Niebezpieczne rady

Paulina Zalecka Wydawnictwo: Niegrzeczne książki literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2023-02-08
2023-02-08

Kup Niebezpieczne rady w ulubionej księgarnii

Niebezpieczne rady

Oceny książki Niebezpieczne rady

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niebezpieczne rady

Niezbyt ambitna fabuła. Odniosłam wrażenie jakby książka była pisana na kolanie i w pośpiechu, żeby po prostu była.

Dobrze mi się to czytało, bo jednak fabuła jest w jakiś sposób wciągająca, ale tempo, w jakim rozwijała się relacja Sashy i Lilki było jak dla mnie za szybkie i momentami takie nielogiczne. Sasha jako zły charakter, który stał się dobry i pokochał jakoś niespecjalnie do mnie przemawia, a Lilka, która daje się bzyknąć w zasadzie obcemu facetowi, o którym nic nie wie... No nie, dziwne to było. Całość na taką naciąganą szóstkę.

Niebezpieczne rady to jednotomowka napisana bardzo lekkim stylem, pomimo, że spotykamy w niej bohaterów z dość trudnymi przeżyciami.

Jak łatwo dać komuś radę nie wiedząc do końca jakie są okoliczności. Niebezpieczne rady mogą sprawić, że czyjes życie będzie pełne bólu i krzywdy...
Ale... przecież sami dokonujemy wyborów, których rad słuchać.
Za to rady dawane dziecku wpływają na jego działania i psychikę....

Lilka opiekuje się niepełnosprawną matką i młodszą siostrą, studiuje i pracuje, by spłacić rodzinne zobowiązania. Ale potrzebuje pieniędzy. Tak właśnie trafia do klubu ze striptizem, w którym zostaje barmanką...
Nie wie tylko, ze właściciel tego miejsca - Sasha - od wielu lat ma ją na oku. A jego motywem jest chęć zemsty, za rady które kiedyś dostał...

Co do bohaterów - po Sashy widać, że jest uparty i nie poradził sobie z przeszłością, winienie małej dziewczynki, która dała mu rady, za wydarzenia które odegrały kluczową rolę w jego życiu są... śmieszne. Trochę to irracjonalne, ale... ludzie często są nieracjonalni.

Za to Lilka to super osoba. Pełna życia a jednocześnie z zasadami.

Trochę za szybko jednak biegła akcja... Nie wątpię, że to po prostu rozbudowane opowiadanie. Troszkę brakowało mi dopracowania niektórych kwestii.

Ale dobrze się czytało.
Miło. Trochę szkoda, że wątek klubu motocyklowego potraktowany tak po macoszemu... Mogło dać to potencjał tej historii

Mimo wszystko polecam na kilka godzin relaksu z książka.

Ale... przecież sami dokonujemy wyborów, których rad słuchać.
Za to rady dawane dziecku...

211 użytkowników ma tytuł Niebezpieczne rady na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Niebezpieczne rady na półkach dodatkowych

Okładka książki Cztery łapki Julia Brylewska, Ewelina Dobosz, Dagmara Jakubczak, Katarzyna Kasmat-Łyskaniuk, Anna Langner, Kinga Litkowiec, Monika Skabara, Paulina Zalecka

