Okładka książki Pradzieje ziem polskich. Tom I. Od paleolitu do środkowego okresu lateńskiego. Część 2. Epoka brązu i początki epoki żelaza autora Jerzy Kmieciński, 8301038195
Jerzy Kmieciński Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Cykl: Pradzieje Polski na tle porównawczym (tom 2) historia
historia
Pradzieje Polski na tle porównawczym (tom 2)
1989-01-01
1989-01-01

Kup Pradzieje ziem polskich. Tom I. Od paleolitu do środkowego okresu lateńskiego. Część 2. Epoka brązu i początki epoki żelaza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pradzieje ziem polskich. Tom I. Od paleolitu do środkowego okresu lateńskiego. Część 2. Epoka brązu i początki epoki żelaza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pradzieje ziem polskich. Tom I. Od paleolitu do środkowego okresu lateńskiego. Część 2. Epoka brązu i początki epoki żelaza

Najważniejsze opracowanie na temat epoki brązu i wczesnej epoki żelaza na terenie ziem polskich. Kropka. Bez tego, nie ma nawet co zaczynać przygody z archeologią. W wyczerpujący, niestety bardzo zwięzły i naukowy sposób omawia wszystkie kultury zamieszkujące nasze ziemie od 2000 do 400 r. p.n.e., zestawiając je z najważniejszymi kulturami zamieszkującymi Europę (k. mogiłowymi, k. halsztadzką, Achajami). Poszczególne epoki zostały podsumowane podrozdziałami poświęconymi konkretnym zagadnieniom, czyli rozwojowi rolnictwa, handlu, kwestiom religii itd. Nie brak również rozważań na temat domniemanego pokrewieństwa k. mierzanowickiej, trzcinieckiej i łużyckiej ze Słowianami (uprzedzając - autorzy uważają, że nie ma rzadnych przekonujących domowodów pozwalających połączyć naszych przodków z którąś z nich). Każdy rozdział został opatrzony dużą ilością ilustracji (niestety, prawie nie podpisanych). Jeżeli miałbym szukać wad, to poza częściowym zdezaktualizowaniem się niektórych tez autorów, zwróciłbym uwagę na nieprzystępny styl, wymuszający na czytelniku stałej uwagi, oraz ogromną niechęć do datowania omawianych znalezisk, przez co miałem nieraz duże problemy z uświadomieniem sobie, o jak odległych czasach właśnie czytam.

5 użytkowników ma tytuł Pradzieje ziem polskich. Tom I. Od paleolitu do środkowego okresu lateńskiego. Część 2. Epoka brązu i początki epoki żelaza na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Pradzieje ziem polskich. Tom I. Od paleolitu do środkowego okresu lateńskiego. Część 2. Epoka brązu i początki epoki żelaza

Okładka książki 20 lat Wydziału Studiów Międzynarodowych i Politologicznych Uniwersytetu Łódzkiego Włodarska-Frykowska Agata, Paweł Bryła, Tomasz Domański, Klaudia Górecka, Jerzy Kmieciński, Ryszard M. Machnikowski, Marcin Nowacki, Elżbieta H. Oleksy, Małgorzata Pietrasiak, Hanna Radzińska, Bogusław Rakowski, Alicja Stępień-Kuczyńska
Okładka książki Sanktuaria i kult, Eastern Review, t. 5 Artur Błażejewski, Jerzy Kmieciński, Ioan Stanciu

Cytaty z książki Pradzieje ziem polskich. Tom I. Od paleolitu do środkowego okresu lateńskiego. Część 2. Epoka brązu i początki epoki żelaza

Ciekawostki historyczne