polecić Wam sięgniecie po ten tytuł. Wart jest bowiem każdej minuty, jaką poświęcicie na lekturę.
Kiedy ostatni raz czytałam powieść będącą retellingiem baśni, stwierdziłam, że to zupełnie nie moje klimaty i nigdy więcej nie skuszę się na tego typu eksperyment. Aż tu nagle pojawiła się Błękitna róża Patryka Szendzielorza i jego osobliwa interpretacja Jasia i Małgosi braci Grimm. Przez chwilę wahałam się, czy warto ryzykować, ostatecznie zaryzykowałam i ryzyko to się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„…Najprościej rzecz ujmując: magia to wyobraźnia. Każdy z nas ma mniejszą lub większą wyobraźnie, a zatem każdy może posługiwać się w mniejszym lub większym stopniu magią. Trzeba tylko odblokować umysł…”
„Błękitna Róża” to książka, która już od pierwszych stron wciąga czytelnika do swojego tajemniczego świata. Jest ona doskonałą pozycją na długie zimowe wieczory. Pozwala ona chociaż na chwilę znaleźć się w innym, ciekawszym świecie, w którym rządy sprawuje wyobraźnia. Można w niej znaleźć miłość, nadzieję, wiarę oraz mnóstwo magii. Nie mogło również zabraknąć walki ze złem, którą muszą stoczyć główni bohaterowie.
Książkę oceniam pozytywnie, bardzo podoba mi się sposób wprowadzenia magii do normalnego świata i udowodnienia tego, że istnieje, bo kto normalny nie dałby się przekonać racuchom z borówkami? Z niecierpliwością czekam na kolejne części, ponieważ jestem bardzo ciekawa jak potoczą się dalsze losy Janka i Małgosi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Błękitna Róża” to książka, która już od pierwszych stron wciąga czytelnika do swojego tajemniczego świata. Jest ona doskonałą pozycją na długie zimowe wieczory. Pozwala...
Ciekawa aczkolwiek krótka historia. Aż prosi się o kolejne części przygód Jasia i Małgosi. Ciekawe, czy spotkamy się jeszcze kiedyś z tymi bohaterami? W Błękitnej róży można znaleźć: miłość, przyjaźń, nadzieję i wiarę. Czyli wszystkie bardzo ważne wartości. Znajdzie się tutaj również miejce na odwieczną walkę dobra ze złem. Powieść ukazuje Janka - człowieka gór, który szuka przygód, a znajduje miłość w postaci Małgorzaty. Uczucie zostaje wystawione na ciężką próbę za sprawą wiedźmy. W książce jest pełno fantazji i dobrze się ją czyta. Świetna wciągająca przygoda. Czekam na następne części👍
Brawo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Masz pewność, że wiesz wszystko o Jasiu i Małgosi?”
Głównym bohaterem powieści jest Janek – samotnik, który swoje miejsce na ziemi odnajduje wśród górskich szlaków Beskidów. Góry są jego schronieniem, przestrzenią, gdzie może odciąć się od codzienności i w pełni poczuć, że żyje. Jednak pewna jesienna wyprawa staje się początkiem czegoś niepokojącego. Od tamtego momentu Janek zaczyna mieć koszmary, które stają się coraz bardziej wyraziste i nie dają mu spokoju. Tajemnicza blizna na jego ciele przypomina mu o przerażających wydarzeniach, których nie potrafi w pełni zrozumieć.
Zmęczony bezsennością i niepokojącymi snami, Janek postanawia zmierzyć się ze swoimi lękami i wyrusza na kolejną samotną wyprawę w góry. W trakcie podróży spotyka Małgorzatę – dziewczynę, którą poznaje w autobusie. Ich losy splatają się niespodziewanie i razem ruszają na szlak, który prowadzi ich do tajemniczej chaty ukrytej na polanie. Przekroczenie jej progu okazuje się brzemienne w skutkach. Janek i Małgorzata zostają wciągnięci w mroczną rzeczywistość, gdzie wydarzenia, o jakich mówiono tylko w najstarszych i najbardziej przerażających bajkach, stają się prawdą.
Wkrótce odkrywają, że góry kryją nie tylko piękne widoki, ale i tajemnice, o jakich nigdy by nie pomyśleli. Błękitne róże, które pojawiają się w tej opowieści, skrywają niezwykłą moc i stają się kluczowym elementem historii.
Książka Patryka Szendzielorza to pełna niepokoju i tajemnicy opowieść, która nawiązuje do znanej wszystkim bajki o Jasiu i Małgosi. Autor w umiejętny sposób tworzy atmosferę grozy, a jego styl przyciąga i intryguje. Góry Beskidy stają się nie tylko tłem, ale i jednym z bohaterów tej opowieści – tajemniczym, pełnym mroku i nieodgadnionych sił.
Bohaterowie – Janek i Małgorzata – są postaciami, z którymi łatwo się zżyć. Ich podróż to nie tylko wędrówka przez góry, ale również przez własne lęki i traumatyczne wspomnienia. Relacja między nimi rozwija się naturalnie, a wątek ich wspólnej wędrówki jest pełen napięcia i emocji.
„Błękitna róża” to mroczna i wciągająca opowieść, która spodoba się miłośnikom literatury z pogranicza thrillerów i baśni. Autor wciąga czytelnika w świat, gdzie granice między rzeczywistością a mroczną legendą zacierają się, a każda decyzja bohaterów może prowadzić do nieprzewidzianych konsekwencji. To książka, która intryguje od samego początku, a pięknie zaprojektowana okładka tylko podkreśla jej wyjątkowy charakter.
„Masz pewność, że wiesz wszystko o Jasiu i Małgosi?”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Błękitna róża" autorstwa Patryka Szendzielorza to książka, która od pierwszych chwil przyciąga uwagę nie tylko swoją fabułą, ale również klimatyczną okładką. Pięknie zdobiona niebieska róża i złote akcenty zapowiadają tajemniczą, mroczną opowieść, której nie można przeoczyć.
Głównym bohaterem powieści jest Janek –...