Alicja. Po drugiej stronie przyjemności Anna Langner
Alicja. Po drugiej stronie przyjemności
Anna Langner
"Alicja po drugiej stronie przyjemności" Anny Langer to było w gruncie rzeczy pozytywne zaskoczenie. Może to przez to, że ja strasznie lubię oryginalną Alicję i wszelkie wariacje chłonę jak gąbka wodę (nie, to by nie wystarczyło). Początek zapowiadał się wręcz książkowo, jak na tego typu literaturę przystało. Opisy tajemniczego nieznajomego, prowadzącego jeszcze bardziej tajemniczy interes, jakim była pralnia na uboczu, będąca przykrywką dla nielegalnych interesów. Istne kuriozum, gdyby tylko było to możliwe, moje brwi uciekłyby daleko poza obręb czaszki jak to czytałam. Tego nie kupiłam aż do końca - póki nie przeczytałam posłowia i nie dowiedziałam ile wspólnego miało to z realnymi wydarzeniami, którymi zainspirowała się autorka. XD Styl pisania Anny Langer jest zadziwiająco przyjemny i poprawny, jak na fakt, że 1) jakkolwiek nie byłby oryginalny, jest to nadal klasyczny pocieracz 2) to wydany bestseller wattpada. Nie chce mi się rozwodzić nad kreacją bohaterów, ich motywacjami i wszystkim tym, co ma znaczenie w normalnej powieści - bo umówmy się, dla odbiorczyń takich książek jest to sprawa absolutnie drugorzędna, żeby nie powiedzieć, nieistotna. W pewnym sensie jednak, ta grubymi nićmi szyta, zawiła "tajemnica" miała trochę sensu, nawet mniej naiwna czytelniczka mogłaby ją zaakceptować. Sama nie wierzę, że to piszę, ale w kategorii zwykłych erotyków, to było jedno z lepszych dzieł po jakie miałam okazję sięgnąć. A że konkurencji dużej nie było, to już inna sprawa... Fakt jest fakt, że jak doczytałam w posłowiu, że bonusowy rozdział jest jako exclusive na wattpadzie, to szybko odpalałam incognito i modliłam się, żeby dało się to przeczytać bez zakładania konta - a to coś znaczy. XD O książce pisałam tutaj: https://www.instagram.com/p/DUh4FNhjTfc/?img_index=1
Szejdi007 - awatar Szejdi007
ocenił na61 miesiąc temu
Promotor Monika Magoska-Suchar
Promotor
Monika Magoska-Suchar
to nie będzie grzeczna seria, pełna wyłuzdania, seksu i poniżania. ◾️ Stella Adano - uczennica prestiżowej muzycznej uczelni Academia Nazionale di Santa Cecilia w Rzymie. Chcę się dostać na kierunek gry na wiolonczeli. Córka znanego Luciano Adan- wielkiego wirtuoza wiolonczeli. ◾️Cesarz Elaclaire - szanowany profesor muzyki na Amerykańskim Uniwersytecie. Wraca do Europy by dokończyć swoje "sprawy" sprzed wielu lat. Chce w końcu rozliczyć się z przeszłością... rozliczyć z wielkim Adano... ▪️Ma plan - Stella - zniszczyć i oczernić w świecie muzycznym córkę wroga.... jednak coś idzie kompletnie nie tak! Sprawy zaczynają się komplikować gdy młoda Adano po prostu zaczyna mu się podobać! ▪️I choć Cezare okazuje się tyranem i lubi ją upokarzać przy innych uczniach, ( że brak talentu, zero ambicji...itp) To gdy zostają sami sprawa ma się zupełnie inaczej (...) ▪️Prywatne lekcje, strata dziewictwa, romans, seks, filmy z ukrycia, które mają zniszczy jej karierę. ▪️Jednak pojawia się uczucie. Czy obustronne? Czy Cezare zrezygnuje z zemsty? Dlaczego nagle będzie musiał opuścić Rzym? Czy kłopoty są bliżej niż się spodziewał? 😈Jest to świetnie napisana książka, niegrzeczna książka. Wciąga od samego początku. Głównie bohaterzy czasem irytują, czemu się ich uwielbia, obrzuca błotem, aż w końcu chciało by się zapisać do szkoły muzycznej... Jeśli lubisz książki pełne napięcia, i czerwonych policzków - sięgnij po I TOM!
Juszeska - awatar Juszeska
oceniła na910 miesięcy temu
Rówieśniczka diabła Caroline Angel
Rówieśniczka diabła
Caroline Angel
