Abroad in Japan

2023-08-03
angielski
'Chris Broad explores Japan in all its quirky glory..Endlessly fascinating!'
Will Ferguson, author of Hokkaido Highway Blues

'Carves a unique path across Japan bringing him into contact with far too many cats, heartening renewal in Tohoku, and even pizza with Ken Watanabe.'
Iain Maloney, author of The Only Gaijin in the Village

'Fascinating, fact-packed and very funny..An excellent and enjoyable read for the Japan-curious. I loved it and learned a lot.'
Sam Baldwin, author of For Fukui's Sake: Two years in rural Japan

When Englishman Chris Broad landed in a rural village in northern Japan he wondered if he'd made a huge mistake. With no knowledge of the language and zero teaching experience, was he about to be the most quickly fired English teacher in Japan's history?

Abroad in Japan charts a decade of living in a foreign land and the chaos and culture clash that came with it. Packed with hilarious and fascinating stories, this book seeks out to unravel one the world's most complex cultures.

Spanning ten years and all forty-seven prefectures, Chris takes us from the lush rice fields of the countryside to the frenetic neon-lit streets of Tokyo. With blockbuster moments such as a terrifying North Korean missile incident, a mortifying experience at a love hotel and a week spent with Japan's biggest movie star, Abroad in Japan is an extraordinary and informative journey through the Land of the Rising Sun.

Kup Abroad in Japan w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Abroad in Japan

568 243

Oceny książki Abroad in Japan

OPINIE i DYSKUSJE o książce Abroad in Japan

Książka, którą łatwo i szybko się czyta. Szkoda, że nie było w niej więcej smaczków i ciekawostek o Japonii. Jeśli to czyjaś pierwsza przeczytana książka o Kraju Kwitnącej Wiśni, to pewnie można z niej sporo wyciągnąć, jednak jeśli trochę się "liznęło" już w temacie Japonii można się na niej nieco zawieść.
W książkach tego typu lubię różnego rodzaju fotografie, tutaj mi tego zabrakło.
Wiele nawiązań do filmów autora na YT które nagrał na przestrzeni lat, więc można książkę rozszerzyć o ich obejrzenie.

W książkach tego typu lubię różnego rodzaju fotografie, tutaj mi...

Wspomnienia z Japonii autorstwa youtubera. Sporo jego prywatnych refleksji i przygód. Nie jest to przewodnik ale sporo ciekawostek można się dowiedzieć. Napisane z humorem i czyta się lekko i przyjemnie. Nie jest to reportaż na wysokim poziomie ale lektura naprawdę przyjemna.

Świetna książka, zabawna, pełna ciekawych informacji. Miałem tę przyjemność tłumaczyć ją na język słowacki i dużo się nauczyłem.

488 użytkowników ma tytuł Abroad in Japan na półkach głównych
100 użytkowników ma tytuł Abroad in Japan na półkach dodatkowych

Chris Broad
Chris Broad
Christopher "Chris" Broad, also known online as Abroad in Japan, is an English YouTuber, filmmaker, podcast host, and former Assistant Language Teacher. He focuses on the creation of videos about Japanese culture, Japanese food and travel in Japan, primarily in the Tōhoku region.

