Okładka książki Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia autorstwa Steven R. Gundry
Steven R. Gundry Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
The plant paradox. The hidden dangers in healthy foods that cause disease and weight gain
2022-11-23
2018-03-16
Juliusz Poznański
Książka przedstawia rewolucyjną teorię rzucającą nowe światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe.

Wszyscy dobrze wiedzą, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele. W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten to zaledwie jedno z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn.

Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, ale też w produktach bezglutenowych uchodzących za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych. Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin zostały zaprojektowane tak, aby chronić je przed drapieżnikami, również przed ludźmi. Po spożyciu wywołują one rodzaj chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia.

Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest często nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej stosowania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i wiele innych dolegliwości.

Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są szkodliwe, które możesz spożywać w niewielkich ilościach oraz jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły twojemu zdrowiu. Znajdziesz w niej także pełną listę żywności zawierającej lektynę, skuteczny plan żywieniowy oraz przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz idealną wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.

Kup Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia

Opinie i dyskusje o książce Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia

kolejny pseudonaukowy bełkot dlq ludzi podatnych na tego typu ludzi.

kolejny pseudonaukowy bełkot dlq ludzi podatnych na tego typu ludzi.

Autor, amerykański kardiochirurg, uświadamia, że przyczyną większości chorób, w tym sercowo - naczyniowych, są rośliny, zawarte w nich fitochemikalia. Ale jego wiedza o zdrowej żywności jest bardzo niepełna. Krytykuje dietę ketogenną, a jednocześnie poleca ją, ale pod inną nazwą, jako swoją własną...

POLECAM jeśli zmagasz sie z NIETOLERANCJAMI i ALERGIAMI ! W tej książce znalazłam potwierdzenie niemal wszystkich rzeczy, do których doszłam metodą prób i błędów próbując sobie pomóc w problemach zdrowotnych. Znalazłam konkretne wytłumaczenie, dlaczego nabiał UHT mi szkodzi, a nie pasteryzowany z ekologicznego gospodarstwa mogę jeść/pić bez żadnych konsekwencji. Must have dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym!

detektywzdrowia.pl
Konsultacje z prowadzeniem - zioła, dieta, suplementacja

235 użytkowników ma tytuł Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia na półkach dodatkowych

Czytelnicy Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia przeczytali również

Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja Scott C. Anderson
Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja
Scott C. Anderson John F. Cryan Ted Dinan
Turbo dawka wiedzy!!! Jeśli odczuwasz dolegliwości ze strony układu pokarmowego albo niewiadomego pochodzenia dolegliwości innych układów – przeczytaj tę książkę! Jeśli jesteś szczęściarzem, którego nie dotknęły jeszcze problemy jelitowe (jeśli ani jelitowe ani żadne inne zdrowotne, to już w ogóle petarda jest!!! ) – przeczytaj, co by wiedzieć jak (i dlaczego warto) działać prewencyjnie. Jeśli zażywałeś antybiotyki – do lektury marsz! A jeśli nie stronisz od nich- powinieneś być już w trakcie czytania tej książki! Poznasz szczegółowo oblicze mikrobioty, czyli mikroorganizmów żyjących w trzewiach. Dowiesz się jaką rolę odgrywa ona w procesie odporności organizmu oraz do czego może doprowadzić jej niezrównoważenie. Poznasz również możliwości jej odbudowy. Czy wiesz, że jelita nazywane są drugim mózgiem? Zarówno jeden, jak i drugi mózg potrafią odbierać komunikaty wysyłane przez mikrobiotę. Oba potrafią się komunikować również ze sobą. Informacje zawarte w książce przesyłają ważny komunikat: jeśli trudno jest zlokalizować źródło złego samopoczucia, problem może tkwić właśnie w przewodzie pokarmowym. W książce przedstawione zostają wyniki różnorodnych badań. Jedne z nich dotyczą korelacji pomiędzy emocjami a bakteriami występującymi w brzuchu. Okazuje się bowiem, że można sterować emocjami, poprzez modyfikację drobnoustrojów. Inne badania dotyczyły świata wolnego od zarazków- czy to w ogóle możliwe? Zapoznacie się z historią (z którą Was teraz zapoznam) Davida Vettera – chłopca urodzonego z ciężkim złożonym niedoborem odporności, który swoje życie spędził w plastikowej bańce- stąd jest znany jako bubble boy. Bańka odgradzała David`a od świata zewnętrznego (tym samym od wszelkich drobnoustrojów),a jego matka mogła po raz pierwszy pogłaskać swojego syna dopiero po wielu latach i to niedługo przed jego śmiercią… Co ciekawe i zarazem niesamowicie miażdżące- lekarze, wiedząc iż ryzyko odziedziczenia ów wady genetycznej (braku odporności) było 50-procentowe, załączyli sobie turbo optymizm i żyli z przekonaniem , że ogarną ten temat po narodzinach dziecka, wykonując przeszczep szpiku od siostry – tym samym przekonali rodziców do spłodzenia potomka. Tak, jak podejrzewali, chłopiec urodził się z ową wadą i to by było na tyle, jeśli chodzi o realizację przewidzeń, bowiem okazało się, że nie ma antygenów zgodności tkankowej między nim a rodzeństwem… W trakcie 12 lat izolacji medycyna poszła do przodu i mimo niezgodności tkankowej, możliwe było dokonanie przeszczepu, ale!☝️ Bo jak los wiatrem wieje w oczy, to i o piachu zapomnieć nie omieszka… Siostra była nosicielką niewykrytego wirusa i po kilku tygodniach David zmarł… Także oprócz wiatru i piachu w oko, których David fizycznie nie zaznał, jego siostra otrzymała psychiczny bagaż dramatycznych emocji, bo to w końcu jej wirus był… Dobra, bo mi się tu rozpisało, a jelita się atencji konkretniejszej domagają! A zwłaszcza żyjące w nich drobnoustroje- te pozytywnie wpływające na nasz organizm, ale i te, które sieją spustoszenie. A jak już spustoszenie będzie konkretne, to można podjąć próbę naprawy tego stanu, na przykład poprzez przeprowadzenie przeszczepu kałowego! Ale zanim kał, to odbędzie się wędrówka przez cały układ pokarmowy, co by dowiedzieć się, co gdzie i jak i dlaczego i co jeśli coś albo inaczej… Opisana zostanie również wędrówka człowieka w towarzystwie drobnoustrojów - od jego poczęcia, poprzez narodziny, karmienie, nastoletniość, aż po życia kres. Będzie mowa o probiotykach i psychobiotykach, właściwej diecie i chorobach współczesności. Będzie dużo! Będzie ciekawie! Turbo polecam!☝️
8_strona - awatar 8_strona
oceniła na106 lat temu
Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów Benjamin Bikman
Jak pokonać insulinooporność, główną przyczynę chorób naszych czasów
Benjamin Bikman
Dziś recenzja książki, która jest jak najbardziej „na czasie”, z powodu poruszanego tematu. Obecnie 50 milionów mieszkańców Ziemi ma Alzheimera, a pół miliarda ma cukrzyce! Zdrowie jak jest to człowiek, aż tak nie przykłada uwagi, dopiero jak je traci, to wtedy skupia się na temacie i szuka. Sam autor czyli Benjamin Bikman, pomimo iż jest profesorem specjalizującym się w naukach biomedycznych, przez pewien okres czasu w ogóle nie skupiał się na oporności na insulinę. Zagadnienie insulinooporności nie jest mi obce, dzięki książkom Dominiki Musiałowskiej oraz Magdaleny Makarowskiej. To cykl autorek zaciekawił mnie tematem, zaczęłam się interesować indeksem glikemicznym, czy przyczynami Insulinooporności. Autor Benjamin Bikman przedstawia Insulinooporność w sposób rzeczowy i konkretny. Książka zawiera wiele ciekawych stwierdzeń i spostrzeżeń, także jest wartościowa. Napisana jest bardzo przejrzyście, autor zatroszczył się by przekaz był łatwy i czytelny dla odbiorcy. „W rzeczywistości insulinooporność jest najczęściej występującym zaburzeniem zdrowotnym na świecie”. Jest również przyczyną najczęstszych chorób przewlekłych, czyli nowotworów, niepłodności, chorób serca, choroby Alzheimera, otyłości czy nadciśnienia i wielu, wielu innych poważnych wymienionych oraz opisanych w książce. Autor oprócz typowej wiedzy naukowej, teorii medycznych, definicji, czy przyczyn Insulinooporności. Przedstawia również jak walczyć z tą podstępną dolegliwością. Zwraca uwagę na dietę, przedstawia przykłady wartościowych posiłków. Zachęca do treningów i odpowiednich ćwiczeń, również zawartych w publikacji. Książkę polecam, jest ciekawa, wartościowa, cenna ale nie przytłacza wiedzą, czy terminami naukowymi. Porusza ważny temat, wydaje mi się, że jeszcze w świadomości społecznej nie jest tak oczywisty. A autor dokładnie przestawia jak tytułowe zaburzenie wpływa na zdrowie człowieka i jego jakość życia. Bardzo zachęca by przeciwdziałać w porę by uchronić się przed rozwijającymi się chorobami przewlekłymi. Jasno pokazuje jakie przesłanki mogą być już alarmem i by w porę działać. Polecam ❤️
KatarzynaBM - awatar KatarzynaBM
Jod leczy Lynn Farrow
Jod leczy
Lynn Farrow
Pozycja warta przeczytania by uświadomić jak wiele zdrowych, naturalnych substancji czy produktów jest nam odbierana, a jakie toksyny serwuje nam masowy przemysł w pożywieniu czy lekach. Wiele osób ślepo wierzy, że obecny dobrobyt i dostępność łatwych i szybkich posiłków działa na naszą korzyść. Działa tak naprawdę jedynie na korzyść firm, które na bazie naszego konsumcjonizmu budują swoje imperia i zwiększają profity. Mało osób dochodzi do wniosków, że brak tu logiki. Społeczeństwo bardziej rozwinięte, a jednak coraz bardziej schorowane i mam tu na myśli ciało, umysł i duszę. Co do samej książki, to dobre wprowadzenie do tematu, zawiera sporo cennych zaleceń, ale trzeba brać pod uwagę, że to dzieło wydane na rynku amerykańskim, więc styl jak dla mnie pozostawia wiele do życzenia. Mnóstwo marketingu, także zewnętrzej firmy sprzedającej suplementy. Około połowa treści to tzw. 'success stories' przedstawiające przypadki cudownego uleczenia jodem. Nie neguję jego działania, jednak sposób przedstawienia historii, brak możliwości weryfikacji, do mnie, jako rzetelna treść, nie przemawia. Pozycja dobra dla osób logicznie myślących, które poszukają, pytają i sprawdzają rzeczy na własną rękę. Polecam też zagłębić się w historie jodu (a później bromu) jako dodatku do żywności. Warto zwrócić uwagę na produkty, w których możemy go znaleźć, normy (światowe i UE) oraz regulacje. CoPilot czy chatGPT sprawdza się by dotrzeć do tych informacji, które nie pozostawiają złudzeń, że schorowane społeczeństwo jest celem. 6.5
Marique - awatar Marique

Cytaty z książki Roślinne kłamstwo. Dlaczego pozornie zdrowe owoce i warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia