Gdyby na świecie było 100 zwierząt

Okładka książki Gdyby na świecie było 100 zwierząt autora Miranda Smith, 9788382991277
Okładka książki Gdyby na świecie było 100 zwierząt
32 min.

Kup Gdyby na świecie było 100 zwierząt w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdyby na świecie było 100 zwierząt

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdyby na świecie było 100 zwierząt

Lubimy czytać książki edukacyjne o faunie i florze, które skłaniają do rozmów na temat szacunku do zwierząt i ich środowiska. W tych czasach na potęgę giną kolejne gatunki, więc chciałabym aby moje dzieci lepiej zrozumiały, o co toczy się walka i zastanowiły się, jak mogłyby pomóc, by temu złu zapobiec.

Trafiłam na fantastyczną publikację, gdzie na 12 rozkładówkach autor zadaje czytelnikowi ważne i refleksyjne pytania.

“Ile różnych zwierząt widziałeś w życiu?“ lub “Które ssaki wciąż żyją na wolności?”

Czy wiedzieliście, że pierwszymi udomowionymi zwierzętami były owce? Zastanowimy się nad statystyką, dlatego pomysł na przykładowe 100 zwierząt działa lepiej na wyobraźnię i jesteśmy w stanie zrozumieć skalę życia istot na Ziemi i ich zagrożeń. Co by się stało, gdyby mały obszar lasu deszczowego zamieszkiwało tylko 100 zwierząt po wycince lasu? Jak ten niszczący proces zatrzymać?

W umiejętny sposób to wydanie skłania do działań, aby zadbać o przetrwanie zagrożonego środowiska, a głównie człowiek tego typu szkodę powoduje. Mamy tu podsuniętych kilka pomysłów, jak to zmienić, jak pomóc. Można zacząć od zbierania śmieci z plaż i parków.

Książka jest prześliczna, wydana w twardej oprawie, nasycona barwami. Zawiera mnóstwo informacji o naturalnym środowisku, wszystko w prostej, przystępnej i wciągającej formie. Są tu konkretne dane i spostrzeżenia, dużo się dzieje za sprawą niesamowitych ilustracji. Świat zwierząt przedstawiony jest w sposób fascynujący.

Trafiłam na fantastyczną publikację, gdzie na 12 rozkładówkach autor...

To świat zwierząt w liczbach, przedstawiony przejrzyście i wyjątkowo ciekawie. Zamiast opowiadać o miliardach zwierząt, podawać liczby, których dziecko nie jest nawet w stanie pojąć, ta książka tłumaczy ich liczebność w różnych kategoriach zakładając, że jest ich tylko 100.

✔️Ile jest kręgowców i bezkręgowców?
✔️Ile morskich i oceanicznych zwierząt zostało już odkrytych?
✔️Ile zwierząt żyje na wolności, a ile w gospodarstwach?
✔️Ile i jakie zwierzęta są zagrożone wyginięciem?

Ta książka jestdniczesnie odpowiada na wiele pytań, jakie dzieci czasami potrafią zadać, a na które nie znaliśmy do tej pory odpowiedzi:
💬Czego jest więcej na świecie ptaków, czy ryb?
💬 Czy wszystkie zwierzęta piją mleko mamy?
💬 Czy więcej osób ma w domach koty czy psy?
💬Które zwierzęta są najbardziej niebezpieczne?

I na koniec coś, co zachwyciło moich małych czytelników (mnie również),czyli ilustracje, które dokładnie oddają liczbę zwierząt. Jeśli jest mowa o 4 ptakach, to tyle jest ich na ilustracji, tak samo w przypadku 94 owadów! Liczenie ich to dodatkowa atrakcji i niebywały atut tej książki.

Nie znajdziecie tutaj wielu informacji, jest ich tyle, aby skupić się raczej na liczbach, a nie na dużej dawce wiedzy. Znajdziecie tutaj za to ciekawostki, które mogę Was zaskoczyć.

Pozycja zdecydowanie warta uwagi!

✔️Ile jest kręgowców i bezkręgowców?
✔️Ile morskich i oceanicznych zwierząt zostało już...

Ma super ilustracje i ciekawy pomysł pokazania zwierząt.

Ma super ilustracje i ciekawy pomysł pokazania zwierząt.

13 użytkowników ma tytuł Gdyby na świecie było 100 zwierząt na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Gdyby na świecie było 100 zwierząt na półkach dodatkowych

Okładka książki Mapa skarbów Joanna Kencka, Ewelina Włodarczyk
Mapa skarbów Joanna Kencka, Ewelina Włodarczyk