Seven and a half lessons about the brain

Okładka książki Seven and a half lessons about the brain autora Lisa Feldman Barrett,
Okładka książki Seven and a half lessons about the brain
Lisa Feldman Barrett Wydawnictwo: Mariner Books popularnonaukowa
popularnonaukowa
2020-11-17
2020-11-17
angielski

Kup Seven and a half lessons about the brain w ulubionej księgarnii

książek na półce przeczytane 2015 napisanych opinii 2015

Oceny książki Seven and a half lessons about the brain

OPINIE i DYSKUSJE o książce Seven and a half lessons about the brain

🧠🔮 Zanim pomyślisz 🔮🧠

🎭 Gatunek: mini-eseje neuronaukowe (bez zadęcia) + „przewrót w głowie” w krótkich lekcjach

🌡️ Nastrój: klarownie, szybko, czasem prowokacyjnie („hej, to nie tak jak myślisz”)

🎧 Tryb czytania: idealne na raty – jedna lekcja = jeden zwrot perspektywy

⭐ Ocena: 7/10 — bardzo dobre: przystępne, treściwe, zostawia w głowie praktyczne „przełączniki”

🧠 Sedno 🧠

Barrett robi prostą, ale mocną podmianę: mózg nie jest po to, żeby „myśleć mądrze”, tylko żeby utrzymać ciało przy życiu. Prowadzi budżet energii, przewiduje potrzeby i steruje działaniem często zanim zdążysz to nazwać „decyzją”. Nagle emocje, myśli i nawyki przestają być „wadą charakteru”, a zaczynają być strategią zarządzania zasobami.

🧩 Co książka porządkuje (w punkt, bez młotka) 🧩

🔹 Mit „trzech mózgów” (gadzi/limbiczny/racjonalny) idzie do kosza: jest jeden mózg, a nie wewnętrzna wojna działów.

🔹 Mózg jako sieć, a nie zestaw przełączników: nie „zapala się” i nie „trzyma plików”, tylko składa rzeczy z połączeń i wzorców.

🔹 Przewidywanie jako tryb domyślny: to, co robisz dziś, staje się jutro „ustawieniem fabrycznym” — i samo pcha cię w znajome tory.

🤝 Najlepsza rzecz – odpowiedzialność bez moralizowania 🤝

Jest tu bardzo trafna myśl: nasze mózgi współpracują. Regulujemy sobie nawzajem stany: słowem, obecnością, stylem kontaktu, napięciem albo spokojem. To nie brzmi jak coaching, raczej jak chłodne przypomnienie: człowiek nie jest „systemem zamkniętym”. I to daje ciekawy efekt uboczny: odpowiedzialność robi się bardziej praktyczna niż moralna.

🌀 Zgrzyt, który może się pojawić 🌀

Momentami te „lekcje” są tak krótkie, że aż proszą się o jeszcze jeden akapit dowodu albo przykładów. Bywa, że teza jest świetna, ale chciałoby się chwilę dłużej posiedzieć w mechanizmie. To cena formatu: szybko, przystępnie, czasem skrótowo.

🎯 Clue 🎯

Po tej książce trudniej powiedzieć: „taki już jestem”. Jeśli mózg głównie przewiduje i uczy się świata, to sporo rzeczy da się przestawić — bez magii, ale konsekwentnie. I jeszcze jedno: nie jesteśmy samotnymi wyspami. Relacje to też biologia.

🧠🔮 Zanim pomyślisz 🔮🧠

🎧 Tryb czytania: idealne na raty – jedna lekcja = jeden zwrot perspektywy

🧠...

Bardzo fajna książka dla kompletnych laików w tej dziedzinie. Dowiecie się troszkę jak działają neurony; jaka jest struktura mózgu i kilka ciekawych faktów na temat funkcjonalności mózgu. Mnie najbardziej zainteresowała funkcja mózgu do przewidywania przyszłości, która tłumaczy dlaczego najpierw działamy, a potem myślimy :) No ale umówmy się, 200 stron to aperitif... Natomiast książka bardzo zachęca by sięgnąć po więcej!