Dziwne obrazki Uketsu
Dziwne obrazki
Uketsu
Literatura azjatycka przyzwyczaiła nas do przyjemnych, kojących, wspierających, otulających powieści o księgarniach, kawiarniach, cukierniach i kotach, a tymczasem ten 'japoński fenomen kryminalny",napisany przez tajemniczą osobę Uketsu, to nie mięciutki kocyk a raczej szorstka derka w dodatku brutalnie zerwana w zimną noc. "Dziwne obrazki" zaiste są dziwne, ale wciągające i dość zaskakujące. Przede wszystkim są specyficzne. Każdy rozdział opowiada o czym innym, ma innych bohaterów. Nawet myślałam, że to będą osobne opowiadania, ale w pewnym momencie zauważyłam, że są ze sobą jednak w jakiś sposób powiązane. Trochę jak układane nie po kolei puzzle, trochę jak trójwymiarowa układanka, a trochę jak patchworkowy ubiór pospinany haftkami i zatrzaskami. Początek nieco mnie zirytował, bowiem bardzo sceptycznie podchodzę do stawiania psychologicznej diagnozy na podstawie dziecięcego rysunku. A na początku mamy właśnie scenę jak pani profesor na wykładzie przedstawia studentom analizę rysunku pewnej dziewczynki. Pierwszy rozdział dotyczy dwóch kolegów, którzy próbują rozszyfrować zapiski i rysunki zamieszczone na pewnym blogu. Drugi rozdział to historia o matce i dziecku które pewnego dnia wyszło samo z domu i zaginęło, a tymczasem nauczycielka przedszkola zastanawiała się co się kryje za specyficznym rysunkiem wykonanym przez chłopca. Trzeci rozdział opowiada o ponownym śledztwie w sprawie zamordowanego nauczyciela plastyki. I to jest chyba najciekawszą,ale też najbrutalniejsza momentami część. Wydaje się, że to wszystko jest od Sasa do Lasa. Ale diabeł ubiera się u Prady i tkwi w szczegółach! Uważny czytelnik je dostrzeże, zanim w czwartym rozdziale wszystko się połączy i wyjaśni. Czy ta powieść jest przewidywalna?Niekoniecznie. Mnie bardzo wciągnęła. Choć samej udało mi się połączyć kilka kropek, to całość tej kryminalnej zagadki okazała się dla mnie sporym zaskoczeniem. Kluczową rolę odgrywają w tej książce rysunki, czyli tytułowe dziwne obrazki wykonane przez różnych bohaterów w różnych okolicznościach i czasie. Z tego względu ta powieść nie nadaje się na audiobooka. Naprawdę trzeba zobaczyć te rysunki, które stanowią integralną część powieści. Opisanie ich... no nie wiem czy wystarczy. Jest w tej prozie pewna szorstkość i powściągliwość,nie ma tu raczej pięknych opisów, wylewnych emocji. Mamy natomiast wyraźnie ukazany w kryminalnej otoczce obraz toksycznych skomplikowanych relacji rodzinnych. Zbyt dokładnie o fabule opowiadać nie można, by nie wyjawić zbyt wiele. Na mnie ten nietypowy kryminał wywarł mocne wrażenie.
Agnieszka Grabowska - awatar Agnieszka Grabowska
oceniła na81 dzień temu
Koty z Shinjuku Durian Sukegawa
Koty z Shinjuku
Durian Sukegawa
Literatura japońska często potrafi wywołać w czytelniku wachlarz emocji przy zachowaniu bardzo minimalistycznej stylistyki. „Koty z Shinjuku” Duriana Sukegawy nie jest tutaj wyjątkiem. Tokio lat 80-tych. Yama to mężczyzna, który nie do końca potrafi odnaleźć się w życiu. Jego kariera nie rozwija się w zadowalający sposób, życie prywatne też pozostawia wiele do życzenia. Szukając pocieszenia w swojej dość marnej egzystencji trafia do baru „Kalinka” w dzielnicy Shinjuku. To niepozorne miejsce, gdzie stałymi gośćmi są uliczne koty, nieoczekiwanie wpłynie na dalsze losy Yamy. „Koty z Shinjuku” to krótka opowieść, w której na próżno szukać zawrotnej akcji, ona nie jest tu najważniejsza. Tutaj rządzi melancholia, rozważania nad przyziemnością, codziennymi