ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11

- They do it with mirrors, lub: Murder with mirrors
- 2022-11-09
- 1994-12-19
- 2008-05-06
Na prośbę przyjaciółki panna Marple jedzie odwiedzić jej siostrę milionerkę i sprawdzić, kto czyha na spadek. Na miejscu okazuje się, że ginie pasierb pani domu, a ją samą ktoś próbuje otruć.
Morderca jak iluzjonista manipuluje swoimi widzami... Szekspirowska atmosfera, pękające lustra i zamknięty krąg podejrzanych. Mocna, rytmicznie zbudowana powieść – każdy rozdział zakończony wyraźnym akcentem. A na deser ciekawa refleksja Agathy Christie na temat dobra i pokory.
Kup Strzały w Stonygates w ulubionej księgarnii
Strzały w Stonygates
Bardzo lubię kryminały Agathy Christie. Mają swój klimat, urok i staroświecki czar. Panna Marrple też jest jedyna w swoim rodzaju. Sprytna i ciekawa intryga, morderca spośród najbliższej rodziny to zawsze fascynuje ze względu na motywy i okoliczności. Oczywiście źle wytypowałam mordercę i wcale mnie to nie dziwi. Królowa kryminału zwiodła mnie po raz kolejny. Książki tej pisarki nie są obszerne objętościowo, ale zapewniają świetną rozrywkę. Na szczęście jeszcze kilka tych bardziej znanych klasyków przede mną.
Oceny książki Strzały w Stonygates
4108 użytkowników ma tytuł Strzały w Stonygates na półkach głównych- Przeczytane 2 859
- Chcę przeczytać 1 222
- Agatha Christie 93
- Kryminał 62
- Kryminały 53
Tagi i tematy do książki Strzały w Stonygates

Cytaty z książki Strzały w Stonygates
Nieraz człowiekowi wydaje się, że coś trwało bardzo długo, podczas gdy w rzeczywistości była to tyko chwila.
Małżeństwo - jeśli mogę się tak wyrazić - skutecznie leczy człowieka z idealizmu.
(...)gdy ktoś jest dobry, powinien także być pokorny.
(...)gdy ktoś jest dobry, powinien także być pokorny.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strzały w Stonygates
Przyznam szczerze, że mimo mojego zadowolenia z lektury tej książki wole historie które mają miejsce na terenie St Mary Mead. Polubiłam tamto miasteczko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje kolejne spotkanie z panną Marple - tym razem trafia ona na angielską wieś, by odwiedzić dawną znajomą i sprawdzić, czy wszystko u niej w porządku. Szybko jednak okazuje się, że starsza pani znalazła się w samym środku zbrodni. W domu dochodzi do morderstwa, a dowody są zbyt słabe, by policja mogła komukolwiek udowodnić winę.
Jak to zwykle bywa, panna Marple po cichu, z typową dla siebie przenikliwością, prowadzi własne śledztwo. Uważnie obserwuje domowników, analizuje drobiazgi, na które inni nie zwracają uwagi. Krok po kroku zbliża się do prawdy. Bardzo spodobał mi się sposób, w jaki rozwiązuje zagadkę - wykorzystuje bowiem pewną sprytną sztuczkę, co dodatkowo uatrakcyjnia zakończenie. A to z kolei naprawdę mnie zaskoczyło, w ogóle nie typowałam tej osoby!
Momentami fabuła nieco mi się dłużyła, napięcie bywało nierówne, ale mimo to całość oceniam bardzo dobrze. Strzały w Stonygates to klasyczny, nastrojowy kryminał w stylu Agathy Christie - idealny wybór na zimowy wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak to zwykle bywa, panna Marple po...
Styl nie do podrobienia.
Styl nie do podrobienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamożna dama Ruth van Rydock zwraca się do swej wieloletniej przyjaciółki, detektyw amator, panny Jane Marple z prośbą o wizytę w domu swojej siostry, Caroline Serrocold – przed laty również przyjaciółki panny Marple. Chcąc spełnić prośbę przyjaciółki, panna Marple odnawia znajomość z podstarzałą już Caroline, zwaną niegdyś Carrie-Louise.
Spotykamy się z gronem ludzi, którzy są jednocześnie normalni i nienormalni. A dziwna atmosfera komplikuje się, gdy padają strzały i na horyzoncie pojawia się trup. O dziwo, ofiara jest zupełnie niespodziana. „Strzały w Stonygates” to kryminał Agathy Christie, który ma w sobie zagadkę, drugie dno i sporo podejrzanych.
I co najważniejsze mamy pannę Marple, spokojne tempo oraz dedukcję. To, co z pozoru jest czarne, może okazać się białe. Z kolei morderca jak iluzjonista manipuluje swoimi widzami. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpotykamy się z gronem ludzi,...
Fajna książka dla fanów klasyki kryminału. Ciekawy obrót spraw i typowa dla Agathy Christie atmosfera tajemnicy. Idealna lektura na spokojne, jesienne posiedzenie z herbatą przy aktualnej aurze ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzym właściwie są dobro i pokora? Czy człowiek dobry może jednocześnie skrywać zło? Czy pokora zawsze idzie w parze z dobrocią?
„Strzały w Stonygates” to prawdziwa pointa w dorobku Agathy Christie, a jednocześnie subtelna refleksja nad tymi pytaniami. Autorka w mistrzowski sposób splata emocje, psychologiczne rozważania i klasyczny kryminał, oddając w ręce starszej panny Marple zagadkę zbrodni niemal doskonałej.
