Okładka książki Obsydian autora Guillaume Gigleux, 9788383189154
Natalia Kreczmar

Kup Obsydian w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obsydian

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obsydian

bardzo dobra ale ma pare blędów

bardzo dobra ale ma pare blędów

Czy uważacie się za dobrych strategów? By moglibyście zostać dowódcami? Sądzicie, że moglibyście wygrać bitew? 🤔
Chcieliście sprawdzić swoje umiejętności???

W komiksie paragrafowym "Obsydian" dostajecie taką możliwość. Wcielacie się tu bowiem w świeżo wybranego dowódcę oddziału najemników, gdyż poprzedni wódz zginął.
Jak się zapewne domyślacie - trzeba przetrwać i to z jak największą liczbą swoich podkomendnych.
Można, a nawet trzeba, co jakiś czas wysyłać swoich zwiadowców, by zdobyć potrzebne informacje, ale... nie znaczy to, że w komiksie ktoś Wam o tym przypomni, w końcu - to Wy jesteście dowódcą 😉
Ważne jest też dbanie o morale wojska, bo jeśli będzie za niskie, to czeka Was sromotna przegrana. No i jeśli liczba najemników spadnie, to można, na szczęście, kilku zwerbować.

Paragrafówka dedykowana jest dla starszych graczy 13+
Sądzę jednak, że nawet dorośli spędzą przy niej mile chwile.
Mapy oraz kartę postaci można wydrukować sobie wcześniej ze strony Foxgames, co dosyć ułatwia rozgrywkę 😊

Ja spędziłam z tym komiksem fajny czas. I na pewno jeszcze kiedyś do niego wrócę, jak już zapomnę jakie mają być moje decyzje...

Chcieliście sprawdzić swoje umiejętności???

Jak się zapewne domyślacie - trzeba przetrwać i to z jak...

Obsydian
Kto nigdy nie chciał zostać bohaterem? Zwycięskim dowódcą najemników, przed którym królowie pochylają swoje korony, a dziewczyny trzepoczą rzęsami, otwierając serca? Lisioł nie mógł przejść obojętnie koło takiej chwały i śmiało wyciągnął swoje łapki po „Obsydian” grę paragrafową autorstwa Gigleuxa Delauzuna, czyli komiks, w którym to Ty jesteś bohaterem.
Futrzak zaczął od skrzętnego zapoznania się z instrukcją. Bez notatek się nie obejdzie, bo gra skrupulatnie sprawdzi Wasz talent do dowodzenia, znajomość strategii wojskowej oraz zdolności bojowe. Zwłaszcza że już na starcie musicie stanąć na czele własnego oddziału najemników, składającego się z jazdy, piechoty, łuczników i zwiadowców. Od teraz życie tych ludzi leży w Waszych rękach, co w praktyce oznacza, że od Waszych decyzji będzie zależało kto przeżyje, a kto zginie. Specjalna tabelka pomoże Wam na bieżąco określić liczbę osób w oddziale, a tych może szybko ubywać. Jak widzicie, nie ma gadania. Decyzja, konsekwencja. Z tego też powodu naprawdę łatwo zginąć w grze, bo co rusz otrzymujemy nowe rozkazy od władcy Parangonu Borysa II, walczącego w wojnie domowej. Zasadzki, bitwy, pojedynki. Czy zatrzymacie się, żeby uratować chłopów z płonącej chaty, kosztem spóźnienia na pole bitwy, ryzykując życie swoich ludzi? Ogień bywa nieprzewidywalny, a żaden dobry uczynek nie przejdzie bez kary.
Dodatkowym smaczkiem są nasze punkty dowodzenia, strategii wojskowej, zdolności walki oraz morale. Musimy mądrze rozkładać swoje punkty doświadczenia, otrzymywane w trakcie gry, aby być nie tylko zdolnym, ale także żywym dowódcą. Gra też niejeden raz przetestuje Waszą wiedzę z dziedziny strategii – Lisioł jednak piśnie tutaj, że można w ten sposób sporo się nauczyć. Wiele kwestii jest tłumaczonych na zasadzie zalet i wad danej formacji. Nauka przez zabawę to najlepsza możliwa formuła.
Obsydian urzekł Lisioła. Nie dość, że fabuła jest pełna akcji i wyzwań, to jeszcze oferuje wiedzę z dziedziny wojskowości. Nic tylko chwycić za miecz i wyciąć swój kawałek chwały!

26 użytkowników ma tytuł Obsydian na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Obsydian na półkach dodatkowych

Okładka książki Detektyw Wróbel i struty dziób Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Detektyw Wróbel i struty dziób Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Okładka książki Twisted-Wonderland Tom 1. Zdarzenia w Heartslabyulu. Sumire Kowono, Yana Toboso, Hazuki Wakana
Okładka książki WONDER CITY miasto cudów Jared Cullum, Victor Fusté
WONDER CITY miasto cudów Jared Cullum, Victor Fusté
Okładka książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #2 Riku Tsuchida, Koma Warita
Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #2 Riku Tsuchida, Koma Warita
Okładka książki Tymek i Mistrz - Uczeń czarnoksiężnika Tomasz Lew Leśniak, Rafał Skarżycki
Tymek i Mistrz - Uczeń czarnoksiężnika Tomasz Lew Leśniak, Rafał Skarżycki

Cytaty z książki Obsydian