wyzwaniami i zawodami. Powieść Sukegawy pokazuje, jak drobne momenty i niepozorne spotkania potrafią wpłynąć na nasze odczucia i życiowe decyzje. Bohaterowie tej historii zdają się zmierzać donikąd, przepływać przez życie bez celu, jednak życie nie zatrzymuje się i nie czeka na pewność bohaterów co do swoich wyborów. Intrygującym elementem powieści są tytułowe koty. Pozornie nie są one kluczowe dla wydarzeń, o których czytamy w toku fabuły, jednak to one łączą bohaterów, stanowią wspólny punkt zaczepienia. Kocie „przygody” dodają tej historii niezwykłego klimatu i uroku. Może jestem tu jednak trochę nieobiektywna, bo po prostu uwielbiam te zwierzaki i wszystko z nimi związane. Nie mam wątpliwości, że książka Duriana Sukegawy może niektórych wynudzić. Niespieszne tempo i specyficzny japoński klimat mogą nie być dla każdego. Dla mnie była to jednak przyjemna, wyciszająca lektura utrzymana w stylistyce, którą bardzo lubię.
popcloudture - awatar popcloudture
ocenił na71 miesiąc temu
Samotny taniec Kotomi Li
Samotny taniec
Kotomi Li
To debiut, który zostawił mnie z bardzo mieszanymi uczuciami i poczuciem naprawdę sporego niedosytu. Poznajemy Tajwankę pracującą w japońskiej korporacji, która próbuje uciec przed traumatyczną przeszłością, lawirując między biurową maską a nocnym życiem w lesbijskich barach w rozrywkowej dzielnicy Tokio. Muszę przyznać, że chyba powinnam była najpierw sięgnąć po "Zapiski krokodyla", bo ta książka jest w tekście tak często wspominana, że bez jej znajomości prawdopodobnie uciekło mi mnóstwo kulturowych odniesień i głębszy sens niektórych porównań. Tajwan jest mi krajem zupełnie nieznanym, więc momentami czułam się nieco pogubiona w niuansach tamtejszych zależności, choć ostatecznie nie odebrało mi to przyjemności z lektury. Była to dla mnie ciekawa odmiana, bo poza książką Waters nie czytam literatury skupionej na relacjach kobiet (nie to, że nie chcę, ale nie umiem na taką trafić),a tutaj mamy mocny wgląd w azjatycką perspektywę queer. Historia jest niezwykle przykra, ale mój europejski mózg nie zawsze potrafił pojąć pewne aspekty, działania czy specyficzne reakcje bohaterki wynikające z japońskiej kultury. Sam motyw drogi do podjęcia ostatecznej decyzji wydał mi się momentami przerysowany, niemal przesłodzony w swojej tragiczności, co być może miało dawać jakąś kruchą nadzieję, ale do mnie nie do końca to trafiło. Choć książkę pochłonęłam w jeden dzień podczas podróży pociągiem, to nie mogę powiedzieć, by mnie jakoś niesamowicie porwała czy zachwyciła na tyle, bym polecała ją każdemu. Niektóre wątki zostały opisane bardzo błaho i powierzchownie, co mnie rozczarowało, bo potencjał emocjonalny był ogromny. To poprawna, bolesna pozycja o poszukiwaniu siebie po traumie, ale boję się, że dość szybko uleci mi z pamięci przez tę pewną narracyjną płaskość i sterylność emocji.
Babi - awatar Babi
ocenił na61 miesiąc temu
Wyspa niechcianych kobiet Agata Komosa-Styczeń
Wyspa niechcianych kobiet
Agata Komosa-Styczeń
