Jeż i zając

- 2024-01-01
- 2024-01-01
- 32 min.
- Katarzyna Łakomik
Popularna baśń o jeżu i zającu, którzy stanęli do wyścigu. I okazało się, że czasem spryt może być bardziej przydatny od szybkości.
Spisana po raz pierwszy przed wiekami przez braci Grimm opowieść jest znana na całym świecie. Nic więc dziwnego, że co rusz trafia na rynek w postaci nowych wydań, niekiedy nawet mocno uwspółcześnionych.
W serii Mozaika opowieści adaptacji popularnej bajki podjął się Axel Scheffler, ilustrator Gruffalo, osadzając ją w stworzonych przez siebie, pełnych humoru ilustracjach. Dzięki temu nawet rodzice będą z przyjemnością sięgać po to wydanie.
Kup Jeż i zając w ulubionej księgarni
Oceny książki Jeż i zając
6 użytkowników ma tytuł Jeż i zając na półkach głównych- Przeczytane 4
- Dziecionkowe 1
- Dziecko 1
- Samodzielne 1
- 2024 Dzieci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jeż i zając
Niby rozumiem chęć utarcia nosa zarozumiałemu zającu, ale jestem przeciwna uczenia dzieci oszukiwania. Gdyby jeż nie zgarnął nagrody, wydźwięk tej historii byłby zupełnie inny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo by było, gdyby z zającem ścigał się jeż a nie żółw? Alex Scheffler wymyślił zabawną historię o wyścigu tytułowych zwierząt. Ilustracje są czytelne i zrozumiałe dla najmłodszych czytelników. Trochę mam problem z przesłaniem historyjki i sposobem, jaki wykorzystały jeże, by wygrać wyścig. Ale dzieciakom się podobało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Jeż i zając” Axela Schefflera to na nowo opowiedziana znana baśń braci Grimm. Została nieco odświeżona i złagodzona - zając wychodzi cało z wyścigu, a zwycięzca biegu otrzymuję kosz owoców i sok z czarnego bzu.
Zacznijmy od początku. Pewnego dnia podczas spaceru zając wyśmiewa krótkie nóżki jeża, jeż w złości proponuję wyścigi, jednak zdaje sobie sprawę, że nie ma szans z zającem. Na szczęście jeż może liczyć na swoją sprytną żonę. Wspólnie ustalają podstępny plan i wygrywają wyścigi. Zając jest wyczerpany i zszokowany! Jak jeżom udało się przechytrzyć przemądrzałego zająca? Koniecznie sprawdźcie!
Historia ta pokazuję małym czytelnikom, że nie powinniśmy śmiać się z innych, z ich wyglądu czy sposobu zachowania, taką postawą sprawiamy komuś przykrość. Nikt nie chce być obrażany czy wyśmiewany.
Książka jest pięknie ilustrowana, w końcu to dzieło Axela Schefflera! Bardzo lubię jego ilustracje.
W serii “Mozaika opowieści “ znajdziecie również inne odświeżone baśnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznijmy od początku. Pewnego dnia podczas spaceru zając wyśmiewa krótkie nóżki jeża, jeż w złości proponuję wyścigi, jednak zdaje sobie sprawę, że nie ma szans...