Zachęcam wszystkich gorąco do przeczytania książki pt. "Rówieśniczka diabła" autorstwa Caroline Angel pierwszego tomu cyklu "Rówieśniczki" na spokojnie możecie czytać oddzielnie. ‼️Uwaga książka przeznaczona dla osób dorosłych‼️ Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Editio Red Lubicie motyw gangów motocyklowych w książkach? Czy 10 lat rozłąki to dużo czy mało według Was? "Ważne jest to, że znów tkwimy w swoich ramionach. Zawsze wierzyłam w szczęśliwe zakończenia. Przeczuwałam również, że bratnie dusze zawsze znajdą do siebie drogę, nawet jeśli jest pełna przeszkód i wymaga sporo czasu, by ją pokonać. Teraz już jestem pewna, że miłość dusz jest silna i nierozerwalna" Dziesięć lat to bardzo długi czas. Tyle obiecali sobie Mae i Gabriel. Młodzi, szaleńczo w sobie zakochani. Rzuceni w sam środek bezwzględnej rywalizacji motocyklowych i niebezpiecznych gangów. Dziesięć długiego czekania, rozłąki, wytrwania w nadziei. Czy Gabe dotrzyma obietnicy złożonej Mae dziesięć lat temu? Brat dziewczyny Drik bezwzględny, przychopatyczny boss bandy motocyklistów zrobi wszystko, żeby rozdzielić młodych i zakochanych w sobie na zawsze. Jednak teraz Maeva postanawia zawalczyć, bo jest odważną, stanowczą kobietą, która postanowiła, że od tej pory będzie sama o sobie decydować. Czy uda jej się uciec od Drika? Jaką cenę będzie musiała zapłacić za uwolnienie się od brata? I wreszcie czy spotka ponownie Gabriela na swojej drodze? Kim jest tajemniczy Gabriel Reed? Co łączy go z Gabrielem Blackiem, a może to jedna i ta sama osoba? Jaką rodzinną tajemnicę ukrywa Drik? Czy Meave będzie w stanie wybaczyć mu wyrządzone krzywdy? "Pragnę uciec i być wolna. Pragnę odnaleźć swoją własną ścieżkę życiową. Pragnę być szczęśliwa, nawet jeśli nie ma przy mnie mężczyzny, którego kocham od dziesięciu lat. Jeśli jest moją bratnią duszą, jeszcze kiedyś nasze drogi się skrzyżują." Fabuła powieści jest dynamiczna, intrygująca, tajemnicza, trzymająca w napięciu do ostatniego momentu. Dla mnie był to istny tajfun emocji, nie zabrakło też nuty humoru. Autorka Caroline Angel w niesamowity sposób ukazała czytelnikom świat gangów motocyklowych, cierpienie, ból, miłość, tajemnice, siłę wybaczenia. Bardzo mi się podobała kreacja bohaterów. Szczególnie polubiłam postaci Meave i Gabriela. Zakończenie sprawiło, że zakręciła mi się łza w oku. POLECAM WAM GORĄCO SIĘGNĄĆ PO TEN TYTUŁ, BO NA PEWNO WAS ROZGRZEJE W TEN ZIMOWY CZAS.
Czytajka93 - awatar Czytajka93
Zaufaj mi Sophia Henderson
Zaufaj mi
Sophia Henderson
Współpraca reklamowa z @wydawnictwomuza i @skokomanka Dziś przychodzę z moim prywatnym wyzwaniem jakie narzuciłam sobie na luty a mianowicie co najmniej jedna książka i recenzja dziennie. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Dzień pierwszy wyzwania rozpoczynam z debiutem @skokomanka pt "Zaufaj mi" Znacie to przysłowie że z pierwszym facetem jest jak z pierwszym naleśnikiem. Trzeba go wy....rzucić bo jest do niczego. Czy tak samo jest z debiutanckimi powieściami? Akurat z tym bywa różnie ale muszę powiedzieć, że ten debiut uważam za całkiem udany. Mamy tu historię młodej kobiety której życie nie rozpieszczało oraz przystojnego multimilionera który już po pierwszym spotkaniu zapragnął odmienić jej los. Powiecie,że to wygląda jak Kopciuszek dla dorosłych i coś w tym pewnie jest. Zastanawialiście się jak to jest urodzić się w tych wszystkich bogatych rodzinach w których wszystko poza miłością można kupić a "szczere" uśmiechy na galach i przyjęciach znikają jak tylko flesze aparatów paparazzi przygasają? Dokładnie takie sytuacje