100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9

Okładka książki 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9 autora Haro Asou, Koutarou Takata, 9788382575002
Okładka książki 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9
Haro AsouKoutarou Takata Wydawnictwo: Studio JG Cykl: 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie (tom 9) komiksy
komiksy
100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie (tom 9)
Zon 100: Zombie ni naru made ni shitai 100 no koto
2024-08-28
2024-08-28
Patryk Skorupa

Kup 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9 w ulubionej księgarnii

Oceny książki 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9

OPINIE i DYSKUSJE o książce 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9

25 użytkowników ma tytuł 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9 na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9

Dziwne opowieści konserwatora z Karukayi Kazue Kato
Dziwne opowieści konserwatora z Karukayi
Kazue Kato Fuyumi Ono
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Manga przedstawia sześć niezależnych historii, w których zwykli ludzie stają w obliczu dziwnych, nadprzyrodzonych zjawisk w swoich domach. Od skrzypiących drzwi, przez tajemnicze strychy i nawiedzające ogrody, po widma pojawiające się w deszczowe dni. Gdy tradycyjne metody zawodzą, a strach paraliżuje codzienność, do akcji wkracza Obana. Małomówny rzemieślnik i konserwator o niezwykłym darze, który potrafi sobie radzić z tego typu problemami. Manga w tych opowieściach łączy elementy horroru psychologicznego z folklorem japońskim, tworząc świat pełen subtelnej grozy i melancholii. Kiedy za jeden projekt biorą się takie osobistości jak Kazue Kato (Ao no Exorcist) i Fuyumi Ono (autorka Shiki i Dwunastu Królestw),można od niego naprawdę wiele wymagać. Jednotomówka Dziwne opowieści konserwatora z Karukayi na całe szczęście spełnia pokładane w niej nadzieje. To nie jest manga tworzona w pośpiechu, a owoc dużej fascynacji Kato twórczością Ono, co czuć na każdej stronie tego tytułu. Jest to również dla autorki potrzebna mała odskocznia od swojego podstawowego tytułu, która pozwoliła wlać do jej twórczości odrobinę świeżości. Manga ta naprawdę wyróżnia się na tle innych typowych tytułów o zjawiskach paranormalnych. Pomysł, aby główną postacią był zwykły rzemieślnik, a nie egzorcysta czy medium, nadaje historii świeżości i oryginalności. Obana nie używa magicznych mocy ani rytuałów. Jego siłą jest wrażliwość i zdolność do empatycznego rozumienia zarówno żywych, jak i duchów, co łączy z typowymi dla swojego fachu robotami budowlanymi/remontowymi. Na czytelnika czeka tutaj sześć zamkniętych historii, których częścią wspólną jest interwencja Obany w trudnych sytuacjach paranormalnych. Każda historia balansuje między horrorem psychologicznym a literacką spokojną narracją typową dla Fuyumi Ono. Duchy w tych historiach nie są tylko elementem grozy (zarówno dla żywych bohaterów, jak i czytelnika),pełnią one tutaj o wiele ważniejszą rolę. W każdej opowieści są one nosicielami emocji, traumy lub wspomnień, które muszą zostać zauważone, by żywi mogli żyć w spokoju. Strach w tej mandze jest naprawdę dość subtelny. Momentami przypomina on trochę twórczość Junji Ito, ale bez jego zamiłowania do groteski i body horroru. Tutaj lęk buduje się ciszą, spojrzeniem z ciemnego kąta lub twarzą kobiety, która pojawia się tam, gdzie nie powinno jej być. Jest to więc coś więcej niż tylko horror. Autorzy od samego początku sugerują, że nie zawsze musimy walczyć z tym, co nas przeraża. Czasami rozwiązaniem jest stworzenie wspólnej przestrzeni, zrozumienie bólu, który sprawia, że duch nie może odejść. To bardzo japońskie podejście, mocno zakorzenione w shintoizmie i wierze w to, że światy żywych i umarłych przenikają się nieustannie.... https://popkulturowykociolek.pl/dziwne-opowiesci-konserwatora-z-karukayi-recenzja-mangi/
PopKulturowy - awatar PopKulturowy
Złudne niebo tom 3 Masakazu Ishiguro
Złudne niebo tom 3
Masakazu Ishiguro
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: W trzecim tomie Złudnego nieba Maru i Kiruko kontynuują swoją podróż po postapokaliptycznym Tokio. Bohaterowie odwiedzają małą „namiotową” wioskę, szukając jedzenia i nowych informacji. Kiruko postanawia bowiem znaleźć lekarza odpowiedzialnego za jej nietypową chorobę. Tymczasem w szkole stan Tarao pogarsza się, a Tokio zaczyna doświadczać niepokojących objawów. Tom trzeci rozwija fabułę w sposób przemyślany, wprowadzając nowe wątki i postacie. Autor subtelnie rozbudowuje świat przedstawiony, wprowadzając organizację religijną i jej niejednoznaczne metody działania. Akcja toczy się powoli, ale systematycznie, dzięki czemu czytelnik może docenić zarówno tajemnicę, jak i detale świata. Jednym z największych atutów tomu są relacje między Maru i Kiruko. Ich więź jest mocna, a interakcje często wywołują uśmiech, dodając historii lekkości. Jednocześnie bohaterowie muszą zmagać się z zagrożeniami, co wprowadza równowagę między humorem a dramatem. Autor zręcznie łączy gatunki: science fiction, postapokalipsę i elementy tajemnicy. Motywy robotów, eksperymentów medycznych i kwestii płci sprawiają, że historia pozostaje świeża i angażująca. Jednocześnie pewne sceny wydają się powtarzalne, co może nieco obniżać tempo narracji. Zaletą jest za to sposób, w jaki wątki szkolne przeplatają się z podróżą Maru i Kiruko. Dzięki temu świat jest spójny, a czytelnik może obserwować różne perspektywy.... https://popkulturowykociolek.pl/recenzja-mangi-zludne-niebo-tom-3-5
PopKulturowy - awatar PopKulturowy

Cytaty z książki 100 rzeczy do zrobienia, zanim zostanę zombie #9