Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence

Okładka książki Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence autorstwa Rae Baker
Rae Baker Wydawnictwo: Helion informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
Deep Dive: Exploring the Real-world Value of Open Source Intelligence
2024-03-05
2024-03-05
Piotr Rakowski
OSINT (ang. open source intelligence) polega na pozyskiwaniu danych wywiadowczych z ogólnodostępnych źródeł. Jest to zestaw praktycznych umiejętności, które przydadzą się nie tylko analitykom - metody białego wywiadu okazują się pomocne na wielu ścieżkach kariery, a także w życiu codziennym. Łatwo się przekonasz, że OSINT pozwala uzyskać niezwykle cenne informacje, a przy tym jest satysfakcjonującym i ciekawym zajęciem!

Dzięki tej książce nauczysz się gromadzić publicznie dostępne informacje, korzystać z wiedzy o cyklu życia wrażliwych danych i przekształcać je w informacje wywiadowcze przydatne dla zespołów zajmujących się bezpieczeństwem. Opanujesz proces gromadzenia i analizy danych, poznasz również strategie, które należy wdrożyć podczas poszukiwania informacji z publicznie dostępnych źródeł. Ugruntujesz wiedzę na temat bezpieczeństwa operacyjnego i uświadomisz sobie, w jaki sposób niektórzy używają publicznie dostępnych danych do nielegalnych celów. Książkę tę szczególnie docenią inżynierowie społeczni i specjaliści do spraw bezpieczeństwa, a także kadra kierownicza.

Najciekawsze zagadnienia:

strategie stosowania urządzeń IoT do gromadzenia danych wywiadowczych
pozyskiwanie danych przy użyciu publicznie dostępnych informacji transportowych
techniki poprawy bezpieczeństwa operacyjnego
zagrożenia związane z ogólnodostępnymi danymi
metody gromadzenia danych wywiadowczych stosowane przez najlepsze zespoły do spraw bezpieczeństwa

Dostrzegaj to, co pozostaje niewidoczne dla innych!

Kup Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence

Wydanie jest z 2024 roku, czyli nówka sztuka. Autora trochę tam na początku opisuje jak to zostało pasjonatką OSINTu. Zaczyna od weryfikacji danych i definicji. Co już z marszu odróżnia tę pozycję od innych, gdzie masz wskazanie co to jest shodan i elo. Dalej w rozbudowanych rozdziałach i ich podrozdziałach jest o geolokalizacji (np. temat pogody),transporcie (kolejowym, lotniczym, samochodowym),samochodach, fraudach i kończy się na kryptowalutach. Tak z 450 stron ze zdjęciami i przykładami z życia (np. lokalizacja wojsk rosyjskich w Czarnobylu). Szkoda, ze nie ma nic o machine learning i ogólnie o AI oraz jego zastosowaniu na masową skalę.

49 użytkowników ma tytuł Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence

Cytaty z książki Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence

Dodaj cytat z książki Prawdziwa głębia OSINT. Odkryj wartość danych Open Source Intelligence