Piękna, choć zaniedbana posiadłość, barwna mieszanka mieszkańców oraz ośrodek dla małoletnich przestępców tworzą jedynie tło dla iście oscarowej roli mordercy, który nie przewidział jednak, że Jane Marple ma w zanadrzu broń ostrzejszą niż sztylet – przenikliwe zrozumienie ludzkiej natury.
Christie udowadnia, że najgroźniejsze są nie rewolwery ani noże, lecz ludzkie serce zdolne do ukrywania najciemniejszych zamiarów. To kryminał, który wciąga nie tylko intrygą, ale i pytaniami o to, jak daleko może posunąć się człowiek w imię dobra...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Strzały w Stonygates” to prawdziwa pointa w dorobku Agathy Christie, a jednocześnie subtelna refleksja nad tymi pytaniami. Autorka w mistrzowski sposób splata emocje, psychologiczne rozważania i klasyczny kryminał, oddając w ręce starszej panny...
O tym czy da się pomóc młodocianym przestępcom zejść ze złej drogi.
To, co uderza przede wszystkim, to naprawdę świetnie wykreowani bohaterowie. Lewis - bez reszty oddany dla idei, Carrie-Louise - sprawiająca wrażenie obojętnej i oderwanej od rzeczywistości, Mildred - odsunięta nieco na boczny tor mniej kochana córka, Gina - kokietująca mężczyzn dla zabawy, znudzony prowincją Walter i niepokojący, balansujący na granicy obłędu Edgar. Fantastycznie budowane jest też napięcie w pierwszej połowie książki, na czele z kulminacyjną sceną tuż przed morderstwem. Wszystko tu jest świetne, aż do zaskakującego i dosyć smutnego zakończenia. Jedna z lepszych książek z panną Marple.
O tym czy da się pomóc młodocianym przestępcom zejść ze złej drogi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPanna Marple na prośbę dawno nie widzianej przyjaciółki, targanej niesprecyzowanym niepokojem, odwiedza jej siostrę, która prowadzi wraz z mężem coś pomiędzy poprawczakiem a ośrodkiem terapeutycznym dla zdemoralizowanych chłopców.
To, co uderza przede wszystkim, to naprawdę świetnie wykreowani bohaterowie....
Ze wszystkich moich dotychczasowych trzech spotkań z panną Marple to właśnie to okazało się chyba najciekawsze. Największą zasługę ma w tym klimat i lokalizacja całej historii. Akcja rozgrywa się w ośrodku zajmującym się pomocą młodzieży z trudną przeszłością, co od razu wyróżnia tę opowieść na tle innych kryminałów Christie. To nietypowe miejsce daje autorce wiele nowych możliwości – i Christie potrafi z nich skorzystać w stu procentach.
Sama zagadka kryminalna jest wyjątkowo wciągająca. Christie umiejętnie łączy wątki obyczajowe z intrygą, a sposób, w jaki panna Marple rozwiązuje tę sprawę, to prawdziwy majstersztyk. Mimo że detektyw z St. Mary Mead nie jest w centrum wydarzeń przez cały czas, to jej przenikliwość i subtelne obserwacje prowadzą do finału, który trudno przewidzieć.
Dla mnie – zdecydowanie jedna z ciekawszych książek o pannie Marple i świetny dowód na to, że nawet po wielu latach od napisania te historie potrafią zaskoczyć świeżością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego tak właściwie okrzyknięto Agathę Christie królową kryminału? Myślę, że nadanie jej tego miana miało związek między innymi z umiejętnością przedstawienia podanych wydarzeń z różnych, kompletnie odmiennych perspektyw, które po raz kolejny zmieniały znaczenie podanych faktów.
I tak właśnie można opisać tę pozycję. "Strzały" raz po raz zmieniają narrację punktu widzenia, z którego korzysta czytelnik. Od, zdawać by się mogło, zwyczajnego śledztwa po kulisy wstrząsającego spektaklu rozgrywającego się na oczach bohaterów i samego czytelnika.
Każdy bowiem widzi tylko to, co chce zobaczyć lub to, co może zobaczyć. No, może prócz doświadczonej w demaskowaniu zasłon dymnych, niepozornie wyglądającej Panny Marple i jeszcze jednej osoby, która zdaje się być równie, a nawet bardziej mało znacząca od naszej głównej protagonistki.
Czy domyślasz się, kim może być ta druga osoba?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tak właśnie można opisać tę pozycję. "Strzały" raz po raz zmieniają narrację punktu...
Zamknięty krąg podejrzanych, szukania motywu, jak to u Christie. Jak zwykle ukrycie kilku rzeczy na sam koniec, aby nie było za łatwo z motywem.
Z mojego punktu widzenia brakowało kogoś z dobrym motywem, bo mi od początku przyszedł na myśl mąż, który w spółce z Edwardem zaplanował tą kłótnię zaprzątającą uwagę wszystkich by móc wyjść i zabić... Zgrywało się nawet z truciem, które miało być zmyłką. No w każdym razie przez połowę książki słuchałem jak odtwarzają zabójstwo i przesłuchują wszystkich tylko po to by na koniec okazało się, że miałem rację co do zabójcy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ mojego punktu widzenia brakowało kogoś z dobrym motywem, bo mi od początku przyszedł na myśl mąż, który w spółce z Edwardem zaplanował tą kłótnię zaprzątającą uwagę wszystkich by móc wyjść i zabić... Zgrywało się nawet z...