mają tutaj miejsce. Jest to idealny przykład że bycie bogatym potrafi być uciążliwe i nie musi wcale dawać szczęścia. Ethan to taki trochę król Midas, czego się nie dotknie zamienia w fortunę ale dopiero poznając Meghan jest w stanie zrozumieć czym jest prawdziwa miłość. Ona nie dba o stan jego konta a sama niewiele mu może zaoferować jak w piosence Perfectu "niewiele ci mogę dać bo sam niewiele mam" . Meghan ciężko jest odnaleźć się w tym całym przepychu i mimo że rodzina jej ukochanego wprost ją uwielbia ta aura ją przytłacza. Czy miłość Ethana wystarczy by dziewczyna nie uciekła ze strachu? Jak już wspomniałam debiut autorki pozytywnie mnie zaskoczył i mam nadzieję że kolejne książki będą jeszcze lepsze czego jej z serca życzę.
ZaczytanyKrolik - awatar ZaczytanyKrolik
Pozwól mi cię kochać Katarzyna Małecka
Pozwól mi cię kochać
Katarzyna Małecka
„Nikt nie powiedział, że miłość jest prosta. Ta prawdziwa wymaga poświęceń, więc jeśli naprawdę chcesz z nią być, uzbrój się w cierpliwość i… walcz.” Gemma oddała swoje serce, duszę i ciało ukochanemu. Wierzyła, że to jest miłość ta jedyna i prawdziwa. Gdy ona coraz bardziej angażowała się w związek z Nino, nie przeczuwając, że już niebawem jej serce zostanie rozbite na milion kawałków i zostanie upokorzona przez ukochanego. Od tego okropnego dnia minęły trzy lata. Trzy lata, w których to Gemma starała się poradzić z tym, co się wydarzyło. Trzy lata, przez które przeszła przemianę, odzyskała pewność siebie i odrobiła lekcje, jaką zaserwował jej los. I teraz po tych trzech latach, gdy miała nadzieje na szczęście, on znowu pojawił się na jej drodze. Nino, uwielbiał zabawę i niezobowiązujące relacje, ale gdy po trzech latach widzi Gemma, nie potrafi oderwać od niej wzroku i właśnie wtedy zaczyna rozumieć, jaki popełnił błąd i że jest to kobieta, której pragnie oraz chce mieć ją już na zawsze przy sobie. Tylko Gemma nie zamierza po raz kolejny dać się zranić i zamierza trzymać się od niego z daleko. Tylko że Nino nie zamierza podać się bez walki i zrobi wszystko by ją odzyskać oraz udowodnić jej, że się zmienił. Ale nie będzie to łatwa droga, bo nie łatwo jest odzyskać serce kobiety, którą się tak boleśnie potraktowało oraz zaufania. Czy los pomoże mu w zdobyciu ukochanej? Czy pokonają wszystkie przeszkody, jakie pojawią się na ich drodze? Autorka wciągnęła mnie w ich historię, która jest zarówno piękna, jak i bolesna. Zostają tu poruszane tematy miłości, zdrady, nadziei, walki, przyjaźni, niebezpieczeństwa, strachu i rozczarowania. Od samego początku czułam, że ta historia dostarczy mi emocjonującą karuzelę i się nie pomyliłam, a do tego nie zabrakło tu zwrotów akcji, pikanterii i napięcia i niepewności, które trzymały mnie w swoich szponach do samego końca. Polubiłam Gemma i Nino, ale nie wpłynęło to na to, że niekiedy podnosili mi ciśnienie i irytowali. Zostali świetnie wykreowani, dzięki czemu są wiarygodni w swoich zachowaniach oraz bardzo łatwo można wczuwać się w ich sytuacje. Kasia umiejętnie buduje napięcie, akcję, emocje i atmosferę, jaka jest w tej książce. Czytanie jej było wielką przyjemnością, a dzięki temu, że Kasia ma tak przyjemny styl pisania, dosłownie płynęłam przez całą tę historię, śledząc z zaciekawieniem i emocjami całą relację między bohaterami, ale i to, co tam się działo. Bo niektórych sytuacji nie mogłam przewidzieć, a które zaskakiwały i wywoływały strach, złość i niepewność. Polecam.
historie_budzace_ namietnosc - awatar historie_budzace_ namietnosc

Cytaty z książki Niebezpieczne rady

Paulina Zalecka Niebezpieczne rady Zobacz więcej