Lekko napisana i zawadiacka mieszanka znanych (i czasem błędnych!) oraz nieznanych informacji o mózgu i umyśle. Polecam każdemu, kto ma otwarty umysł i jest chętny przyswoić sobie nowe spojrzenie na różne cechy i funkcje mózgu.

574 użytkowników ma tytuł Seven and a half lessons about the brain na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Seven and a half lessons about the brain na półkach dodatkowych

Psychowzroczność Daniel J. Siegel
Psychowzroczność
Daniel J. Siegel
Książka wywarła na mnie bardzo duże wrażenie! Szczególnie ujął mnie opis rożnych ludzkich historii i pracy psychologa, który zbiera okruszki cudzego życia i pieczołowicie skleja je niczym sztukmistrz japońską porcelanę. "Każdy z nas ma w sobie własny mentalny świat, który z czasem zacząłem traktować, jak wewnętrzne morze. To niezwykle różnorodne miejsce, pełne myśli i odczuć, wspomnień i marzeń, nadziei oraz życzeń. Przetaczają się przez nie burze (...). Gdy mroczne głębiny morza zdają się nas wciągać, odnosimy wrażenie, że toniemy"... Aby uwolnić się od utrudniających życie schematów funkcjonowania umysłu, Siegel proponuje psychowzroczność rozumianą jako "forma skoncentrowanej uwagi , dzięki której możemy dostrzec wewnętrzny sposób funkcjonowania naszego umysłu, a także być świadomi przebiegu procesów mentalnych i nie padać ich ofiarą". Uczy jak przyjmować to, co nas spotyka, co z tym robić, jak to rozumieć i wykorzystać tę wiedzę, aby żyło nam się łatwiej np. w naszym społecznym otoczeniu. Wskazuje on na niezwykłą złożoność i potencję ludzkiego mózgu. Pokazuje swoją pracę z pacjentami - klientami nad uzyskaniem większej łączności między półkulami, nad aktywacją określonych ośrodków mózgowych ... Pozycja zawiera opis funkcjonowania mózgu, szczegółowy opis stylu pracy autora i jego spotkania z pacjentami ... polecam zainteresowanym neurobiologią.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na88 miesięcy temu
Jak być lepszym człowiekiem Michael Schur
Jak być lepszym człowiekiem
Michael Schur
Jeśli ktoś sięga po tę książkę z nadzieją, że po jej przeczytaniu będzie już dokładnie wiedział, jak zostać lepszym człowiekiem, to mam złą wiadomość: raczej nie tędy droga. Nie jest to zła książka - czyta się ją całkiem lekko i momentami nawet przyjemnie - ale jej tytuł jest trochę… optymistyczny. Bo zamiast praktycznego poradnika dostajemy w dużej mierze przystępny kurs filozofii moralności. Autor prowadzi nas przez różne koncepcje dobra i zła, przywołuje rozmaitych filozofów i ich pomysły na to, jak oceniać ludzkie czyny. Dowiadujemy się więc, czym jest dobro według jednych, dlaczego inni się z nimi nie zgadzają i jak jeszcze inni próbują to wszystko pogodzić. Brzmi poważnie, ale na szczęście całość jest napisana w dość lekkim stylu. Problem w tym, że praktycznych wskazówek jest tu jak na lekarstwo. Jeśli ktoś liczył na coś w stylu: „zrób A, unikaj B, a świat stanie się lepszym miejscem”, to może się trochę rozczarować. Za to po kilkuset stronach można dojść do bardzo prostego wniosku: bycie dobrym człowiekiem jest skomplikowane. Filozofowie od tysięcy lat się o to spierają, a jednoznacznej odpowiedzi nadal nie ma. I w gruncie rzeczy to właśnie jest główna wartość tej książki - zmusza do refleksji. Czytelnik zaczyna zastanawiać się nad własnymi wyborami, nad tym, jak ocenia swoje czyny i czy przypadkiem nie stosuje bardzo wygodnych dla siebie definicji dobra. Czy po tej książce ktoś stanie się lepszym człowiekiem? Nie wiem.
pk1991 - awatar pk1991
ocenił na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Seven and a half lessons about the brain

Dodaj cytat z książki Seven and a half lessons about the brain

Ciekawostki historyczne