Nie przepadam za ocenianiem innych czasów, przez ludzi żyjących w zupełnie innej rzeczywistości. Lepszej czy gorszej, to już zupełnie inna sprawa. Czy wypieranie historii przez Danie, to taki zły pomysł ? Porównując to, żeby daleko nie szukać, naszego kraju, gdzie często i gęsto, sporo ludzi wyciera sobie buzie tą czy tamtą historią, czy to w ramach przekonań czy, zwyczajnie przyziemnych, i tak ludzkich, finansowych lub swojszych racji, doprowadziło do czegoś dobrego ? Rasizm ? Kasty ? To niby u nas, ludzie pracujący choćby w korporacji lub wykształceni nie czują się lepsi od innych ? Pewnie stąd te zamiłowanie do pisania np. mgr. Inż na drzwiach czy wizytówce ;-) Dlatego nie szokuje mnie opis Duńczyków i ich podejście w tej książce. A skoro autorka wybrała emigrację, to chyba jej też. Historia smutna, a może paradoksalnie, niektóre te kobiety rzeczywiście dostały trochę lepsze życie, niż to, które zostawiły. Gdyby nie ta historia, system opieki w Danii, dzisiaj wyglądałby też inaczej, a który opisuje się na końcu. Finalnie, uważam, że warto poświęcić te kilka godzin na poznanie tej historii. Czyta się szybko. Chyba, że ktoś szuka sensacji. Pikantnych scen. Okrutnych opisów. Tego nie ma. Czytając początek i opis płynięcia statkiem na wyspę, przypomina sceny z książki/filmu „Wyspa tajemnic”. Czy to była ta wyspa Blackwell, amerykańska wersja wyspy ?
delboy - awatar delboy
Głowa węża. Przemytnicy z Chinatown i amerykański sen Patrick Radden Keefe
Głowa węża. Przemytnicy z Chinatown i amerykański sen
Patrick Radden Keefe
Recenzja książki – Głowa węża. Przemytnicy z Chinatown i amerykański sen – autor Patrick Radden Keefe Moja ocena 7,9/10 Wydawnictwo Czarne jest dobrze znane czytelnikom z mocnych reportaży o zróżnicowanej tematyce, podobnie jest przy okazji tej pozycji. Temat przemytników ludzi jest zapewne dobrze znany wielu osobom, natomiast niewielu zna szczegóły tego procederu. W książce Głowa Węża… dowiemy się jak wyglądał od środka w wykonaniu chińczyków. A funkcjonował w ich społeczności cały sprawne zorganizowany system zajmujący się tą dziedziną czarnego rynku, która jest bardzo dochodowa. Poznajemy postać charyzmatycznej Siostry Ping, jednej z głównych postaci całego procederu, a głównym wątkiem przewijającym się na stronach książki jest historia statku handlowego Golden Venture, na pokładzie którego istną odyseję odbyła grupa obywateli chińskich chcących za wszelką cenę dostać się do Stanów Zjednoczonych, losy tej jednostki pływającej to materiał na film. Tytuł ten posiada obszerną bibliografię, Patrick Radden Keefe odbył ponad 300 wywiadów z przemytnikami, agentami FBI oraz politykami, podczas pracy nad książką, tak że jest świetnie udokumentowana, a przy tym, czyta się ją naprawdę dobrze, niczym powieść kryminalną. Zdecydowanie polecam, myślę, że może trafić w gusta szerokiego grona osób. Zapraszam na mojego bookstagrama @libroholic87
Kamil - awatar Kamil
Zaleca się kota Shō Ishida
Zaleca się kota
Shō Ishida
Audiobook Czyta: Marcin Przybylski Zaczęłam od książki, ale nie wiedzieć dlaczego, szło mi z czytaniem naprawdę słabo - nie przeszłam nawet pierwszej części. O wiele lepiej mi poszło ze słuchaniem audiobooka - zapewne dzięki świetnej interpretacji Marcina Przybylskiego. Jednak wracając do książki... "Zaleca się kota" ma ładną okładkę z kotami. W środku znajdziemy dość niezwykły spis treści - także z kotami. Książka podzielona jest na pięć obszernych rozdziałów, a właściwie osobnych części, bo każda jest o kimś innym. Aby lepiej się czytało, mamy też podrozdzialiki oznaczone małą kocią sylwetką. Oto opowieści/rozdziały: I - Shuta Kagawa to wymęczony psychicznie młody handlowiec z wielkiej firmy maklerskiej. Zdesperowany trafia do poradni zdrowia psychicznego, o której przypadkiem usłyszał. Tam doktor Nike przepisuje mu Bii, kotkę, która diametralnie zmieni jego życie. II - Koga to wieloletni pracownik call center, któremu sen z powiek spędza (dosłownie) głosik nowej szefowej. On także przypadkiem usłyszał o dobrym psychologu i w desperacji udał się tam po pomoc. Także i w jego przypadku, lekarstwem będzie kot, a właściwie kotka Marugo. III - Megumi Minamidę do lekarza, który potrafi słuchać, sprowadza jej małoletnia córka, która szuka rozwiązania swoich szkolnych dylematów. Problem dziewczynki da się szybko i prosto rozwiązać, a Megumi dostaje kota, który wygląda jak Yuki - mała kocia kuleczka, którą jako dziecko nie potrafiła się zająć. Mały Koyuki naprawdę działa błyskawicznie! To w tym rozdziale po raz pierwszy dowiadujemy się o jakiejś tajemnicy związanej z gabinetem psychiatry. IV - Tomoko Takamine prowadzi własną firmę tworzącą eleganckie damskie torebki. Jest perfekcjonistką, której nikt nie jest w stanie dorównać. W pewnym momencie i ona trafia do doktora Nike'go, gdzie dostaje receptę na kota. Jest trochę zamieszania z kocimiętką i chyba dostaje nie tego, którego jej przepisano. V - Abino to gejsza z dzielnicy Gion. Nie pokazuje po sobie uczuć, lecz wewnątrz cierpi po stracie swojej kotki Chitose, wciąż jednak mając nadzieję, że ona wróci. W tym rozdziale ścieżki kilku postaci (głównie pobocznych) się przecinają, a Abino dostaje w tajemniczej przychodni kociaka o imieniu Mimita. Wszystkie te rozdziały łączy niezwykła Poradnia Kokoro z dwójką jej tajemniczych pracowników. Autorka bardzo powoli odkrywa przed czytelnikiem tajemnicę niezwykłej kociej placówki. Kim są pacjenci, na których czeka doktor Nike i pielęgniarka/recepcjonistka Chitose? Dlaczego wciąż się spóźniają ze swoim przyjściem? Każda z tych historii jest inna, bohaterowie diametralnie różni, tak jak i ich problemy. Polecam audiobook, chociaż i książka jeśli komuś nie przeszkadza dość mała czcionka, będzie bardzo przyjemna. Co mi się nie podobało... Infantylne określenia "pracowniczka" i "pracowniczki", ale w odmianie pojawiło się już "pracownic", a nie "pracowniczek". Wyświechtane hasło o facetach w średnim wieku. Brakowało tu tylko słowa "biali", za co plus dla autorki, bo widać, że myśli samodzielnie, a nie tylko bezrefleksyjnie powtarza amerykańskie hasełka jak jedna z naszych rodzimych autorek. I pewnie dlatego nawet nie potrafię się tutaj oburzać na ten stereotyp faceta w średnim wieku, który został wykorzystany do napisania jednej z historii ;) Co mi się podobało... Na pewno zabawne wstawki z zachowaniami niektórych postaci jak szef budowlańców w pierwszym rozdziale, którego widziałam jako dużą i głośną ale o "miękkim środeczku" postać z jakiejś mangi czy anime. Tajemnicza przychodnia oraz mroczna przeszłość miejsca, w którym się znajduje. Dobrze opisane emocje bohaterów, które da się poczuć podczas lektury.
moniss - awatar moniss
ocenił na71 dzień temu

Cytaty z książki Abroad in Japan

Koncepcję wabi-sabi (...) najlepiej opisuje stwierdzenie, że jest to akceptacja niedoskonałości i umiejętności dostrzegania piękna w tym, co niepełne i nieidealne. W Japonii najbardziej poszukiwane wyroby rękodzielniczej ceramiki okazują się często asymetryczne, z pozoru prymitywne i skromne w wyrazie. Taka postawa zaznacza się bardzo wyraźnie w japońskim stylu życia.

Rozwiń
Chris Broad Anglik w Japonii. 10 lat w Kraju Wschodzącego Słońca Zobacz więcej

Tym, co sprawia, że udana wycieczka zmienia się w niezapomnianą, są spotkania przytrafiające się nam po drodze. Łatwo włóczyć się samemu po mieście, ale to spotkania z nieznajomymi, żenujące czy nie, zostają z nami na zawsze.

Rozwiń
Chris Broad Anglik w Japonii. 10 lat w Kraju Wschodzącego Słońca Zobacz więcej